Kolumna jako pot still

Wstępna obróbka zacierów i redestylacja z wykorzystaniem podstawowych metod kociołkowych.
Awatar użytkownika

Autor tematu
lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy

Post autor: lesgo58 »

Witam.
Posiadam kolumnę typu Aabratek. Jest to mój pierwszy sprzęt jaki używam do psocenia i muszę się pochwalić, że osiągnąłem na nim maximum co jest do osiągnięcia - jeśli chodzi o psotę wartości 95.

Teraz nadszedł czas spróbować "owocówek".

I tu tkwi problem. W jaki sposób przeprowadzić destylację, aby zbliżyć się do osiągnięć otrzymywanych na Pot still'ach. Starałem się szperać po forum, ale natrafiałem tylko na ogólnikowe "opisy", które to nie bardzo sprawę wyjaśniały.

Moja kolumna jest metrowa + chłodnica. Wypełniona sprężynkami ( 20 cm miedziane + 80 cm stalowe).Wszystko to ustawione na kegu.Dwie grzałki ( 1400W + 2000W).
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 11 lip 2011, 09:23 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: kosmetyka
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Kolumna jako pot still

Post autor: Wald »

Sprawa jest dość prosta. Zmniejsz refluks. Czyli ogranicz (albo zamknij) przepływ wody przez skraplacz.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Kolumna jako pot still

Post autor: Zygmunt »

A Aabratku? Nie! Woda w skraplaczu na max, bo opary pójda w sufit!! Masz tamkę, czy dwa zaworki? Jak tamkę, to zaworek odbioru otwarty. Jak dwa zaworki- odbiór otwarty, powrót zamknięty.
Pobaw się trochę kolumną i nie idź na łatwiznę. Spróbuj zrobić tak, żeby otrzymać spirytus owocowy, a nie bimber.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Autor tematu
lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Kolumna jako pot still

Post autor: lesgo58 »

Mam tamkę.

A jaką temperaturę muszę utrzymywać (termometr na szczycie)? Spotkałem się z teoriami mówiącymi o wyższych temperaturach od 78,3.

No i następny problem : jaka długość kolumny, bo czytałem, że lepiej na krótszej - np. 50 cm.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Kolumna jako pot still

Post autor: Zygmunt »

Jeżeli chcesz używać jako pot-still, to jasnym jest, że temperatury przekroczą 78,3 i dojdą aż do 100C. Warto jednak zapuścić chociaż minimalny refluks, żeby na końcu nie odbierać cieczy 10cio procentowej...
Im dłuższa kolumna, tym czystszy produkt- flegma będzie też skraplać się na ściankach. Wszystko rozbija się o pytanie "co chcesz uzyskać?".
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7349
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Kolumna jako pot still

Post autor: radius »

Na temperaturę nie zwracaj uwagi. Przy pracy kolumny jako pot still, temp. będzie cały czas rosnąć, aż do 1000C - gdy w nastawie nie będzie już alkoholu.
Co do długości kolumny, to też nie zaprzątaj sobie głowy. Kolumna będzie pracować wtedy jak deflegmator, więc na dłuższej uzyskasz lepszy jakościowo i procentowo destylat owocowy. Na pewno nie straci nic na wartości a wręcz przeciwnie.
Ja robię tak łychę z kukurydzy na metrowej kolumnie i ...jest się czym pochwalić :lol:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Autor tematu
lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Kolumna jako pot still

Post autor: lesgo58 »

Drążąc dalej ten temat - wybaczcie ale jestem perfekcjonistą - możemy pokusić się o dzielenie frakcji?
Początek - standardowo ( przy nastawie 25 l ) 50 ml + 100 ml do kanału.
Później ok 300 ml przedgonu.
Następnie ok 1,9 - 2,0 L właściwego gonu.
I na koniec ok 1,2 L pogonu.
Takie ilości destylatu otrzymywałem na kolumnie normalnie pracującej.
Dobrze kombinuję?
Jest konieczność dwukrotnego pędzenia?
Chcę otrzymać destylat przypominający jakościowo Grappę bądź Śliwowicę tudzież Calvados - ( te przykłady to tylko punkt odniesienia jeśli chodzi o jakość organoleptyczną)
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 11 lip 2011, 09:21 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ortografia
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Kolumna jako pot still

Post autor: Zygmunt »

www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja i rektyfikacja metodą pot still”