Cześć
Jakieś 2-3 lata temu zalałem wodą karmelizowane skórki pomarańczy z których chciałem zrobić wino odstawiłem je do stodoły i zapomniałem o tym.
Robiąc porządki zauważyłem powyższy trunek i pomyślałem sobie żeby może to przedestylować na jakiś dobry trunek smakowy.
Wziąłem dzisiaj to przecedziłem i wyszło około 16 litrów płynu mocno klejącego się o intensywnym pomarańczowym zapachu, próbowałem zmierzyć poziom cukru cukromierzem lecz brakło skali , poziom alkoholu na alkoholomierzu pokazał 0.
I tutaj mam pytanie do was odnośnie co z tym mogę zrobić ?
Pierwsze co mi na myśl przyszło to rozcieńczyć to z wodą do poziomu blg 24-26 i dodać drożdże do nastaw owocowych i czekać czy coś ruszy.
Jak by się udało to chciał bym to przepuścić w całości przez zawór LM.
Dobrze kombinuje czy może macie jakieś inne rady.
Nastaw z pomaranczy
-
- Posty: 3007
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 304 razy
-
- Posty: 263
- Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 38 razy
Re: Nastaw z pomaranczy
Jeżeli chcesz ten ulepek destylować to zrób jak zamierzałeś - rozcieńcz do maksymalnie 24BLG po fermentacji na rurki wg uznania. W destylacie z cytrusów lubi dominować gorycz i dlatego ten materiał jest przez wielu pomijany. Rektyfikacja skutecznie pomaga w pozbyciu się goryczki, ale razem z większością zapachu i smaku surowca.
Alkoholomierz nie działa przed destylacją, to nie cukromierz.
Alkoholomierz nie działa przed destylacją, to nie cukromierz.