Soki z drzew i syropy
-
- Posty: 77
- Rejestracja: środa, 24 kwie 2019, 17:36
- Krótko o sobie: Amator domowych trunków :) weekendowy kucharz :)
- Ulubiony Alkohol: Czysta w każdej postaci :)
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Centrum Dolnegośląska
-
- Posty: 228
- Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 5
- Rejestracja: wtorek, 24 sty 2023, 15:23
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Soki z drzew i syropy
Klonowego nie piłem ale brzozowy już od kilku lat zbieram i z własnego doświadczenia wiem że smak jest różny w zależności od drzewa. W innym miejscu lasu rośnie i sok już inaczej smakuje także takie spróbowanie może być nieobiektywne. Najlepiej smakuje świeży "prosto z drzewa", po 2-3 dniach w lodówce już zmienia się smak, nadal dobre ale już trochę inne.
-
- Posty: 766
- Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 114 razy
Re: Soki z drzew i syropy
Sezon na sok klonowy zakończyłem ze dwa tygodnie temu i pierwszy raz robiłem syrop klonowy. Uzysk taki sobie, bo z około 20 litrów soku jest litr syropu. Technologia dość prosta - wystarczy odparować wodę. Może w przyszłym roku spróbuję zagęszczać to w podciśnieniu. To co w takim soku dobre nie powinno się wtedy tak mocno degradować termicznie.
Smak bardzo zbliżony do oryginalnego. Jest jednak pewien problem. Pomimo, że odparowany był nawet rzadszy niż kupny, to po tych dwu tygodniach zaczął powoli krystalizować. Zupełnie jak miód. Nie wiecie może, co robić, aby pozostawał płynny? Podgrzałem nawet jeden słoiczek, dodałem nieco wody ale i tak po kilku dniach znowu zgęstniał.
Smak bardzo zbliżony do oryginalnego. Jest jednak pewien problem. Pomimo, że odparowany był nawet rzadszy niż kupny, to po tych dwu tygodniach zaczął powoli krystalizować. Zupełnie jak miód. Nie wiecie może, co robić, aby pozostawał płynny? Podgrzałem nawet jeden słoiczek, dodałem nieco wody ale i tak po kilku dniach znowu zgęstniał.
-
- Posty: 3007
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 304 razy
Re: Soki z drzew i syropy
Na moje pytanie jak się robi miód smarowalny pszczelarz odpowiedział, że jak zaczyna się krystalizować trzeba go mocno wymieszać, raz i drugi, żeby rozdrobnić maksymalnie tworzące się kryształki. Ale to było tylko smarowalne, no trochę aksamitne. Od razu pomyślałem o maszynce do mięsa czy innym wilku.
Może warto spróbować blenderem lub trzepaczką
Może warto spróbować blenderem lub trzepaczką
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 3007
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 304 razy
-
- Posty: 3970
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 289 razy
- Otrzymał podziękowanie: 482 razy
Re: Soki z drzew i syropy
Proces kremowania nie może być zbyt szybki. Można to robić ręcznie ale trwa to dość długo. Tak jak napisał @czytam, pszczelarze mają do tego maszynki. Miód wyglada jak skrystalizowany ale jest miękki i smarowalny.
Ostatnio zmieniony sobota, 23 mar 2024, 00:25 przez Doody, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Soki z drzew i syropy
Otwieram temat o sokach z drzew, a czytam ostatnie posty o miodzie.
Co tu się wyrabia do cholerci.
Każdy temat już jest taki. Zdecydowana większość ostatnich postów w wielu tematach odbiega od tytułu głównego.
Warto podzielić się wiedzą jak redukować sok klonowy.
Przy fotowoltaice jeszcze się opłaca. A przy normalnych cenach obecnych energii to nie bardzo.
Co tu się wyrabia do cholerci.
Każdy temat już jest taki. Zdecydowana większość ostatnich postów w wielu tematach odbiega od tytułu głównego.
Warto podzielić się wiedzą jak redukować sok klonowy.
Przy fotowoltaice jeszcze się opłaca. A przy normalnych cenach obecnych energii to nie bardzo.
Ostatnio zmieniony sobota, 23 mar 2024, 13:55 przez rozrywek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2716
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 253 razy
- Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Soki z drzew i syropy
A trochę wyżej przeczytałeś? Warto jednak przejrzeć cały temat.
czytam pisze: ↑piątek, 22 mar 2024, 21:01 Pomimo, że odparowany był nawet rzadszy niż kupny, to po tych dwu tygodniach zaczął powoli krystalizować. Zupełnie jak miód. Nie wiecie może, co robić, aby pozostawał płynny? Podgrzałem nawet jeden słoiczek, dodałem nieco wody ale i tak po kilku dniach znowu zgęstniał.
Ostatnio zmieniony sobota, 23 mar 2024, 16:52 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Soki z drzew i syropy
@jakis1234
A ty chcesz poczytać o np: Temat wino z porzeczek czarnych. A tam dywagacje w temacie o Calwadosie?. Sądzę że nie.
To jak mam to odebrać.
Jedni o gruszce, drudzy o pietruszce.
Trzymajmy się tytułu tematu to będzie porządek.
A ty chcesz poczytać o np: Temat wino z porzeczek czarnych. A tam dywagacje w temacie o Calwadosie?. Sądzę że nie.
To jak mam to odebrać.
Jedni o gruszce, drudzy o pietruszce.
Trzymajmy się tytułu tematu to będzie porządek.
Ostatnio zmieniony sobota, 23 mar 2024, 17:38 przez rozrywek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2716
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 253 razy
- Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Soki z drzew i syropy
Rozrywek, już Ci nawet cytaty podałem! @czytam napisał, że sok z klonu mu się krystalizuje i co z tym zrobić.
Odpowiadają jak to się robi, przy miodzie, żeby był w miarę miękki i smarowalny.
I dlatego te informacje o miodzie.
Adam, proszę Cię siedmiolatek by to zrozumiał.
Kiedy wreszcie do Ciebie dotrze, że coś jest z Tobą nie tak?
Pomyśl o jakiejś terapii zanim będzie za późno.
Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka
Odpowiadają jak to się robi, przy miodzie, żeby był w miarę miękki i smarowalny.
I dlatego te informacje o miodzie.
Adam, proszę Cię siedmiolatek by to zrozumiał.
Kiedy wreszcie do Ciebie dotrze, że coś jest z Tobą nie tak?
Pomyśl o jakiejś terapii zanim będzie za późno.
Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony sobota, 23 mar 2024, 20:15 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.