Prośba o przeliczenie..

Wszystko o winach z winogron. Przepisy, sposoby, metody...

Autor tematu
Mariusz Mario
10

Post autor: Mariusz Mario »

Jeśli ktoś zlitowałby się i policzył mi ile cukru dać do moich dwóch nastawów, to byłbym bardzo wdzięczy. Wiem, że tu wszystko jest na forum i na tej podstawie policzyłem, ale te wszystkie zmienne typu korekta na niecukry itp. trochę budzą moje wątpliwości. Do tego zasadniczo wyliczenia robi się niby do ilości wina, a w zasadzie nie wiem ile odejdzie po odfiltrowaniu owoców.. hmm.. Poniżej wrzucam co zrobiłem, ile miazg, wody i cukru.. Wina mają 2 i 3 tygodnie i bardzo ładnie pracują.

Poradźcie proszę, czy powinienem skorygować jeszcze ilość cukru. Wino

1. Wino z ciemnych winogron / drożdże 16%
52 l miazgi BLG 15
+ 11,2 kg cukru
+ 15 l wody źródlanej
po 18 dniach BLG=0

2. Wino z jasnych winogron / drożdże 13%
20 l miazgi BLG 15
+ 3,5 kg cukru
+ 5 l wody źródlanej
po 11 dniach BLG=2
promocja
Awatar użytkownika

dynio
550
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 60 razy
Re: Prośba o przeliczenie..

Post autor: dynio »

Gdzie ty znalazłeś taki przepis?? 11,2kg cukru do 15 litrów wody?? Dodałeś zawiesinę która miała 51,5 blg!!!
Kg cukru zwiększa objętość o 0,6 litra więc dodałeś prawie 50% wody do wina...
Do wina dodaje się wodę w ostateczności żeby obniżyć blg. Za bardzo to rozwodniłeś.

Całość pierwszego 26blg

Całość drugiego jakieś 24blg

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

mienho
150
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Post autor: mienho »

To co ja zrozumiałem studiując forum to na 10kg owoców dajemy 1kg cukru. Czyli w Twoim przypadku szacuje, że pierwszy nastaw musiałbyś dać tylko 5kg cukru, drugi 2kg. Z ewentualnym dodatkiem wody na rozpuszczenie cukru. Wyliczeń niestety nie zrobię gdyż nie mam aż takiej wiedzy a wina robię rzadko. Przeważnie stosując się do powyższych proporcji, ewentualnie dolewając wody aby blg zeszło do 22.

Wysłane z mojego RMX3851 przy użyciu Tapatalka

Autor tematu
Mariusz Mario
10

dynio pisze: niedziela, 22 wrz 2024, 16:31 Gdzie ty znalazłeś taki przepis?? 11,2kg cukru do 15 litrów wody?? Dodałeś zawiesinę która miała 51,5 blg!!!
Woda i cukier były dodawane w 3 porcjach, by blg nie przekraczało 20..
dynio pisze: niedziela, 22 wrz 2024, 16:31 Kg cukru zwiększa objętość o 0,6 litra więc dodałeś prawie 50% wody do wina...
To jakaś wyższa matematyka.. Do 52 l miazgi dodałem 15 l wody i 11 kg cuktu.. czyli 21,7 litra..
dynio pisze: niedziela, 22 wrz 2024, 16:31 Do wina dodaje się wodę w ostateczności żeby obniżyć blg. Za bardzo to rozwodniłeś.
Wodę dodaje się raczej, by obniżyć kwasowość..
Awatar użytkownika

dynio
550

mienho pisze:To co ja zrozumiałem studiując forum to na 10kg owoców dajemy 1kg cukru.
To o czym piszesz tyczy się nastawu z owoców na docelowy destylat (choć większość z nas uważa, że nie powinno się paprać dobrego towaru sacharozą z buraka).

Soku winogronowego z przeznaczeniem na wino nie powinno się wcale rozcieńczać wodą. Można ewentualnie skorygować/podbić blg/brix w celu osiągnięcia planowanego % i rodzaju (wytrawne->słodkie) wina.

Autor tematu
Mariusz Mario
10

dynio pisze: niedziela, 22 wrz 2024, 20:48 Soku winogronowego z przeznaczeniem na wino nie powinno się wcale rozcieńczać wodą.
Słuchaj kolego, nie chcesz/nie umiesz pomóc, to po prostu nic nie pisz.. i życzę powodzenia w rozpuszczaniu 11 kg cukru w soku winogronowym..
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 252 razy
Otrzymał podziękowanie: 466 razy

Post autor: jakis1234 »

Mariusz Mario pisze: niedziela, 22 wrz 2024, 21:01
dynio pisze: niedziela, 22 wrz 2024, 20:48 Soku winogronowego z przeznaczeniem na wino nie powinno się wcale rozcieńczać wodą.
Słuchaj kolego, nie chcesz/nie umiesz pomóc, to po prostu nic nie pisz.. i życzę powodzenia w rozpuszczaniu 11 kg cukru w soku winogronowym..
Kolego, nie masz pojęcia jak powinno się prawidłowo robić wino i jeszcze masz pretensje.
Dynio ma rację, prawdziwe wino robi się z samego soku z winogron bez dodatku wody i cukru.
Oczywiście zbadanie Blg i kwasowości soku może spowodować konieczność skorygowania parametrów, zwłaszcza, że nasze winogrona nie mają ich idealnych, ale to powinno być na podstawie pomiarów, a Ty do 52 l moszczu dodałeś łącznie prawie 22 l wody i cukru.
Po co?
To co chcesz otrzymać? Wino z tego będzie raczej marne, ewentualnie można zrobić destylat, który już może być fajny.
Poczytaj jeszcze trochę o robieniu wina.
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
Mariusz Mario
10

jakis1234 pisze: niedziela, 22 wrz 2024, 22:30 Dynio ma rację, prawdziwe wino robi się z samego soku z winogron bez dodatku wody i cukru.
Hahaha... następny.. Co z ludźmi na forach winiarskich jest nie tak?? Chcesz robić wino bez dodatku cukru??? Może sam trochę poczytaj.. bo uzyskałbym wino poniżej 10%

Nie potrafisz policzyć ile powinno być cukru na podane ilości i moc, to po prostu nie pisz..

"Przyjęto więc zasadę, że dodatek wody wraz z cukrem nie może przekraczać 2 litry wody na litr moszczu."
Źródło - https://alkohole-domowe.com/wino/wytwar ... szczu.html

"WAŻNE: nigdy nie dodawać więcej niż 2 litry wody na 1 litr moszczu!"
Źródło - https://alkohole-domowe.com/wino/wytwar ... tawow.html

Ja dodałem 15 l wody do 52 l moszczu i zostałem zlinczowany.. Gratuluję.. :)
Ostatnio zmieniony niedziela, 22 wrz 2024, 23:20 przez Mariusz Mario, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika

dynio
550

Nikt Cię nie chce linczować. Linki na które się powołujesz (na podstawie których zrobiłeś to "wino") to jakiaś pomyłka...
Aż dziw że Qba wsadził takie coś...

Następnym razem jak będziesz miał tyle soku, to po prostu podbij go do poziomu 23-24 blg z jak najmniejszą ilością wody.

1blg to 10g cukru w litrze płynu, skoro miałeś 15blg tzn ze było tam 7800g cukru
24 blg w 52 litrach to 12,48 kg cukru czyli brakowało Ci 4,7 kg cukru

Simplex
100
Ulubiony Alkohol: Mój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy

Post autor: Simplex »

@Mariusz Mario.
Tu nie ma co przeliczać.
Ciemne winogrono fermentujesz w miazdze. Białe z samego soku.
Owoce i drożdże i nic więcej.
Tak się robi wino.
Jaki cukier? Szklanka cukru jest ok. Na rozruch. Ale nie 11,2 kg.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 23 wrz 2024, 01:45 przez Simplex, łącznie zmieniany 1 raz.
Albo coś robisz dobrze, albo wcale.
Awatar użytkownika

radius
7500
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Podziękował: 399 razy
Otrzymał podziękowanie: 1741 razy

Post autor: radius »

Mariusz Mario pisze: niedziela, 22 wrz 2024, 22:39 Ja dodałem 15 l wody do 52 l moszczu i zostałem zlinczowany...
To nie lincz, tylko kubeł zimnej wody na twoją rozgrzaną głowę.
Wyhamuj trochę, bo po pierwsze rzucasz się jak wesz na grzebieniu gdy koledzy dają ci dobre rady, a po drugie, to cytaty, które tak ochoczo wkleiłeś, odnoszą się do "win" z owoców innych niż winogrona. Poczytaj jeszcze raz to, co jest tam napisane. :czytaj:
Ubodło twoje ego to, że koledzy naprowadzają cię na właściwą drogę, czy jesteś takim mistrzem winiarskim, który wie już wszystko o wytwarzaniu win i uważasz, że tylko ty masz rację?
Wina, przede wszystkim się planuje a nie wali wodę i cukier "na pałę" :shock: Podstawa to pomiar kwasowości, zaplanowana moc i poziom słodyczy wina. Dopiero po tych wiadomościach, można robić ewentualnie korektę dodając cukier. O wodzie do moszczu winogronowego raczej zapomnij ;)
Trochę pokory kolego, bo tutaj nikt ci nie chce robić koło wora a jedynie doradzić i nakierować na właściwe tory 8-)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

HeniekStarr
700
Podziękował: 195 razy
Otrzymał podziękowanie: 136 razy

Post autor: HeniekStarr »

dynio pisze: niedziela, 22 wrz 2024, 23:50
1blg to 10g cukru w litrze płynu,
W kilogramie roztworu. Przy większych stężeniach robi to różnicę.
Awatar użytkownika

dynio
550

Zgadza się, myślałem o brix, a wpisałem blg...

Awatar użytkownika

radius
7500
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Podziękował: 399 razy
Otrzymał podziękowanie: 1741 razy

Post autor: radius »

@dynio , skala Brix, również mierzona jest wagowo.
Praktycznie 1Bx = 1 Blg :ok:
Oczywiście Browin jak zawsze wie "lepiej" i podaje, że i stopnie Brix i Bailling, mierzone są objętościowo :)
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 23 wrz 2024, 11:07 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

dynio
550

Tak wiem, że obydwie skale mierzą gęstość względną roztworu.
Chodziło mi o to, (to był taki skrót myślowy ;-) że odczyt na refraktometrze 1.8 brix w 1L stanowi 1% potencjalnego alko (tak żeby było łatwiej liczyć)

Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 252 razy
Otrzymał podziękowanie: 466 razy

Post autor: jakis1234 »

Chociaż do produkcji wina można użyć wielu różnych owoców, żaden z nich nie dorównuje idealnej równowadze cukrów, kwasowości i tanin, jaką mają winogrona. Ta kombinacja tworzy unikalny profil smakowy, który jest specyficzny dla wina.

W większości przypadków, gdy produkuje się wino owocowe z owoców lub roślin innych niż winogrona, do procesu należy dodać cukier, aby wyrównać smak i pomóc w fermentacji. Wiele innych owoców nie ma takiego samego poziomu cukru, a cukier, który mają, nie zawsze jest wystarczający, aby uzyskać produkt końcowy, którego szukasz.

Z tego powodu producenci wina owocowego dodają cukier do mieszanki w trakcie „procesu produkcji wina”, natomiast w przypadku wina z winogron dodawany cukier nie jest wymagany.
hopefamilywines
Może jednak jeszcze trochę poczytaj.
Pozdrawiam z opolskiego.

Simplex
100
Ulubiony Alkohol: Mój własny
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy

Post autor: Simplex »

@Mariusz Mario
Wyszukaj sobie tabelę zawartości cukrów w owocach. Przelicz cukry na alkohol i zobaczysz czy wyjdzie mocne.
Winogrona mają ok 16g. Czyli najwięcej. Jabłka czy agrest o wiele mniej. Dlatego są dosładzane. Jak byś robił wino z malin czy truskawek to rozumiem tę ilości cukru. Ponieważ te owoce cukrów mają malutko.
Na marginesie definicja wina mówi jasno. Wino jest z gron a nie gron z cukrem.
Także kolego daj sobie spokój z cukrem.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 23 wrz 2024, 21:35 przez Simplex, łącznie zmieniany 1 raz.
Albo coś robisz dobrze, albo wcale.

bart3q
1

Post autor: bart3q »

Hej.
Masz dość mało słodkie winogrona, jaka to odmiana? Czy znów jest to przypadkiem labrusca?
Poznaje się ją po tym, że jak ściskasz owoc, to skórka się oddziela a wnętrze razem z pestkami wypływa. Są to mało słodkie, i o dużej kwaśności winogrona, z których nie powinno się nawet robić wina bez rozcieńczania, ze względu na tak zwany "lisi posmak".

Generalnie wino zgodnie ze sztuką powinno robić się (jak w Twoim przypadku) w tej sposób:
Oceniasz ilość cukru
Oceniasz ilość kwasów
Dobierasz odpowiednią ilość rozcieńczenia (woda + cukier) aby obniżyć kwasowość do pożądanej wartości
Ilość cukru dobierasz pod planowany %

Napisz więc proszę jakie wino planujesz (wytrawne,. półwytrawne, półsłodkie, słodkie), czerwone czy białe, jakich drożdży planujesz użyć itp.
Oraz - jaką kwasowość ma sok. Rozcieńczając "na pałę" będziesz miał wino zbyt słodkie/mdłe lub zbyt kwaśne
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Gronowe”