Zacier z kaszy bulgur

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
Majkel88
5
Posty: 6
Rejestracja: sobota, 3 lut 2024, 23:24
Podziękował: 3 razy

Post autor: Majkel88 »

Witam Państwa 😁

Na naszym forum nie udało mi się znaleść podobnego watku, więc ośmieliłem się założyć nowy.
W moje ręce wpadło 100kg kaszy bulgur, z racji tego, że jest to ilość nie do przeżarcia, dla zwykłego śmiertelnika, zrodził się w mojej głowie pomysł, aby zrobić z tego nastaw. Kasza sama w sobie skrobi zawiera wcale dużo. Zastanawia mnie jednak jak dobrać do tego wszystkiego proporcje i czy przeprowadzić normalny proces zacierania jak z kukurydzą/ziemniakami/ czy innym zbożem. Może, ktoś już wpadł na podobny pomysł i chciałby się podzielić wiedzą i cennymi uwagami. Zacieru planuje nastawić coś ok.170l, największa beczka jaką mam to 200l. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony piątek, 8 mar 2024, 18:25 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Zacier z kaszy bulgur

Post autor: Doody »

Możesz przeprowadzić zacieranie z enzymami albo spróbować drożdży Koji.
Pozdrawiam
Darek

alkohole-domowe
50
Posty: 65
Rejestracja: środa, 7 lip 2010, 14:21
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Zacier z kaszy bulgur

Post autor: alkohole-domowe »

Najpierw to najlepiej zmiel jak najdrobniej.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2595
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Zacier z kaszy bulgur

Post autor: jakis1234 »

alkohole-domowe pisze: piątek, 8 mar 2024, 19:57 Najpierw to najlepiej zmiel jak najdrobniej.
Po co? Wystarczy zagotować i zatrzeć enzymami lub Koji.
Pozdrawiam z opolskiego.

alkohole-domowe
50
Posty: 65
Rejestracja: środa, 7 lip 2010, 14:21
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Zacier z kaszy bulgur

Post autor: alkohole-domowe »

Żeby była lepsza wydajność.
A zboża też w całości sypiesz?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Zacier z kaszy bulgur

Post autor: radius »

Kasza, to jest już rozdrobnione/gniecione zboże ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
Majkel88
5
Posty: 6
Rejestracja: sobota, 3 lut 2024, 23:24
Podziękował: 3 razy
Re: Zacier z kaszy bulgur

Post autor: Majkel88 »

Dziękuję Panowie za odpowiedzi. Prawdę mówiąc, okrutnie nie chce mi się tego mielić więc na pierwszy raz zrobię niemieloną i zatrę enzymami. Mieszkam za granicą i takie rarytasy jak drożdże Koji to nie tu 😂 Ma ktoś z was pomysł ile tej kaszy użyć na te 170-180l zacieru?
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2595
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Zacier z kaszy bulgur

Post autor: jakis1234 »

alkohole-domowe pisze:Żeby była lepsza wydajność.
A zboża też w całości sypiesz?
Radius już odpowiedział, ale właśnie o to mi chodziło. Kasza już jest zmielona, więc ponowne mielenie niewiele da. Szkoda pracy.

Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka

Pozdrawiam z opolskiego.

HeniekStarr
600
Posty: 633
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 182 razy
Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Zacier z kaszy bulgur

Post autor: HeniekStarr »

Majkel88 pisze: sobota, 9 mar 2024, 08:48Ma ktoś z was pomysł ile tej kaszy użyć na te 170-180l zacieru?
1:3,5-1:4

rastro
2500
Posty: 2603
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Zacier z kaszy bulgur

Post autor: rastro »

radius pisze: sobota, 9 mar 2024, 08:29 Kasza, to jest już rozdrobnione/gniecione zboże ;)
Tak tak... dlatego kasza pęczak to są całe ziarna jęczmienia pozbawione łuski... kasza bulgur to akurat łamane ziarna pszenicy, ale durum... ja bym się jednak zastanowił nad tym żeby ją jednak dodatkowo zmielić...

Zacierałem kiedyś grubo śrutowany jęczmień, połowa to były ziarna przełamane na 2-3 części - kompletna porażka.
Ostatnio zmieniony sobota, 9 mar 2024, 19:26 przez rastro, łącznie zmieniany 1 raz.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2926
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Zacier z kaszy bulgur

Post autor: Góral bagienny »

Potwierdzam, śruta zmielona na ręcznym młynku dała około 1/3 więcej wydajności.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Zacier z kaszy bulgur

Post autor: radius »

rastro pisze: sobota, 9 mar 2024, 19:25 kasza pęczak to są całe ziarna jęczmienia pozbawione łuski...
Po pierwsze, wątek jest o kaszy bulgur a po drugie, odnosiłem się a propos tej kaszy, do tego;
jakis1234 pisze: piątek, 8 mar 2024, 21:15 Wystarczy zagotować i zatrzeć enzymami lub Koji.
Jasne, że dodatkowe mielenie/śrutowanie ma sens, jak się ma takie możliwości, ale człowiek "blokowy" nie siądzie z młynkiem do kawy nad workiem kaszy ;) Ja mieszkam we własnym domu i też zastanowiłbym się co zrobić ze 100 kilogramami kaszy :scratch: Przez maszynkę do mięsa tego nie przepuszczę, kawę mielę małym, prl-owskim młynkiem, żarna widziałem tylko jako eksponat, rolników ze śrutownikami w okolicy brak, więc co mi pozostaje panie rastro, no co :o :lol: :lol:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

alkohole-domowe
50
Posty: 65
Rejestracja: środa, 7 lip 2010, 14:21
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Zacier z kaszy bulgur

Post autor: alkohole-domowe »

Kupić mały śrutownik napędzany wkrętarką na olx😉.
Kasza bulguar którą jadłem była wielkości ryżu, więc uważam że warto ją zmielić, jak kolega nie ma jak to niech na próbę zrobi mały nastaw i zobaczy czy ma to sens.

rastro
2500
Posty: 2603
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Zacier z kaszy bulgur

Post autor: rastro »

radius pisze: niedziela, 10 mar 2024, 07:02 Po pierwsze, wątek jest o kaszy bulgur a po drugie, odnosiłem się a propos tej kaszy, do tego;
Ale stwierdziłeś że kasza to zmielone ziarno a tak nie jest, jest ono co najwyżej łamane... a w tym przypadku jest to łamana pszenica durum... powodzenia w zacieraniu tego bez mielenia. mi się z jęczmieniem nie powiodło, pomimo że to jest łatwiejsze zboże iż pszenica durum.
alkohole-domowe pisze: niedziela, 10 mar 2024, 10:14 Kupić mały śrutownik napędzany wkrętarką na olx😉.
Ja z ryżem poradziłem sobie inaczej, ugotowałem w wielkim garze w proporcjach 1+3,5 wody na końcu potraktowałem blenderem dodając enzym upłynniający jak wystarczająco wystygło dałem scukrzający wyszło bardzo zacnie, tak samo podszedł bym do tej łamanej pszenicy.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Zacier z kaszy bulgur

Post autor: radius »

Po pierwsze;
rastro pisze: niedziela, 10 mar 2024, 11:01 stwierdziłeś że kasza to zmielone ziarno
Taaak?
radius pisze: sobota, 9 mar 2024, 08:29 Kasza, to jest już rozdrobnione/gniecione zboże
a po drugie, to gdzieś "zgubiłeś" ( ;) ) cytat z mojego ostatniego postu;
radius pisze: niedziela, 10 mar 2024, 07:02 Po pierwsze, wątek jest o kaszy bulgur a po drugie, odnosiłem się a propos tej kaszy, do tego;
jakis1234 pisze: ↑piątek, 8 marca 2024, 22:15
Wystarczy zagotować i zatrzeć enzymami lub Koji.
To tak, dla uściślenia faktów :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
Majkel88
5
Posty: 6
Rejestracja: sobota, 3 lut 2024, 23:24
Podziękował: 3 razy
Re: Zacier z kaszy bulgur

Post autor: Majkel88 »

Jak tylko skończę walczyć z kukurydza, biorę się jeszcze dziś za tą kaszę. Zrobię z połowy tego co mam, czyli 50kg i zobaczymy co wyjdzie. Nie mam ani siły, ani zdrowia, ani czym tego zmielić 😂 na pierwszy raz pójdzie niemielona. W stosunku 1:3, zatrę enzymami. Drożdże mam safspirit USW-6. Bardzo ładnie poradziły sobie z kukurydza. Po pierwszym gotowaniu 160l dały wynik 29.5l 62% alkoholu. Właśnie gotuję się drugi raz i jestem bardzo ciekawy rezultatu.

Edit. Wszystkiego wyszło 36l 40%
Ostatnio zmieniony niedziela, 10 mar 2024, 18:35 przez Majkel88, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”