Nastaw z pomaranczy

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...

Autor tematu
KlineK
5
Posty: 5
Rejestracja: środa, 9 paź 2024, 07:19
Podziękował: 3 razy

Post autor: KlineK »

Cześć

Jakieś 2-3 lata temu zalałem wodą karmelizowane skórki pomarańczy z których chciałem zrobić wino :) odstawiłem je do stodoły i zapomniałem o tym.
Robiąc porządki zauważyłem powyższy trunek i pomyślałem sobie żeby może to przedestylować na jakiś dobry trunek smakowy.
Wziąłem dzisiaj to przecedziłem i wyszło około 16 litrów płynu mocno klejącego się o intensywnym pomarańczowym zapachu, próbowałem zmierzyć poziom cukru cukromierzem lecz brakło skali :), poziom alkoholu na alkoholomierzu pokazał 0.
I tutaj mam pytanie do was odnośnie co z tym mogę zrobić ?
Pierwsze co mi na myśl przyszło to rozcieńczyć to z wodą do poziomu blg 24-26 i dodać drożdże do nastaw owocowych i czekać czy coś ruszy.
Jak by się udało to chciał bym to przepuścić w całości przez zawór LM.

Dobrze kombinuje czy może macie jakieś inne rady.
alembiki

wawaldek11
3000
Posty: 3007
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 162 razy
Otrzymał podziękowanie: 304 razy
Re: Nastaw z pomaranczy

Post autor: wawaldek11 »

Coś mi w Twoim opisie nie pasuje: masz gęsty syrop, bo cukromierzowi brakło skali, a alkoholomierz pokazuje zero? Zero akoholomierz pokazać powinien na czystej wodzie.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

zask
250
Posty: 263
Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 38 razy
Re: Nastaw z pomaranczy

Post autor: zask »

Jeżeli chcesz ten ulepek destylować to zrób jak zamierzałeś - rozcieńcz do maksymalnie 24BLG po fermentacji na rurki wg uznania. W destylacie z cytrusów lubi dominować gorycz i dlatego ten materiał jest przez wielu pomijany. Rektyfikacja skutecznie pomaga w pozbyciu się goryczki, ale razem z większością zapachu i smaku surowca.

Alkoholomierz nie działa przed destylacją, to nie cukromierz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”