porada w sprawie zamiany wina w spiryt!

Awatar użytkownika

Autor tematu
klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 65 razy
Kontakt:

Post autor: klodek4 »

Witam wszystkich miłośników i zwolenników tego portalu. Jestem nowy i jest to mój pierwszy tutaj post, więc przejdę do sedna. Otóż, mieszkam w Hiszpanii od kilku dobrych lat , gdzie jak pewnie wszyscy wiedzą "wino tańsze jest niż woda" w związku z czym głośno się Was pytam czy można przepuścić np. wino białe wytrawne, czerwone wytrawne o zaw alk 13,14 %. Pytanie moje jest czy należy coś dodawać do tej tzw. bazy, czy puszczać tak i co z tego może wyjść po pierwszej destylacji? Czy destylować to dwa razy? Jestem laikiem więc liczę na wsparcie i pomoc w tym miejscu. Z góry wielkie dzięki.
Ostatnio zmieniony piątek, 22 lip 2011, 07:56 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka tekstu, interpunkcja
alembiki
Awatar użytkownika

radius
7500
Posty: 7527
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 399 razy
Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: porada w sprawie zamiany wina w spiryt!

Post autor: radius »

Poczytaj ten temat http://alkohole-domowe.com/forum/pedzen ... cja%20wina
co z tego może wyjść po pierwszej destylacji?
Odp. Baza na koniak, winiak lub brandy :lol:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Autor tematu
klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 65 razy
Kontakt:
Re: porada w sprawie zamiany wina w spiryt!

Post autor: klodek4 »

dzięki, Radius!, przejrzalem temat które mi podaleś i widzę że czeka mnie droga prób i błedów, wina które mam na myśli są winami ponad 4 letnimi, z duża ilością alkoholu czyli 15, 16 %, czerwone wytrawne extra, i są też białe wytrawne, ciekawi mnie rożnica jaka jest wyczuwalna po przepuszczeniu, pomiędzy białym a czerwonym,
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Re: porada w sprawie zamiany wina w spiryt!

Post autor: pokrec »

Generalnie, to ja mam takie doświadczenie.
Braciszek zrobił winko z malin i jeżyn. Wyszło poprawne (czyli bez octu), ale zbyt wytrawne bo brat lubi wytrawne, ale to, co zrobił było wręcz niepijalne od wytrawności - przesadził z wstrzymywaniem się od dodawania cukru. Jednym słowem - smakowało mniej więcej jak nastaw ze sliwek przed psoceniem z poprawką na różnicę w aromacie owocowym. No to szybka decyzja zapadła i...
Zagrałem 1 koncert na kolumience bez refluksu - samo wypełnienie i z ok. 5-ciu litrów wina dostałem litr przepsotki. PYCHOTA! Czegoś takiego nie piłem nigdy. Jeżyny z malinami to bardzo cenny surowiec!
Wino po zabutelkowaniu a przed koncertem leżakowało przez rok.
Co do win sklepowych w Hiszpanii - proponuję po prostu poeksperymentować. Skoro tam wino jest tak tanie, to co jest do stracenia? Kupić 5-l bańkę najtańszego stołowego i gramy.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja wina i piwa”