Dążąc do doskonałości czystości alkoholu
-
Autor tematu - Posty: 112
- Rejestracja: środa, 7 gru 2022, 11:03
- Krótko o sobie: Cieszę się życiem i staram się otaczać ludźmi pozytywnymi z pasjami i odrobiną szaleństwa.
- Ulubiony Alkohol: Nalewka własnej produkcji - Dereniówka, Malinówka, Czarna Porzeczka, ...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 42 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Chciałbym założyć nowy wątek dotyczący czystości alkoholu na podstawie badań z Sanepidu w Katowicach.
Chodzi mi o takie skompensowanie w jednym miejscu w tabelce wszystkich badanych związków.
I skupieniu się wyłącznie na produkcji jak najczystszego alkoholu powyżej 96% na kolumnach zasypowych.
Alkohol etylowy - to lubimy
Alkohol metylowy - tego nie ma być wcale
Aldehyd octowy -
Acetal -
1-propanol -
2-metylo-1-propanol -
1-butanol -
3-metylo-1-butanol -
2-metylo-1-butanol -
Octan etylu -
Izopropanol -
Tert-butanol -
Związki powyżej są badane przez Sanepid.
Alkohol etylowy - tego chcemy. Pozostałych związków (alkoholi) powinno być w/g normy poniżej 0,50 g/hl.
I teraz chciałbym prosić forumowiczów / chemików / znawców tematu o takie skompensowanie wiedzy w jednym miejscu i zaliczenie każdego ze związków do :
- przedgonów - pogonów
- podania temperatury wrzenia
- w skrócie podania jak się pozbyć danego związku przy rektyfikacji (np. miedź w katalizatorze wytnie dany związek)
- jeśli to możliwe błędów jakie poczyniamy przy nastawach cukrowych czy zacieraniu skrobii (chodzi mi o to np. - za duże BLG startowe, za wysoka temperatura, źle wyklarowany nastaw, zarażenie niechcianymi grzybkami, itp.)
Alkohol metylowy - tego nie ma być wcale więc pomijamy (ciekawostka - oddałem do badania razem ze swoimi próbkami buteleczkę zakupionego w sklepie spirytusu rektyfikowanego 95% - i wyszło że jest tam 1g/hl ). W moich próbkach nie ma go wcale więc tu jest wszystko OK.
Wiem, że niektóre (które) związki odpowiadają za zapach / smak - czasem więc porządanych przez część producentów - więc jeśli można to dodanie tej informacji.
Przesyłam dwa moje przykładowe badania. Dążę do uzyskania bardzo czystego alkoholu przy jednej rektyfikacji.
Testuję rozwiązania z miedzią w katalizatorze i bez. Z różnymi prędkościami odbioru. Z jeszcze bardziej rygorystycznym cięciem frakcji.
Drugi w załączniku - wynik testów jest z cukrówki (cukier inwertowany kwaskiem) - cała kolumna zasypana wyłącznie nierdzewką, rygorystyczne cięcie frakcji (a jednak aldehyd octowy i acetal wyszedł).
Pierwsza w załączniku jest próbka ze skrobii ziemniaczanej - po dwóch rektyfikacjach (zapomniałem wyjąć miedź i była przy dwóch rektyfikacjach. I tu niestety wyszedł izopropanol. W próbce po pierwszej rektyfikacji było go nieco więcej, dodatkowo była niewielka ilość aldehydu octowego i acetalu - podobnie jak przy cukrówce. Po drugiej rektyfikacji został tylko izopropanol. Przy takim samym nastawie ze skrobii i puszczeniu bez miedzi izopropanolu nie było wcale. Podejrzewam, że nowo zakupione sprężynki miedziane były zanieczyszczone, a ja je tylko przepłukałem. Mam też inne podejrzenia. Muszę to sprawdzić. Dlatego też robię obecnie jeszcze raz identyczne nastawy i puszczam tak samo na kolumnie (sprężynki wymyte do ideału). Oddam do badania dla porównania.
Tak więc nie skupiajcie się proszę na moich wynikach - podałem je wyłącznie przykładowo - proszę tylko na opisaniu po krótce tych dziwnie brzmiących związków, których nie chcemy.
Myślę, że z takiego kompendium w jednym miejscu skorzysta wielu z forumowiczów szczególnie tych nowych - tak jak ja - zaledwie od roku.
Chodzi mi o takie skompensowanie w jednym miejscu w tabelce wszystkich badanych związków.
I skupieniu się wyłącznie na produkcji jak najczystszego alkoholu powyżej 96% na kolumnach zasypowych.
Alkohol etylowy - to lubimy
Alkohol metylowy - tego nie ma być wcale
Aldehyd octowy -
Acetal -
1-propanol -
2-metylo-1-propanol -
1-butanol -
3-metylo-1-butanol -
2-metylo-1-butanol -
Octan etylu -
Izopropanol -
Tert-butanol -
Związki powyżej są badane przez Sanepid.
Alkohol etylowy - tego chcemy. Pozostałych związków (alkoholi) powinno być w/g normy poniżej 0,50 g/hl.
I teraz chciałbym prosić forumowiczów / chemików / znawców tematu o takie skompensowanie wiedzy w jednym miejscu i zaliczenie każdego ze związków do :
- przedgonów - pogonów
- podania temperatury wrzenia
- w skrócie podania jak się pozbyć danego związku przy rektyfikacji (np. miedź w katalizatorze wytnie dany związek)
- jeśli to możliwe błędów jakie poczyniamy przy nastawach cukrowych czy zacieraniu skrobii (chodzi mi o to np. - za duże BLG startowe, za wysoka temperatura, źle wyklarowany nastaw, zarażenie niechcianymi grzybkami, itp.)
Alkohol metylowy - tego nie ma być wcale więc pomijamy (ciekawostka - oddałem do badania razem ze swoimi próbkami buteleczkę zakupionego w sklepie spirytusu rektyfikowanego 95% - i wyszło że jest tam 1g/hl ). W moich próbkach nie ma go wcale więc tu jest wszystko OK.
Wiem, że niektóre (które) związki odpowiadają za zapach / smak - czasem więc porządanych przez część producentów - więc jeśli można to dodanie tej informacji.
Przesyłam dwa moje przykładowe badania. Dążę do uzyskania bardzo czystego alkoholu przy jednej rektyfikacji.
Testuję rozwiązania z miedzią w katalizatorze i bez. Z różnymi prędkościami odbioru. Z jeszcze bardziej rygorystycznym cięciem frakcji.
Drugi w załączniku - wynik testów jest z cukrówki (cukier inwertowany kwaskiem) - cała kolumna zasypana wyłącznie nierdzewką, rygorystyczne cięcie frakcji (a jednak aldehyd octowy i acetal wyszedł).
Pierwsza w załączniku jest próbka ze skrobii ziemniaczanej - po dwóch rektyfikacjach (zapomniałem wyjąć miedź i była przy dwóch rektyfikacjach. I tu niestety wyszedł izopropanol. W próbce po pierwszej rektyfikacji było go nieco więcej, dodatkowo była niewielka ilość aldehydu octowego i acetalu - podobnie jak przy cukrówce. Po drugiej rektyfikacji został tylko izopropanol. Przy takim samym nastawie ze skrobii i puszczeniu bez miedzi izopropanolu nie było wcale. Podejrzewam, że nowo zakupione sprężynki miedziane były zanieczyszczone, a ja je tylko przepłukałem. Mam też inne podejrzenia. Muszę to sprawdzić. Dlatego też robię obecnie jeszcze raz identyczne nastawy i puszczam tak samo na kolumnie (sprężynki wymyte do ideału). Oddam do badania dla porównania.
Tak więc nie skupiajcie się proszę na moich wynikach - podałem je wyłącznie przykładowo - proszę tylko na opisaniu po krótce tych dziwnie brzmiących związków, których nie chcemy.
Myślę, że z takiego kompendium w jednym miejscu skorzysta wielu z forumowiczów szczególnie tych nowych - tak jak ja - zaledwie od roku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony piątek, 15 mar 2024, 12:10 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Nalewki to jest to co gumisie lubią najbardziej
-
Autor tematu - Posty: 112
- Rejestracja: środa, 7 gru 2022, 11:03
- Krótko o sobie: Cieszę się życiem i staram się otaczać ludźmi pozytywnymi z pasjami i odrobiną szaleństwa.
- Ulubiony Alkohol: Nalewka własnej produkcji - Dereniówka, Malinówka, Czarna Porzeczka, ...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 42 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Dążąc do doskonałości czystości alkoholu
Dlatego proszę forumowiczów, którzy znają się na chemii o pomoc w rozszyfrowaniu założonego przez ze mnie tematu.
A nie wiem czy jest w Polsce inna firma badająca czystość alkoholu, która posiadała by lepszy sprzęt niż ta w Katowicach.
W/g mnie ma sens.
Dlatego proszę forumowiczów, którzy znają się na chemii o pomoc w rozszyfrowaniu założonego przez ze mnie tematu.
A nie wiem czy jest w Polsce inna firma badająca czystość alkoholu, która posiadała by lepszy sprzęt niż ta w Katowicach.
Nalewki to jest to co gumisie lubią najbardziej
-
- Posty: 764
- Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 114 razy
Re: Dążąc do doskonałości czystości alkoholu
Jednostką jest gram na hektolitr czystego alkoholu. Poniżej pół grama na hektolitr, to nie jest chyba wiele. Prawdę mówiąc nie wiem jednak jaki jest sensoryczny próg wyczuwalności poszczególnych zanieczyszczeń bo o ich szkodliwości, w porównaniu do szkodliwości alkoholu etylowego w którym są rozpuszczone, chyba trudno mówić.
-
Autor tematu - Posty: 112
- Rejestracja: środa, 7 gru 2022, 11:03
- Krótko o sobie: Cieszę się życiem i staram się otaczać ludźmi pozytywnymi z pasjami i odrobiną szaleństwa.
- Ulubiony Alkohol: Nalewka własnej produkcji - Dereniówka, Malinówka, Czarna Porzeczka, ...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 42 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Dążąc do doskonałości czystości alkoholu
Jak @czytam jesteś na tym forum to produkujesz lub pijesz alkohol etylowy (lub jedno i drugie).
Mam kilku znajomych którzy też produkują. Różnica jest taka że po wypiciu 0,5 l jego produktu 40% łeb mi na drugi dzień rozsadzało. A po 40% mojej produkcji nic mi nie jest mimo wypicia trochę więcej.
Dlatego też testuję różne techniki aby uzyskać jak najczystszy produkt.
P.S. Prośba do forumowiczów.
Takie posty nic nie wnoszą.
Proszę o wypowiedzi tylko te osoby, które mają wiedzę, doświadczenie i wiedzą jak można zrobić coś super dobrze i ciągle poszukują nowych rozwiązań. Chyba najlepszym przykładem będzie tu kol. @lesgo58. Czy osoba, która wymyśliła bufor wzmacniająco stabilizujący. Nie znam ich osobiście, ale mam dla nich pełen szacunek. Mam bufor i jestem z tego rozwiązania bardzo zadowolony. Podobnie z metody 2.5.
Tak więc osoby znające się na chemii, różnych procesach rektyfikacji i profesjonalistów zapraszam do tego wątku.
Mam kilku znajomych którzy też produkują. Różnica jest taka że po wypiciu 0,5 l jego produktu 40% łeb mi na drugi dzień rozsadzało. A po 40% mojej produkcji nic mi nie jest mimo wypicia trochę więcej.
Dlatego też testuję różne techniki aby uzyskać jak najczystszy produkt.
P.S. Prośba do forumowiczów.
Takie posty nic nie wnoszą.
Proszę o wypowiedzi tylko te osoby, które mają wiedzę, doświadczenie i wiedzą jak można zrobić coś super dobrze i ciągle poszukują nowych rozwiązań. Chyba najlepszym przykładem będzie tu kol. @lesgo58. Czy osoba, która wymyśliła bufor wzmacniająco stabilizujący. Nie znam ich osobiście, ale mam dla nich pełen szacunek. Mam bufor i jestem z tego rozwiązania bardzo zadowolony. Podobnie z metody 2.5.
Tak więc osoby znające się na chemii, różnych procesach rektyfikacji i profesjonalistów zapraszam do tego wątku.
Nalewki to jest to co gumisie lubią najbardziej
-
- Posty: 712
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 195 razy
- Otrzymał podziękowanie: 136 razy
Re: Dążąc do doskonałości czystości alkoholu
Chwała Ci za próbę usystematyzowania zgromadzonej na forum wiedzy. I choć sam nie jesteś konsekwentny , w jednym zdaniu twierdząc, że chcesz uzyskać możliwie najlepsze rezultaty po jednej rektyfikacji, w drugim zaś jesteś zadowolony z metody 2,5. Zakładam więc, że rozumiesz tejże metody zasadność.
Zerknij w źródła, wykorzystane do napisania tego artykułu
https://foodfakty.pl/jakie-zwiazki-chem ... -spirytusu.
Z krótkiego doświadczenia na forum dodam tylko, że próby ograniczania wypowiedzi do jedynie pożądanych przez autora tematu, kończyły się zwykle jego monologiem.
Zerknij w źródła, wykorzystane do napisania tego artykułu
https://foodfakty.pl/jakie-zwiazki-chem ... -spirytusu.
Z krótkiego doświadczenia na forum dodam tylko, że próby ograniczania wypowiedzi do jedynie pożądanych przez autora tematu, kończyły się zwykle jego monologiem.
-
- Posty: 152
- Rejestracja: czwartek, 9 lut 2017, 21:37
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Dążąc do doskonałości czystości alkoholu
Przyjedziesz na zlot to zmienisz zdanie. I uwierz 90% trunków nie będzie z kolumn zasypowych i o wysokiej czystości Co za przyjemność pić czysty nieskazitelny etanol Przecież to nie ma smaku...Tam można pić ambrozję z zwykłego ps i nie mieć kaca nawet po 3 dniach picia
-
- Posty: 106
- Rejestracja: czwartek, 11 paź 2018, 21:35
- Podziękował: 62 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Dążąc do doskonałości czystości alkoholu
Poczytaj więcej o tej metodzie 2,5, po co ona jest.
O stężeniach wsadów doczytaj...
Tak się niestety nie da.ManiekIronman pisze: ↑piątek, 15 mar 2024, 12:08
I teraz chciałbym prosić forumowiczów / chemików / znawców tematu o takie skompensowanie wiedzy w jednym miejscu i zaliczenie każdego ze związków do :
- przedgonów - pogonów
Poczytaj więcej o tej metodzie 2,5, po co ona jest.
O stężeniach wsadów doczytaj...
-
- Posty: 2706
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 252 razy
- Otrzymał podziękowanie: 466 razy
Re: Dążąc do doskonałości czystości alkoholu
@ManiekIronman, fajnie że się spotkamy na zlocie.
Zobaczysz, że to nie takie proste. Spróbujesz wyrobów Górala, w których jest mnóstwo pogonów, w ocenie Katowic pewnie niepijalne, a fajne.
Mówisz o alkoholu z zasypowej, to bardzo dobry wyrób do dalszej obróbki, ale do bezpośredniego spożycie niekoniecznie.
Zobaczysz, że to nie takie proste. Spróbujesz wyrobów Górala, w których jest mnóstwo pogonów, w ocenie Katowic pewnie niepijalne, a fajne.
Mówisz o alkoholu z zasypowej, to bardzo dobry wyrób do dalszej obróbki, ale do bezpośredniego spożycie niekoniecznie.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
Autor tematu - Posty: 112
- Rejestracja: środa, 7 gru 2022, 11:03
- Krótko o sobie: Cieszę się życiem i staram się otaczać ludźmi pozytywnymi z pasjami i odrobiną szaleństwa.
- Ulubiony Alkohol: Nalewka własnej produkcji - Dereniówka, Malinówka, Czarna Porzeczka, ...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 42 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
-
Autor tematu - Posty: 112
- Rejestracja: środa, 7 gru 2022, 11:03
- Krótko o sobie: Cieszę się życiem i staram się otaczać ludźmi pozytywnymi z pasjami i odrobiną szaleństwa.
- Ulubiony Alkohol: Nalewka własnej produkcji - Dereniówka, Malinówka, Czarna Porzeczka, ...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 42 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Dążąc do doskonałości czystości alkoholu
Co do czystego alkoholu to nie chodziło o picie takowego. Spirytus czysty jest mi potrzebny do nalewek wszelkiego rodzaju jakie robię. A od niedawna własnych wódek smakowych.
I eksperymentów z ziołami i płatkami kwiatów.
I dlatego też dążę do uzyskania super czystego alkoholu już po jednej rektyfikacji.
A nalewki to jest to co gumisie lubią najbardziej.
Pozdrawiam i możemy zamknąć ten temat.
A ja sobie będę eksperymentował dalej.
I eksperymentów z ziołami i płatkami kwiatów.
I dlatego też dążę do uzyskania super czystego alkoholu już po jednej rektyfikacji.
A nalewki to jest to co gumisie lubią najbardziej.
Pozdrawiam i możemy zamknąć ten temat.
A ja sobie będę eksperymentował dalej.
Nalewki to jest to co gumisie lubią najbardziej
-
- Posty: 3067
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 566 razy
Re: Dążąc do doskonałości czystości alkoholu
Tak jak Grzesiu wspomniał w moich wyrobach jest mnóstwo pogonów
Ale według mnie to pogony nadają smak,aromat charakter alkoholu.
Najniżej odbierany destylat miał 30 % po 2 latach niebo w gębie
Nie każdy surowiec nadaje się do takich eksperymentów.
Gdy byłem 2 raz u kolegi @cumel z kierowcą poczęstował mnie destylatem z pot-stilla AMBROZJA.
Czyste 96% to na nalewki bo to bez smaku to oczywiście moje zdanie
No ale wiadomo co kto lubi
Zaśmieciliśmy Ci trochu temat
Ale według mnie to pogony nadają smak,aromat charakter alkoholu.
Najniżej odbierany destylat miał 30 % po 2 latach niebo w gębie
Nie każdy surowiec nadaje się do takich eksperymentów.
Gdy byłem 2 raz u kolegi @cumel z kierowcą poczęstował mnie destylatem z pot-stilla AMBROZJA.
Czyste 96% to na nalewki bo to bez smaku to oczywiście moje zdanie
No ale wiadomo co kto lubi
Zaśmieciliśmy Ci trochu temat
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 3067
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 566 razy
Re: Dążąc do doskonałości czystości alkoholu
Nigdy nie uzyskasz takiego alkoholu po jednej rektyfikacji, zawsze pozostanie nuta surowcaManiekIronman pisze: ↑piątek, 15 mar 2024, 23:25 I dlatego też dążę do uzyskania super czystego alkoholu już po jednej rektyfikacji.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Dążąc do doskonałości czystości alkoholu
Nalewki robić zalewając surówką z pierwszego pędzenia?.
A wolność Tomku w swoim domku.
Wrócisz z pytaniem tutaj, co z tym zrobić teraz. Bo śmierdzi okrutnie.
Jak to się ma do tytułu tego tematu?. Dążenie do doskonałości?. Brawo.
Nikt ci nie broni przecież.
Nalewki robić zalewając surówką z pierwszego pędzenia?.
A wolność Tomku w swoim domku.
Wrócisz z pytaniem tutaj, co z tym zrobić teraz. Bo śmierdzi okrutnie.
Jak to się ma do tytułu tego tematu?. Dążenie do doskonałości?. Brawo.
Ostatnio zmieniony sobota, 16 mar 2024, 04:07 przez rozrywek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 3067
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 566 razy
-
Autor tematu - Posty: 112
- Rejestracja: środa, 7 gru 2022, 11:03
- Krótko o sobie: Cieszę się życiem i staram się otaczać ludźmi pozytywnymi z pasjami i odrobiną szaleństwa.
- Ulubiony Alkohol: Nalewka własnej produkcji - Dereniówka, Malinówka, Czarna Porzeczka, ...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 42 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Dążąc do doskonałości czystości alkoholu
Oj @rozrywek
Przeczytaj temat od początku, a potem coś pisz.
Nie prowadzę odpędu.
Tylko pełną rektyfikację.
Ale ponieważ znam Cię już z innych wypowiedzi to wiem że czepiasz się każdego i wszystkiego.
Widać taki Twój rozrywkowy urok.
Przeczytaj temat od początku, a potem coś pisz.
Nie prowadzę odpędu.
Tylko pełną rektyfikację.
