Lekki bimberek
-
Autor tematu - Posty: 13
- Rejestracja: wtorek, 27 cze 2023, 01:11
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Witam Panowie, ostatnio na imprezie próbowałem 2 smaki bimbru. Jeden miał kolor lekko brązowy, drugi lekko czerwony. W smaku były tak delikatne, lekko słodkie aż nie mogłem wyjść spod wrażenia. Macie może jakieś przepisy na tak lekkie, delikatne smaki? Ogólnie ciężko mi opisać jakie to były, natomiast chodzi o to że były tak dobrze zrobione i nieprzesłodzone. Pozdrawiam
-
- Posty: 2613
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 237 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Lekki bimberek
Ciekawe pytanie @Zuczeeek99, chciałbyś, żebyśmy w jednym, dwóch zdaniach opowiedzieli nasze, często wieloletnie, doświadczenia i jeszcze trafili w Twój gust.
Przypomniało mi to taką starą anegdotę, przepraszam z góry za opowiadanie starych dowcipów.
"Zapytali królewskiego ogrodnika w Anglii, co trzeba zrobić, żeby mieć taki piękny trawnik, jak trawnik przed pałacem królewskim.
I usłyszeli. Trzeba posiać trawę a potem przez sto lat regularnie ją podlewać i kosić"
Próbuj kolego, poczytaj najpierw (bo jednak lepiej uczyć się na błędach innych) a potem próbuj i wyciągaj wnioski.
I jest szansa, że dojdziesz do takiego bimberku szybciej niż po stu latach
Przypomniało mi to taką starą anegdotę, przepraszam z góry za opowiadanie starych dowcipów.
"Zapytali królewskiego ogrodnika w Anglii, co trzeba zrobić, żeby mieć taki piękny trawnik, jak trawnik przed pałacem królewskim.
I usłyszeli. Trzeba posiać trawę a potem przez sto lat regularnie ją podlewać i kosić"
Próbuj kolego, poczytaj najpierw (bo jednak lepiej uczyć się na błędach innych) a potem próbuj i wyciągaj wnioski.
I jest szansa, że dojdziesz do takiego bimberku szybciej niż po stu latach
Ostatnio zmieniony piątek, 12 kwie 2024, 21:40 przez jakis1234, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 2755
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 435 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 2613
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 237 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Lekki bimberek
Skoro wiesz o co Jemu chodzi, to może pomożesz?
Chyba, że chodzi tylko o to, żeby napisać kolejny bezsensowny post.
I co? Pomogłeś koledze?JanOkowita pisze: ↑piątek, 12 kwie 2024, 22:31I co? Pomogłeś koledze? Nie kumasz, że jemu chodzi o tanio i dobrze, bez wysiłku?
Skoro wiesz o co Jemu chodzi, to może pomożesz?
Chyba, że chodzi tylko o to, żeby napisać kolejny bezsensowny post.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 2938
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 553 razy
Re: Lekki bimberek
Kolego @Zuczeeek99 Spróbuj zrobić destylaty z owoców.
U mnie śliwowica jest słodkawa choć niczym jej nie słodzę a podaję ją 50 %
Winogrona ponoć pije się jak kompot choć mają taki sam %
[To opinia kolegi @radius ]
Destylaty niczym nie zaprawiane bo według mnie to bluźnierstwo owoce czymś zaprawiać.
Powodzenia w szukaniu 'swojego' bimberku
U mnie śliwowica jest słodkawa choć niczym jej nie słodzę a podaję ją 50 %
Winogrona ponoć pije się jak kompot choć mają taki sam %
[To opinia kolegi @radius ]
Destylaty niczym nie zaprawiane bo według mnie to bluźnierstwo owoce czymś zaprawiać.
