Koszty destylacji
Regulamin forum
Jeśli nie potrafisz odnaleźć odpowiedniego działu dla siebie utwórz tutaj nowy temat a my go umieścimy w odpowiednim forum.
Jeśli nie potrafisz odnaleźć odpowiedniego działu dla siebie utwórz tutaj nowy temat a my go umieścimy w odpowiednim forum.
-
Autor tematu - Posty: 49
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Witam
Jaki będzie przy dzisiejszych cenach średni koszt destylacji na „skróconym” Aabratku (30 cm rury 60mm wypełnionej miedzią) ?…
Godzina grzania 6000W , potem ok 8 godzin 1400W plus koszty wody.
Wiem, że to jest zależne od operatora, taryfy itp ale chodzi mi o średnią aby móc rozliczyć się z kumplem bo mamy do przerobienia ok 600 litrów calvadosa…
Pozdrawiam forumowiczów…;)
Jaki będzie przy dzisiejszych cenach średni koszt destylacji na „skróconym” Aabratku (30 cm rury 60mm wypełnionej miedzią) ?…
Godzina grzania 6000W , potem ok 8 godzin 1400W plus koszty wody.
Wiem, że to jest zależne od operatora, taryfy itp ale chodzi mi o średnią aby móc rozliczyć się z kumplem bo mamy do przerobienia ok 600 litrów calvadosa…
Pozdrawiam forumowiczów…;)
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 128 razy
- Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: Koszty destylacji
A ja mam zawsze dylemat. Płacimy za zużyty prąd czy za zużytą energię. Do tej pory byłem przekonany, że nasze liczniki naliczają nam energię el. a nie prąd no ale proszę. Tauron też ma kalkulator zużycia prądu....
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 304 razy
Nie dziel włosa na cztery...
Energia, to tylko prąd, napięcie i czas. Obiegowe określenie prąd dotyczy prądu(A), napięcia (V) i energii(kWh). Jakbyś powiedział: odłączyli mi napięcie, energię czy prąd?
Gdzieś przed laty zasłyszałem powiedzenie: grunt, to prund, a prund, to elektryka
Energia, to tylko prąd, napięcie i czas. Obiegowe określenie prąd dotyczy prądu(A), napięcia (V) i energii(kWh). Jakbyś powiedział: odłączyli mi napięcie, energię czy prąd?
Gdzieś przed laty zasłyszałem powiedzenie: grunt, to prund, a prund, to elektryka
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
Powiedziałbym, że odłączyli mi zasilanie.wawaldek11 pisze: ↑poniedziałek, 14 paź 2024, 11:28 Jakbyś powiedział: odłączyli mi napięcie, energię czy prąd?
-
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 568 razy
-
- Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Podziękował: 84 razy
- Otrzymał podziękowanie: 258 razy
Eeee no bez przesady -mocowej jeszcze nie ma bo wstrzymana a prund jest po 0,77 więc ta złotówka jest akurat. Tak więc jak proces 30 kwh zjada to 30 zło trzeba odłozyć.
A czas ? czas spędzony przy hobby jest bezcenny i to jest zysk an ie strata.
A czas ? czas spędzony przy hobby jest bezcenny i to jest zysk an ie strata.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 304 razy
W hobby koszty bardzo się nie liczą. Jeśli ktoś uważa inaczej, to już nie jest hobby. Może powinien założyć działalność gospodarczą i optymalizować koszty.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
Nie no jasne - mają 600 l do przegonienia i jeden zapłaci za prad a drugi to wypije ? Jak jest dwóch a licznik jeden to chyba oczywiste że trzeba jakoś podzielić koszty. Biorąc pod uwagę sezonowość tematu jabłko i ilość dostępnego owocu, 600 l to nie jest jakiś wielki wolumen. Wyjdzie chłopakom może ze 60 litrów czegoś co podzielą między siebie i sezon zamknięty do przyszłego roku. Wielkie mi mecyje. Jakbym miał robić z kolega na spółkę marne 100 litrów nastawu to rzekłbym pass. A każden wie że we dwóch to można góry przenosić.
-
- Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
- Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
No sorry, u mnie na pierwszym rachunku po częściowym odmrożeniu od lipca jest 0,9898 zł /kWh brutto, więc na zero złotówa jak nic. Jak coś to mogę fotę pyknąć dla potwierdzenia. Szału nie ma no ale to zawsze lepiej niż 2 Ziko.
-
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 142 razy
Ja za to na przeliczaniu kosztów się nie znam, więc robię to w najprostszy sposób - kwotę z FV dzielę przez ilość zużytych kWh. I tak poniżej 1zł (0,99) wyszło mi tylko na przełomie 2023/2024 (okres rozliczeniowy grudzień/styczeń). Najwięcej - 1,22 zł w dwumiesięcznym okresie poprzedzającym ten najtańszy. Aktualnego kosztu (po podwyżce) nie wyliczałem, bo okres rozliczeniowy objął i starą i nową cenę. Ale ja domowym gorzelnictwem się nie param.
Potajemne gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
Podwyżka to była dla tych co byli w limicie dla tych co go mieli przekroczony już w marcu to była obniżka. Domowe gorzelnictwo w porównaniu do ogrzewania to jakiś tam ułamek.
Obecnie cena w Tauronie jest 77 groszy z dystrybucją. Tak więc ja ze wszystkimi opłatami (bez mocowej bo wstrzymana) wychodzę poniżej 1 zł.Do lipca było to 1,25 zł. Tyle to pewnie dlatego że mam spore zużycie. Bo jak ktoś zużywa 3 kwh na miesiąc to mu wyjdzie pewnie z 10 zł za jedną kilowatogodzinę .
Obecnie cena w Tauronie jest 77 groszy z dystrybucją. Tak więc ja ze wszystkimi opłatami (bez mocowej bo wstrzymana) wychodzę poniżej 1 zł.Do lipca było to 1,25 zł. Tyle to pewnie dlatego że mam spore zużycie. Bo jak ktoś zużywa 3 kwh na miesiąc to mu wyjdzie pewnie z 10 zł za jedną kilowatogodzinę .
-
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
No bo przy dużym zużyciu opłaty stałe są rozpylane, na wszystkie zużyte kWh, najwięcej za kWh zapłaci ten co nie ma zerowe zużycie... bo za sam fakt posiadania aktywnego przyłącza trzeba zapłacić pewną kwotę (ona też trochę zależy od przyznanej mocy przyłącza).
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Podziękował: 220 razy
- Otrzymał podziękowanie: 378 razy
Znajomy elektryk często zapominał gasić światło po wyjściu z pokoju. Jak się na niego żona darła "Dlaczego światło w pokoju się pali (sic!)?" , to odpowiadał: "Bo jest obwód zamknięty"Góral bagienny pisze: ↑poniedziałek, 14 paź 2024, 16:19 Nie mam zasilania to chyba elektryk mówi
Normalni ludzie brak prundu
I love the smell of bimber in the morning.
-
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 54 razy
Mamo, mamo- choinka się pali
Choinka sie nie pali, tylko świeci
Mamo firanki też się świecą
I to wszystko bez prunda
Choinka sie nie pali, tylko świeci
Mamo firanki też się świecą
I to wszystko bez prunda
Ostatnio zmieniony środa, 16 paź 2024, 21:26 przez Mrooq, łącznie zmieniany 1 raz.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
-
Nooo Panowie! Szacun…jedno banalne pytanie -a Wy popłynęliście szerokim nurtem - dygresja goni dygresję…
Niemniej dziękuję za wszystkie merytoryczne i niemerytoryczne odpowiedzi - faktycznie 1zloty to jest jakaś uśredniona dobra jednostka
Przy okazji dowiedziałem się o sobie masę ciekawych informacji-że leniwy, pazerny, nieuk i zakała forumowy…superrr i to wszystko w pakiecie i za darmo bez kozetki…;)
Muszę tu częściej zaglądać…;)
A temat jak zwykle ma drugie dno-jak chcecie możecie rozwinąć-tylko moderator musiałby przerzucić do innej strony-
Bo jak twierdzą psycholodzy-Pieniądze to – obok zdrady i problemów z alkoholem – najczęstsza przyczyna poważnych konfliktów w związku….
A przypadkowo akurat rachunkami zajmuje się moja żona…;)
Pozdrawiam forumowiczów!
Niemniej dziękuję za wszystkie merytoryczne i niemerytoryczne odpowiedzi - faktycznie 1zloty to jest jakaś uśredniona dobra jednostka
Przy okazji dowiedziałem się o sobie masę ciekawych informacji-że leniwy, pazerny, nieuk i zakała forumowy…superrr i to wszystko w pakiecie i za darmo bez kozetki…;)
Muszę tu częściej zaglądać…;)
A temat jak zwykle ma drugie dno-jak chcecie możecie rozwinąć-tylko moderator musiałby przerzucić do innej strony-
Bo jak twierdzą psycholodzy-Pieniądze to – obok zdrady i problemów z alkoholem – najczęstsza przyczyna poważnych konfliktów w związku….
A przypadkowo akurat rachunkami zajmuje się moja żona…;)
Pozdrawiam forumowiczów!
-
To akurat prawda, bo dojście do tej złotówki wymagało jedynie odnalezienia kwitu za prąd podzielenia całości przez ilość jednostek...
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Podziękował: 179 razy
- Otrzymał podziękowanie: 402 razy
U mnie realny zakup energii elektrycznej od paru lat wynosi 0 (zero) kWh, a rachunki płacę, choć niewielkie. I tak na dobrą sprawę nie wiem ile wynosi średnia "rachunkowa" cena 1 kWh. W tym więc kontekście pytanie całkowicie uzasadnione.
No chyba, że pytający ma instalację PV na strych zasadach. Wtedy działanie jest niewykonalne
U mnie realny zakup energii elektrycznej od paru lat wynosi 0 (zero) kWh, a rachunki płacę, choć niewielkie. I tak na dobrą sprawę nie wiem ile wynosi średnia "rachunkowa" cena 1 kWh. W tym więc kontekście pytanie całkowicie uzasadnione.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Podziękował: 220 razy
- Otrzymał podziękowanie: 378 razy
Dlatego większość potraktowała Twoje pytanie, że tak powiem: " z dupy"!
I sorry za wulgaryzmy, których unikam pisząc, ale czasem trzeba, żeby dotarło.
wowa50 pisze: ↑piątek, 18 paź 2024, 00:17 Nooo Panowie! Szacun…jedno banalne pytanie -a Wy popłynęliście szerokim nurtem - dygresja goni dygresję…
A bo to po prostu jest jakieś pierdolenie. Macie na spółkę 600l na calvadosa i pierdolicie się z jakimiś wyliczeniami co do złotówki? Średnio, "na oko" jedna rektyfikacja (woda plus prund) to około 10 zeta. Zarobi ktoś czy straci parę złotych, przy tej ilości trunku nie da dużej różnicy. Może jeszcze sobie będziecie wyliczać roboczogodzinę? Z, jak piszesz, kumplem?
Dlatego większość potraktowała Twoje pytanie, że tak powiem: " z dupy"!
I sorry za wulgaryzmy, których unikam pisząc, ale czasem trzeba, żeby dotarło.
Ostatnio zmieniony piątek, 18 paź 2024, 13:31 przez Skir, łącznie zmieniany 1 raz.
I love the smell of bimber in the morning.
-
Gdyby pytacz taką posiadał, to by nie pytał Ale pewnie i u Ciebie przyjdzie "kryska na Matyska", ale PV to całkiem inny temat
Ostatnio zmieniony piątek, 18 paź 2024, 15:22 przez rastro, łącznie zmieniany 1 raz.
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
Nie wiem czemu Skir tak nerwowo reagujesz?…
Może pytanie było zbyt banalne i nawet trochę głupawe ale po to między innymi jest ten portal- proponuję więcej luzu i więcej tolerancji…
Wszyscy tutaj jesteśmy dlatego bo lubimy produkty dobre, zdrowe i sprawia nam to wyjątkową satysfakcję.
Wiadomo, że nikt nie patrzy na koszty bo to jest sprawa drugorzędna- zapewniam Cię że z kumplem załatwiamy te sprawy przy degustacji kilkuletnich wyśmienitych calvadosów i nie mamy w tym względzie żadnych problemów.
Pytanie zadałem żeby mieć święty spokój wobec Najwyższego Urzędu Kontroli -wyjaśniałem to w poprzednim poście….
Panowie….wiecej luzu….
Pozdrawiam i zamykam temat
Może pytanie było zbyt banalne i nawet trochę głupawe ale po to między innymi jest ten portal- proponuję więcej luzu i więcej tolerancji…
Wszyscy tutaj jesteśmy dlatego bo lubimy produkty dobre, zdrowe i sprawia nam to wyjątkową satysfakcję.
Wiadomo, że nikt nie patrzy na koszty bo to jest sprawa drugorzędna- zapewniam Cię że z kumplem załatwiamy te sprawy przy degustacji kilkuletnich wyśmienitych calvadosów i nie mamy w tym względzie żadnych problemów.
Pytanie zadałem żeby mieć święty spokój wobec Najwyższego Urzędu Kontroli -wyjaśniałem to w poprzednim poście….
Panowie….wiecej luzu….
Pozdrawiam i zamykam temat
-
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 54 razy
Ogólnie wystarczyło na chwilę usiąść i policzyć sobie, nawet z urzędem z boku, a nie czekać na gotowe odpowiedzi na forum.
Rachunki masz, koszt kW masz, moc grzałki i czas grzania masz.
A no było, jak juz ktoś wyżej napisał ... To hobby a tu się koszta nie liczą
Napisałbym zmień urząd, ale żona może się obrazić
Ogólnie wystarczyło na chwilę usiąść i policzyć sobie, nawet z urzędem z boku, a nie czekać na gotowe odpowiedzi na forum.
Rachunki masz, koszt kW masz, moc grzałki i czas grzania masz.
No a jak to inaczej określić ?
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
-
W opisanym wyżej czasie zużyjesz 17,2 kWh co da 17,2 zł.
To może napiszę ile wyniesie za samą energię elektryczną przy założeniu 1 zł/kWh bez pozostałych kosztów.
W opisanym wyżej czasie zużyjesz 17,2 kWh co da 17,2 zł.