Śliwowica 2009 - 2024
-
- Posty: 105
- Rejestracja: czwartek, 11 paź 2018, 21:35
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Straty czego??
Odpęd z gęstwy. To co da dodanie pogonów do gęstwy i zrobienie odpędu???
Bez sensu
Pogony to można dodać do materiału do destylacji (a nie do materiału do odpędu)
Takie określenia "przepędzić", "wygotować" powodują tylko zamęt. Wystarczyło napisać jasno co chcesz robić: "odpęd z nastawu" czy "destylację"
Odpęd z gęstwy. To co da dodanie pogonów do gęstwy i zrobienie odpędu???
Bez sensu
Pogony to można dodać do materiału do destylacji (a nie do materiału do odpędu)
Takie określenia "przepędzić", "wygotować" powodują tylko zamęt. Wystarczyło napisać jasno co chcesz robić: "odpęd z nastawu" czy "destylację"
-
- Posty: 105
- Rejestracja: sobota, 17 sie 2024, 13:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Mój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2024
Występuje tu misz masz w nazewnictwie. Odpęd i destylacja. Każdy wie że odpęd to pierwsze gotowanie.
Oddzielić pogony aby je z powrotem wlać? Do drugiego gotowania? Nie do pierwszego? Przecież odpęd czyli pierwsze gotowanie jedziesz do zera. A drugim frakcjonujesz.niebieski-n2 pisze: ↑czwartek, 26 wrz 2024, 05:42
Pogony to można dodać do materiału do destylacji (a nie do materiału do odpędu)
Występuje tu misz masz w nazewnictwie. Odpęd i destylacja. Każdy wie że odpęd to pierwsze gotowanie.
Ostatnio zmieniony czwartek, 26 wrz 2024, 06:37 przez Simplex, łącznie zmieniany 1 raz.
Albo coś robisz dobrze, albo wcale.
-
- Posty: 550
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 60 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2024
@Apacz07 dlaczego nie podzieliłeś tak jak pisał Góral tych 120L na 3 równe odpędy po 40L? Pogony z drugiej destylacji dodajesz do uzyskanego odpędu następnej partii i ponownie destylujesz, a nie do nastawu
Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 313
- Rejestracja: czwartek, 26 wrz 2019, 09:29
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowanie: 47 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2024
Nie kolego. Nie po to oddzielałeś alkohol od gęstego nastawu by ponownie go do gęstego nastawu dodawać Te 3 odpędy miały być dla ograniczenia miejsca w zbiorniku albo jak radzi kolega @dynio dla prowadzenia odpędu na przemian z destylacją właściwą. Na płaszczu masz taką ewentualność ponieważ możesz destylować nawet minimalną ilość surówki z odpędu. Osobiście nie bawię się w takie manewry, które wiążą się z przekładaniem sprzętu na zbiorniku. Również wolę przeprowadzić odpęd całości i destylację z podziałem frakcji robić już z całości uzyskanej surówki. Pogony z tego procesu oczywiście też odbieram i zostawiam na kolejny rok by dodać je do surówki z kolejnych odpędów. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony czwartek, 26 wrz 2024, 08:11 przez aras.aras, łącznie zmieniany 3 razy.
Pszczoły nie tracą czasu na wyjaśnianie muchom, że miód jest lepszy niż gówno.
-
- Posty: 3043
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 139 razy
- Otrzymał podziękowanie: 561 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2024
Każdy robi jak uważa i jak mu smakuje
U mnie pogony idą do kolejnego PIERWSZEGO gotowania.
Czyli do nastawu, co dają, ano podbijają % i aromat kolego @niebieski-n2
Gdy np. nie mam czasu na destylację to pogony w pewien sposób zabezpieczają nastaw przed zepsuciem.
Pogony z ostatniego gotowania idą do damy i czekają
U mnie pogony idą do kolejnego PIERWSZEGO gotowania.
Czyli do nastawu, co dają, ano podbijają % i aromat kolego @niebieski-n2
Gdy np. nie mam czasu na destylację to pogony w pewien sposób zabezpieczają nastaw przed zepsuciem.
Pogony z ostatniego gotowania idą do damy i czekają
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 105
- Rejestracja: czwartek, 11 paź 2018, 21:35
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2024
Całkowicie bez sensu. Procent i aromat to można podbić, ale w surówce po pierwszym gotowaniu, przed właściwą destylacją.Góral bagienny pisze: ↑czwartek, 26 wrz 2024, 16:56
U mnie pogony idą do kolejnego PIERWSZEGO gotowania.
Czyli do nastawu, co dają, ano podbijają % i aromat kolego @niebieski-n2
-
- Posty: 340
- Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2024
Kolego @niebieski-n2 pogony masz po destylacji surówki , którą dzielisz na odpowiednie frakcje ( przedgony, serce, pogony).
Te pogony , które zostają oddzielone dodajesz do nastawu , który ,,zazwyczaj" ciągnie się do zera w kotle ( a nawet na papudze).
Więc to nie bez sensu bo w nich jest najwięcej aromatów i smaków danego surowca
Te pogony , które zostają oddzielone dodajesz do nastawu , który ,,zazwyczaj" ciągnie się do zera w kotle ( a nawet na papudze).
Więc to nie bez sensu bo w nich jest najwięcej aromatów i smaków danego surowca
Ostatnio zmieniony piątek, 27 wrz 2024, 06:23 przez Krychu35, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 550
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 60 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2024
Panowie nie zgodzę się. Po co mieszać pogony z właściwej destylacji (a przy destylacji prostej poniżej 50% vol jest tego sporo)do nastawu i ponownie robić odpęd tych samych części? Przecież to zupełnie nie ekonomiczne, szkoda energii i wody na robienie ponownego odpedu
Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 340
- Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2024
@dynio
Masz prawo nie zgadzać się i robić jak uważasz, ale odpowiedź mi na pytanie:
W jakim celu wielu z nas zbiera pogony i puszcza osobno na długiej rurze?
Czy to także nieekonomiczne i strata czasu oraz wody?
A to nie są te same pogony ( jak to ująłeś), ponieważ nie destylujemy ponownie samych pogonów.
Masz prawo nie zgadzać się i robić jak uważasz, ale odpowiedź mi na pytanie:
W jakim celu wielu z nas zbiera pogony i puszcza osobno na długiej rurze?
Czy to także nieekonomiczne i strata czasu oraz wody?
A to nie są te same pogony ( jak to ująłeś), ponieważ nie destylujemy ponownie samych pogonów.
-
- Posty: 313
- Rejestracja: czwartek, 26 wrz 2019, 09:29
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowanie: 47 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2024
Dokładnie tak @dynio. To tak, jakby czyste ręce celowo brudzić przed kolejnym myciem Jedyny sensowny cel dodawania pogonów po podziale frakcji do nastawu z przeznaczeniem na odpęd to jego podbicie %. Jeśli ktoś nie zabezpiecza fermentacji beztlenowo (prowadzi ją wyłącznie przykrywając beczkę deklem) i przerabia wsady w dość długim odstępie czasowym może pogonami wzmocnić ten kolejny przerobiony nastaw. Tyle, że nie uzasadnia to przypadku, gdy po odpędzie ma się czas na destylację właściwą zamiast na przeprowadzenie odpędu kolejnego wsadu. Dodawanie pogonów do nastawu stosuje się raczej z pominięciem odpędu, na wyklarowanych nastawach do jednokrotnej destylacji, a rzadziej na tych z przeznaczeniem do odpędu. Wykorzystywanie pogonów przy podziale destylacji właściwej, pochodzących z tego samego nastawu może brać się z tego, że to jednorazowa przygoda z owym surowcem.
Ostatnio zmieniony piątek, 27 wrz 2024, 09:08 przez aras.aras, łącznie zmieniany 1 raz.
Pszczoły nie tracą czasu na wyjaśnianie muchom, że miód jest lepszy niż gówno.
-
- Posty: 340
- Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2024
@aras.aras
Czy to co napisałeś tutaj :
nie stoi w opozycji do tego co napisałeś poniżej
Jeśli się mylę to wytłumacz mi to jak małemu dziecku
Czy to co napisałeś tutaj :
To tak, jakby czyste ręce celowo brudzić przed kolejnym myciem
nie stoi w opozycji do tego co napisałeś poniżej
Coś tutaj się pokręciłoDodawanie pogonów do nastawu stosuje się raczej z pominięciem odpędu, na wyklarowanych nastawach do jednokrotnej destylacji
Jeśli się mylę to wytłumacz mi to jak małemu dziecku
-
- Posty: 313
- Rejestracja: czwartek, 26 wrz 2019, 09:29
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowanie: 47 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2024
Nie kolego, nic się nie pokręciło Jeśli masz np 2 wsady nastawu przeznaczonego do jednokrotnej destylacji to przy gotowaniu drugiego wsadu możesz dodać pogon z pierwszego gotowania. Pogony z gotowania drugiego wsadu możesz odebrać i wykorzystać przy kolejnej nadarzającej się sposobności.
