porada co do wegla w destylacie

Wszystko o polepszaniu destylatów węglem.

Autor tematu
eplejuice
10
Posty: 12
Rejestracja: sobota, 11 lut 2023, 16:18
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: eplejuice »

Witam, może komuś przydadzą się moje spostrzeżenia co do stosowania węgla do destylatu. Większość oczyszcza destylat węglem jako końcowa lub środkowa czynność przelewając go a ja proponuje żeby go trzymać w np. bance plastikowej 20 L. Ja ostatnio odkryłem żeby to miało najlepszy sens to jest zanurzyć w węglu destylat co jest zimny/minusowy oraz już rozcieńczony do 40-50%. Najlepiej na noc do zamrażarki lub na dwór gdy jest minus. Węgiel co do granulacji to polecam taki 3-7 mm, ten taki jak piasek to słabo chłonie. Ja akurat robię własny węgiel aktywny ale to na inny temat Najlepiej wrzucić ok 0.5 kg węgla na ok 5 L destylatu i trzymać w zimnym !! ok 3 dni, potem jak jest zimny zlać przez sitko metalowe do mniejszego baniaka żeby pozbyć się grubszych frakcji węgla i filtrować zwykłym filtrem do kawy zimny destylat. Nigdy ciepły gdyż ciepły zabiera z węgla powrotem cały syf i proces można sobie wsadzić w 4 litery. Proponuje dla eksperymentu polowe zlać zimnego i odfiltrować a druga polowe zostawić w ciepłym i dopiero odfiltrować . Poczujecie różnice w smaku, pozdrawiam
promocja
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2595
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: porada co do wegla w destylacie

Post autor: jakis1234 »

Większość to nie używa węgla, bo nie ma takiej potrzeby.
Ani razu nie musiałem filtrować przez węgiel.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

stuf
300
Posty: 303
Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: porada co do wegla w destylacie

Post autor: stuf »

Mi się zdążyło na początku jak miałem wieszak.. teraz rura służy do dekoracji

Nabazgrane w Tapatalk.

Pozdrawiam serdecznie.

tanczacy-z-drozdzami
250
Posty: 255
Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 45 razy
Re: porada co do wegla w destylacie

Post autor: tanczacy-z-drozdzami »

Za PRL w gorzelniach dawano do 40% wódki węgiel w ilości - uwaga 100 g na 1000 L i puszczano na godzinę od spodu sprężone powietrze aby to się mieszało. W sumie w dokumentach brak jest informacji jaki to dawało efekt - ale gdyby był niewielki to by pewnie tego nie robili.
online
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: porada co do wegla w destylacie

Post autor: Doody »

To że węgiel aktywny ma właściwości absorpcyjne jest rzeczą oczywistą. Problemem jest to, że nie zawsze absorbuje on to co byśmy chcieli. Oprócz eliminowanie tego co chcemy, wypłaszcza nam on smak, zwłaszcza destylatów smakowych. Prawidłowo przeprowadzona rektyfikacja nie wymaga stosowania węgla.
Ostatnio zmieniony piątek, 5 sty 2024, 23:57 przez Doody, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Darek

czytam
700
Posty: 730
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 110 razy
Re: porada co do wegla w destylacie

Post autor: czytam »

Wszystko się zgadza ale adsorpcja a nie absorpcja. Za wikipedią:
Proste przykłady adsorpcji to np.:
pochłanianie zapachów przez filtr węglowy w lodówce lub samochodzie,
pochłanianie toksyn przez węgiel medyczny (carbo medicinalis) z przewodu pokarmowego pacjenta
Przykład absorpcji:
rozpuszczanie gazów (np. dwutlenku węgla, składników powietrza) w wodzie.
online
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: porada co do wegla w destylacie

Post autor: Doody »

W przypadku węgla aktywnego zachodzi zarówno absorbcja jak i adsorbcja...
Generalnie dla uproszczenia absorbować - pochłaniać.
Pozdrawiam
Darek

użytkownik usunięty
Re: porada co do wegla w destylacie

Post autor: użytkownik usunięty »

Najlepsza filtracja - ponowna rektyfikacja.
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1924
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: porada co do wegla w destylacie

Post autor: drgranatt »

eplejuice pisze: piątek, 5 sty 2024, 20:04 Witam, może komuś przydadzą się moje spostrzeżenia co do stosowania węgla do destylatu.
Kiedyś na samym początku używałem a teraz nie potrzebuję. A co do tego, że podczas filtracji destylat musi być zimny to wiadomo.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

stuf
300
Posty: 303
Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: porada co do wegla w destylacie

Post autor: stuf »

No nie wiadomo bo są producenci co pakują bezpośrednio za chłodnicą a niewiedzący konsumenci cieszą puche że mają wypas...

Nabazgrane w Tapatalk.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 8 sty 2024, 21:21 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1924
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: porada co do wegla w destylacie

Post autor: drgranatt »

Tak, przez filtr węglowy leci destylat o temperaturze +50 stopni.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

użytkownik usunięty
Re: porada co do wegla w destylacie

Post autor: użytkownik usunięty »

Pod ovm, chłodniutki jest ;)
Awatar użytkownika

stuf
300
Posty: 303
Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: porada co do wegla w destylacie

Post autor: stuf »

To co zauważyłem i pamiętam z dawnych lat to węgiel dopiero działa jak destylat ma poniżej -5 st.C

Nabazgrane w Tapatalk.

Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: porada co do wegla w destylacie

Post autor: rozrywek »

Doody pisze: piątek, 5 sty 2024, 23:55 To że węgiel aktywny ma właściwości absorpcyjne jest rzeczą oczywistą. Problemem jest to, że nie zawsze absorbuje on to co byśmy chcieli. Oprócz eliminowanie tego co chcemy, wypłaszcza nam on smak, zwłaszcza destylatów smakowych. Prawidłowo przeprowadzona rektyfikacja nie wymaga stosowania węgla.
Przeczytać trzy razy i zastosować.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Jaro1027
30
Posty: 40
Rejestracja: czwartek, 29 lip 2021, 22:01
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: porada co do wegla w destylacie

Post autor: Jaro1027 »

Do destylatów z owoców i zboża węgla się nie stosuje, no może do destylatu z buraków cukrowych aby pozbyć się powiewu Wielkopolskich wiatrów. Jak już to stosowania węgla aktywnego do oczyszczania berbeluchy z buraków cukrowych . A jak taki zabieg jest potrzebny przy rektyfikacji buraków cukrowych to już trzeba usunąć przyczynę a nie maskować skutki.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: porada co do wegla w destylacie

Post autor: rozrywek »

To nie do końca tak. @Doody oczywiście ma rację, ale jest jedno ale. Nie każdy ma kolumnę rektyfikacyjną. Jak pracuje na zwykłym PS i robi cukrówkę to wtedy węgiel robi swoją robotę. Ale przy cukrówce. W innym wypadku stosowanie węgla mija się z celem.
Ostatnio zmieniony niedziela, 7 sty 2024, 18:40 przez manowar, łącznie zmieniany 2 razy.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Autor tematu
eplejuice
10
Posty: 12
Rejestracja: sobota, 11 lut 2023, 16:18
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: porada co do wegla w destylacie

Post autor: eplejuice »

Widzę ze rozgorzała tutaj burzliwa dyskusja co do węgla ale ja sobie nie wyobrażam żeby nie przefiltrować produkt końcowy w węglu gdyż zwyczajnie smak jest lepszy. Po prostu bardziej przypomina to wódkę sklepowa a nie bimber pomimo skrupulatnego ciecia przedgonów. Ja spuszczam jako 3,4 zrzuty z LM i potem ide na OLM gdzie serce biorę dopiero po ok 200-300 ml z olm a kończę na 95 st i dalej pogony gromadzę do baniaka 10 l. Robię najczęściej 2.5 lub na 3 gotowania i węgiel zawsze pomaga. Może mam delikatniejsze podniebienie i bym chciał czuć wódkę a nie nuty bimbrowe
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: porada co do wegla w destylacie

Post autor: rozrywek »

@eplejuice
Nikt nie napisał aby nie używać węgla. Wszystko zależy od materiału wyjściowego. Cukrówki traktujemy węglem. Reszty nie. Oczywiście że chcesz uzyskać jak najlepszy urobek. Kwestia jakim sprzętem się dysponuje.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

marian.naworski
200
Posty: 215
Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: porada co do wegla w destylacie

Post autor: marian.naworski »

Kurcze to albo ja mam bardziej wrażliwe albo...
Dla mnie filtrowana woda przez węgiel jest już niedobra w smaku , a co dopiero destylat/rektyfikat . Afuj
online
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: porada co do wegla w destylacie

Post autor: Doody »

Wodka sklepowa jest obrzydliwa w porównaniu do wódki zrobionej z dobrego domowego rektyfikatu.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: porada co do wegla w destylacie

Post autor: rozrywek »

marian.naworski pisze: poniedziałek, 8 sty 2024, 20:43 Kurcze to albo ja mam bardziej wrażliwe albo...
Dla mnie filtrowana woda przez węgiel jest już niedobra w smaku , a co dopiero destylat/rektyfikat . Afuj
Filtrowałeś czystą wodę węglem? Po co? To nie ma sensu. Odwrócona osmoza. Tym się zainteresuj. Ale warto zwrócić uwagę że ujęcie jest ważne.minerały są ważne. Jak masz beznadziejną wodę zastosuj osmozę. Ale po co węgiel.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Jaro1027
30
Posty: 40
Rejestracja: czwartek, 29 lip 2021, 22:01
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: porada co do wegla w destylacie

Post autor: Jaro1027 »

Każdy z nas ma inny punkt smaku, jeden lubi wodę filtrowaną węglem inny gotowaną dwa razy . Każdy sposób jest dobry jak tylko zadowala nasze podniebienie.

Autor tematu
eplejuice
10
Posty: 12
Rejestracja: sobota, 11 lut 2023, 16:18
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: porada co do wegla w destylacie

Post autor: eplejuice »

Chodzi przede wszystkim żeby zrobić neutralny w smaku jak i zapachu produkt końcowy a nie berbeluche.
Ostatnio zmieniony środa, 10 sty 2024, 08:26 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Węgiel aktywny”