Powodzenia w szukaniu 'swojego' bimberku
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 467
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
- Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
- Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 56 razy
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
-
- Posty: 792
- Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
- Kontakt:
Re: Lekki bimberek
Fajnie wchodzi także destylat zaprawiony szczepkami dębowymi, kupuje od Kolegi z białego forum
Zwykła dobrze zrobiona cukrówka daje naprawdę fajne efekty
https://m-sklep.com.pl/szczapki-debowe- ... -c-20.html
Pozdrawiam
Zwykła dobrze zrobiona cukrówka daje naprawdę fajne efekty
https://m-sklep.com.pl/szczapki-debowe- ... -c-20.html
Pozdrawiam
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
https://mojdestylator.pl
-
- Posty: 215
- Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Lekki bimberek
@kamilasta
W kwestii cytrynówki to polecam używać gotowych wyciskanych soków NFC , ciężko u nas też z dostaniem dobrych cytryn . Dlatego na FB jest pewna Iga która często oferuje po grupach soki nfc z tzw mętami, ale ma w ofercie również sok z cytryn który nie jest gorzki , wystarczy jej tylko powiedzieć że potrzebujemy sok na cytrynówke i towar spod lady jest dostępny w ofercie
W kwestii cytrynówki to polecam używać gotowych wyciskanych soków NFC , ciężko u nas też z dostaniem dobrych cytryn . Dlatego na FB jest pewna Iga która często oferuje po grupach soki nfc z tzw mętami, ale ma w ofercie również sok z cytryn który nie jest gorzki , wystarczy jej tylko powiedzieć że potrzebujemy sok na cytrynówke i towar spod lady jest dostępny w ofercie
-
- Posty: 467
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
- Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
- Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 56 razy
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
-
- Posty: 981
- Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
- Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 84 razy
- Otrzymał podziękowanie: 248 razy
Re: Lekki bimberek
Może jednak winogrona - jest film instruktażowy
Pewnie system nada się do każdego owocu- Tylko 3 chłodnice szklane trzeba rozumieć jak trzy punkty odbioru i jest mega
JO tu możesz dopisać że kiedys to bajki uczyły ludzi a dziś .... nie ma czasów
Pewnie system nada się do każdego owocu- Tylko 3 chłodnice szklane trzeba rozumieć jak trzy punkty odbioru i jest mega
JO tu możesz dopisać że kiedys to bajki uczyły ludzi a dziś .... nie ma czasów
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 15 kwie 2024, 19:22 przez zielonka, łącznie zmieniany 3 razy.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
-
- Posty: 467
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
- Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
- Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 56 razy
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
-
- Posty: 1055
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Lekki bimberek
Jakoś mi tu ostatnio nie po drodze, zaglądam i... Impreza, lekko brązowe, bimberek... Na moje brązowe to popularna przepalanka, na czerwone nie mam pomysłu. Byłem już częstowany "oszczędnym" bimbrem zaprawionym sokiem wiśniowym, miało udawać wiśniówkę, gawiedź mlaskała, ja przełknąłem skrycie tylko z przyzwoitości i sympatii dla gospodarza.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
Re: Lekki bimberek
A'propos lekkiego, kolorowego bimberku.....
Gdyby domowym owocowym sokiem, ale takim naturalnym bez wody i bez lub prawie bez cukru rozcieńczyć psotę do konsystencji 45 - 50% i pozostawić na kilka dni w spokoju, to efekt będzie przyjemny organoleptycznie. Sok można zrobić np. w sokowniku lub w zwykłym garnku z minimalnym dodatkiem cukru.
Sposob bedzie tani szybki i przyzwoity. Oczywiście tradycyjna nalewka owocowa jest dalece szlachetniejsza, ale temat jast o lekkim bimberku
Gdyby domowym owocowym sokiem, ale takim naturalnym bez wody i bez lub prawie bez cukru rozcieńczyć psotę do konsystencji 45 - 50% i pozostawić na kilka dni w spokoju, to efekt będzie przyjemny organoleptycznie. Sok można zrobić np. w sokowniku lub w zwykłym garnku z minimalnym dodatkiem cukru.
Sposob bedzie tani szybki i przyzwoity. Oczywiście tradycyjna nalewka owocowa jest dalece szlachetniejsza, ale temat jast o lekkim bimberku