Kolumna do owocówki
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
Witam Forumowiczów, potrzebuję rady. Zestaw Aabratek: keg - katalizator - kolumna - taka kolumienka z latarką-wizjerem z OLM - głowica. Czeka owocówka, a po zakupie bufora, nie używany katalizator gdzieś zaginął (sprzęt krążył po sąsiadach) Pytanie 1. Czy mogę na kegu zamiast katalizatora dokręcić wizjer, oczywiście po wypełnieniu sprężynkami miedzianymi i oczywiście nie odkręcając zaworka OLM? 2. Czy gdyby odnalazł sie katalizator, nad katalizatorem można dać wizjer? Jacek
-
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowanie: 57 razy
Re: Kolumna do owocówki
Kolega wyżej chyba nie zrozumiał, że masz na myśli moduł OLM z latarką. Moduł z jeziorkiem to nie najlepszy pomysł na konfigurację do metody prostej destylacji. Korzystniej będzie odszukać katalizator
Pszczoły nie tracą czasu na wyjaśnianie muchom, że miód jest lepszy niż gówno.
-
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Za dużo kombinacji. Zakręć pustą rurę, może być cała długa i zrób odpęd. Ale porządnie, aż leci woda, która niczym nie pachnie. +/- trzeba odebrać 1/3 kega. Potem to już też dowolnie. Może być krótka, daj jakąkolwiek miedź, ja używałem pocięte rurki, i destyluj w widełkach 88-93/4. Leszek opisał to bardzo dokładnie. Poszukaj sobie. Długość rury nie ma znaczenia, nie wyczujesz większej różnicy. Odbierz dobrze przedgon i pogon względem swojego smaku, sprzętem się nie martw. To max 10% całego smaku. Reszta to nastaw i dojrzewanie…
-
Szkoda syfić sobię OLM przy takim odpędzie. Wysyp wypełnienie KO, daj trochę miedzi do długiej kolumny i destyluj na otwartym zaworku. Kolumna spełni rolę deflegmatora ale ocieplenie zmniejszy ten refluks.
-
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 54 razy
Czym niby sobie zasyfi?
Robiłem kilka odpędów na szklanych półkach i kuźwa, syfu żadnego.
Więc naprawdę ciekawi mnie co takiego sie stanie z nierdzewnym OLM i z czego go będzie musiał czyścić po użyciu jako katalizator.
Robiłem kilka odpędów na szklanych półkach i kuźwa, syfu żadnego.
Więc naprawdę ciekawi mnie co takiego sie stanie z nierdzewnym OLM i z czego go będzie musiał czyścić po użyciu jako katalizator.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
-
Obejrzyj sobię wnętrze katalizatora po wysypaniu miedzi choćby z procesu rektyfikacji to uzyskasz odpowiedź. Wyobraź sobie, że tak samo będzie wyglądało jeziorko. Półki, sita, czy procapy to zazwyczaj elektropoler. Możliwe, że po takiej strukturze lepiej spływa ale matową stal ciężej doczyścić, tym bardziej w trudno dostępnych zakamarkach jeziorka OLM. To był główny powód dla którego przesypałem miedź z katalizatora na wypełnienie bufora.
Ostatnio zmieniony niedziela, 1 gru 2024, 17:23 przez aras.aras, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 568 razy
-
Nie opary tylko osad z tego, co przyjmie miedź. Ścianki będą rude. Jeśli kolega chcę w przyszłości odbierać z OLM swoje serce podczas rektyfikacji to osobiście odradzam używania tego modułu do odpędu z miedzią wewnątrz
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 568 razy
-
No niestety to tak nie działa. Piszę o tym z doświadczenia. Każdy stalowy element kolumny, który ma kontakt z miedzianym wypełnieniem będzie ujebany osadem po procesie. Zwróć uwagę, że OLM zostałby w ten sposób wykorzystany niejako w roli krótkiego deflegmatora, a co za tym idzie część flegmy spłynie po ściankach do jego jeziorka wypłukując przy okazji to, co przechwytują miedziane sprężynki. Obserwowałem to bardzo często pracując z katalizatorem nad buforem i uwierz mi, że nawet soda kaustyczna tutaj niewiele pomoże. Katalizator łatwo doczyścić ręczne ale bufor można tylko zalać chemią. O ile przy buforze nie ma to większego znaczenia bo to nie moduł odbiorczy, to OLM w praktyce służy już do odbioru serducha. Lepiej go nie zasyfiać takimi praktykamiGóral bagienny pisze: ↑niedziela, 1 gru 2024, 19:41 50 ml. przedgonu wyczyści wszystko
Ale ja się nie znam na kolumnach do spraita na półkowej mi czyści.