Destylat czuć jak by kukurydzą
-
Autor tematu - Posty: 72
- Rejestracja: czwartek, 6 sty 2011, 16:05
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Witam. Destylat, który leci ok. 96%- czuć go jak by kukurydza czymś takim słodkim, czy to jest normalne? Czy moc ciągniętego destylatu po godzinie może spaść o 6%?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 14 mar 2011, 16:17 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: spacje, przecinki itp
Powód: spacje, przecinki itp
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Destylat czuć jak by kukurydzą
Skoro spadł po godzinie o 6%, to znaczy, że mierzyłeś destylat, który miał temperaturę powyżej 20C. Po godzinie ochłodził sie do temp pokojowej i stąd taki wynik. Skoro odbierasz destylat ok. 90%, to smrodki to własnie te "6 brakujących procentów"
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 72
- Rejestracja: czwartek, 6 sty 2011, 16:05
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 7348
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Destylat czuć jak by kukurydzą
Strasznie niezrozumiale piszesz. Co znaczy, że po godzinie moc destylatu spadła o 6% ?
Czy z kolumny po godzinie leci coraz słabszy, czy po godzinie ten sam destylat ma przy pomiarze 6% mniej
Czy z kolumny po godzinie leci coraz słabszy, czy po godzinie ten sam destylat ma przy pomiarze 6% mniej
Ty masz kolumnę z zimnymi palcami, więc to, że destylat leci zimny świadczy tylko o tym, że chłodnica dobrze pracuje. Z czego miałeś zrobiony nastaw? Na jakich drożdżach? Czysta cukrówka nie powinna "capić" kukurydzą, chyba, że destylowałeś nie do końca przefermentowany i ten zapaszek jest od drożdży.I co tu zrobić żeby mi leciało to 96 % tzn no leci ale destylat jest zimny nie jest ciepły.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
Autor tematu - Posty: 72
- Rejestracja: czwartek, 6 sty 2011, 16:05
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Destylat czuć jak by kukurydzą
Nie , jak leci z kolumny leci 96% ale jak postoi w butelce na stole, po godzinie wskazuje 90%. Zrobiłem z T3, no wydaje mi się że przestał nastaw chodzić( pękł mi cukromierz i nie mierzyłem BLG) ale zero pykania nic.Wcześniej z jakichś INNYCH drożdży robiłem i powiem Ci ze to samo było-ten zapach.
-
Autor tematu - Posty: 72
- Rejestracja: czwartek, 6 sty 2011, 16:05
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
Autor tematu - Posty: 72
- Rejestracja: czwartek, 6 sty 2011, 16:05
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
Autor tematu - Posty: 72
- Rejestracja: czwartek, 6 sty 2011, 16:05
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
Autor tematu - Posty: 72
- Rejestracja: czwartek, 6 sty 2011, 16:05
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 157
- Rejestracja: niedziela, 7 lis 2010, 01:59
- Krótko o sobie: Dziękuje za to że są jeszcze psotnicy, którzy potrafią przekazać wiedzę potomnym. Pozdro dla Adminów i Braci psotniczej :-)
- Ulubiony Alkohol: Whisky, Piwo, Bimberek.
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Irlandia
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Destylat czuć jak by kukurydzą
Mnie się wydaje, że kolega Allegro nie ustabilizował kolumny, albo nie wie jak się z nią obchodzić.
Kol. Zygmunt napisał najpierw, że czuć bo brakuje tych 6%, a to świadczy o tym, że nie odbierałeś prawdziwego gonu, tyle jechałeś jak na pot-stillu. Po to jest refluks i stabilizacja żeby smrody w garze zostały, a do destylatu tylko procenty poszły.
Chyba że się mylę.
Jak dla mnie, też kolega nie pisze zbyt zrozumiale.
Kol. Zygmunt napisał najpierw, że czuć bo brakuje tych 6%, a to świadczy o tym, że nie odbierałeś prawdziwego gonu, tyle jechałeś jak na pot-stillu. Po to jest refluks i stabilizacja żeby smrody w garze zostały, a do destylatu tylko procenty poszły.
Chyba że się mylę.
Jak dla mnie, też kolega nie pisze zbyt zrozumiale.
Psocić każdy może , trochę lepiej lub trochę gorzej...
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir
-
Autor tematu - Posty: 72
- Rejestracja: czwartek, 6 sty 2011, 16:05
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 157
- Rejestracja: niedziela, 7 lis 2010, 01:59
- Krótko o sobie: Dziękuje za to że są jeszcze psotnicy, którzy potrafią przekazać wiedzę potomnym. Pozdro dla Adminów i Braci psotniczej :-)
- Ulubiony Alkohol: Whisky, Piwo, Bimberek.
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Irlandia
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
-
Autor tematu - Posty: 72
- Rejestracja: czwartek, 6 sty 2011, 16:05
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 157
- Rejestracja: niedziela, 7 lis 2010, 01:59
- Krótko o sobie: Dziękuje za to że są jeszcze psotnicy, którzy potrafią przekazać wiedzę potomnym. Pozdro dla Adminów i Braci psotniczej :-)
- Ulubiony Alkohol: Whisky, Piwo, Bimberek.
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Irlandia
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Destylat czuć jak by kukurydzą
Witam z rana . Myślałem że to jest tajemnica Enigmy która spędza Tobie sen z oczu. I myliłem się
Kolego Allegro Gsm, czytam Twoje posty i wymiękam. W aktywnych tematach poruszyłeś całe forum, i nikt nie jest w stanie pomóc. Ja też
Kolego Allegro Gsm, czytam Twoje posty i wymiękam. W aktywnych tematach poruszyłeś całe forum, i nikt nie jest w stanie pomóc. Ja też
Psocić każdy może , trochę lepiej lub trochę gorzej...
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir
-
Autor tematu - Posty: 72
- Rejestracja: czwartek, 6 sty 2011, 16:05
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz