KOJI z Browinu - opinie?

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
HalinaMalina
20
Posty: 23
Rejestracja: czwartek, 2 lip 2020, 16:04
Krótko o sobie: Początkująca - fermentująca
Ulubiony Alkohol: Bourbon
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: HalinaMalina »

Czy ktoś używał KOJI z Browinu? Mają dobre opinie na allegro, a jestem zdana na zakupy online lub na Mrówkę ;)
Ostatnio zmieniony wtorek, 5 gru 2023, 07:39 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: KOJI z Browinu - opinie?

Post autor: radius »

Kol. psotamt robił testy tych drożdży. Poczekaj, może się odezwie i rozwieje twoje dylematy. Możesz też zamieścić w targowisku ofertę kupna "chińczyków" a na pewno ktoś odsprzeda ci odpowiednią ilość :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: KOJI z Browinu - opinie?

Post autor: psotamt »

HalinaMalina pisze: wtorek, 5 gru 2023, 07:29Czy ktoś używał KOJI z Browinu?
Dostałem od nich w prezencie 2 paczki po 50 gramów Koji.
Potwierdzam, to są takie same drożdże Koji jak te kupowane od Chińczyków.
Nie różnią się wyglądem, zapachem jak i skutecznością pracy z nastawami.
Jeśli byłabyś zainteresowana Koji, to posiadam ich trochę i jednej paczki 500 g pozbędę się z chęcią. Dostawa świeża bo z października br., tylko paczka dotarła do mnie rozhermetyzowana. Drożdże na pewno są OK.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

Autor tematu
HalinaMalina
20
Posty: 23
Rejestracja: czwartek, 2 lip 2020, 16:04
Krótko o sobie: Początkująca - fermentująca
Ulubiony Alkohol: Bourbon
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: KOJI z Browinu - opinie?

Post autor: HalinaMalina »

Cześć, dzięki za info, rozumiem, że jak od Chińczyków to dobrze :)
Browin na 1 nastaw daje 50 g- z Twoich też taka ilość potrzebna?
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: KOJI z Browinu - opinie?

Post autor: psotamt »

HalinaMalina pisze: wtorek, 5 gru 2023, 13:44Browin na 1 nastaw daje 50 g- z Twoich też taka ilość potrzebna?
To nie jest żadna miara. Ważnym jest ilość drożdży wagowo i waga surowca w nastawie. Ale na szczęście Browin te proporcje podał właściwie.
Na 1 kg mąki lub śruty w naszym gronie obowiązuje przelicznik 6,6 g/1 kg surowca. To na pewno nie jest zbyt mało, by drożdże przerobiły wszystko co mają do zjedzenia w fermentatorze. Niewykluczone, że mniej też wystarczy, ale osobiście nie schodziłbym poniżej 6 gramów/1 kg surowca.
I tak, moich potrzeba tyle samo, bo to te same drożdże :D
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

Fiflak
450
Posty: 468
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: KOJI z Browinu - opinie?

Post autor: Fiflak »

Skoro to identyczna mieszanka, jak tzw. "od Chińczyków", to czy gdzieś można grzybki zakupić w paczce półkilogramowej? Mój zapas koji właśnie się wyczerpał. Preparat sprawdził się znakomicie. Dlatego chciałbym pozostać przy wypróbowanym specyfiku.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: KOJI z Browinu - opinie?

Post autor: radius »

Browin sprzedaje te grzybki tylko w 50 gramowych paczkach. Pół kilogramowe kupisz tylko bezpośrednio od Chińczyków.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Fiflak
450
Posty: 468
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: KOJI z Browinu - opinie?

Post autor: Fiflak »

Żeby wszystko było jasne. Dyskutujemy o tych grzybkach, tak?
https://www.deptana.pl/pl/p/drozdze-KOJ ... 03250/5297
Drążę szczegółowo temat, bowiem oferują także grzybki w innej paczce:
https://www.deptana.pl/pl/p/Spirit-Ferm ... cukru/4887
Nie zdziwiłbym się, gdyby to była identyczna mieszanka, tylko zapakowana w paczkę z odmienną etykietą.
Często tak ponoć warta swej ceny, za przeproszeniem cała ta markowość, polega na wymyślnym pakowaniu towaru zamówionego w Azji.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: KOJI z Browinu - opinie?

Post autor: radius »

Grzyby z Browinu, to konfekconowana mieszanka chińska, ta oryginalna.
Grzyby ze Spiryt Ferm natomiast, to jakaś inna mieszanka i one nie do końca się sprawdziły.
Jeśli potrzebujesz większą ilość, to tylko na Aliexpres lub daj ogłoszenie w Targowisku, czasami koledzy mają na zbyciu paczki półkilogramowe.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

marian.naworski
200
Posty: 215
Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: KOJI z Browinu - opinie?

Post autor: marian.naworski »

Te grzybki SpiritFerm pamiętam że totalna klapa . Pracowały 2 dni i koniec, po dodaniu Angel fermentacja się wznawiała więc ich nie polecam . Chyba że od tego czasu cos się zmieniło .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”