Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
"T-3 force" to niezła załoga pracowitych chłopaków. Przepis z opakowania mówił o nastawianiu 6 lub7kg Wsypałem 10kg i po tygodniu balling na minusie Paru kolegów polecało te drożdże, mogę tylko potwierdzić, że są naprawdę OK!!!
Pozdrawiam Calyx
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
Czy mam prawo myśleć, kol. Calyx, że u Ciebie też Babunia trafi do lamusa? i do chleba oczywiście? Dodam, że u mnie ci sami chłopcy z jednego opakowania 130g rozpracowują 27 kg cukru w 7-10 dni.
Już od dłuższego czasu nie używam drożdży babuni Jak pokazały się w marketach Fermvin (Bayanus) to głównie nimi przerabiam nastawy. Zaopatruję się też w Bayanusy G-995. Te dwie drużyny jakoś tak najbardziej podobają mi się zarówno jeśli chodzi o cenę jak i tempo pracy T-3 chciałem przetestować (zaciekawiły mnie po wypowiedziach na forum). Wydawało mi się, że byłem "odważny" jeśli chodzi o ilość cukru na T-3 ale widzę Bogdan, że nie doskoczyłem nawet do rantu Twojej beczki
Używania drożdży piekarskich nie polecam ani nie odradzam. Każdy z nas ma wybór a w końcu Babunia niejeden nastaw przerobiła
Pozdrawiam serdecznie Calyx
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
A ja w sobotę nastawiłem 22kg+ 7g pożywki(proszę się nie śmiać z przeogromnej ilości ), 4l kompotów, 800g koncentratu pomidorowego, 60g kwasku, drożdże Alcotec 24 Turbo jedno opakowanie + do tego wszystkiego wody tyle żeby baling wynosił 20. Wczoraj zmierzyłem baling patrze i 2 st dla grzybeczków. Temp wynosiła coś około 27-28 C. Myślę, że na upartego już dziś mógłbym zagrać na sprzęcie, ale poczekam do weekendu żeby trochę mi się sklarowało Tempo pracy drożdży naprawdę szybkie.
______________________________________________________________________ Wódka TWÓJ wróg.....Więc lej GO w mordę! ; ) Piszę Poprawnie Po POLSKU!!!
T3 nie śmierdzą- ja trzymam nastawy w kuchni, więc smród by mi przeszkadzał. Najbardziej drożdżowo podjeżdża zawsze nastaw na Babuniach- a posmak grzyba jest potem wyczuwalny w produkcie. Gorzelnicze to raczej do zacierów zbożowych... 14 stopni to trochę mało jak na turbodrożdze, ale możesz zainwestować 20zł w grzałkę akwariową i będzie po sprawie. Miksować grzyby można- ale po co? Kup sobie Cobrę albo T3, do tego Klarmendel lub TurboKlar i w tydzień masz przerobione i sklarowane 30l nastawu...
Takie coś najlepiej puszczać przez kolumnę- to nie cukrówka, tutaj aromaty są wręcz niepożądane...
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
A próbował ktoś robić cukrówkę na bayanus lub efficience koszt porównywalny do babuni a jednak winne i pisze ze nawet w 9 stopniach ciepła bulgotaja...
@Zygmunt jeszcze jedno, sypałeś kiedyś więcej niż te 7 kg cukru T3-ką jestem ciekaw czy taki 80 litrowy (20kg cukru) nastaw 2 paczki dały by rade przerobić... Albo je wspomóc trochę powyższymi o to mi chodziło z mixowaniem....
______________________________________________________________________ Dobry bimber nie jest zły ;]
A próbował ktoś robić cukrówkę na bayanus lub efficience koszt porównywalny do babuni a jednak winne i pisze ze nawet w 9 stopniach ciepła bulgotaja...
Robiłem- nie ma sensu, 3 tygodnie fermentacji a efekt ten sam co po turbo... Szkoda czasu.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości