Drożdżowe Mistrzostwa Forum

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

Autor tematu
lukaszmilicz
10
Posty: 14
Rejestracja: wtorek, 14 lut 2012, 14:42

Post autor: lukaszmilicz »

Proponuje przeprowadzenie Mistrzostw Drożdżowych - dzięki nim wyłonimy zwycięzców w 2 kategoriach :

I. Drożdże najlepsze do cukrówek

II. Drożdże najlepsze do owocówek.

Jurorami będziecie oczywiście Wy - ponieważ posiadacie dużą wiedzę i doświadczenie w używaniu różnych rodzajów drożdży.

Formuła głosowania .
W odpowiedziach proszę o podanie 3 nazw drożdży , które są według was najlepsze . I taka przykładowa ocena powinna wyglądać następująco:

Cukrowki
1. Bayanus
2. Cobra
3. Babuni :)

Podobnie proszę o ocenę w przypadku owocówek.

Jeśli nie macie doświadczenia z dużą ilością stosowanych rodzajów drożdży możecie wypisać tylko 2 pierwsze miejsca .

Punktacja:
Drożdże które oceniacie na 1 miejsce otrzymają 3 punkty , 2 miejsce 2 i 3 miejsce 1 punkt .

Co kilkanaście postów będą publikowane wyniki punktowe .

Tak więc dzielmy się swoimi doświadczeniami i niech wygra najlepsza para drożdżaków :)
Pędzić jest rzeczą ludzką :)
alembiki
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Drożdżowe Mistrzostwa Forum

Post autor: pokrec »

Owocówki robię na winiarskich. Owszem, czeka się ponad miesiąc, ale pięknie dają radę i jest duzo czasu na wyssanie z owoców wszystkiego najlepszego. A więc:

Owocówki:
1. winiarskie

Cukrówki - nie wypowiem się, bo dotychczas robiłem tylko na babuninych i poza tym, że trzeba czekac ponad miesiąc na koniec, to nie ma problemów a podwójny koncert na Aabratku daje w efekcie absolut pod każdym względem, ZERO obcych zapachów.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1414
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: Drożdżowe Mistrzostwa Forum

Post autor: mtx »

No to ja też się dołożę

Cukrówki:
1 T3 spiritferm - szybko pracują, spokojnie przerabiają większe niż zalecane ilości cukru, produkują w miarę mało fuzli
2 T3 (w niebieskiej torebce, nie wiem jaki producent) - szybka praca, więcej fuzli niż spiritferm - wada czasem mają problem ze startem
3 Piekarnicze "babuni" - cena, przy odpowiedniej ilości produkt wchodzi nawet dobry ale długo pracują

Jako że owocówki robie bardzo rzadko to pozwole sobie (tylko sobie) na zmiane owocówek na zaciery zbożowe na whisky/whiskey

1 Fermiol - szybka praca, przystępna cena i finalny produkt jest dobry
2 Cobra W.Y - pracują szybko, produkt smaczny ale cena większa niż Fermiol
Awatar użytkownika

szabix
150
Posty: 184
Rejestracja: środa, 30 gru 2009, 15:01
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Drożdże do nastawów cukrowych

Post autor: szabix »

Tak, na dzień dzisiejszy, wygląda moje "pudło": Obrazek 3. Używam tych drożdży, gdy chcę uzyskać produkt "ze smaczkiem". Po dokładnym odbiorze przedgonów wyłączam refluks. Spirytus tak uzyskany ma łagodny, "koniaczkowy" posmak i zapach.

2. Super odporne drożdże. Aby je unieszkodliwić trzeba by chyba zagotować nastaw.

1. Niepokonany Mistrz wsród drożdży do cukrówek. Wytrzymałe na stężenie alkoholu w nastawie. Bez problemu przerabiją podwójną (wg zaleceń na opakowaniu) ilość sacharozy.

aro337
20
Posty: 23
Rejestracja: czwartek, 1 gru 2011, 21:02
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Drożdżowe Mistrzostwa Forum

Post autor: aro337 »

1. Ja używam od jakiegoś czasu drożdży turbo star 3 i mi do cukrówek pasują najlepiej(z łatwością przerabiają 2 razy więcej cukru niż jest na opakowaniu).

2.Do nastawów owocowych stosuje Bajanus są dobre i paczka za 10zł na kilka dużych nastawów wystarcza.
Pozdrawiam,

Aro
Awatar użytkownika

minclek
30
Posty: 38
Rejestracja: środa, 16 lis 2011, 00:53
Krótko o sobie: Dziadek psocił, Ojciec psocił, a teraz przyszedł czas na mnie :D
Ulubiony Alkohol: Wódka 40 % zaprawiona karmelem
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Drożdżowe Mistrzostwa Forum

Post autor: minclek »

pokrec pisze:
Cukrówki - nie wypowiem się, bo dotychczas robiłem tylko na babuninych i poza tym, że trzeba czekac ponad miesiąc na koniec, to nie ma problemów a podwójny koncert na Aabratku daje w efekcie absolut pod każdym względem, ZERO obcych zapachów.

Powiedz ile dałeś wtedy drożdży "babuni" do nastawu, że czekałeś na przefermentowanie ponad miesiąc ? (ile wody cukru i drożdży)
Dziadek psocił, Ojciec psocił, a teraz przyszedł czas na mnie :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”