Kolumna do owocówki

Przedstaw się naszej społeczności, napisz kilka słów o sobie, kim jesteś, co robisz i co cię tu sprowadza. Napisz cokolwiek chcesz na swój temat a my Cię radośnie powitamy :)
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK :)

2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.

3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.

4. Multikonta - kasujemy i banujemy

Autor tematu
Mopek2
2

Post autor: Mopek2 »

Witam Forumowiczów, potrzebuję rady. Zestaw Aabratek: keg - katalizator - kolumna - taka kolumienka z latarką-wizjerem z OLM - głowica. Czeka owocówka, a po zakupie bufora, nie używany katalizator gdzieś zaginął (sprzęt krążył po sąsiadach) Pytanie 1. Czy mogę na kegu zamiast katalizatora dokręcić wizjer, oczywiście po wypełnieniu sprężynkami miedzianymi i oczywiście nie odkręcając zaworka OLM? 2. Czy gdyby odnalazł sie katalizator, nad katalizatorem można dać wizjer? Jacek
alembiki
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 215 razy
Re: Kolumna do owocówki

Post autor: Kamal »

Oczywiście, że możesz. Sam mam tak przy jednym sprzęcie -> wizjer z sprężynkami + głowica szklana.
K.
Obrazek

Autor tematu
Mopek2
2

Tzn. wizjer z miedzią zamiast katalizatora?
Awatar użytkownika

EdiWillow
350
Ulubiony Alkohol: Destylaty wszelakie
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 57 razy

Post autor: EdiWillow »

Kolega wyżej chyba nie zrozumiał, że masz na myśli moduł OLM z latarką. Moduł z jeziorkiem to nie najlepszy pomysł na konfigurację do metody prostej destylacji. Korzystniej będzie odszukać katalizator 😉
Pszczoły nie tracą czasu na wyjaśnianie muchom, że miód jest lepszy niż gówno.

Autor tematu
Mopek2
2

Poszukiwania trwają, ale gdyby ne były skuteczne, to - moduł OLM ma wysokość 30 cm, c czego 20 cm rura i 10 cm szklanej latarki. Gdybym wszysto zasypał sprężybkami miedziowymi i zamknął zmywakiem, to nie spełni funkcji katalizatora?
Awatar użytkownika

EdiWillow
350

Moduł OLM posiada wewnątrz jeziorko. To nie jest krótki odcinek pustej rurki, jak w przypadku katalizatora.

kwik44
1250
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy

Post autor: kwik44 »

Za dużo kombinacji. Zakręć pustą rurę, może być cała długa i zrób odpęd. Ale porządnie, aż leci woda, która niczym nie pachnie. +/- trzeba odebrać 1/3 kega. Potem to już też dowolnie. Może być krótka, daj jakąkolwiek miedź, ja używałem pocięte rurki, i destyluj w widełkach 88-93/4. Leszek opisał to bardzo dokładnie. Poszukaj sobie. Długość rury nie ma znaczenia, nie wyczujesz większej różnicy. Odbierz dobrze przedgon i pogon względem swojego smaku, sprzętem się nie martw. To max 10% całego smaku. Reszta to nastaw i dojrzewanie…
Awatar użytkownika

Mrooq
450
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 54 razy

Post autor: Mrooq »

@Mopek2 zasypuj tego OLM-a miedzią. Spełni swoje zadanie. :ok:
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
Awatar użytkownika

EdiWillow
350

Szkoda syfić sobię OLM przy takim odpędzie. Wysyp wypełnienie KO, daj trochę miedzi do długiej kolumny i destyluj na otwartym zaworku. Kolumna spełni rolę deflegmatora ale ocieplenie zmniejszy ten refluks.
Awatar użytkownika

Mrooq
450

Czym niby sobie zasyfi?
Robiłem kilka odpędów na szklanych półkach i kuźwa, syfu żadnego.
Więc naprawdę ciekawi mnie co takiego sie stanie z nierdzewnym OLM i z czego go będzie musiał czyścić po użyciu jako katalizator.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
Awatar użytkownika

EdiWillow
350

Obejrzyj sobię wnętrze katalizatora po wysypaniu miedzi choćby z procesu rektyfikacji to uzyskasz odpowiedź. Wyobraź sobie, że tak samo będzie wyglądało jeziorko. Półki, sita, czy procapy to zazwyczaj elektropoler. Możliwe, że po takiej strukturze lepiej spływa ale matową stal ciężej doczyścić, tym bardziej w trudno dostępnych zakamarkach jeziorka OLM. To był główny powód dla którego przesypałem miedź z katalizatora na wypełnienie bufora.
Ostatnio zmieniony niedziela, 1 gru 2024, 17:23 przez EdiWillow, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
3000
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Podziękował: 140 razy
Otrzymał podziękowanie: 569 razy

Post autor: Góral bagienny »

Hmm :scratch: opary alkoholu zasyfią jeziorko i inne części kolumny :shock:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

EdiWillow
350

Nie opary tylko osad z tego, co przyjmie miedź. Ścianki będą rude. Jeśli kolega chcę w przyszłości odbierać z OLM swoje serce podczas rektyfikacji to osobiście odradzam używania tego modułu do odpędu z miedzią wewnątrz ;)
Awatar użytkownika

Góral bagienny
3000
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Podziękował: 140 razy
Otrzymał podziękowanie: 569 razy

Post autor: Góral bagienny »

50 ml. przedgonu wyczyści wszystko ;)
Ale ja się nie znam na kolumnach do spraita na półkowej mi czyści.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

kleryk88
200
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy

Post autor: kleryk88 »

kolega @aras.aras ma całkowitą racje jak założy olm a na niego miedz to będzie syf w nim tak samo nie powinno się na bufor zakładać katalizator bo syf płynie do bufora szczególnie przy zbożach to jest widoczne
Awatar użytkownika

EdiWillow
350

Góral bagienny pisze: niedziela, 1 gru 2024, 19:41 50 ml. przedgonu wyczyści wszystko ;)
Ale ja się nie znam na kolumnach do spraita na półkowej mi czyści.
No niestety to tak nie działa. Piszę o tym z doświadczenia. Każdy stalowy element kolumny, który ma kontakt z miedzianym wypełnieniem będzie ujebany osadem po procesie. Zwróć uwagę, że OLM zostałby w ten sposób wykorzystany niejako w roli krótkiego deflegmatora, a co za tym idzie część flegmy spłynie po ściankach do jego jeziorka wypłukując przy okazji to, co przechwytują miedziane sprężynki. Obserwowałem to bardzo często pracując z katalizatorem nad buforem i uwierz mi, że nawet soda kaustyczna tutaj niewiele pomoże. Katalizator łatwo doczyścić ręczne ale bufor można tylko zalać chemią. O ile przy buforze nie ma to większego znaczenia bo to nie moduł odbiorczy, to OLM w praktyce służy już do odbioru serducha. Lepiej go nie zasyfiać takimi praktykami ;)
Awatar użytkownika

Mrooq
450

Dzięki za wytłumaczenie o jaki syf chodzi :ok:
Fakt że ścianki katalizatora w miejscu styku z miedzią, przejmują troche nalotu z miedzi. Co prawda nigdy go w srodku specjalnie nie czyściłem, tak na wysoki połysk. Przy czyszczeniu sprężynek, przetarty w środku zmywakiem, i wystarczało.
Tak wiec w przypadku OLM jak da podparcie na dole, żeby nie zasypać jeziorka, to w przypadku nie odnalezienia katalizatora, da radę, a scianki sobie przetrze.
Awatar użytkownika

EdiWillow
350

Tam gdzie sięgnie ręką przetrze ale ja bym nie liczył, że ten syf nie spłynie z miedzi do jeziorka chociażby z powodu ściankowania, czy grawitacyjnie z cieczą zaraz po wyłączeniu grzałek. Tak właśnie zasyfia się bufor kiedy wszystko, co spływa przez kolumnę wypłukuje katalizator bezpośrednio do niego. Gdyby to nie było takie istotne wykorzystywali byśmy moduł OLM jako katalizator, choćby dla odjęcia wysokości :odlot: Naprawdę nie polecam robić sobię takich niepotrzebnych problemów. Oczywiście kolega może założyć, że będzie inaczej i tak nie będzie miał wglądu do tej części OLM, a co z oczu to z serca 8-)
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 2 gru 2024, 21:13 przez EdiWillow, łącznie zmieniany 2 razy.

Autor tematu
Mopek2
2

No dobra, to z opinii wykluczam zastosowanie wizjera na katalizotorem (gdybym go odnalazł) Kolego Kwik44, Twój pomysł z długą kolumną jest ok, byłbym tak zrobił, tylko wysokość pomieszczenia jest zbyt niska (latem pracuję na tarasie) Jutro przyjrzę się wizjerowi i jego budowie, na razie wiem tyle, że nie jest sztywno dzielony, a oddzielony zmywakiem od OLM i na górze też zmywak.

Glodnywiedzy
2
Podziękował: 4 razy

Post autor: Glodnywiedzy »

Jak masz TC to zawsze możesz zamontować "do góry nogami" ten OLM I w tedy nie spłynie syf na jeziorko. Tylko że OLM maja wewnątrz mniejsza rurę i przy takim niskim montażu może to ograniczac moc grzania.

A tak swoją drogą to taki moduł OLM, który jest pusty moze służyć jako półka fizyczna na samym dole? Czy jest to nie bezpieczne ze względu na mały przekrój wewnątrz?

Autor tematu
Mopek2
2

Kolego Głodnywiedzy, wiesz, że pomyślałem o tym samym, czyli odwróceniu TC i też zauważyłem, że słabo to może być. Mam wrażenie, że jednak rada Aras.aras jest najrozsądniejsza i najbardziej bezpieczna dla sprzętu, pewnie też sprawdzona. A poszukiwania katalizatora trwają:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przywitaj Się!”