Z pogonami można postępować w wieloraki sposób i jest to spowodowane zarówno potrzebą, jak i upodobaniem. Osobiście w przypadku śliwowicy odbieram pogony i gromadzę ponieważ jest to destylat powtarzany przeze mnie cyklicznie, co roku. Pogony mogę wykorzystać w kolejnym sezonie. Znam też takich, którzy gromadzą pogony, które po osiągnięciu odpowiedniej ilości są poddawane destylacji, bez przygotowywania nastawu.
Z pogonami można postępować w wieloraki sposób i jest to spowodowane zarówno potrzebą, jak i upodobaniem. Osobiście w przypadku śliwowicy odbieram pogony i gromadzę ponieważ jest to destylat powtarzany przeze mnie cyklicznie, co roku. Pogony mogę wykorzystać w kolejnym sezonie. Znam też takich, którzy gromadzą pogony, które po osiągnięciu odpowiedniej ilości są poddawane destylacji, bez przygotowywania nastawu.
Ostatnio zmieniony piątek, 27 wrz 2024, 09:41 przez aras.aras, łącznie zmieniany 3 razy.
Pszczoły nie tracą czasu na wyjaśnianie muchom, że miód jest lepszy niż gówno.
-
- Posty: 340
- Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2024
Czyli dodajesz pogony do nastawu
czyli
W każdym bądź razie pozostańmy przy tym co napisałeś tutaj:
Jeśli masz np 2 wsady nastawu przeznaczonego do jednokrotnej destylacji to przy gotowaniu drugiego wsadu możesz dodać pogon z pierwszego gotowania
czyli
różnica taka ( mogę tylko się domyślać), że Ty kolego robisz jak piszeszTo tak, jakby czyste ręce celowo brudzić przed kolejnym myciem
Może w tej dyskusji chodzi o zrozumienie pojęć takich jak: surówka, nastaw, jednokrotna destylacja, odpęd itp. itd..... jednokrotnej destylacji...
W każdym bądź razie pozostańmy przy tym co napisałeś tutaj:
PozdrawiamZ pogonami można postępować w wieloraki sposób i jest to spowodowane zarówno potrzebą, jak i upodobaniem
Ostatnio zmieniony piątek, 27 wrz 2024, 17:35 przez Krychu35, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 313
- Rejestracja: czwartek, 26 wrz 2019, 09:29
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowanie: 47 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2024
Z pogonami postępuje tak, jak opisałem to w ostatnim swoim wpisie. Jeżeli ktoś ma problem ze zrozumieniem pojęć to napiszę jaśniej - pogony dodaję wyłącznie do surówki z odpędu. Pogonów z destylacji właściwej nie dodaję do gęstego nastawu. Robię odpęd na płaszczu do 0% na papudze wszystkich wsadów. Surówkę z każdego odpędu łącze i przeprowadzam destylację właściwą z podziałem frakcji. Pogony z tej destylacji oczywiście odbieram i pozostawiam na kolejny sezon. W kolejnym sezonie nie dodaję tych pogonów do gęstego nastawu a wyłącznie do surówki po odpędzie. Stripping/odpęd polega wyłącznie na wyciągnięciu alkoholu i aromatów do stężenia umożliwiającego w łatwiejszy sposób podzielić frakcje. Więc jaki jest cel dodawania pogonów przy odpędzie? Żeby je kolejny raz wyciągać odbierając alkohol do 0%? Sam pomyśl. Skoro pogon już został oddzielony od gęstego to nie lepiej wzbogacić jego aromatami samą surówkę podczas podziału frakcji? Jeżeli dodawaniem pogonów do gęstego nastawu nie zamierza się wyłącznie podbić jego stężenia % to sam zamysł uważam za nieuzasadniony.
Ostatnio zmieniony piątek, 27 wrz 2024, 20:33 przez aras.aras, łącznie zmieniany 1 raz.
Pszczoły nie tracą czasu na wyjaśnianie muchom, że miód jest lepszy niż gówno.
-
- Posty: 50
- Rejestracja: czwartek, 5 sty 2023, 12:00
- Ulubiony Alkohol: Whisky, brandy
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2024
Destylaty smakowe każdy robi wg swojego gustu, ale fakty są faktami. Pogony to najgorsza część pijalnej części destylatu a każda destylacja w jakimś stopniu oczyszcza alkohol.
Dlatego uważam, że pogony powinny trafiać do pierwszego gotowania, żeby wyjąć z nich coś dobrego a coś złego pozostawić w kotle.
Należy podkreślić, że rozmawiamy o pogonach z destylacji prostej gdzie frakcje płynnie przechodzą od przedgonów, przedserca do serca, następnie wczesnych pogonów i późnych pogonów. Nazewnictwo również niech każdy ma własne, obyśmy tylko się zrozumieli
A do kolegów dodających pogony do surówki:
Orientacyjnie, w jakim przedziale je odbieracie?
Jeżeli kończycie na 40% to spoko, ale gdy zejdziemy niżej, to już jest niezły smrodek, którym osobiście nie chciałbym psuć aromatycznej surówki.
Fajnie byłoby spotkać się na zlocie i organoleptycznie porównać nasze trunki
Dlatego uważam, że pogony powinny trafiać do pierwszego gotowania, żeby wyjąć z nich coś dobrego a coś złego pozostawić w kotle.
Należy podkreślić, że rozmawiamy o pogonach z destylacji prostej gdzie frakcje płynnie przechodzą od przedgonów, przedserca do serca, następnie wczesnych pogonów i późnych pogonów. Nazewnictwo również niech każdy ma własne, obyśmy tylko się zrozumieli
A do kolegów dodających pogony do surówki:
Orientacyjnie, w jakim przedziale je odbieracie?
Jeżeli kończycie na 40% to spoko, ale gdy zejdziemy niżej, to już jest niezły smrodek, którym osobiście nie chciałbym psuć aromatycznej surówki.
Fajnie byłoby spotkać się na zlocie i organoleptycznie porównać nasze trunki
-
- Posty: 3043
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 139 razy
- Otrzymał podziękowanie: 561 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2024
Niektórzy wiedzą że mam kilkanaście drzew śliwek starej odmiany, w związku z tym że za darmo i duużo mogłem eksperymentować
Robiłem różne kombinacje, jednokrotna destylacja, dodawanie pogonów do surówki, dodawanie nastawu 5l na kociołek do surówki.
Dodawanie drewna śliwki do gotowego destylatu i wiele innych Wszystko po to by w destylacie było multum aromatu
W czym rzecz, gdy dodawałem pogony lub nastaw do surówki po wypiciu kielonka w ustach pozostawał dziwny posmak.
Do tej pory ciężko mi powiedzieć do czego to podobne smakowo było.
Według mnie jest coś w pogonach co przyczynia się do powstania tego posmaku
Dlatego pogony przy DRUGIEJ destylacji odbieram do 10%
Destylacja na pot-stillu lub czapie od alembika.
A tak w ogóle to dyskusja o wyższości świąt
Robiłem różne kombinacje, jednokrotna destylacja, dodawanie pogonów do surówki, dodawanie nastawu 5l na kociołek do surówki.
Dodawanie drewna śliwki do gotowego destylatu i wiele innych Wszystko po to by w destylacie było multum aromatu
W czym rzecz, gdy dodawałem pogony lub nastaw do surówki po wypiciu kielonka w ustach pozostawał dziwny posmak.
Do tej pory ciężko mi powiedzieć do czego to podobne smakowo było.
Według mnie jest coś w pogonach co przyczynia się do powstania tego posmaku
Dlatego pogony przy DRUGIEJ destylacji odbieram do 10%
Destylacja na pot-stillu lub czapie od alembika.
A tak w ogóle to dyskusja o wyższości świąt
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 105
- Rejestracja: sobota, 17 sie 2024, 13:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Mój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2024
Też kiedyś robiłem tak jak Kol Góral bagienny.
