Jakie ilości poszczególnych enzymów do zacierania stosujecie?

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Autor tematu
marian.naworski
200
Posty: 215
Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
Otrzymał podziękowanie: 21 razy

Post autor: marian.naworski »

Przy okazji zapytam jakie ilości poszczególnych enzymów stosujecie , wiem że na forum często są one podawane , jednak jestem ciekaw waszych sugesti lub spostrzeżeń.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Które enzymy do zacierania zbóż polecacie ?

Post autor: Doody »

Ja stosuję do zbóż to co zaleca producent plus 20% i dwukrotną zalecaną dawkę do skrobi ziemniaczanej.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2926
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Które enzymy do zacierania zbóż polecacie ?

Post autor: Góral bagienny »

:witam: 4mll. upłynniający, 8mll. redukujący lepkość , 8mll. scukrzający.
Do zbóż bo skrobi nie gotuje.
Proporcje na 10kg. zboża.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

alkohole-domowe
50
Posty: 65
Rejestracja: środa, 7 lip 2010, 14:21
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Które enzymy do zacierania zbóż polecacie ?

Post autor: alkohole-domowe »

Ja na 12 kg zboża daje 1ml upłynniającego i 5ml scukrzajacego.
Awatar użytkownika

Kasko
300
Posty: 300
Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Re: Jakie ilości poszczególnych enzymów do zacierania stosujecie?

Post autor: Kasko »

2ml. upłynniającego, 6ml.scukrzającego na 10kg.zboża. Do skrobii dwa razy więcej.

Krychu35
300
Posty: 307
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Które enzymy do zacierania zbóż polecacie ?

Post autor: Krychu35 »

alkohole-domowe pisze: czwartek, 25 sty 2024, 06:54 Ja na 12 kg zboża daje 1ml upłynniającego i 5ml scukrzajacego.
@alkohole-domowe i wszystko jest ok :scratch:
Na etykietach jest dawkowanie:
-1 ml na 6kg zboża uplynniajacy
-1 ml na 2kg zboża scukrzający
A i tak zazwyczaj daje się więcej :scratch:
Bardziej bym się trzymał proporcji @Góral bagienny :D

alkohole-domowe
50
Posty: 65
Rejestracja: środa, 7 lip 2010, 14:21
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jakie ilości poszczególnych enzymów do zacierania stosujecie?

Post autor: alkohole-domowe »

Robię według zaleceń producenta.
Alfa amylaza dawkowanie 50g na 500kg zboża, zakładam że 1 ml=1g(na pewno tak nie jest).
Na enzynie scukrzajacym jest 50ml na 100 kg skrobi także moje 5 ml jest na 10kg skrobi, (także dawka mocno zawyżona).
Ostatnio z 12 kg wyszło 1,5 damy odpędu około 35-40%, surowiec kukurydza 10 kg + 2kg żyto, niestety nie rozdrobnione na mąkę. Uważam że przy tym rozdrobnieniu wynik zadowalający.
Teraz pyrka jeszczmień to zobaczymy czy da więcej, tylko skubanie strasznie gęsty wyszedł, nie wiem czy to wina łuski czy coś po prostu źle odmierzyłem.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Jakie ilości poszczególnych enzymów do zacierania stosujecie?

Post autor: Doody »

Jak zboże po dodaniu enzymu upłynniającego, po pół godziny nadal jest gęste, to znak, że trzeba dawkę enzymu zwiększyć. O scukrzeniu informuje nas tylko Blg i próba jodowa, natomiast upłynnienie widać jak na dłoni.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2595
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Jakie ilości poszczególnych enzymów do zacierania stosujecie?

Post autor: jakis1234 »

A ja stosuję tak trochę na oko, to znaczy, nigdy mniej niż zaleca producent, ale jeżeli więcej to nie ma problemu.
W końcu to enzymy dodawane w ilościach minimalnych, to kilka, kilkanaście ml na wiele litrów.
Wolę dać więcej i mieć pewność zatarcia, niż dać za mało i stracić tych kilka Blg.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Autor tematu
marian.naworski
200
Posty: 215
Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Jakie ilości poszczególnych enzymów do zacierania stosujecie?

Post autor: marian.naworski »

Mnie bardziej zastanawia enzym redukujący lepkość , Kurcze stosowałem ale czy był potrzebny ?? Nawet przy zacieraniu śruty żytniej 4:1 , zawsze dobrze się upłynni do tego stopnia ze zastanawiam się gdzie ta śruta się rozpuściła.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Jakie ilości poszczególnych enzymów do zacierania stosujecie?

Post autor: Doody »

Ja stosuję enzym redukujący lepkość wbrew pozorom do skrobi ziemniaczanej i to nie dlatego, że źle się uplynnia, tylko dlatego że zdarzało mi się trochę kiślowatej zawiesiny na dnie beczki. Przy zastosowaniu enzymu nigdy coś takiego nie wystąpiło i na dnie zostaje tylko biały osad.
Do żyta też używam, choć jak doda się podwójną ilość enzymu upłynniającego to żyto się rozpływa.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2595
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Jakie ilości poszczególnych enzymów do zacierania stosujecie?

Post autor: jakis1234 »

I Doody potwierdza to, co jak też stwierdziłem, lepiej dać niż nie.
Zawsze dodaję enzym redukujący lepkość, może nie jest potrzebny, ale co mi szkodzi, a może akurat się przyda.
I warto dodać antypianę do gotowania, robiłem kiedyś na półkowej wódkę ze skrobi ziemniaczanej i w pewnym momencie zaczęło lecieć mleko.
Okazało się, że zacier tak się spienił, że wszedł na półki. Jak dodałem antypianę, problem znikł.
Teraz do zacierów, przed gotowaniem, zawsze dodaję antypianę.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1925
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Jakie ilości poszczególnych enzymów do zacierania stosujecie?

Post autor: drgranatt »

Ponieważ dostałem dużo upłynniającego i scukrzającego to stosuję podwójne dawki.
Na 12kg skrobi ziemniaczanej użyłem 40ml alfa amylazy i 40ml beta amylazy.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Autor tematu
marian.naworski
200
Posty: 215
Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Jakie ilości poszczególnych enzymów do zacierania stosujecie?

Post autor: marian.naworski »

40ml to już mocna przesada, lepiej sprzedaje nadmiar .
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1925
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Jakie ilości poszczególnych enzymów do zacierania stosujecie?

Post autor: drgranatt »

@marian.naworski, mogę podzielić się.
Alfy mogę oddać 300ml a bety 100ml.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Autor tematu
marian.naworski
200
Posty: 215
Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Jakie ilości poszczególnych enzymów do zacierania stosujecie?

Post autor: marian.naworski »

Juz pisze na pw
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”