Proponuje przeprowadzenie Mistrzostw Drożdżowych - dzięki nim wyłonimy zwycięzców w 2 kategoriach :
I. Drożdże najlepsze do cukrówek
II. Drożdże najlepsze do owocówek.
Jurorami będziecie oczywiście Wy - ponieważ posiadacie dużą wiedzę i doświadczenie w używaniu różnych rodzajów drożdży.
Formuła głosowania .
W odpowiedziach proszę o podanie 3 nazw drożdży , które są według was najlepsze . I taka przykładowa ocena powinna wyglądać następująco:
Cukrowki
1. Bayanus
2. Cobra
3. Babuni
Podobnie proszę o ocenę w przypadku owocówek.
Jeśli nie macie doświadczenia z dużą ilością stosowanych rodzajów drożdży możecie wypisać tylko 2 pierwsze miejsca .
Punktacja:
Drożdże które oceniacie na 1 miejsce otrzymają 3 punkty , 2 miejsce 2 i 3 miejsce 1 punkt .
Co kilkanaście postów będą publikowane wyniki punktowe .
Tak więc dzielmy się swoimi doświadczeniami i niech wygra najlepsza para drożdżaków
Drożdżowe Mistrzostwa Forum
-
Autor tematu - Posty: 14
- Rejestracja: wtorek, 14 lut 2012, 14:42
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Drożdżowe Mistrzostwa Forum
Owocówki robię na winiarskich. Owszem, czeka się ponad miesiąc, ale pięknie dają radę i jest duzo czasu na wyssanie z owoców wszystkiego najlepszego. A więc:
Owocówki:
1. winiarskie
Cukrówki - nie wypowiem się, bo dotychczas robiłem tylko na babuninych i poza tym, że trzeba czekac ponad miesiąc na koniec, to nie ma problemów a podwójny koncert na Aabratku daje w efekcie absolut pod każdym względem, ZERO obcych zapachów.
Owocówki:
1. winiarskie
Cukrówki - nie wypowiem się, bo dotychczas robiłem tylko na babuninych i poza tym, że trzeba czekac ponad miesiąc na koniec, to nie ma problemów a podwójny koncert na Aabratku daje w efekcie absolut pod każdym względem, ZERO obcych zapachów.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 1414
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 523 razy
- Otrzymał podziękowanie: 124 razy
- Kontakt:
Re: Drożdżowe Mistrzostwa Forum
No to ja też się dołożę
Cukrówki:
1 T3 spiritferm - szybko pracują, spokojnie przerabiają większe niż zalecane ilości cukru, produkują w miarę mało fuzli
2 T3 (w niebieskiej torebce, nie wiem jaki producent) - szybka praca, więcej fuzli niż spiritferm - wada czasem mają problem ze startem
3 Piekarnicze "babuni" - cena, przy odpowiedniej ilości produkt wchodzi nawet dobry ale długo pracują
Jako że owocówki robie bardzo rzadko to pozwole sobie (tylko sobie) na zmiane owocówek na zaciery zbożowe na whisky/whiskey
1 Fermiol - szybka praca, przystępna cena i finalny produkt jest dobry
2 Cobra W.Y - pracują szybko, produkt smaczny ale cena większa niż Fermiol
Cukrówki:
1 T3 spiritferm - szybko pracują, spokojnie przerabiają większe niż zalecane ilości cukru, produkują w miarę mało fuzli
2 T3 (w niebieskiej torebce, nie wiem jaki producent) - szybka praca, więcej fuzli niż spiritferm - wada czasem mają problem ze startem
3 Piekarnicze "babuni" - cena, przy odpowiedniej ilości produkt wchodzi nawet dobry ale długo pracują
Jako że owocówki robie bardzo rzadko to pozwole sobie (tylko sobie) na zmiane owocówek na zaciery zbożowe na whisky/whiskey
1 Fermiol - szybka praca, przystępna cena i finalny produkt jest dobry
2 Cobra W.Y - pracują szybko, produkt smaczny ale cena większa niż Fermiol
Drożdże do nastawów cukrowych
Tak, na dzień dzisiejszy, wygląda moje "pudło":
3. Używam tych drożdży, gdy chcę uzyskać produkt "ze smaczkiem". Po dokładnym odbiorze przedgonów wyłączam refluks. Spirytus tak uzyskany ma łagodny, "koniaczkowy" posmak i zapach.
2. Super odporne drożdże. Aby je unieszkodliwić trzeba by chyba zagotować nastaw.
1. Niepokonany Mistrz wsród drożdży do cukrówek. Wytrzymałe na stężenie alkoholu w nastawie. Bez problemu przerabiją podwójną (wg zaleceń na opakowaniu) ilość sacharozy.
2. Super odporne drożdże. Aby je unieszkodliwić trzeba by chyba zagotować nastaw.
1. Niepokonany Mistrz wsród drożdży do cukrówek. Wytrzymałe na stężenie alkoholu w nastawie. Bez problemu przerabiją podwójną (wg zaleceń na opakowaniu) ilość sacharozy.
Re: Drożdżowe Mistrzostwa Forum
1. Ja używam od jakiegoś czasu drożdży turbo star 3 i mi do cukrówek pasują najlepiej(z łatwością przerabiają 2 razy więcej cukru niż jest na opakowaniu).
2.Do nastawów owocowych stosuje Bajanus są dobre i paczka za 10zł na kilka dużych nastawów wystarcza.
2.Do nastawów owocowych stosuje Bajanus są dobre i paczka za 10zł na kilka dużych nastawów wystarcza.
Pozdrawiam,
Aro
Aro
-
- Posty: 38
- Rejestracja: środa, 16 lis 2011, 00:53
- Krótko o sobie: Dziadek psocił, Ojciec psocił, a teraz przyszedł czas na mnie :D
- Ulubiony Alkohol: Wódka 40 % zaprawiona karmelem
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Drożdżowe Mistrzostwa Forum
Powiedz ile dałeś wtedy drożdży "babuni" do nastawu, że czekałeś na przefermentowanie ponad miesiąc ? (ile wody cukru i drożdży)
pokrec pisze:
Cukrówki - nie wypowiem się, bo dotychczas robiłem tylko na babuninych i poza tym, że trzeba czekac ponad miesiąc na koniec, to nie ma problemów a podwójny koncert na Aabratku daje w efekcie absolut pod każdym względem, ZERO obcych zapachów.
Powiedz ile dałeś wtedy drożdży "babuni" do nastawu, że czekałeś na przefermentowanie ponad miesiąc ? (ile wody cukru i drożdży)
Dziadek psocił, Ojciec psocił, a teraz przyszedł czas na mnie