Doszedłem do wniosku że jednak dodając pogony do odpedu, jednak to się wszystko kumuluje. Oprócz pogonu który się wytworzy z destylacji to dodając jeszcze pogonu więcej.
Zbieram pogony. Uzbiera się na tyle aby gotować to przepędzę. A ten pogon z destylacji pogonu to do wylania.
Nie można tym samym pogonem operować w nieskończoność.
Doszedłem do wniosku że jednak dodając pogony do odpedu, jednak to się wszystko kumuluje. Oprócz pogonu który się wytworzy z destylacji to dodając jeszcze pogonu więcej.
Zbieram pogony. Uzbiera się na tyle aby gotować to przepędzę. A ten pogon z destylacji pogonu to do wylania.
Nie można tym samym pogonem operować w nieskończoność.
Albo coś robisz dobrze, albo wcale.
-
- Posty: 313
- Rejestracja: czwartek, 26 wrz 2019, 09:29
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowanie: 47 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2024
No i tutaj mamy zagwostke bo to i tak wszystko jest uzależnione od tego jaką formę i czas maturacji przyjmiemy dla otrzymanego serca
Scalone
Scalone
A kto przy tempie odbioru dla podziału frakcji chce odbierać pogony jeszcze niżej? Znam niezmordowanych którzy ciągną jeszcze do 30% i trzymają je nawet z 3 miesiące pod tetrą Podziwiam wytrwałość
Ostatnio zmieniony sobota, 28 wrz 2024, 00:47 przez Kamal, łącznie zmieniany 2 razy.
Pszczoły nie tracą czasu na wyjaśnianie muchom, że miód jest lepszy niż gówno.
-
- Posty: 105
- Rejestracja: sobota, 17 sie 2024, 13:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Mój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2024
Destylując same pogony odcinam przy 60%. Dokładnie to jak zejdzie do 59%. To jest oznaką tego że zaczyna się wczesny pogon. Koniec grzania, reszta do mumina.ledzep pisze: ↑piątek, 27 wrz 2024, 21:26 Orientacyjnie, w jakim przedziale je odbieracie?
Jeżeli kończycie na 40% to spoko, ale gdy zejdziemy niżej, to już jest niezły smrodek, którym osobiście nie chciałbym psuć aromatycznej surówki.
Albo coś robisz dobrze, albo wcale.
-
- Posty: 105
- Rejestracja: sobota, 17 sie 2024, 13:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Mój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2024
Upędzę za rok, otworzę na Euro.
Czyli jest cykliczność. Czas leżakowania minimum 2 lata. A wychodzi nawet 3.
A ja nawet nie jestem kibicem. oglądam tylko finał.
Z śliwowicą jest podobnie. Liczy się finał A nie pierwsza połowa.
Kilka miesięcy to za mało. Drodzy koledzy. Znalazłem sposób. Upędziłem w tym roku. Otwieram na Mundial. Czyli za 2 lata.
Upędzę za rok, otworzę na Euro.
Czyli jest cykliczność. Czas leżakowania minimum 2 lata. A wychodzi nawet 3.
A ja nawet nie jestem kibicem. oglądam tylko finał.
Z śliwowicą jest podobnie. Liczy się finał A nie pierwsza połowa.
Albo coś robisz dobrze, albo wcale.
-
- Posty: 3043
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 139 razy
- Otrzymał podziękowanie: 561 razy
-
- Posty: 313
- Rejestracja: czwartek, 26 wrz 2019, 09:29
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowanie: 47 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2024
Przy owocach to raczej kwestia wytrwałości niż przyjętego z góry stężenia. Niby do 20% na ptaku to taki ostateczny próg opłacalności, poświęconego czasu i zużytego prądu względem odzysku. Osobiście przy destylacji nie mam już chęci odbierać niżej niż do przedziału 40-30%
Pszczoły nie tracą czasu na wyjaśnianie muchom, że miód jest lepszy niż gówno.
-
- Posty: 105
- Rejestracja: sobota, 17 sie 2024, 13:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Mój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2024
@aras.aras
Ja pogony dzielę na 3.
60-50 dodaję do drugiego gotowania.
50-40 do pierwszego gotowania.
40-30 zbieram i puszczam osobno. Reszta do kibelka.
10 godzin przy sprzęcie aby uzyskać parę litrów serca. A potem 3 godziny aby odebrać pół litra który notabene jest kiepski?. Przy 30% kończę i już.
Ja pogony dzielę na 3.
60-50 dodaję do drugiego gotowania.
50-40 do pierwszego gotowania.
40-30 zbieram i puszczam osobno. Reszta do kibelka.
10 godzin przy sprzęcie aby uzyskać parę litrów serca. A potem 3 godziny aby odebrać pół litra który notabene jest kiepski?. Przy 30% kończę i już.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 30 wrz 2024, 09:00 przez Simplex, łącznie zmieniany 1 raz.
Albo coś robisz dobrze, albo wcale.
-
- Posty: 105
- Rejestracja: sobota, 17 sie 2024, 13:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Mój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2024
Temat jest o śliwowicy. Ale warto to poczyścić i przenieść do tematu o zagospodarowaniu pogonów. Nikt nie jest w stanie przecież nazbierać pogonów z samych śliwek. Lepszy pogon czeka na następny rok. A te niższe to puszczam razem. Z innymi pogonami z innych owoców. Czy to wisienka czy winogron.
Całkiem ciekawy trunek wychodzi z takiego połączenia. Śliwka- grona-wisienka.
Całkiem ciekawy trunek wychodzi z takiego połączenia. Śliwka- grona-wisienka.
Albo coś robisz dobrze, albo wcale.
-
- Posty: 3043
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 139 razy
- Otrzymał podziękowanie: 561 razy
-
- Posty: 27
- Rejestracja: niedziela, 11 wrz 2022, 21:23
- Krótko o sobie: wędkarz bimbrownik
- Ulubiony Alkohol: darmowy
Re: Śliwowica 2009 - 2024
A więc przedestylowałem na kolumnie półkowej surówkę (pięknie pachnącą). Urobek wyszedł w smaku okej, czuć owoc. Problem jest taki że nie pachnie. Zapach jest bimbrowaty. Pytanie czy wraz z czasem ten zapach się wyłoni?
Dodam jeszcze że prowadziłem proces od 82 % do 55% . Przedgony odebrane prawidłowo..
Dodam jeszcze że prowadziłem proces od 82 % do 55% . Przedgony odebrane prawidłowo..
Ostatnio zmieniony wtorek, 1 paź 2024, 20:57 przez Apacz07, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 3043
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 139 razy
- Otrzymał podziękowanie: 561 razy
-
- Posty: 105
- Rejestracja: sobota, 17 sie 2024, 13:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Mój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2024
No i nie zaczynaj zdania od słów " A więc"
Taki ma być. Śliwka to bardzo wymagający owoc. Z bimbrowatego przejdzie w śliwkę. Nie zrażaj się początkiem. Potem się ujawni prawdziwy aromat i smak.Cierpliwości.
No i nie zaczynaj zdania od słów " A więc"
Ostatnio zmieniony wtorek, 1 paź 2024, 21:30 przez Simplex, łącznie zmieniany 1 raz.
Albo coś robisz dobrze, albo wcale.
-
- Posty: 103
- Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Opolskie
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2024
Cześć
Ja do swojego destylatu ze śliwek wrzuciłem suszone śliwki poćwiartowane i kilka szczapek 80 letniej śliwy. Potem przefiltrowałem to i do butelek. Stoi już chyba pół roku. Zapach fenomenalny. Czuć mocno śliwkę ale też i wędzenie, dałem chyba za dużo śliwek, dla mnie to na plus. .
Jej moc to około 62%.
Dzioba tam jeszcze nie moczyłem
Mi się wydaje że wisielec z suszonych śliwek nie ma sensu. Z dojrzałych ponakłuwanych to prędzej
Ja do swojego destylatu ze śliwek wrzuciłem suszone śliwki poćwiartowane i kilka szczapek 80 letniej śliwy. Potem przefiltrowałem to i do butelek. Stoi już chyba pół roku. Zapach fenomenalny. Czuć mocno śliwkę ale też i wędzenie, dałem chyba za dużo śliwek, dla mnie to na plus. .
Jej moc to około 62%.
Dzioba tam jeszcze nie moczyłem
Mi się wydaje że wisielec z suszonych śliwek nie ma sensu. Z dojrzałych ponakłuwanych to prędzej
Ostatnio zmieniony wtorek, 15 paź 2024, 10:48 przez Psotnik84, łącznie zmieniany 2 razy.
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.