tu proszę pisać opinie o drożdżach od Pana Starowara (http://www.destylacja.com) które zostały rozdane (20 sztuk)
Tutaj więcej: http://alkohole-domowe.com/forum/20-pac ... t3943.html
Opinie o drożdżach Turbo star 48
-
- Posty: 707
- Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:17
- Krótko o sobie: Mówię mało, myślę dużo, czasem coś odpędzę, czasem coś wypiję.
- Ulubiony Alkohol: Wino z własnnej winnicy. Bimber tatusia.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 138 razy
- Otrzymał podziękowanie: 177 razy
- Kontakt:
Re: 20 paczek darmowych drożdży Turbo Star
Turbo star 48
Zrobiłem nastaw jak na opakowaniu:
6 kg cukru i do 25 litrów woda;
Miało to robić 3 dni, ale po 48 godzinach, miłe zaskoczenie BLG już na minusie.
Jeśli chodzi o wydajność, to jest jak najbardziej w normie.
Te drożdże są godne polecenia, z innego forum testowałem Turbo star 24 i też gorąco polecam.
Pozdrawiam federn
Zrobiłem nastaw jak na opakowaniu:
6 kg cukru i do 25 litrów woda;
Miało to robić 3 dni, ale po 48 godzinach, miłe zaskoczenie BLG już na minusie.
Jeśli chodzi o wydajność, to jest jak najbardziej w normie.
Te drożdże są godne polecenia, z innego forum testowałem Turbo star 24 i też gorąco polecam.
Pozdrawiam federn
Ostatnio zmieniony piątek, 17 cze 2011, 21:01 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ogonki
Powód: ogonki
Jak się nie ma co się lubi , to się lubi co się ma !
-
- Posty: 203
- Rejestracja: środa, 22 wrz 2010, 19:19
- Krótko o sobie: Lubię sprawiać przyjemność sobie i bliskim ;)
bo życie to przyjemność :) - Ulubiony Alkohol: własne naleweczki ;)
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Opinie o drożdżach Turbo star 48
Recenzja drożdży „Turbo Star 24”.
Fermentacja: Wybrałem wersję trzy dniową, czyli 7kg cukru na 25 litrów gotowego nastawu. Cukier ze sklepu z robakiem w nazwie rozpuściłem w ciepłej wodzie, dopełniłem do 25 litrów i po osiągnięciu 28°C dodałem wyżej wymienione drożdże. W porównaniu do innych grzybków, te startują nieco wolniej, bo dopiero po około 5 godzinach gaz zaczął wydobywać się z rurki. Sama w sobie fermentacja przebiegała bardzo gwałtownie. W porównaniu do innych drożdży które używałem wcześniej, wytworzyło się dużo piany, a nastaw mimo niewielkiej objętości zagrzał się do 32°C, w otoczeniu o temp. 22°. Zakończyło się po trzech dniach, ale dałem jeszcze jeden dzień na sklarowanie się całości.
Destylacja: Mam w zwyczaju najpierw destylować, następnie oczyszczanie chemiczne, dopiero potem surówkę rektyfikuję.
Po odlaniu pierwszych 50ml kapałem, do około 30%. Uzyskałem ponad 5l około 60% bimbru o dość ostrym zapachu(jakby zbożowym?), jednak dużo przyjemniejszym niż na innych drożdżach-duży plus. Po rozcieńczeniu do 45% dodałem sodę i perhydrol, po wymieszaniu stało do następnego dnia.
Rektyfikacja: Nie była to rektyfikacja w pełnym tego słowa znaczeniu, bo użyłem spiral stila, jednak ze względu na jakość i procent bliżej to do rektyfikacji. Odlewamy pierwsze smrodki i kapiemy powolutku(około 0,4 do 0,5 l/h). Po przekroczeniu 3 litrów zwolniło, więc podstawiłem butelkę z pogonami i zebrało się jeszcze jakieś 300ml. Tak więc 3l 93% prawie bezwonnego i 0,3 smrodków-nieźle.
Plusy:
+mała ilość smrodków
+wysokie tempo(bo rzadko drożdże kończyły w terminie)
+akceptowalna cena
Minusy:
-Duża ilość piany
-Mocne nagrzewanie się nastawu. Więcej niż 30l w jednym pojemniku może być kiepskim pomysłem.
Wnioski: Drożdże na pewno warte polecenia. Mają zadawalający stosunek ceny do jakości. Jutro puszczam kolejny nastaw na drożdżach tego producenta. Wrażenia opiszę
pozdrawiam, Maciek.
Fermentacja: Wybrałem wersję trzy dniową, czyli 7kg cukru na 25 litrów gotowego nastawu. Cukier ze sklepu z robakiem w nazwie rozpuściłem w ciepłej wodzie, dopełniłem do 25 litrów i po osiągnięciu 28°C dodałem wyżej wymienione drożdże. W porównaniu do innych grzybków, te startują nieco wolniej, bo dopiero po około 5 godzinach gaz zaczął wydobywać się z rurki. Sama w sobie fermentacja przebiegała bardzo gwałtownie. W porównaniu do innych drożdży które używałem wcześniej, wytworzyło się dużo piany, a nastaw mimo niewielkiej objętości zagrzał się do 32°C, w otoczeniu o temp. 22°. Zakończyło się po trzech dniach, ale dałem jeszcze jeden dzień na sklarowanie się całości.
Destylacja: Mam w zwyczaju najpierw destylować, następnie oczyszczanie chemiczne, dopiero potem surówkę rektyfikuję.
Po odlaniu pierwszych 50ml kapałem, do około 30%. Uzyskałem ponad 5l około 60% bimbru o dość ostrym zapachu(jakby zbożowym?), jednak dużo przyjemniejszym niż na innych drożdżach-duży plus. Po rozcieńczeniu do 45% dodałem sodę i perhydrol, po wymieszaniu stało do następnego dnia.
Rektyfikacja: Nie była to rektyfikacja w pełnym tego słowa znaczeniu, bo użyłem spiral stila, jednak ze względu na jakość i procent bliżej to do rektyfikacji. Odlewamy pierwsze smrodki i kapiemy powolutku(około 0,4 do 0,5 l/h). Po przekroczeniu 3 litrów zwolniło, więc podstawiłem butelkę z pogonami i zebrało się jeszcze jakieś 300ml. Tak więc 3l 93% prawie bezwonnego i 0,3 smrodków-nieźle.
Plusy:
+mała ilość smrodków
+wysokie tempo(bo rzadko drożdże kończyły w terminie)
+akceptowalna cena
Minusy:
-Duża ilość piany
-Mocne nagrzewanie się nastawu. Więcej niż 30l w jednym pojemniku może być kiepskim pomysłem.
Wnioski: Drożdże na pewno warte polecenia. Mają zadawalający stosunek ceny do jakości. Jutro puszczam kolejny nastaw na drożdżach tego producenta. Wrażenia opiszę
pozdrawiam, Maciek.
Robienie alkoholu sprawia, że nie muszę go pić(aż tyle)
-
- Posty: 7342
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1696 razy
Re: Opinie o drożdżach Turbo star 48
Testowałem drożdże Turbo Star 24. Nastaw zrobiłem wg przepisu z 6 kg cukru i 22 litrów wody. Wystartował po ok. 2 godzinach, a po 5-ciu bulgotało już w fermentatorze w najlepsze. Nastaw zrobiłem w poniedziałek rano, we wtorek po południu po ok 30 godz. pracy, drożdże zrobiły swoje i ballingomierz pokazał -4. Teraz się klaruje (Turbo Klar) i chyba jutro pójdzie przez rurę.
Moje subiektywne wnioski:
- trochę wolniejszy start niż innych drożdży turbo, ale za to bardzo burzliwa praca,
- znośny zapach, nie capi w całym mieszkaniu gorzelnią,
- zgodnie z opisem i przy proporcjach z opakowania, zakończenie pracy w terminie (24h)
- łagodny zapach już przefermentowanego nastawu.
Ogólnie ocena zadowalająca Drożdże pracują bardzo dobrze i szybko kończą (w przeciwieństwie do niektórych facetów )
Moje subiektywne wnioski:
- trochę wolniejszy start niż innych drożdży turbo, ale za to bardzo burzliwa praca,
- znośny zapach, nie capi w całym mieszkaniu gorzelnią,
- zgodnie z opisem i przy proporcjach z opakowania, zakończenie pracy w terminie (24h)
- łagodny zapach już przefermentowanego nastawu.
Ogólnie ocena zadowalająca Drożdże pracują bardzo dobrze i szybko kończą (w przeciwieństwie do niektórych facetów )
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Re: Opinie o drożdżach Turbo star 48
Witam wypróbowałem drożdże Turbo star 24 na nastawie (jedna paczka) 30Kg cukru i 115L wody
- temperatura początkowa 22C
- start po godzinie
- dosyć burzliwa fermentacja
- temperatuta nie przekroczyła 26C
- zapach znośny
- czas pracy na 30Kg cukru to 8 dni
Klarowanie (bentonit)
Po destylacji uzyskałem 28L czystego towaru o mocy 55% o łagodnym zapachu.
W skali od 1 do 10 drożdźe oceniam na 9 bo nie ma nic idealnego ogółem GORĄCO POLECAM!!!
- temperatura początkowa 22C
- start po godzinie
- dosyć burzliwa fermentacja
- temperatuta nie przekroczyła 26C
- zapach znośny
- czas pracy na 30Kg cukru to 8 dni
Klarowanie (bentonit)
Po destylacji uzyskałem 28L czystego towaru o mocy 55% o łagodnym zapachu.
W skali od 1 do 10 drożdźe oceniam na 9 bo nie ma nic idealnego ogółem GORĄCO POLECAM!!!
-
- Posty: 157
- Rejestracja: niedziela, 7 lis 2010, 01:59
- Krótko o sobie: Dziękuje za to że są jeszcze psotnicy, którzy potrafią przekazać wiedzę potomnym. Pozdro dla Adminów i Braci psotniczej :-)
- Ulubiony Alkohol: Whisky, Piwo, Bimberek.
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Irlandia
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Opinie o drożdżach Turbo star 48
Witam, dziękuję może późno, ale chyba lepiej późno niż wcale.
Podziękowania dla Starowaru za gratisowe drożdżaki Turbo Star 3, takie wybrałem i takie otrzymałem
Opisuje je dopiero teraz, bo musiałem zużyć stare zapasy.
Nastawiłem w/g przepisu:
Zasypałem 7 kg cukru, dopełniłem do 25 litrów, drożdże uwodniłem w słoiku litrowym, rozpuściłem i wlałem do nastawu o temperaturze 27*C.
Nastaw ruszył po ok. czterech godzinkach, ładnie pracował i proces fermentacji zakończył
się w piątym dniu. Ładnie zeszło do -4Blg. W siódmym dniu poszło na kolumienkę.
Przyznaję, że aromat różnił się nieco od T3, łagodniejszy. Kolor nastawu nie był taki żółty i ostry w smaku jak przy T3. Albo inny szczep drożdżaków albo lepsza chemia...
Otrzymałem 3,8 litra czystego i delikatnego w zapachu 95 lub 96% czystego swojskiego
Więc teraz na zdrowie
Cena zdecydowanie do mnie przemawia, a jakość swoją drogą
Jako, że lubię opisywać swoje doświadczenia z drożdżakami, na pewno nie omieszkam opisać też innych...
Podziękowania dla Starowaru za gratisowe drożdżaki Turbo Star 3, takie wybrałem i takie otrzymałem
Opisuje je dopiero teraz, bo musiałem zużyć stare zapasy.
Nastawiłem w/g przepisu:
Zasypałem 7 kg cukru, dopełniłem do 25 litrów, drożdże uwodniłem w słoiku litrowym, rozpuściłem i wlałem do nastawu o temperaturze 27*C.
Nastaw ruszył po ok. czterech godzinkach, ładnie pracował i proces fermentacji zakończył
się w piątym dniu. Ładnie zeszło do -4Blg. W siódmym dniu poszło na kolumienkę.
Przyznaję, że aromat różnił się nieco od T3, łagodniejszy. Kolor nastawu nie był taki żółty i ostry w smaku jak przy T3. Albo inny szczep drożdżaków albo lepsza chemia...
Otrzymałem 3,8 litra czystego i delikatnego w zapachu 95 lub 96% czystego swojskiego
Więc teraz na zdrowie
Cena zdecydowanie do mnie przemawia, a jakość swoją drogą
Jako, że lubię opisywać swoje doświadczenia z drożdżakami, na pewno nie omieszkam opisać też innych...
Psocić każdy może , trochę lepiej lub trochę gorzej...
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir