KOJI z Browinu - opinie?
-
Autor tematu - Posty: 23
- Rejestracja: czwartek, 2 lip 2020, 16:04
- Krótko o sobie: Początkująca - fermentująca
- Ulubiony Alkohol: Bourbon
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Czy ktoś używał KOJI z Browinu? Mają dobre opinie na allegro, a jestem zdana na zakupy online lub na Mrówkę
Ostatnio zmieniony wtorek, 5 gru 2023, 07:39 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: KOJI z Browinu - opinie?
Potwierdzam, to są takie same drożdże Koji jak te kupowane od Chińczyków.
Nie różnią się wyglądem, zapachem jak i skutecznością pracy z nastawami.
Jeśli byłabyś zainteresowana Koji, to posiadam ich trochę i jednej paczki 500 g pozbędę się z chęcią. Dostawa świeża bo z października br., tylko paczka dotarła do mnie rozhermetyzowana. Drożdże na pewno są OK.
Dostałem od nich w prezencie 2 paczki po 50 gramów Koji.
Potwierdzam, to są takie same drożdże Koji jak te kupowane od Chińczyków.
Nie różnią się wyglądem, zapachem jak i skutecznością pracy z nastawami.
Jeśli byłabyś zainteresowana Koji, to posiadam ich trochę i jednej paczki 500 g pozbędę się z chęcią. Dostawa świeża bo z października br., tylko paczka dotarła do mnie rozhermetyzowana. Drożdże na pewno są OK.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
Autor tematu - Posty: 23
- Rejestracja: czwartek, 2 lip 2020, 16:04
- Krótko o sobie: Początkująca - fermentująca
- Ulubiony Alkohol: Bourbon
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: KOJI z Browinu - opinie?
Na 1 kg mąki lub śruty w naszym gronie obowiązuje przelicznik 6,6 g/1 kg surowca. To na pewno nie jest zbyt mało, by drożdże przerobiły wszystko co mają do zjedzenia w fermentatorze. Niewykluczone, że mniej też wystarczy, ale osobiście nie schodziłbym poniżej 6 gramów/1 kg surowca.
I tak, moich potrzeba tyle samo, bo to te same drożdże
To nie jest żadna miara. Ważnym jest ilość drożdży wagowo i waga surowca w nastawie. Ale na szczęście Browin te proporcje podał właściwie.HalinaMalina pisze: ↑wtorek, 5 gru 2023, 13:44Browin na 1 nastaw daje 50 g- z Twoich też taka ilość potrzebna?
Na 1 kg mąki lub śruty w naszym gronie obowiązuje przelicznik 6,6 g/1 kg surowca. To na pewno nie jest zbyt mało, by drożdże przerobiły wszystko co mają do zjedzenia w fermentatorze. Niewykluczone, że mniej też wystarczy, ale osobiście nie schodziłbym poniżej 6 gramów/1 kg surowca.
I tak, moich potrzeba tyle samo, bo to te same drożdże
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 468
- Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
- Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
- Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: KOJI z Browinu - opinie?
Żeby wszystko było jasne. Dyskutujemy o tych grzybkach, tak?
https://www.deptana.pl/pl/p/drozdze-KOJ ... 03250/5297
Drążę szczegółowo temat, bowiem oferują także grzybki w innej paczce:
https://www.deptana.pl/pl/p/Spirit-Ferm ... cukru/4887
Nie zdziwiłbym się, gdyby to była identyczna mieszanka, tylko zapakowana w paczkę z odmienną etykietą.
Często tak ponoć warta swej ceny, za przeproszeniem cała ta markowość, polega na wymyślnym pakowaniu towaru zamówionego w Azji.
https://www.deptana.pl/pl/p/drozdze-KOJ ... 03250/5297
Drążę szczegółowo temat, bowiem oferują także grzybki w innej paczce:
https://www.deptana.pl/pl/p/Spirit-Ferm ... cukru/4887
Nie zdziwiłbym się, gdyby to była identyczna mieszanka, tylko zapakowana w paczkę z odmienną etykietą.
Często tak ponoć warta swej ceny, za przeproszeniem cała ta markowość, polega na wymyślnym pakowaniu towaru zamówionego w Azji.
-
- Posty: 7348
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: KOJI z Browinu - opinie?
Grzyby z Browinu, to konfekconowana mieszanka chińska, ta oryginalna.
Grzyby ze Spiryt Ferm natomiast, to jakaś inna mieszanka i one nie do końca się sprawdziły.
Jeśli potrzebujesz większą ilość, to tylko na Aliexpres lub daj ogłoszenie w Targowisku, czasami koledzy mają na zbyciu paczki półkilogramowe.
Grzyby ze Spiryt Ferm natomiast, to jakaś inna mieszanka i one nie do końca się sprawdziły.
Jeśli potrzebujesz większą ilość, to tylko na Aliexpres lub daj ogłoszenie w Targowisku, czasami koledzy mają na zbyciu paczki półkilogramowe.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 215
- Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy