Nastaw na Calvadosa
-
- Posty: 40
- Rejestracja: środa, 17 lip 2024, 20:05
- Krótko o sobie: Poszukiwacz unikatowych smaków
- Ulubiony Alkohol: Wino, Nalewki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Temat zmętnienia destylatu chyba mam zamknięty, wydaje mi się, że czyszczenie aparatu sodą oczyszczoną było przyczyną zmętnienia. Przepuszczając wodę dla oczyszczenia aparatu leciała mętna woda, zmieniłem wężyk silikonowy od ujścia, przepuściłem przez aparat gorący roztwór kwasku cytrynowego i dokładnie wypłukałem i kolejne przepuszczenie wody już było czyste. Nie mogłem pozwolić aby końcowy produkt był mlekiem.
Wracając do surówki, po drugiej destylacji uzyskałem 0,8l (przypominam z ok. 25 kg jabłek) 68%, od 81 do 55% ciągnąłem, wszystko przed i po do oddzielnej butli. Wiem, że powinienem skończyć wcześniej odbiór ale zależało mi uzyskać jeszcze nieco więcej. Przedgonów i pogonów ok. 480ml - 34%. Pierwsze 50ml do zlewu + kilkukrotne spuszczanie odstojników również do zlewu.
Teraz kwestia płatków dębowych, wszystkiego jest dosyć niewiele więc raczej potraktuje je lekko opalanymi. Pytanie ile ich dodać, czy macerować na nierozcieńczonym 68% destylacie, czy po rozcieńczeniu np. do ok. 40%, i jak długo powinna przebiegać maceracja?
Pozdrawiam
Wracając do surówki, po drugiej destylacji uzyskałem 0,8l (przypominam z ok. 25 kg jabłek) 68%, od 81 do 55% ciągnąłem, wszystko przed i po do oddzielnej butli. Wiem, że powinienem skończyć wcześniej odbiór ale zależało mi uzyskać jeszcze nieco więcej. Przedgonów i pogonów ok. 480ml - 34%. Pierwsze 50ml do zlewu + kilkukrotne spuszczanie odstojników również do zlewu.
Teraz kwestia płatków dębowych, wszystkiego jest dosyć niewiele więc raczej potraktuje je lekko opalanymi. Pytanie ile ich dodać, czy macerować na nierozcieńczonym 68% destylacie, czy po rozcieńczeniu np. do ok. 40%, i jak długo powinna przebiegać maceracja?
Pozdrawiam
-
- Posty: 73
- Rejestracja: środa, 7 lip 2010, 14:21
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 40
- Rejestracja: środa, 17 lip 2024, 20:05
- Krótko o sobie: Poszukiwacz unikatowych smaków
- Ulubiony Alkohol: Wino, Nalewki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Ja wykorzystałem antonówki w ilości ok. 5kg jako jedną z kilku odmian ale one akurat poszły na trzeci nastaw z całych owoców (sok+wytłoki). Nastaw dalej pracuje więc nie wypowiem się póki co co do aromatu. Z samych nie robiłem, w sklepie można za to kupić cydr Lubelski Antonówka więc skoro cydr można zrobić to i pewnie coś więcej, z degustacji sam w sobie cydr pamiętam, że nie powalił mnie smakiem.
-
online
- Posty: 3075
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 568 razy
-
- Posty: 73
- Rejestracja: środa, 7 lip 2010, 14:21
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw na Calvadosa
Co do sprzętu mam kociołek z płaszczem także mogę gotować z wytlokami, pytanie tylko czy nie popsuje to smaku?
Powstrzymać się mogę, chciałem tylko podnieść wydajność.
Co do sprzętu mam kociołek z płaszczem także mogę gotować z wytlokami, pytanie tylko czy nie popsuje to smaku?
-
- Posty: 2677
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Teraz nasuwa się pytanie, czy to rzeczywiście jest Antonówka, skoro sprawia wrażenie mało aromatycznej, niestety wielu sądzi, że Antonówka to dziczek, który jest jako tako jadalny. Kiedyś żona kupiła takie właśnie "Antonówki" na szarlotkę.alkohole-domowe pisze: ↑niedziela, 18 sie 2024, 10:18 Mam trochę tego tylko nie wiem czy nie za kwaśne i mało aromatyczne.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 73
- Rejestracja: środa, 7 lip 2010, 14:21
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 2677
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Generalnie, najlepsze są owoce pozyskane w odpowiednia stanie dojrzałości, żadne kupione jabłka czy gruszki zazwyczaj nie mogą równać się tym rwanym prosto z drzewa/krzaka.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 40
- Rejestracja: środa, 17 lip 2024, 20:05
- Krótko o sobie: Poszukiwacz unikatowych smaków
- Ulubiony Alkohol: Wino, Nalewki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Wiecie co, sknociłem sprawę. Zaryzykowałem i zalałem "calvados" przegotowaną wodą, trza było od razu uderzać chociażby w Żywiec... Destylat (rozcieńczony do ok 44%) oczywiście zmętniał i teraz pytanie czy jest jakaś szansa na odkręcenie tego? Trafiłem na jakieś informację o stosowaniu filtra do kawy, czy może to się sprawdzić? Chciałbym, żeby gotowy produkt nie cieszył tylko kubków smakowych ale też oczy.
-
online
- Posty: 3075
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 568 razy
-
- Posty: 65
- Rejestracja: czwartek, 5 sty 2023, 12:00
- Ulubiony Alkohol: Whisky, brandy
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 28 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Następnym razem zrób dwie próby na przegotowanej wodzie i Żywcu. Strzelam, że obie zmętnieją.
W tej sytuacji odlej dwie szklane butelki gotowego trunku 44%. Jedną włóż do lodówki, drugą zostaw w temperaturze pokojowej i porównaj je za miesiąc.
Dodawałeś jakiegoś drewna do trunku? Jeżeli tak, to w jakiej postaci?
W tej sytuacji odlej dwie szklane butelki gotowego trunku 44%. Jedną włóż do lodówki, drugą zostaw w temperaturze pokojowej i porównaj je za miesiąc.
Dodawałeś jakiegoś drewna do trunku? Jeżeli tak, to w jakiej postaci?
-
- Posty: 40
- Rejestracja: środa, 17 lip 2024, 20:05
- Krótko o sobie: Poszukiwacz unikatowych smaków
- Ulubiony Alkohol: Wino, Nalewki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Dorzuciłem do tej mgiełki ok. 1g lekko opiekanych płatków i 2g średnio opiekanych, raczej nie spodziewam się, że same w sobie "wyciągną" to co jest odpowiedzialne za mętność. No ale póki co mamy drugi dzień odkąd destylat rozcieńczyłem. Czytałem, że pod wpływem niskiej temperatury (lodówka, przemrożenie) może coś osiąść, dla testów mogę to sprawdzić.
Trafiłem też na info z wykorzystaniem bentonitu ale czy to smaku nie zabije.
Co do podniesienia % to już nie mam partii tego destylatu żeby go podbić, a innego alko nie chce dodawać. Mam co prawda jeszcze nastaw z całych jabłek (również bez cukru) i czeka go przepuszczenie ale póki co nie mam czasu na to, uzyskanym alko mógłbym "zasilić" to co rozcieńczyłem.
Trafiłem też na info z wykorzystaniem bentonitu ale czy to smaku nie zabije.
Co do podniesienia % to już nie mam partii tego destylatu żeby go podbić, a innego alko nie chce dodawać. Mam co prawda jeszcze nastaw z całych jabłek (również bez cukru) i czeka go przepuszczenie ale póki co nie mam czasu na to, uzyskanym alko mógłbym "zasilić" to co rozcieńczyłem.
-
- Posty: 28
- Rejestracja: czwartek, 8 kwie 2021, 09:27
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Swego czasu dostałem sok nfc od nieznanego. Kilka prób robiłem, poniżej 50% niepijalne. To pewnie kwestia cięcia p/g. Próba trzymana w rygorze 91* ( dzięki Sz P Lesgo nie znam i pewnie nie poznam), dolewana jest do dębówki z wanilia. Ciężki temat
Drogi Adminie. Przepuść post pisany słownika.
Moderatorze... poprawiłem, ale drugi raz już nie poprawię - MANOWAR
Drogi Adminie. Przepuść post pisany słownika.
Moderatorze... poprawiłem, ale drugi raz już nie poprawię - MANOWAR
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 9 wrz 2024, 16:24 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.