Jak zrobic przepalankę na patelni?
-
Autor tematu - Posty: 11
- Rejestracja: sobota, 28 sie 2010, 20:49
Witam i pozdrawiam. Z takim pytaniem.
Czasem zaprawiam bimber karmelem i zawsze mam z tym problem, jest to jak loteria raz wyjdzie a dwa razy nie.
Chodzi mi o to jak zrobić karmel, który będzie miał konsystencję wody i bedzie ładnie brązowy żeby zabarwić destylat, bo
mi często wychodzi gęsty, a jak go wleję do psoty to robią się z niego grudy, które ciężko jest rozpuścić potem.
Chodzi mi o przebieg wykonywania poszczególnych czynności krok po kroku - zna ktoś?
dzięki z góry za ewentualną odpowiedź i pozdro
(aha przepis z piętką chleba mnie nie interesuje, chodzi o zrobienie tego na patelni)
Czasem zaprawiam bimber karmelem i zawsze mam z tym problem, jest to jak loteria raz wyjdzie a dwa razy nie.
Chodzi mi o to jak zrobić karmel, który będzie miał konsystencję wody i bedzie ładnie brązowy żeby zabarwić destylat, bo
mi często wychodzi gęsty, a jak go wleję do psoty to robią się z niego grudy, które ciężko jest rozpuścić potem.
Chodzi mi o przebieg wykonywania poszczególnych czynności krok po kroku - zna ktoś?
dzięki z góry za ewentualną odpowiedź i pozdro
(aha przepis z piętką chleba mnie nie interesuje, chodzi o zrobienie tego na patelni)
-
- Posty: 2755
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 435 razy
- Kontakt:
Re: Jak zrobic przepalankę na patelni?
Dzień dobry,
można zerknąć tutaj: http://www.uroda-wdziek.pl/porady/kuchn ... armel.html
Pozdrawiam
Jan Okowita
można zerknąć tutaj: http://www.uroda-wdziek.pl/porady/kuchn ... armel.html
Pozdrawiam
Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Jak zrobic przepalankę na patelni?
A nie prosciej kupic platki debowe? Poza kolorem dodadza tez aromat...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 35
- Rejestracja: poniedziałek, 23 maja 2011, 19:09
- Ulubiony Alkohol: Grappa
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
Re: Jak zrobic przepalankę na patelni?
W przepisie od JanaOkowity jeśli dobrze zrozumiałem podgrzewa się jednocześnie wodę i cukier. Ja najpierw rozpuszczam, roztapiam cukier na ogniu mieszając i pilnując aby się nie spalił, a następnie wlewam trochę wody (tylko ostrożnie bo strasznie "bucha" i pryska). Jeśli wszystko dobrze rozpuścisz w dolanej wodzie nie będziesz miał problemów z grudkami w bimbrze.
-
- Posty: 130
- Rejestracja: czwartek, 29 lip 2010, 20:47
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Jak zrobic przepalankę na patelni?
Ja grzeję sam cukier, następnie zdejmuję z gazu i dolewam trochę wody. Niestety wtedy zawsze robią się mniejsze lub większe grudki, wtedy stawiam całość na gaz i podgrzewam mieszając aż do rozpuszczenia się grudek i ewentualnego zredukowania się wody.
W ten sposób spokojnie mieszczę 0.5kg cukru w 0.5L butelce w całkowicie płynnym stanie, można tak kilka dni spokojnie trzymać uzyskany karmel i nic nie zastyga- nie próbowałem czekać dłużej, być może po jakimś czasie zacznie się krystalizować lub tężeć.
W ten sposób spokojnie mieszczę 0.5kg cukru w 0.5L butelce w całkowicie płynnym stanie, można tak kilka dni spokojnie trzymać uzyskany karmel i nic nie zastyga- nie próbowałem czekać dłużej, być może po jakimś czasie zacznie się krystalizować lub tężeć.
Re: Jak zrobic przepalankę na patelni?
Witam. Jestem nowym użytkownikiem forum i to moja pierwsza odpowiedź. To forum jest super i kopalnią wiedzy. Chcąc coś wnieść od siebie proponuję zalewać stopiony cubier gorącą wodą. Pryska mniej i nie tworzą się grudy. Robię tak od lat i jest ok. Pozdrawiam użytkowników i dziękuję za cenne informacje. Mam nadzieje, że ja również będę w przyszłości mógł pomóc.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
- Posty: 59
- Rejestracja: piątek, 3 lut 2012, 20:16
- Krótko o sobie: Domowe jest najlepsze.
- Ulubiony Alkohol: Wszystko co dziwne, nietypowe, oryginalne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Jak zrobic przepalankę na patelni?