Ale ponieważ znam Cię już z innych wypowiedzi to wiem że czepiasz się każdego i wszystkiego.
Widać taki Twój rozrywkowy urok.
Nalewki to jest to co gumisie lubią najbardziej
-
Autor tematu - Posty: 112
- Rejestracja: środa, 7 gru 2022, 11:03
- Krótko o sobie: Cieszę się życiem i staram się otaczać ludźmi pozytywnymi z pasjami i odrobiną szaleństwa.
- Ulubiony Alkohol: Nalewka własnej produkcji - Dereniówka, Malinówka, Czarna Porzeczka, ...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 42 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Dążąc do doskonałości czystości alkoholu
@Doody jak będziesz na zlocie to zrobimy konkurs - zagadkę.
Będą dwa identyczne trunki zrobione przeze mnie na bazie spirytusu który robię.
Jeden po jednej rektyfikacji takiej jak robię, a drugi po metodzie 2.5.
Ciekawi mnie kto z forumowiczów wyczuje różnicę.
Będą dwa identyczne trunki zrobione przeze mnie na bazie spirytusu który robię.
Jeden po jednej rektyfikacji takiej jak robię, a drugi po metodzie 2.5.
Ciekawi mnie kto z forumowiczów wyczuje różnicę.
Nalewki to jest to co gumisie lubią najbardziej
-
- Posty: 348
- Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Dążąc do doskonałości czystości alkoholu
@ManiekIronman tak jak pisał @Doody spirytus po pierwszej rektyfikacji to tylko surówka ( choćbyś przykładał się niewiem jak mocno do oddzielenia poszczególnych frakcji)
Natomiast surówka zaprawiona ( czym kolwiek) po pewnym czasie się ułoży i nabierze zupełnie innych walorów smakowo-zapachowych.
Weź także na zlot próbkę samego spirytusu po pierwszej jak i po metodzie 2,5 i zobaczymy ( ja takowa wezmę)
@ManiekIronman tak jak pisał @Doody spirytus po pierwszej rektyfikacji to tylko surówka ( choćbyś przykładał się niewiem jak mocno do oddzielenia poszczególnych frakcji)
Natomiast surówka zaprawiona ( czym kolwiek) po pewnym czasie się ułoży i nabierze zupełnie innych walorów smakowo-zapachowych.
Weź także na zlot próbkę samego spirytusu po pierwszej jak i po metodzie 2,5 i zobaczymy ( ja takowa wezmę)
-
- Posty: 2706
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 252 razy
- Otrzymał podziękowanie: 466 razy
Re: Dążąc do doskonałości czystości alkoholu
Panowie ustalmy jedno. Surówka to alkohol uzyskany z pierwszego przepędu bez dzielenia frakcji.
Takie tylko odzyskanie alkoholu do dalszej obróbki.
Pełna jednokrotna rektyfikacja to już nie surówka, tylko spirytus po jednym przepędzie.
Inaczej, mówiąc o tym samym, mówimy o różnych rzeczach.
Takie tylko odzyskanie alkoholu do dalszej obróbki.
Pełna jednokrotna rektyfikacja to już nie surówka, tylko spirytus po jednym przepędzie.
Inaczej, mówiąc o tym samym, mówimy o różnych rzeczach.
Ostatnio zmieniony sobota, 16 mar 2024, 16:07 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 433
- Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 54 razy
Re: Dążąc do doskonałości czystości alkoholu
Mądrego to i przyjemnie poczytać
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
-
Autor tematu - Posty: 112
- Rejestracja: środa, 7 gru 2022, 11:03
- Krótko o sobie: Cieszę się życiem i staram się otaczać ludźmi pozytywnymi z pasjami i odrobiną szaleństwa.
- Ulubiony Alkohol: Nalewka własnej produkcji - Dereniówka, Malinówka, Czarna Porzeczka, ...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 42 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
-
- Posty: 3940
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 287 razy
- Otrzymał podziękowanie: 481 razy
Re: Dążąc do doskonałości czystości alkoholu
Rozcieńcz swój produkt po jednej rektyfikacji do 20%. Wlej do kotła, stabilizuj godzinę i spuść z LM 30ml a potem sobie strzel kielicha. Będziesz wszystko wiedział.
Proponuję inny test dla Ciebie.ManiekIronman pisze: ↑sobota, 16 mar 2024, 11:55 Będą dwa identyczne trunki zrobione przeze mnie na bazie spirytusu który robię.
Jeden po jednej rektyfikacji takiej jak robię, a drugi po metodzie 2.5.
Ciekawi mnie kto z forumowiczów wyczuje różnicę.
Rozcieńcz swój produkt po jednej rektyfikacji do 20%. Wlej do kotła, stabilizuj godzinę i spuść z LM 30ml a potem sobie strzel kielicha. Będziesz wszystko wiedział.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 712
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 195 razy
- Otrzymał podziękowanie: 136 razy
-
Autor tematu - Posty: 112
- Rejestracja: środa, 7 gru 2022, 11:03
- Krótko o sobie: Cieszę się życiem i staram się otaczać ludźmi pozytywnymi z pasjami i odrobiną szaleństwa.
- Ulubiony Alkohol: Nalewka własnej produkcji - Dereniówka, Malinówka, Czarna Porzeczka, ...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 42 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Dążąc do doskonałości czystości alkoholu
Szkoła.
Jest w niej jedna klasa, z którą nie radzi sobie żaden nauczyciel.
Niesforne dzieciaki, ganiają po klasie, nie słuchają nauczycieli, piją, wagarują, ...
Ale jest jeden wyjątek.
Dyrektor wezwał więc do pokoju nauczycielskiego całe grono pedagogiczne i nauczyciela, u którego w klasie w czasie lekcji jest cisza i pełna frekwencja, aby dowiedzieć się jak on sobie radzi z tą bandą.
Nauczyciel mówi : "zróbmy więc lekcję pokazową, niech przyjdą inni nauczyciele i dyrektor.
Tak też zrobili.
Nauczyciele wraz z dyrektorem usiedli w ostatnich ławkach, ...
Dzieciaki weszły do klasy ...
Rozpoczęła się lekcja.
Nauczyciel sprawdza obecność :
Doody, czytam, maniek, heniek, cumel, niebieski, szlumf, jakiś, góral, krychu, mrooq, rozrywek, ... - wszyscy są.
"Dzieciaki, dzisiaj będziemy się uczyć jak założyć prezerwatywę na globus".
Grono pedagogiczne osłupiało.
A dzieciaki ręce w górę i
"pse pana, pse pana, pse pana - a cio to jest globus ?
Jest w niej jedna klasa, z którą nie radzi sobie żaden nauczyciel.
Niesforne dzieciaki, ganiają po klasie, nie słuchają nauczycieli, piją, wagarują, ...
Ale jest jeden wyjątek.
Dyrektor wezwał więc do pokoju nauczycielskiego całe grono pedagogiczne i nauczyciela, u którego w klasie w czasie lekcji jest cisza i pełna frekwencja, aby dowiedzieć się jak on sobie radzi z tą bandą.
Nauczyciel mówi : "zróbmy więc lekcję pokazową, niech przyjdą inni nauczyciele i dyrektor.
Tak też zrobili.
Nauczyciele wraz z dyrektorem usiedli w ostatnich ławkach, ...
Dzieciaki weszły do klasy ...
Rozpoczęła się lekcja.
Nauczyciel sprawdza obecność :
Doody, czytam, maniek, heniek, cumel, niebieski, szlumf, jakiś, góral, krychu, mrooq, rozrywek, ... - wszyscy są.
"Dzieciaki, dzisiaj będziemy się uczyć jak założyć prezerwatywę na globus".
Grono pedagogiczne osłupiało.
A dzieciaki ręce w górę i
"pse pana, pse pana, pse pana - a cio to jest globus ?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 18 mar 2024, 09:13 przez ManiekIronman, łącznie zmieniany 1 raz.
Nalewki to jest to co gumisie lubią najbardziej
-
Autor tematu - Posty: 112
- Rejestracja: środa, 7 gru 2022, 11:03
- Krótko o sobie: Cieszę się życiem i staram się otaczać ludźmi pozytywnymi z pasjami i odrobiną szaleństwa.
- Ulubiony Alkohol: Nalewka własnej produkcji - Dereniówka, Malinówka, Czarna Porzeczka, ...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 42 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy