Jakie ilości poszczególnych enzymów do zacierania stosujecie?
-
Autor tematu - Posty: 215
- Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 2926
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 65
- Rejestracja: środa, 7 lip 2010, 14:21
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 307
- Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Które enzymy do zacierania zbóż polecacie ?
Na etykietach jest dawkowanie:
-1 ml na 6kg zboża uplynniajacy
-1 ml na 2kg zboża scukrzający
A i tak zazwyczaj daje się więcej
Bardziej bym się trzymał proporcji @Góral bagienny
@alkohole-domowe i wszystko jest okalkohole-domowe pisze: ↑czwartek, 25 sty 2024, 06:54 Ja na 12 kg zboża daje 1ml upłynniającego i 5ml scukrzajacego.
Na etykietach jest dawkowanie:
-1 ml na 6kg zboża uplynniajacy
-1 ml na 2kg zboża scukrzający
A i tak zazwyczaj daje się więcej
Bardziej bym się trzymał proporcji @Góral bagienny
-
- Posty: 65
- Rejestracja: środa, 7 lip 2010, 14:21
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jakie ilości poszczególnych enzymów do zacierania stosujecie?
Robię według zaleceń producenta.
Alfa amylaza dawkowanie 50g na 500kg zboża, zakładam że 1 ml=1g(na pewno tak nie jest).
Na enzynie scukrzajacym jest 50ml na 100 kg skrobi także moje 5 ml jest na 10kg skrobi, (także dawka mocno zawyżona).
Ostatnio z 12 kg wyszło 1,5 damy odpędu około 35-40%, surowiec kukurydza 10 kg + 2kg żyto, niestety nie rozdrobnione na mąkę. Uważam że przy tym rozdrobnieniu wynik zadowalający.
Teraz pyrka jeszczmień to zobaczymy czy da więcej, tylko skubanie strasznie gęsty wyszedł, nie wiem czy to wina łuski czy coś po prostu źle odmierzyłem.
Alfa amylaza dawkowanie 50g na 500kg zboża, zakładam że 1 ml=1g(na pewno tak nie jest).
Na enzynie scukrzajacym jest 50ml na 100 kg skrobi także moje 5 ml jest na 10kg skrobi, (także dawka mocno zawyżona).
Ostatnio z 12 kg wyszło 1,5 damy odpędu około 35-40%, surowiec kukurydza 10 kg + 2kg żyto, niestety nie rozdrobnione na mąkę. Uważam że przy tym rozdrobnieniu wynik zadowalający.
Teraz pyrka jeszczmień to zobaczymy czy da więcej, tylko skubanie strasznie gęsty wyszedł, nie wiem czy to wina łuski czy coś po prostu źle odmierzyłem.
-
- Posty: 2595
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Jakie ilości poszczególnych enzymów do zacierania stosujecie?
A ja stosuję tak trochę na oko, to znaczy, nigdy mniej niż zaleca producent, ale jeżeli więcej to nie ma problemu.
W końcu to enzymy dodawane w ilościach minimalnych, to kilka, kilkanaście ml na wiele litrów.
Wolę dać więcej i mieć pewność zatarcia, niż dać za mało i stracić tych kilka Blg.
W końcu to enzymy dodawane w ilościach minimalnych, to kilka, kilkanaście ml na wiele litrów.
Wolę dać więcej i mieć pewność zatarcia, niż dać za mało i stracić tych kilka Blg.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
Autor tematu - Posty: 215
- Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 3849
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Jakie ilości poszczególnych enzymów do zacierania stosujecie?
Ja stosuję enzym redukujący lepkość wbrew pozorom do skrobi ziemniaczanej i to nie dlatego, że źle się uplynnia, tylko dlatego że zdarzało mi się trochę kiślowatej zawiesiny na dnie beczki. Przy zastosowaniu enzymu nigdy coś takiego nie wystąpiło i na dnie zostaje tylko biały osad.
Do żyta też używam, choć jak doda się podwójną ilość enzymu upłynniającego to żyto się rozpływa.
Do żyta też używam, choć jak doda się podwójną ilość enzymu upłynniającego to żyto się rozpływa.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 2595
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Jakie ilości poszczególnych enzymów do zacierania stosujecie?
I Doody potwierdza to, co jak też stwierdziłem, lepiej dać niż nie.
Zawsze dodaję enzym redukujący lepkość, może nie jest potrzebny, ale co mi szkodzi, a może akurat się przyda.
I warto dodać antypianę do gotowania, robiłem kiedyś na półkowej wódkę ze skrobi ziemniaczanej i w pewnym momencie zaczęło lecieć mleko.
Okazało się, że zacier tak się spienił, że wszedł na półki. Jak dodałem antypianę, problem znikł.
Teraz do zacierów, przed gotowaniem, zawsze dodaję antypianę.
Zawsze dodaję enzym redukujący lepkość, może nie jest potrzebny, ale co mi szkodzi, a może akurat się przyda.
I warto dodać antypianę do gotowania, robiłem kiedyś na półkowej wódkę ze skrobi ziemniaczanej i w pewnym momencie zaczęło lecieć mleko.
Okazało się, że zacier tak się spienił, że wszedł na półki. Jak dodałem antypianę, problem znikł.
Teraz do zacierów, przed gotowaniem, zawsze dodaję antypianę.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 1925
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Jakie ilości poszczególnych enzymów do zacierania stosujecie?
Ponieważ dostałem dużo upłynniającego i scukrzającego to stosuję podwójne dawki.
Na 12kg skrobi ziemniaczanej użyłem 40ml alfa amylazy i 40ml beta amylazy.
Na 12kg skrobi ziemniaczanej użyłem 40ml alfa amylazy i 40ml beta amylazy.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
Autor tematu - Posty: 215
- Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
Autor tematu - Posty: 215
- Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy