Czy przepędzić niezlane wino
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: niedziela, 24 lip 2011, 05:58
Nie miałem pomysłu na lepszy tytuł tematu. A więc: mam trochę wina ryżowo-rodzynkowego, którym nie mogłem zająć się po fermentacji i tak sobie stało w pojemnikach fermentacyjnych, a potem zostało zlane do butelek, nie wiem nawet czy z osadem czy nie. Stoją sobie teraz w piwnicy i winko w nich jest pięknie wyklarowane, tylko że na dnie niestety zalega trochę osadu drożdżowego i tak już od kilku miesięcy. Można to przepuścić przez pot stilla i otrzymać coś dobrego, czy już jest do wyrzucenia?
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Czy przepędzić niezlane wino
Po pierwsze: spróbuj. Jak będzie dobre, to odrobina osadu na dnie butelek nie zaszkodzi. Jak będzie "takie sobie" - to nie kryguj się jak pensjonarka, tylko gotuj. Wcześniej zlej to tak, żeby nie zabełtać osadu i to wszystko.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: niedziela, 24 lip 2011, 05:58
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Czy przepędzić niezlane wino
Jeśli nie puścisz tego przez kolumnę pod refluksem, to dwukrotne gotowanie co najwyżej złagodzi fuzle i pogony. Dobrze jest użyć deflegmatora.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 1474
- Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
- Podziękował: 369 razy
- Otrzymał podziękowanie: 64 razy
- Kontakt:
Re: Czy przepędzić niezlane wino
Na pot stillu nigdy!!!! smakówki, łyskacze, brandy, śliwowica, rumówki i inne tego typu truneczki gonisz 2 razy, chyba że smakuje Ci bardzo, bardzo po pierwszym razie i zakładamy że masz smakowe doświadczenie i umiesz odróżnić smaczne od niesmacznego, to tak!!! nie mniej póki nie spróbujesz...... co ja Ci będę gadał, doświadczenie i praktyka czyni mistrza, /dziś dałem do spróbowania żonie łyskacza ala wujek Jassie i nie chciała mi go oddać //musiałem bić po łapkach // choć jeszcze dużo brakuje do ułożenia/ a ja go zrobiłem pierwszy raz, /ja sam piję własne smakówki //suszone owoce, śliwki i to mi odpowiada///, pozdrawiam
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: niedziela, 24 lip 2011, 05:58
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Czy przepędzić niezlane wino
Dokształcanie jest ważne, lecz trzeba również praktyki. Sam zobacz co i kiedy odbierasz. Aromaty i posmaki, te dobre, odbierasz z pierwszą połową destylatu. To co skapnie z pogonami nie ma większego znaczenia, a w kotle zostają tylko smrody. Póki nie przesadzisz z mocą, chcąc uzyskać spirytus, posmak owocowy będzie z Tobą.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!