Awatar użytkownika

Autor tematu
klodek4
1450
Posty: 1472
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 14:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Kontakt:
Załączniki
porada w sprawie zamiany wina w spiryt!

Postautor: klodek4 » piątek, 22 lip 2011, 02:54

Witam wszystkich miłośników i zwolenników tego portalu. Jestem nowy i jest to mój pierwszy tutaj post, więc przejdę do sedna. Otóż, mieszkam w Hiszpanii od kilku dobrych lat , gdzie jak pewnie wszyscy wiedzą "wino tańsze jest niż woda" w związku z czym głośno się Was pytam czy można przepuścić np. wino białe wytrawne, czerwone wytrawne o zaw alk 13,14 %. Pytanie moje jest czy należy coś dodawać do tej tzw. bazy, czy puszczać tak i co z tego może wyjść po pierwszej destylacji? Czy destylować to dwa razy? Jestem laikiem więc liczę na wsparcie i pomoc w tym miejscu. Z góry wielkie dzięki.
Ostatnio zmieniony piątek, 22 lip 2011, 06:56 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka tekstu, interpunkcja


Rabat 3%
Beczka ze stali INOX 20 l z kranem
Cena: 379.00 zł   Darmowa dostawa!
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

radius
5000
Posty: 5172
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: porada w sprawie zamiany wina w spiryt!

Postautor: radius » piątek, 22 lip 2011, 07:06

Poczytaj ten temat pedzenie-z-wina-to-nie-jest-takie-proste-wskazowki-t569.html?hilit=destylacja%20wina
co z tego może wyjść po pierwszej destylacji?

Odp. Baza na koniak, winiak lub brandy :lol:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

Autor tematu
klodek4
1450
Posty: 1472
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 14:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Kontakt:
Załączniki
Re: porada w sprawie zamiany wina w spiryt!

Postautor: klodek4 » piątek, 22 lip 2011, 09:57

dzięki, Radius!, przejrzalem temat które mi podaleś i widzę że czeka mnie droga prób i błedów, wina które mam na myśli są winami ponad 4 letnimi, z duża ilością alkoholu czyli 15, 16 %, czerwone wytrawne extra, i są też białe wytrawne, ciekawi mnie rożnica jaka jest wyczuwalna po przepuszczeniu, pomiędzy białym a czerwonym,

Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Załączniki
Re: porada w sprawie zamiany wina w spiryt!

Postautor: pokrec » piątek, 22 lip 2011, 10:36

Generalnie, to ja mam takie doświadczenie.
Braciszek zrobił winko z malin i jeżyn. Wyszło poprawne (czyli bez octu), ale zbyt wytrawne bo brat lubi wytrawne, ale to, co zrobił było wręcz niepijalne od wytrawności - przesadził z wstrzymywaniem się od dodawania cukru. Jednym słowem - smakowało mniej więcej jak nastaw ze sliwek przed psoceniem z poprawką na różnicę w aromacie owocowym. No to szybka decyzja zapadła i...
Zagrałem 1 koncert na kolumience bez refluksu - samo wypełnienie i z ok. 5-ciu litrów wina dostałem litr przepsotki. PYCHOTA! Czegoś takiego nie piłem nigdy. Jeżyny z malinami to bardzo cenny surowiec!
Wino po zabutelkowaniu a przed koncertem leżakowało przez rok.
Co do win sklepowych w Hiszpanii - proponuję po prostu poeksperymentować. Skoro tam wino jest tak tanie, to co jest do stracenia? Kupić 5-l bańkę najtańszego stołowego i gramy.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.


Wróć do „Destylacja wina i piwa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość