Wybór drożdży
-
Autor tematu - Posty: 2
- Rejestracja: poniedziałek, 17 lis 2008, 14:39
Witam!
Poszukuję drożdży, które będą dość szybko fermentowały (5 - 7 dni) i pracowały w niskich
temperaturach (13-16 stopni Celsjusza). Myślę, że zastosuje nieco zmodyfikowaną
1410, chyba że możecie mi polecić coś lepszego co nie wymagało zbyt dużo roboty
(wiem nierób ze mnie, ale trochę żal mi czasu na wyciskanie soku z wiśni, obrabianie
buraków czy też kartofli).
Z góry dziękuję za odpowiedź.
hlidskjalf
Poszukuję drożdży, które będą dość szybko fermentowały (5 - 7 dni) i pracowały w niskich
temperaturach (13-16 stopni Celsjusza). Myślę, że zastosuje nieco zmodyfikowaną
1410, chyba że możecie mi polecić coś lepszego co nie wymagało zbyt dużo roboty
(wiem nierób ze mnie, ale trochę żal mi czasu na wyciskanie soku z wiśni, obrabianie
buraków czy też kartofli).
Z góry dziękuję za odpowiedź.
hlidskjalf
-
Autor tematu - Posty: 2
- Rejestracja: poniedziałek, 17 lis 2008, 14:39
Re: Wybór odpowiednich drożdży.
Witam!
Zastanawiam się nad zakupem tych http://www.euro-win.pl/sklep/product_in ... cts_id=297 drożdży.
Będę wdzięczny za wszelkie opinie, rady i sugestie
hlidskjalf
Zastanawiam się nad zakupem tych http://www.euro-win.pl/sklep/product_in ... cts_id=297 drożdży.
Będę wdzięczny za wszelkie opinie, rady i sugestie
hlidskjalf
-
- Posty: 1066
- Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
- Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
- Ulubiony Alkohol: Whiskey.
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Australia
- Podziękował: 82 razy
- Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: Wybór odpowiednich drożdży.
No ale ni piszesz co chcesz robić - czy zacier do destylacji?
13C-16C to raczej niska temperatura i wymaga specjalnych drożdży. Te co wskazałeś to drożdże winne i jeśli chcesz 1410 to powinny pracować. Dlaczego tak niska temperatura?
Juliusz.
13C-16C to raczej niska temperatura i wymaga specjalnych drożdży. Te co wskazałeś to drożdże winne i jeśli chcesz 1410 to powinny pracować. Dlaczego tak niska temperatura?
Juliusz.
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne
-
- Posty: 1057
- Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
- Krótko o sobie: Hobbysta :)
- Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Las nad Pilica
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Wybór odpowiednich drożdży.
Przerabiają nastawy cukrowe podobno nawet w 9*C
U mnie wyrobiły kiedyś cukier choć temperatura była tylko 11*C
Zresztą to dobry szczep, można i winko i nastawik na psotę na nich popełnić
Pozdrawiam
Calyx
Zdecydowanie tak dla użycia tych drożdżaków w niższych temperaturach.hlidskjalf pisze:Witam!
Zastanawiam się nad zakupem tych http://www.euro-win.pl/sklep/product_in ... cts_id=297 ...
Przerabiają nastawy cukrowe podobno nawet w 9*C
U mnie wyrobiły kiedyś cukier choć temperatura była tylko 11*C
Zresztą to dobry szczep, można i winko i nastawik na psotę na nich popełnić
Pozdrawiam
Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
Re: Wybór odpowiednich drożdży.
9 stopni - to popularne bajanusy jeszcze podobno chodzą.
Ja kupiłem tu http://www.allegro.pl/item494315876_dos ... ratis.html
Ja kupiłem tu http://www.allegro.pl/item494315876_dos ... ratis.html
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
-
- Posty: 210
- Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 21:18
- Krótko o sobie: Ja nie wielbłąd , napić się muszę :)
- Ulubiony Alkohol: whisky , winiak , koniak , brendy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Wybór odpowiednich drożdży.
Witam
Ja również stosowałem grzałkę zeszłej zimy.
Mam grzałkę 100 WAT i wyłącznik czasowy który był ustawiony tak że godzinę grzałka grzała 2 godziny była wyłączona, itd.
Nastaw miałem w beczce 75 litrowej i tak ustawiony wyłącznik czasowy utrzymywał średnio temperaturę w beczce 27-28 stopni.
Beczka stała na styropianie i na około była okręcona starymi grubymi kurtkami .
Wszystko było OK za wyjątkiem jednego że końcowy wynik nastawu to 3 blg.
Mam wrażenie że w czasie działania grzałki temperatura w około była dużo wyższa niż 38 stopni i część drożdży została zabita co wiązało się właśnie z nie przerobieniem nastawu do końca.
W normalnych letnich warunkach w cieple otrzymywałem blg na poziomie -3.
Dlatego sądzę żę przy nastawianiu nastawu podgrzewanego grzałką trzeba wziąć poprawkę na drożdże i zaserwować trochę więcej - ile ?- trzeba by po testować .
Pozdrawiam Marer
Ja również stosowałem grzałkę zeszłej zimy.
Mam grzałkę 100 WAT i wyłącznik czasowy który był ustawiony tak że godzinę grzałka grzała 2 godziny była wyłączona, itd.
Nastaw miałem w beczce 75 litrowej i tak ustawiony wyłącznik czasowy utrzymywał średnio temperaturę w beczce 27-28 stopni.
Beczka stała na styropianie i na około była okręcona starymi grubymi kurtkami .
Wszystko było OK za wyjątkiem jednego że końcowy wynik nastawu to 3 blg.
Mam wrażenie że w czasie działania grzałki temperatura w około była dużo wyższa niż 38 stopni i część drożdży została zabita co wiązało się właśnie z nie przerobieniem nastawu do końca.
W normalnych letnich warunkach w cieple otrzymywałem blg na poziomie -3.
Dlatego sądzę żę przy nastawianiu nastawu podgrzewanego grzałką trzeba wziąć poprawkę na drożdże i zaserwować trochę więcej - ile ?- trzeba by po testować .
Pozdrawiam Marer
Pozdrawiam Marer.
Re: Wybór odpowiednich drożdży.
Jakie drożdże to były?, jezeli nieodporne na wysoką temp. masz odp.
Przykładowo wszycho jest oki. Grzejemy grzałą, ale bezwarunkowo musimy pamietać że pod koniec fermentacji drożdżaki są najsłabsze,
dlatego pod koniec procesu temp. trzeba zmniejszyc o kilka stopni.
U Ciebie było 28 temp. mierzyłeś na pewno ok 10 cm pod pow. nastawu. To tam gdzie jest najcieplej- kapewu? Jak nastaw miał 5 blg treba było zmiejszyc tenp. do 20 - 22 st. i na pewno nie bylo by takich niespodzianek.
To nie jest tak.Mam wrażenie że w czasie działania grzałki temperatura w około była dużo wyższa niż 38 stopni i część drożdży została zabita co wiązało się właśnie z nie przerobieniem nastawu do końca.
Jakie drożdże to były?, jezeli nieodporne na wysoką temp. masz odp.
Przykładowo wszycho jest oki. Grzejemy grzałą, ale bezwarunkowo musimy pamietać że pod koniec fermentacji drożdżaki są najsłabsze,
dlatego pod koniec procesu temp. trzeba zmniejszyc o kilka stopni.
U Ciebie było 28 temp. mierzyłeś na pewno ok 10 cm pod pow. nastawu. To tam gdzie jest najcieplej- kapewu? Jak nastaw miał 5 blg treba było zmiejszyc tenp. do 20 - 22 st. i na pewno nie bylo by takich niespodzianek.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Re: Wybór odpowiednich drożdży.
Tak Niby racja, niby. W beczce zacier cały czas chodzi po niej.
Drożdżaki jak podpłyną blisko to są w jej pobiiżu najwyżej kilkanaście sekund. Raczej im to mocno nie zaszkodzi.
A jeżeli tak, to spadną na dno i będa pożywką dla innych. A na to miejsce namnożą sie inne.
Ja grzeję cały czas i wszycho oki a nagrzałem już ładnych parę nastawów.
Obecnie chodzą u mnie trzy w czterech bekach, jedną grzałe przerzucam codziennie to temp. nawet podczas jej nieobecności duzo nie spada. Izolowane beczki 4 x polar.
D. piekarnicze to góra 12-14 % zależy jeszcze w jakiej sa kondycji
Także sie nie dziw.
Twoje zdechły bo zabił je alkohol i wtedy za wysoka temp. Przyp. pod koniec ferm. należy ja obnizac.
Ja polecam grzałki z termostatem nie muszą być duże 50 - 100W
starczą + ocieplenie.
Drożdżaki jak podpłyną blisko to są w jej pobiiżu najwyżej kilkanaście sekund. Raczej im to mocno nie zaszkodzi.
A jeżeli tak, to spadną na dno i będa pożywką dla innych. A na to miejsce namnożą sie inne.
Ja grzeję cały czas i wszycho oki a nagrzałem już ładnych parę nastawów.
Obecnie chodzą u mnie trzy w czterech bekach, jedną grzałe przerzucam codziennie to temp. nawet podczas jej nieobecności duzo nie spada. Izolowane beczki 4 x polar.
D. piekarnicze to góra 12-14 % zależy jeszcze w jakiej sa kondycji
Także sie nie dziw.
Twoje zdechły bo zabił je alkohol i wtedy za wysoka temp. Przyp. pod koniec ferm. należy ja obnizac.
Ja polecam grzałki z termostatem nie muszą być duże 50 - 100W
starczą + ocieplenie.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Re: Wybór odpowiednich drożdży.
Ale muszę przyznać że czym grzałka krócej grzeje to zn. na zewn. jest wyższa temp. , to drożdże szybciej moje nastawy przerabiają.
Jest jeszcze jeden sposób na obniżenie temp. grzałki, mianowicie można ją wsadzić w butelkę pet z wodą i wtedy zwiekszyc powierzchnię grzania.
Jest jeszcze jeden sposób na obniżenie temp. grzałki, mianowicie można ją wsadzić w butelkę pet z wodą i wtedy zwiekszyc powierzchnię grzania.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
-
- Posty: 114
- Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 17:53
- Krótko o sobie: Jestem jaki jestem.
- Ulubiony Alkohol: Piwo, Bimberek, Wino ( tylko wytrawne)
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Wybór odpowiednich drożdży.
No ja swój najnowszy nastaw ogrzewam właśnie grzałką 100w z termostatem taką z akwarium ( w akwarystyce stosuje się zasadę 1 watt mocy grzałki na 1 litr wody pojemności zbiornika ) Jeśli mamy dobrze wyizolowaną beczkę to bez problemu 100 watt grzałka poradzi na 100 l zacieru.... Pozdrawiam
Ciężką pracą i wytrwałością do celu!Co nas nie zabije to wzmocni.
Re: Wybór odpowiednich drożdży.
Jeśli chodzi o utrzymanie temperatury zacieru to proponuje owinąć zbiornik z zacierem poduszką, kołderką lub kocykiem elektrycznym i włączyć na najmniejszy zakres. Połączyć oczywiście przez termostat akwariowy.
Dobrze by było jeszcze dodatkowo owinąć jakimś kocem.
Jest to sprawdzony sposób.
Dobrze by było jeszcze dodatkowo owinąć jakimś kocem.
Jest to sprawdzony sposób.
Ostatnio zmieniony środa, 28 sty 2009, 17:07 przez waccie, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Posty: 1066
- Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
- Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
- Ulubiony Alkohol: Whiskey.
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Australia
- Podziękował: 82 razy
- Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: Wybór odpowiednich drożdży.
Koledzy, bracia psociarze, internauci.
Nie zapominajmy, że to co się tu dzieje jest zarządzane programem, komputerem - czymś co na swoje himery, może być zatykane, przekłamywane, spowalniane różnymi powodami.
W 1979 roku, w stolicy w zakłądzie przerabiania danych mieliśmy poważny problem - system 'znikał' zapisane informacje. okazało się, że panie do wprowadzania danych, gdy miały nylonowe majtki powodowały, że taśmy nagrywające nie nagrywały danych.
