
Regulamin forum
W celu zwiększenia funkcjonalności prosimy, by nowe tematy miały tytuł dokładnie taki, jaki nosi dana aukcja lub sprzęt w danym sklepie. Nie należy dopisywać pytań o inne aukcje w już istniejącym temacie- dzięki temu łatwiej będzie można szukać sprzętów w przyszłości i unikniemy dublowania tematów o tych samych sprzętach.
Strony z aukcjami Allegro dostępne są 30 dni. Potem wygasają i temat pozostaje bez odniesienia do produktu.
Żeby uniknąć problemu wygaśniętych linków prosimy o wstawianie zamiast adresu aukcji Allegro linku z serwisu http://archi.inosak.org/
(allegromat stał się płatny).
Jak to zrobić?
1. Wchodzimy na wybraną aukcję i kopiujemy jej numer: np: 34556346566454
2. Wchodzimy na stronę http://archi.inosak.org/ i wpisujemy/wklejamy numer aukcji:
3. Kopiujemy link do zarchiwizowanej aukcji:
4. Wklejamy otrzymany link do forum.
Można także wykonać prosty zrzut ekranu za pomocą programy np https://www.screenpresso.com/.
Tematy, które w tytule nie będą zgodne z tytułem aukcji będą warunkowo poprawiane, lub usuwane.
Pamiętaj ! Administracja ma prawo do kasowania/nieakceptowania tematów z linkami do Allegro.
W celu zwiększenia funkcjonalności prosimy, by nowe tematy miały tytuł dokładnie taki, jaki nosi dana aukcja lub sprzęt w danym sklepie. Nie należy dopisywać pytań o inne aukcje w już istniejącym temacie- dzięki temu łatwiej będzie można szukać sprzętów w przyszłości i unikniemy dublowania tematów o tych samych sprzętach.
Strony z aukcjami Allegro dostępne są 30 dni. Potem wygasają i temat pozostaje bez odniesienia do produktu.
Żeby uniknąć problemu wygaśniętych linków prosimy o wstawianie zamiast adresu aukcji Allegro linku z serwisu http://archi.inosak.org/
(allegromat stał się płatny).
Jak to zrobić?
1. Wchodzimy na wybraną aukcję i kopiujemy jej numer: np: 34556346566454
2. Wchodzimy na stronę http://archi.inosak.org/ i wpisujemy/wklejamy numer aukcji:
3. Kopiujemy link do zarchiwizowanej aukcji:
4. Wklejamy otrzymany link do forum.
Można także wykonać prosty zrzut ekranu za pomocą programy np https://www.screenpresso.com/.
Tematy, które w tytule nie będą zgodne z tytułem aukcji będą warunkowo poprawiane, lub usuwane.
Pamiętaj ! Administracja ma prawo do kasowania/nieakceptowania tematów z linkami do Allegro.
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: niedziela, 27 lis 2011, 12:16
- Załączniki
Który sprzęt polecacie (foto)
Poprzednio pytałem o sprzęt kolegi na który poleciała masa krytyki.... Przedstawiam dwie aparatury - elektyryczną keg 50 l i szklaną- na górze zdjecia obcięło termometr rteciowy. Którą polecacie (elektryczną moge pożyczać zaś szklaną moge dostać w prezencie:). Chodzi oczywiście o jakość 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Załączniki
Re: Który sprzęt polecacie (foto)
Szkiełko możesz wziąć, skoro za darmo. Przyda Ci się do "wykańczania" albo do produkcji smakówek ziołowych.
Aparatura elektryczna to zwykłe "zimne palce" z odstojnikami. Jakby była za darmo, to bym wziął do przeróbki na Aabratka wzgl. Bokakoba w odmianie z odejściem VM.
Z odstojników bym zrobił głowicę a chłodnica mogłaby się na coś może przydać.
Kolumn typu ZP nie polecamy w ogóle, zwlaszcza, że koszt budowy / zakupu kolumny typu Aabratek czy Bokakob jest porównywalny.
Termometr rtęciowy to pomyłka, lepsze i dokładniejsze sa w tym hobby termometry elektroniczne. Trzeba zaobserwować skok temperatury o 0,1 stopnia i zmienić odbieralnik na pogony. W termometrze rtęciowym to nie jest mozliwe.
Aparatura elektryczna to zwykłe "zimne palce" z odstojnikami. Jakby była za darmo, to bym wziął do przeróbki na Aabratka wzgl. Bokakoba w odmianie z odejściem VM.
Z odstojników bym zrobił głowicę a chłodnica mogłaby się na coś może przydać.
Kolumn typu ZP nie polecamy w ogóle, zwlaszcza, że koszt budowy / zakupu kolumny typu Aabratek czy Bokakob jest porównywalny.
Termometr rtęciowy to pomyłka, lepsze i dokładniejsze sa w tym hobby termometry elektroniczne. Trzeba zaobserwować skok temperatury o 0,1 stopnia i zmienić odbieralnik na pogony. W termometrze rtęciowym to nie jest mozliwe.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 5350
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Który sprzęt polecacie (foto)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Szkło to pot-still z większym deflegmatorem, a ten wieszak z kwasówki zasługuje najwyżej na złom.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: niedziela, 27 lis 2011, 12:16
- Załączniki
Re: Który sprzęt polecacie (foto)
Ten z kwasówki kolegi sprzęt ma wypełnienie szklane rurki...co powinien z tego zrobić aby bylo ok? Bo ogólnie mówi że 2 razy destyluje i puszcza przez węgiel i jest dobry.... Prosze o szegolowe wytłumaczenie co ma zrobić ....bo czyta ze mną wasze posty i zastanawia się nad przeróbką. Druga rzecz to czy te szkielko ktore moge dostać to wystarczy mi aby po 2-ch destylacjach był dobry bimberek? Pozdrawiam.
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Załączniki
Re: Który sprzęt polecacie (foto)
Poszukaj po forum kolumny wg. Jarosława. Musisz odciąc część z zimnymi palcami przy pomocy kątówki i wspawac kołnierz - wywijkę albo połowę srubunku. Do drugiej połówki śrubunku musisz naspawać odpowiednią głowicę. Do wyboru - Bokakob albo Aabratek na ten przykład. Także warto dospawać odejście boczne do systemu VMPogrzeb po forum, dowiesz się wszystkiego. W każdym razie - to jest grubsza przeróbka. I wymień wypełnienie choćby na zmywaki z Lidla. Rurki szklane są do niczego w tym hobby. najlepsze wypełnienie to oczywiście sprężynki pryzmatyczne, ale tutaj cena jest trochę sporawa. Jak zrobisz dobrze, to po dwóch razach będziesz z 10 kg. cukru otrzymywał min. 4,5 litra absolutnego, bezzapachowego serca. Bez węgla.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: niedziela, 27 lis 2011, 12:16
- Załączniki
Re: Który sprzęt polecacie (foto)
Ok dzięki za info dla kolegi , a co z tym szklanym sprzętem na zdjęciu dla mnie
czy na czymś takim moge spokojnie działać??

-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Załączniki
Re: Który sprzęt polecacie (foto)
Jasne, że możesz na szkiełku pracować. Ale to jest pot-still z deflegmatorem, nadaje się do robienia cukrówek, ew. psocenia win. Absolutu tym nie zrobisz. Możesz tym z powodzeniem robić np. gin czy absynt, jak masz czystą wódkę / spirytus - możliwie czyste i niezalatujące bimberkiem (chyba, że Ci smak fuzlowych pogonów nie przeszkadza). No, ale takie cymesy bierze sie z aparatur refluksowych.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 479
- Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 11:52
- Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Który sprzęt polecacie (foto)
No właśnie, niektórzy lubią te smaki ( nie wiemy czy kolega lubi) i wódki smakowe robią tylko na pot stillach.
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Załączniki
Re: Który sprzęt polecacie (foto)
Wiesz, Wiking, jak miałem aparaturę CM, to lubiłem te smaki pogonowe. Teraz mimo wszystko jak mam robić nalewkę czy ekstrakt, to wolę na "sercowym" absolucie. Owszem, pogony w grappie, brandy czy zbożówce - jak najbardziej, ale goła cukrówka bez psotyfikacji mi nie bardzo leży smakowo.
Oczywiście, nasze hobby jest właśnie po to, żeby każdy mógł smakować to, co lubi, ale zrobione świadomie i celowo a nie dlatego lubi smrodki, bo aparaturę ma nie do końca sprawną. Na LM/VM tez da się zrobić psotkę "weselną" na "wiejski stół".
Oczywiście, nasze hobby jest właśnie po to, żeby każdy mógł smakować to, co lubi, ale zrobione świadomie i celowo a nie dlatego lubi smrodki, bo aparaturę ma nie do końca sprawną. Na LM/VM tez da się zrobić psotkę "weselną" na "wiejski stół".
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 328
- Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 12:51
- Załączniki
Re: Który sprzęt polecacie (foto)
Normalnie Cie kolego nie poznaje
i zaczynam cie lubić
@rafiseven
Zasada jest prosta na kolumnie zrobisz wszystko na pot-stilu tylko okowitę. Wszystko zależy jakie smaki preferujesz.


@rafiseven
Zasada jest prosta na kolumnie zrobisz wszystko na pot-stilu tylko okowitę. Wszystko zależy jakie smaki preferujesz.
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: niedziela, 27 lis 2011, 12:16
- Załączniki
Re: Który sprzęt polecacie (foto)
Powracam do mojego tematu koledzy bo mam pytanie...jak by zachować z kwasówki kolumne (wypełnienie zmywaki) a po odkęceniu góry zimne palce+odstojniki+chlodnica w to miejsce wsadzić to szkieło z potstilla? czy byłby to zły pomysł? Szkło mi idealnie wpasowywuje się ...
Wróć do „Pytania o kompletne destylatory z Internetu”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość