DROŻDŻE TURBO DO RUMU
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: DROŻDŻE TURBO RUM
A masz odjście do melasy? Z homedistiller mam info, że świetnie radzą sobie drożdże piekarnicze (w sumie żadna niespodzianka- one wzrastają przecież na melasie) i piwowarskie. Poleciłbym jakiś drożdże do Ale, bo głęboko odfermentowują.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: DROŻDŻE TURBO RUM
Jakieś w miarę uniwersalne suche- Safale S-33, Brewfermy TOP, płynnych na jeden nastaw bym nie polecał, zupełnie się nie opłacają w ten sposób.
Ciekawy wątek: http://homedistiller.org/forum/viewtopi ... =11&t=7678
Ciekawy wątek: http://homedistiller.org/forum/viewtopi ... =11&t=7678
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: DROŻDŻE TURBO RUM
Lager to drożdże dolnej fermentacji, możesz zapewnić im stała temperaturę w okolicach 10-15C? TOP to z kolei uniwersalne drożdże górnej fermentacji, pracują tez w temp. pokojowej.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 7348
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: DROŻDŻE TURBO DO RUMU
Yes, yes, yes, jak zawołał pewien "polityk" nie znający języka Shakespear,a
Znalazłem i zamówiłem drożdże dedykowane do rumu. Firma Gert Strand. Jeszcze tylko melasa i brązowy cukier i zaczynam przygodę z rumem
Efekty nie omieszkam opisać
Znalazłem i zamówiłem drożdże dedykowane do rumu. Firma Gert Strand. Jeszcze tylko melasa i brązowy cukier i zaczynam przygodę z rumem
Efekty nie omieszkam opisać
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
Autor tematu - Posty: 7348
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: DROŻDŻE TURBO DO RUMU
Już mam na oku taką http://www.mikroorganizmy-sklep.pl/mela ... -p-53.html
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
Autor tematu - Posty: 7348
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: DROŻDŻE TURBO DO RUMU
Gdyby ktoś był zainteresowany, to drożdże do rumu można kupić tutaj http://surplusage.biz/presta/product.php?id_product=74
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Re: DROŻDŻE TURBO DO RUMU
Ja też zająłem się w ostatnim czasie eksperymentowaniem z rumem. Początek jest średni, ale liczę, że nowy nastaw z dundrem będzie lepszy. Do rzeczy:
do pierwszego nastawu użyłem drożdży cobry do rumu, zastanawiam się teraz czy to na pewno był dobry wybór. Czy może te podane tutaj są lepsze? Ktoś porównywał? Co sądzicie o cobra rum?
do pierwszego nastawu użyłem drożdży cobry do rumu, zastanawiam się teraz czy to na pewno był dobry wybór. Czy może te podane tutaj są lepsze? Ktoś porównywał? Co sądzicie o cobra rum?
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DROŻDŻE TURBO DO RUMU
Dlaczego początek jest średni?
Napisz więcej, to Cię pocieszymy
Ostatnio użyłem Rum Turbo, ale produkt czeka na drugie gotowanie. Po pierwszym jest podobny jak na innych drożdżach.
Kilka pierwszych nastawów zrobiłem na Bayanusach G995 i było nieźle. Bayanusy trochę z konieczności ze względu na niską temperaturę bimbroforni. Teraz znów nastawię na G995.
I wiem na pewno, że jakość produktu finalnego bardzo zależy od użytych surowców.
Napisz więcej, to Cię pocieszymy
Ostatnio użyłem Rum Turbo, ale produkt czeka na drugie gotowanie. Po pierwszym jest podobny jak na innych drożdżach.
Kilka pierwszych nastawów zrobiłem na Bayanusach G995 i było nieźle. Bayanusy trochę z konieczności ze względu na niską temperaturę bimbroforni. Teraz znów nastawię na G995.
I wiem na pewno, że jakość produktu finalnego bardzo zależy od użytych surowców.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DROŻDŻE TURBO DO RUMU
Pociągnę dalej na temat jakości surowców używanych do produkcji rumu.
Cukier cały czas ten sam, ale melasy sprawdzałem dwie: sucha z bogutymłyn i płynną z mikroorganizmów.
Wg mnie sucha jest lepsza, daje lepszy aromat. Już przy destylacji w pomieszczeniu czuć róznicę. Pokusiłem się o spróbowanie obu melas. I ta z mikroorganizmów wydaje mi się bardziej słona i mniej słodka. Destylat po pierwszym razie przemawia też za suchą. Do drugiego gotowania połączę destylaty i zobaczę co wyjdzie.
Cukier cały czas ten sam, ale melasy sprawdzałem dwie: sucha z bogutymłyn i płynną z mikroorganizmów.
Wg mnie sucha jest lepsza, daje lepszy aromat. Już przy destylacji w pomieszczeniu czuć róznicę. Pokusiłem się o spróbowanie obu melas. I ta z mikroorganizmów wydaje mi się bardziej słona i mniej słodka. Destylat po pierwszym razie przemawia też za suchą. Do drugiego gotowania połączę destylaty i zobaczę co wyjdzie.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
Autor tematu - Posty: 7348
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: DROŻDŻE TURBO DO RUMU
Kilku moich znajomych wpierdziela ją już od roku i żyją Zresztą ja też jej próbowałem. Piłem rozpuszczoną z wodą z dodatkiem soku cytrynowego - istna kopalnia mikroelementów
http://www.suga-lik.com/molasses/composition.html
To jedna z najlepszych melas dostępnych na naszym rynku i na pewno "spożywcza"pitz pisze:Koledzy a ta z mikroorganizmów na pewno jest spożywcza?
Kilku moich znajomych wpierdziela ją już od roku i żyją Zresztą ja też jej próbowałem. Piłem rozpuszczoną z wodą z dodatkiem soku cytrynowego - istna kopalnia mikroelementów
http://www.suga-lik.com/molasses/composition.html
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 36
- Rejestracja: wtorek, 19 cze 2012, 07:23
- Lokalizacja: śląsk
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DROŻDŻE TURBO DO RUMU
Ja tam co do spożywczości tej melasy nie jestem pewien szukałem na stronie producenta i w sklepie internetowym i nigdzie niema jej w zakładce "dla ludzi" tylko zawsze w "inne". Pisałem zapytanie do producenta niestety odpowiedzi nie otrzymałem.
W sumie melase zamówiłem suchą ze "smakosza"
Jeszcze pytanie czy receptury z cobra rum trzeba się trzymać ostro? Bo ja planowałem zrobić na większej ilości melasy z cukrem trzcinowym a nie z glukozą jak każe naklejka na opakowaniu.
W sumie melase zamówiłem suchą ze "smakosza"
Jeszcze pytanie czy receptury z cobra rum trzeba się trzymać ostro? Bo ja planowałem zrobić na większej ilości melasy z cukrem trzcinowym a nie z glukozą jak każe naklejka na opakowaniu.
Dziennie piję ale nie umiem wpaść w nałóg ;D
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: DROŻDŻE TURBO DO RUMU
Ja zastanawiam się nad kupieniem paczuszki drożdży Coobry do rumu i później pracowanie na ich gęstwie. Skończyły mi się Bayanus G995, a w sklepie stacjonarnym mogę kupić oprócz Coobra Rum Yeast jeszcze Enovini, Fermvin, Fermvin PDM, Fermicru VR5 lub Fermicru LS2, a myślałem o użyciu Fermvin PDM lub Enovini, gdyby rumowe były niewarte zachodu. Wszędzie widzę obietnice przekazania wyników porównawczych, ale nikt nie kwapił się do szerszych opisów - więc pewnie spróbuję sam.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DROŻDŻE TURBO DO RUMU
Od pewnego czasu stosuję tylko bayanysy G995 - tanie, skuteczne i szerokie spektrum temperaturowe. Na czasie za bardzo mi nie zależy. Robiłem też na dedykowanych turbo do rumu - nie zauważyłem różnicy - zlałem wszystkie mutacje do powtórnego gotowania. Szczególowych notatek nie prowadzę - lubię improwizować Chociaż mam w czeluściach bimbroforni próbki po jednej destylacji z różnych okresów i receptur. Nie wszystkie są opisane, ale dobry nos pomoże w identyfikacji
Jako, że okres Świąt jest dobry na prezenty, Grooby daj na PW adres abym mógł wysłać Ci paczuszkę
Jako, że okres Świąt jest dobry na prezenty, Grooby daj na PW adres abym mógł wysłać Ci paczuszkę
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 36
- Rejestracja: wtorek, 19 cze 2012, 07:23
- Lokalizacja: śląsk
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DROŻDŻE TURBO DO RUMU
Kolego wawaldek11 malasa smakosz http://www.ceneo.pl/17297753
Ktoś napisał na forum że sypka melasa daje intensywniejszy aromat niż ta z mikroorganizmów. Mam nadzieję że do końca lutego będę w stanie opisać jakoś wynik chociaż nie mam specjalnego porównania
Ktoś napisał na forum że sypka melasa daje intensywniejszy aromat niż ta z mikroorganizmów. Mam nadzieję że do końca lutego będę w stanie opisać jakoś wynik chociaż nie mam specjalnego porównania
Dziennie piję ale nie umiem wpaść w nałóg ;D
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 36
- Rejestracja: wtorek, 19 cze 2012, 07:23
- Lokalizacja: śląsk
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DROŻDŻE TURBO DO RUMU
http://visvitalis.com.pl/pl/searchquery ... url=melasa
Tylko radzę przypilnować sobie tego zakupu żeby wszystko pasowało .
Mam zamiar nastawić z cukrem trzcinowym i chyba dodam też zwykłego, bo glukozy niestety nie mam. Proporcje coś tak może po dwa kilo z każdego. Drożdże Coobra rum, a drugie wiadro: stare drożdże plus kilkudniowy dunder 4l jeśli nie ruszy to mam w zanadrzu drugą paczkę Coobry.
Tylko radzę przypilnować sobie tego zakupu żeby wszystko pasowało .
Mam zamiar nastawić z cukrem trzcinowym i chyba dodam też zwykłego, bo glukozy niestety nie mam. Proporcje coś tak może po dwa kilo z każdego. Drożdże Coobra rum, a drugie wiadro: stare drożdże plus kilkudniowy dunder 4l jeśli nie ruszy to mam w zanadrzu drugą paczkę Coobry.
Dziennie piję ale nie umiem wpaść w nałóg ;D
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: DROŻDŻE TURBO DO RUMU
Uważaj na ilość cukru i nastawu przy Coobrach dedykowanych do rumu - ta paczka spokojnie wystarczy ci na dwa nastawy po podzieleniu na pół, a najlepiej na jeszcze więcej http://alkohole-domowe.com/forum/post92057.html#p92057.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 36
- Rejestracja: wtorek, 19 cze 2012, 07:23
- Lokalizacja: śląsk
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DROŻDŻE TURBO DO RUMU
Wystartowałem: 2kg melasy sypkiej "smakosz"(smak przyjemny, wyraźnie słodka) + 3kg demerara z Sante + 1kg cukru białego + paczka płynnego węgla + kropla antypiany. Blg = 20, temp<30, pół paczki Cobra rum. Krótka kolumna do smakówek czeka na pospawanie mam dwie opcje 40 albo 80cm na sprężynkach miedzianych(20cm) i zmywakach żeby mi niebyło przykro je wyrzucić jak się zasyfią.
Dziennie piję ale nie umiem wpaść w nałóg ;D
-
- Posty: 2371
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DROŻDŻE TURBO DO RUMU
Nastaw na rum, się nie pieni tak bardzo, żeby używać antypiany.
Węgiel aktywny do nastawu na rum! Może i destylat, wyjdzie łagodniejszy, ale będzie mieć mniej posmaku rumowego.pitz pisze: 2kg melasy sypkiej "smakosz"(smak przyjemny, wyraźnie słodka) + 3kg demerara z Sante + 1kg cukru białego + paczka płynnego węgla + kropla antypiany.
Nastaw na rum, się nie pieni tak bardzo, żeby używać antypiany.
Najlepszy sprzęt, do destylacji nastawu na rum, jest zwykły post-til. Po prostu kocioł i chłodnica.pitz pisze:Krótka kolumna do smakówek czeka na pospawanie mam dwie opcje 40 albo 80cm na sprężynkach miedzianych(20cm) i zmywakach żeby mi niebyło przykro je wyrzucić jak się zasyfią.
-
- Posty: 36
- Rejestracja: wtorek, 19 cze 2012, 07:23
- Lokalizacja: śląsk
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DROŻDŻE TURBO DO RUMU
Węgiel jest w pierwszym przepisie Radiusa na rum domowy akurat miałem to dałem.
Po przykrych doświadczeniach z nastawem z ekstraktu słodowego zaopatrzyłem się w antypianę no ale 1 kropelka chyba nie zaszkodzi?
Abraatek bez wypełnienia pewnie dalej nie będzie pot-stilem? Ewentualnie jaką przybliżoną mocą grzać dla kega 30 i rury fi60 o dł. 400mm? Destylacja prosta to dla mnie czarna magia, nigdy nie miałem styczności.
Po przykrych doświadczeniach z nastawem z ekstraktu słodowego zaopatrzyłem się w antypianę no ale 1 kropelka chyba nie zaszkodzi?
Abraatek bez wypełnienia pewnie dalej nie będzie pot-stilem? Ewentualnie jaką przybliżoną mocą grzać dla kega 30 i rury fi60 o dł. 400mm? Destylacja prosta to dla mnie czarna magia, nigdy nie miałem styczności.
Dziennie piję ale nie umiem wpaść w nałóg ;D
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 338
- Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Południe Paryża
- Podziękował: 109 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: DROŻDŻE TURBO DO RUMU
Cześć,
Rozmieszałem 22 l melasy z 40 l wody. Po tej czynności zdałem sobie sprawę, że nie mam już drożdży na rum. Mam natomiast bayanusy 995, bayanusy AOC, C3 i Black Bull Turbo. Co, według Was, byłoby najlepsze do tego nastawu?
A może lepiej poczekać tydzień na drożdże rumowe?
Rozmieszałem 22 l melasy z 40 l wody. Po tej czynności zdałem sobie sprawę, że nie mam już drożdży na rum. Mam natomiast bayanusy 995, bayanusy AOC, C3 i Black Bull Turbo. Co, według Was, byłoby najlepsze do tego nastawu?
A może lepiej poczekać tydzień na drożdże rumowe?
Pozdrawiam
Jachu
Jachu