Zawsze pamiętajmy, że mamy doczynienia z maszyną a nie z człowiekiem. Maszyna zrobi błąd i mamy taką tendencję aby jej bardziej wierzyć niż człowiekowi. Nie popełniajmy tego błędu.
Mnie też posty znikały i część się odnalazła. Przez ostatnie parę dni nie otrzymywałem powiadomień o nowych postach w tematach, które mnie interesują.
To tylko maszyna.
Zawsze można napisać PM do Admina i moderatorów i zobaczyć co jest grane.
Juliusz
Nie zapominajmy, że to co się tu dzieje jest zarządzane programem, komputerem - czymś co na swoje himery, może być zatykane, przekłamywane, spowalniane różnymi powodami.
W 1979 roku, w stolicy w zakłądzie przerabiania danych mieliśmy poważny problem - system 'znikał' zapisane informacje. okazało się, że panie do wprowadzania danych, gdy miały nylonowe majtki powodowały, że taśmy nagrywające nie nagrywały danych.
Zawsze pamiętajmy, że mamy doczynienia z maszyną a nie z człowiekiem. Maszyna zrobi błąd i mamy taką tendencję aby jej bardziej wierzyć niż człowiekowi. Nie popełniajmy tego błędu.
Mnie też posty znikały i część się odnalazła. Przez ostatnie parę dni nie otrzymywałem powiadomień o nowych postach w tematach, które mnie interesują.
To tylko maszyna.
Zawsze można napisać PM do Admina i moderatorów i zobaczyć co jest grane.
Juliusz
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne
Re: Wybór odpowiednich drożdży.
Uważajcie więc teraz i noście tylko bawełniane majtalasy!
Teraz system działa już naprawdę bardzo ładnie i ja jestem bardzo zadowolony. Jezeli się niepokoję to tylko dlatego, że nieraz nie widzę przez dwa, albo trzy dni postów Julka. To nie jest wcale żart, a zrozumią to Ci co są w naszym wieku......
Teraz system działa już naprawdę bardzo ładnie i ja jestem bardzo zadowolony. Jezeli się niepokoję to tylko dlatego, że nieraz nie widzę przez dwa, albo trzy dni postów Julka. To nie jest wcale żart, a zrozumią to Ci co są w naszym wieku......
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
-
- Posty: 1066
- Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
- Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
- Ulubiony Alkohol: Whiskey.
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Australia
- Podziękował: 82 razy
- Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: Wybór odpowiednich drożdży.
@Mima
A co Ty mi tu już grób szykujesz? Nie ma mowy od umieraniu. 57 lat to jeszcze gowniażeria! A czy Ty Sobie wyobrażasz ile jest jeszcze cukru do przerobienia? Ktoś to musi robić i sprawdzać....
Nie było mnie bo nie dostawałem powiadomień. Teraz znow się sypią jak z wora jęczmienia... Znow jest mały nowy problem: mam zaznaczone 'nie chowaj mnie na forum' a wyświetla, że mnie niema...
Coś czuję, że Qba nie słucha i jednak majty nylonowe zakłada... a nie bawełniane barchanki jak przystoi zawodowcowi z IT.
Ciao
A co Ty mi tu już grób szykujesz? Nie ma mowy od umieraniu. 57 lat to jeszcze gowniażeria! A czy Ty Sobie wyobrażasz ile jest jeszcze cukru do przerobienia? Ktoś to musi robić i sprawdzać....
Nie było mnie bo nie dostawałem powiadomień. Teraz znow się sypią jak z wora jęczmienia... Znow jest mały nowy problem: mam zaznaczone 'nie chowaj mnie na forum' a wyświetla, że mnie niema...
Coś czuję, że Qba nie słucha i jednak majty nylonowe zakłada... a nie bawełniane barchanki jak przystoi zawodowcowi z IT.
Ciao
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne
-
- Posty: 1066
- Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
- Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
- Ulubiony Alkohol: Whiskey.
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Australia
- Podziękował: 82 razy
- Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: Wybór odpowiednich drożdży.