Witam wszystkich. Podzielę się moim sposobem. Zawsze robię przepalankę w ten sposób, że na 2 łyżki cukru daję 1 łyżkę wody i dopiero na gaz. Powstały syrop gotuję ciągle mieszając, woda sobie powoli odparowuje, aż w końcu syrop zaczyna się brązowić. Potem gorąca woda (tylko uważać bo para buchnie) i wszystko ładnie się rozpuści w momencie, bez żadnych grudek. Metoda ta jest o tyle dobra, że ma się pełną kontrolę nad brązowieniem (paleniem) cukru. Pozdrawiam wszystkich psotników
Re: Jak zrobic przepalankę na patelni?
Witam, ja znów podzielę się swym sposobem na przechowywanie przepalanki, po przepaleniu i dodaniu wody aby była w miarę rzadka, dodaję też trochę alkoholu, na 0,5l około 50ml 50%. W ten sposób przygotowaną zaprawkę przechowuję nawet 6 miesięcy. Bez dodatku alkoholu po jakimś czasie niestety pojawia się pleśń.
-
- Posty: 12
- Rejestracja: piątek, 4 kwie 2014, 17:17
Re: Jak zrobic przepalankę na patelni?
Siemka,
chciałbym zapytać, czy ktoś z was próbuje dodawać jakieś dodatki do przepalanki? Czytałem, że można cukier waniliowy, ale czy ktoś próbował sok z cytryny? Jeśli tak to jakie proporcje?
Albo może jakieś inne ciekawe dodatki poprawiające smak ?
Pozdrawiam
chciałbym zapytać, czy ktoś z was próbuje dodawać jakieś dodatki do przepalanki? Czytałem, że można cukier waniliowy, ale czy ktoś próbował sok z cytryny? Jeśli tak to jakie proporcje?
Albo może jakieś inne ciekawe dodatki poprawiające smak ?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 4 sie 2014, 16:46 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.
Powód: Kosmetyka.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Jak zrobic przepalankę na patelni?
Kilka dodatków masz wymienionych tutaj http://alkohole-domowe.com/forum/szybki ... 10247.html, ale dorzucę w sumie listę co próbowałem dodawać do przepalanki (pomijam stosowanie kilku rodzajów karmelu):
- nalew na goździki/cynamon/pieprz;
- ziarna kawy, goździki;
- bardzo mocną kawę z ekspresu;
- sok jabłkowy;
- cukier wanilinowy;
- miód, nierafinowany cukier trzcinowy;
- dąb surowy, pieczony, opalany.
- nalew na goździki/cynamon/pieprz;
- ziarna kawy, goździki;
- bardzo mocną kawę z ekspresu;
- sok jabłkowy;
- cukier wanilinowy;
- miód, nierafinowany cukier trzcinowy;
- dąb surowy, pieczony, opalany.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 1
- Rejestracja: niedziela, 31 sty 2016, 19:44
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jak zrobic przepalankę na patelni?
-
- Posty: 31
- Rejestracja: poniedziałek, 10 sie 2009, 20:36
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Jak zrobic przepalankę na patelni?
Pytanie do gr000by:
Właśnie robię kawówkę z karmelem wg Twojego przepisu. Na moczę kawe z goździkami w butelce. W następnym kroku mam problem:
Po dwóch tygodniach wódkę zlewamy i dodajemy mocno upalony karmel z 250g cukru (niepełna szklanka) i cukier topiony ze 100g cukru (1/3 szklanki)
Ten drugi cukier to ma być tylko rozpuszczony czy jak ma to wyglądać?
Właśnie robię kawówkę z karmelem wg Twojego przepisu. Na moczę kawe z goździkami w butelce. W następnym kroku mam problem:
Po dwóch tygodniach wódkę zlewamy i dodajemy mocno upalony karmel z 250g cukru (niepełna szklanka) i cukier topiony ze 100g cukru (1/3 szklanki)
Ten drugi cukier to ma być tylko rozpuszczony czy jak ma to wyglądać?
-
- Posty: 93
- Rejestracja: czwartek, 30 lip 2015, 20:44
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: ziemia łódzka
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Jak zrobic przepalankę na patelni?
Wsypuję 6-8 łyżeczek cukru na patelnię, odpalam palnik , karmelizuję cukier aż osiągnie on odpowiadający mi kolor(cukru nie mieszam rozsypuję na patelni i do czasu skarmelizowania nie tykam). Cukier gdy się skarmelizuje, tworzy twardą skorupkę, teraz wlewam 200ml gorącej wody (nie pryska nam tak jak w przypadku zimnej) mieszam do rozpuszczenia karmelu i gotowe. Włala apetite ;p
Można użyć cukru brązowego, jak i waniliowego lub wanilii , ale W ŻADNYM WYPADKU CUKIER WANILINOWY ZE SKLEPU, tak w sklepie masz cukier wanilinowy a nie waniliowy.
Można użyć cukru brązowego, jak i waniliowego lub wanilii , ale W ŻADNYM WYPADKU CUKIER WANILINOWY ZE SKLEPU, tak w sklepie masz cukier wanilinowy a nie waniliowy.
Wódka jak wódka smakuje jednakowo, czyli wspaniale
-
- Posty: 404
- Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
- Podziękował: 112 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Jak zrobic przepalankę na patelni?
A ja od kilku lat robie z tym przepalanke i dopiero twój post mnie uświadomił ze to nie prawdziwy cukier a syntetyczny... trzeba będzie sobie na następny raz samemu przyrządzić, co prawda ja dawałem 1,6g na litr to nie jakiś duże ilości, ale po co truć się świadomie co naturalne to naturalne.
Chyba ze ktoś wie w jakich sklepach można kupić oryginalny cukier WANILIOWY?
Odgrzeję bardzo starego kotleta..zielik93 pisze:
Można użyć cukru brązowego, jak i waniliowego lub wanilii , ale W ŻADNYM WYPADKU CUKIER WANILINOWY ZE SKLEPU, tak w sklepie masz cukier wanilinowy a nie waniliowy.
A ja od kilku lat robie z tym przepalanke i dopiero twój post mnie uświadomił ze to nie prawdziwy cukier a syntetyczny... trzeba będzie sobie na następny raz samemu przyrządzić, co prawda ja dawałem 1,6g na litr to nie jakiś duże ilości, ale po co truć się świadomie co naturalne to naturalne.
Chyba ze ktoś wie w jakich sklepach można kupić oryginalny cukier WANILIOWY?
-
- Posty: 7356
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1696 razy
Re: Jak zrobic przepalankę na patelni?
https://allegro.pl/oferta/cukier-wanili ... paign=feed
https://allegro.pl/oferta/cukier-wanili ... paign=feed
A tak ciężko użyć wyszukiwarkiAAmatorek pisze:Chyba ze ktoś wie w jakich sklepach można kupić oryginalny cukier WANILIOWY?
https://allegro.pl/oferta/cukier-wanili ... paign=feed
https://allegro.pl/oferta/cukier-wanili ... paign=feed
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1055
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Jak zrobic przepalankę na patelni?
W normalnych sklepach też jest, musisz tylko popatrzeć dobrze. Z dostępnych u mnie najwięcej wanilii w składzie ma "Delecta - cukier z dodatkiem wanilii".
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
- Posty: 404
- Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
- Podziękował: 112 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Jak zrobic przepalankę na patelni?
Najlepsze jest to ze kiedyś kupowałem ten delecty i było zawsze ok. Jak otwierałem butelkę nawet po kilku miesiącach to pierwszy bukiet który się uwalniał to wanilia ,a te cukry wanilinowe po miesiącu leżakowania dają nieprzyjemny zapach ( dziwny bynajmniej), ale smak się nie zmienia czuć wanilie o do tej pory myślałem ze ja coś ostatnimi czasy spierdzielilem a tu ta chemia.
Kòpôcz pisze:...Z dostępnych u mnie najwięcej wanilii w składzie ma "Delecta - cukier z dodatkiem wanilii".
Najlepsze jest to ze kiedyś kupowałem ten delecty i było zawsze ok. Jak otwierałem butelkę nawet po kilku miesiącach to pierwszy bukiet który się uwalniał to wanilia ,a te cukry wanilinowe po miesiącu leżakowania dają nieprzyjemny zapach ( dziwny bynajmniej), ale smak się nie zmienia czuć wanilie o do tej pory myślałem ze ja coś ostatnimi czasy spierdzielilem a tu ta chemia.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
- Posty: 404
- Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
- Podziękował: 112 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Jak zrobic przepalankę na patelni?
Czy dodając taką łaskę wanilii urobek nie zrobi się mętny? Stosowałeś może? Jak stosowałeś to w jakich proporcjach i jaka długa maceracja?rozrywek pisze:A nie prościej kupić Wanillię, w laskach?
Ostatnio zmieniony niedziela, 13 lut 2022, 20:29 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 973
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Jak zrobic przepalankę na patelni?
Mam zaprawkę na laskach wanilii - 3 laski - 200ml 40%. Jest klarowna.
Ostatnio zmieniony niedziela, 13 lut 2022, 20:31 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
-
- Posty: 733
- Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 110 razy
Re: Jak zrobic przepalankę na patelni?
Wiem, że temat o patelni ale czy nie lepiej zrobić przepalankę według oryginalnego przepisu Cieślaka i cieszyć się efektem? Po co stosować ćwierćśrodki? No chyba, że szwagier szybko nadjeżdża ale i wtedy łatwiej jest skorzystać z uprzednio przygotowanej zaprawki na przepalankę wg powyżej cytowanego przepisu.