@Mima
Cukier mamy wyłącznie z trzciny cukrowej. Północ Queensland'u, farmy chyba? setki tysięcy hektarów pod opieką Włochów. Cukru jest tu dużo i ciągle jest tani (3kg $2.15) no tani w naszej skali. A ile kosztuje cukier w Kraju?
Pmiętam byliśmy na wycieczce 'na górze' = północ i zatrzymaliśmy się na kawkę w parku. Od wielu kilometrów ciągnęły się uprawy trzciny. Poszedłem ułamać trochę trzciny i z niej leciał sok, prawie cukier, sama słodycz. Było to dawno i jeszcze wtedy nie wiedziałęm, co nastąpi...
Pozdr.
Juliusz
Cukier mamy wyłącznie z trzciny cukrowej. Północ Queensland'u, farmy chyba? setki tysięcy hektarów pod opieką Włochów. Cukru jest tu dużo i ciągle jest tani (3kg $2.15) no tani w naszej skali. A ile kosztuje cukier w Kraju?
Pmiętam byliśmy na wycieczce 'na górze' = północ i zatrzymaliśmy się na kawkę w parku. Od wielu kilometrów ciągnęły się uprawy trzciny. Poszedłem ułamać trochę trzciny i z niej leciał sok, prawie cukier, sama słodycz. Było to dawno i jeszcze wtedy nie wiedziałęm, co nastąpi...
Pozdr.
Juliusz
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne
Re: Wybór odpowiednich drożdży.
Ogólnie z trzciny to najlepszy na świecie. Nie wiem jak to się ma do naszego hobby.
Cukier kosztuje średnio 2.5 zł.
Wóda 0.5l. - najtańsza ok. 14 zł. lepsza 20zł, koniak 0.7l -najtańszy 30zł
Obecne kursy to- dolar ameryk. 3 zł. euro 4.2zł.
Ludzie zarabiają hm... jak bym nie napisał to zawsze ktoś podważy.
Oficjalnie średnia pensja to ok 2900zł., a tak naprawdę ok 1200- 2000 tys.
Ja jako dużo starszy gość od Ciebie , jestem już od dawna na państwowej pensyjce, ale jak bym Ci napisał ile naprawde dostaję, to byś sobie wszystkie guziki ze śmiechu poobgryzał.
Cukier kosztuje średnio 2.5 zł.
Wóda 0.5l. - najtańsza ok. 14 zł. lepsza 20zł, koniak 0.7l -najtańszy 30zł
Obecne kursy to- dolar ameryk. 3 zł. euro 4.2zł.
Ludzie zarabiają hm... jak bym nie napisał to zawsze ktoś podważy.
Oficjalnie średnia pensja to ok 2900zł., a tak naprawdę ok 1200- 2000 tys.
Ja jako dużo starszy gość od Ciebie , jestem już od dawna na państwowej pensyjce, ale jak bym Ci napisał ile naprawde dostaję, to byś sobie wszystkie guziki ze śmiechu poobgryzał.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
-
- Posty: 1066
- Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
- Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
- Ulubiony Alkohol: Whiskey.
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Australia
- Podziękował: 82 razy
- Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: Wybór odpowiednich drożdży.
Jakoś zawsze wydawało mi się że cukier to cukier. Czy z buraków, czy z trzciny czy np z cukierniczki...
Odnośnie wieku - hm wydaje mi się że jednak jesteś starszy choć obaj jesteśmy na zarobionym chlebie.
3kg cukru $2.15, 0.7 L taniej wodki $28.00, lepszej $32.00, marne brandy $30. JW $32. Uczciwa whiskey $60.
Tyle.
J
Odnośnie wieku - hm wydaje mi się że jednak jesteś starszy choć obaj jesteśmy na zarobionym chlebie.
3kg cukru $2.15, 0.7 L taniej wodki $28.00, lepszej $32.00, marne brandy $30. JW $32. Uczciwa whiskey $60.
Tyle.
J
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne
-
- Posty: 1066
- Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
- Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
- Ulubiony Alkohol: Whiskey.
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Australia
- Podziękował: 82 razy
- Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: Wybór odpowiednich drożdży.
@Bogdan
Julcio
No to wymówiłeś nie w porę. Dziś wzrosły ceny gaz butlowego o (uwaga) 100%!!! Miałem dobre ciche miejsce gdzie napełniali mi butle sporo taniej niż w innych miejscach. Dziś właściciel z przeprosinami powiedział, że niestety już nie może tak tanio jemu podnieśłi ceny o 80% i transport się dołożył i cena jest dwa razy wyższa...No to Julek, Tobie się bardziej opłaca
Julcio
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne
Re: Wybór odpowiednich drożdży.
Spoko!
Przyjedziesz to zobaczysz jak u nas słodko.
Ceny gazu akurat u nas nie wzrosły, ale i nie spadły,
A powinny, bo ropa, fest staniała i gaz do aut sporo staniał.
Drożdże podrożały o 25%
Cukier jak kosztował 2.50 teraz 280.
A prąd drożał w tamtym roku 4x i nawet nie podawali
tego do publicznej wiadomości.
Przyjedziesz to zobaczysz jak u nas słodko.
Ceny gazu akurat u nas nie wzrosły, ale i nie spadły,
A powinny, bo ropa, fest staniała i gaz do aut sporo staniał.
Drożdże podrożały o 25%
Cukier jak kosztował 2.50 teraz 280.
A prąd drożał w tamtym roku 4x i nawet nie podawali
tego do publicznej wiadomości.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
-
- Posty: 132
- Rejestracja: wtorek, 10 lut 2009, 14:49
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Wybór odpowiednich drożdży.
Po przeczytaniu dowiedziałem się ciekawej rzeczy.
Owijać beczkę kocem elektrycznym z podłączeniem do termostatu.
Ja bym jeszcze tą bekę owinął folią aluminiową by zachować jak najwięcej energii która zostanie pobrana przez ścianki naszego pojemnika do zacieru.
Co do drożdży to już mniej wiecuj zostało wszystko podane.
Pozdrawiam.
Owijać beczkę kocem elektrycznym z podłączeniem do termostatu.
Ja bym jeszcze tą bekę owinął folią aluminiową by zachować jak najwięcej energii która zostanie pobrana przez ścianki naszego pojemnika do zacieru.
Co do drożdży to już mniej wiecuj zostało wszystko podane.
Pozdrawiam.
Użytkownik zbanowany od 30.IV.2009r.
-
- Posty: 509
- Rejestracja: sobota, 31 sty 2009, 13:44
- Krótko o sobie: Jestem dziadkiem lecz nie dziadem
- Ulubiony Alkohol: Ten którego jeszcze nie wypiłem
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Wybór odpowiednich drożdży.
pozdrawiam Bogdan
Oj Mirek, a widziałeś kiedyś w TV akcje ratownicze, nie? no to Ci powiem.
Poszkodowanych nakrywają właśnie taką folią (aluminiową, srebrną) nie czarną.
A może rury ciepłownicze widziałeś izolowane wełną minerarną z folia alu na zewnątrz.
Resztę sobie sam dośpiewaj
Poszkodowanych nakrywają właśnie taką folią (aluminiową, srebrną) nie czarną.
A może rury ciepłownicze widziałeś izolowane wełną minerarną z folia alu na zewnątrz.
Resztę sobie sam dośpiewaj
pozdrawiam Bogdan
Re: Wybór odpowiednich drożdży.
Byłem pewien na 1000% że ten temat zostanie
poruszony.
Powiem Ci krótko. Ja Cię przykryję taką folią
w zimę, zobaczymy czy nie zmarzniesz,
albo w upalne lato, zobaczymy czy nie
będzie Ci gorąco pod tą folią?
Jeszcze krócej. Owiń sobie tą folią alu, która
ma poniżej 1/100 mm. keg i zobaczymy czy Ci
ona zatrzyma ciepło?
A dlaczego używa się tych złotych czy srebrnych
foli aluminiowej w ratownictwie, albo na zewnątrz
przy wełnie mineralnej.
Może pomyślisz troszkę i Ty nam jednak na to
odpowiesz!?
poruszony.
Powiem Ci krótko. Ja Cię przykryję taką folią
w zimę, zobaczymy czy nie zmarzniesz,
albo w upalne lato, zobaczymy czy nie
będzie Ci gorąco pod tą folią?
Jeszcze krócej. Owiń sobie tą folią alu, która
ma poniżej 1/100 mm. keg i zobaczymy czy Ci
ona zatrzyma ciepło?
A dlaczego używa się tych złotych czy srebrnych
foli aluminiowej w ratownictwie, albo na zewnątrz
przy wełnie mineralnej.
Może pomyślisz troszkę i Ty nam jednak na to
odpowiesz!?
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
-
- Posty: 509
- Rejestracja: sobota, 31 sty 2009, 13:44
- Krótko o sobie: Jestem dziadkiem lecz nie dziadem
- Ulubiony Alkohol: Ten którego jeszcze nie wypiłem
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Wybór odpowiednich drożdży.
Folia aluminiowa nie grzeje, aluminium jest świetnym przewodnikiem ciepła, lecz również bardzo dobrze spełnia rolę ekranu i odbija promienie cieplne.
W ten właśnie sposób chronią się również strażacy, na wierzchu odzieży ochronnej mają warstwę z folii aluminiowej, tyle tylko, że folia chroni ich przed tempreaturą zawnętrzną.
Trochę to skomplikowane, ale tak właśnie jest.
Dodam jeszcze termos, zasada ta sama, samo szkło i próżnia to za mało.
pozdrawiam Bogdan
Mirek, czy nie widzisz tam słowa "jeszcze" Wyraźnie chodzi o zatrzymanie ciepła pod folią, uzyskanego z koca grzewczego i w ten sposób ciepło trafi do środka a nie atmosferyKGB - pasjonat pisze:Po przeczytaniu dowiedziałem się ciekawej rzeczy.
Owijać beczkę kocem elektrycznym z podłączeniem do termostatu.
Ja bym jeszcze tą bekę owinął folią aluminiową by zachować jak najwięcej energii która zostanie pobrana przez ścianki naszego pojemnika do zacieru.
Co do drożdży to już mniej wiecuj zostało wszystko podane.
Pozdrawiam.
Folia aluminiowa nie grzeje, aluminium jest świetnym przewodnikiem ciepła, lecz również bardzo dobrze spełnia rolę ekranu i odbija promienie cieplne.
W ten właśnie sposób chronią się również strażacy, na wierzchu odzieży ochronnej mają warstwę z folii aluminiowej, tyle tylko, że folia chroni ich przed tempreaturą zawnętrzną.
Trochę to skomplikowane, ale tak właśnie jest.
Dodam jeszcze termos, zasada ta sama, samo szkło i próżnia to za mało.
pozdrawiam Bogdan
Wybór drożdży
Witam. Mam pewne pytanie co do przygotowania zastawu. Z góry przepraszam za moją niewiedze na temat pędzenia bimbru, ale na usprawiedliwienie mogę powiedzieć że jestem dopiero początkującym producentem domowego alkoholu. A więc, z tego co już wyczytałem na forum wiem, że najlepsze drożdże na zrobienie zastawu to drożdże winne. Zdobyłem owe. Ale podczas zakupu ekspedient uświadomił mnie że istnieją drożdże suche i mokre, oraz że są różne drożdże do wina białego i czerwonego. Które z nich są najlepsze do zacieru? Proszę o pomoc;]
Re: Wybór drożdży
Winne sa dobre do nastawów owocowych poczytaj temat
http://alkohole-domowe.com/forum/drozdz ... t1214.html
http://alkohole-domowe.com/forum/drozdz ... t1214.html
Re: Wybór drożdży
Dziękuje za zainteresowanie w mojej sprawie Zacier zrobiony był na cukrze, ale w środku były jeszcze cytryny wkrajane. Dzisiaj już to zeszło wiec niebawem zrobiony będzie nowy zastaw, tym razem na drożdżach winnych suchych do czerwonego wina;D na razie tworzy się MD. Ale za 3-4 dni trzeba będzie to wlać do przygotowywanego zastawu. Głównie chodzi mi o to aby zlikwidować niesmaczny posmak. Jaki powinien być zastaw dla takiego MD?