porada co do wegla w destylacie
-
Autor tematu - Posty: 12
- Rejestracja: sobota, 11 lut 2023, 16:18
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Witam, może komuś przydadzą się moje spostrzeżenia co do stosowania węgla do destylatu. Większość oczyszcza destylat węglem jako końcowa lub środkowa czynność przelewając go a ja proponuje żeby go trzymać w np. bance plastikowej 20 L. Ja ostatnio odkryłem żeby to miało najlepszy sens to jest zanurzyć w węglu destylat co jest zimny/minusowy oraz już rozcieńczony do 40-50%. Najlepiej na noc do zamrażarki lub na dwór gdy jest minus. Węgiel co do granulacji to polecam taki 3-7 mm, ten taki jak piasek to słabo chłonie. Ja akurat robię własny węgiel aktywny ale to na inny temat Najlepiej wrzucić ok 0.5 kg węgla na ok 5 L destylatu i trzymać w zimnym !! ok 3 dni, potem jak jest zimny zlać przez sitko metalowe do mniejszego baniaka żeby pozbyć się grubszych frakcji węgla i filtrować zwykłym filtrem do kawy zimny destylat. Nigdy ciepły gdyż ciepły zabiera z węgla powrotem cały syf i proces można sobie wsadzić w 4 litery. Proponuje dla eksperymentu polowe zlać zimnego i odfiltrować a druga polowe zostawić w ciepłym i dopiero odfiltrować . Poczujecie różnice w smaku, pozdrawiam
-
- Posty: 255
- Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 45 razy
Re: porada co do wegla w destylacie
Za PRL w gorzelniach dawano do 40% wódki węgiel w ilości - uwaga 100 g na 1000 L i puszczano na godzinę od spodu sprężone powietrze aby to się mieszało. W sumie w dokumentach brak jest informacji jaki to dawało efekt - ale gdyby był niewielki to by pewnie tego nie robili.
-
- Posty: 3849
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: porada co do wegla w destylacie
To że węgiel aktywny ma właściwości absorpcyjne jest rzeczą oczywistą. Problemem jest to, że nie zawsze absorbuje on to co byśmy chcieli. Oprócz eliminowanie tego co chcemy, wypłaszcza nam on smak, zwłaszcza destylatów smakowych. Prawidłowo przeprowadzona rektyfikacja nie wymaga stosowania węgla.
Ostatnio zmieniony piątek, 5 sty 2024, 23:57 przez Doody, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 730
- Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 110 razy
Re: porada co do wegla w destylacie
Wszystko się zgadza ale adsorpcja a nie absorpcja. Za wikipedią:
Proste przykłady adsorpcji to np.:
pochłanianie zapachów przez filtr węglowy w lodówce lub samochodzie,
pochłanianie toksyn przez węgiel medyczny (carbo medicinalis) z przewodu pokarmowego pacjenta
Przykład absorpcji:
rozpuszczanie gazów (np. dwutlenku węgla, składników powietrza) w wodzie.
Proste przykłady adsorpcji to np.:
pochłanianie zapachów przez filtr węglowy w lodówce lub samochodzie,
pochłanianie toksyn przez węgiel medyczny (carbo medicinalis) z przewodu pokarmowego pacjenta
Przykład absorpcji:
rozpuszczanie gazów (np. dwutlenku węgla, składników powietrza) w wodzie.
-
- Posty: 1924
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: porada co do wegla w destylacie
Kiedyś na samym początku używałem a teraz nie potrzebuję. A co do tego, że podczas filtracji destylat musi być zimny to wiadomo.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 303
- Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: porada co do wegla w destylacie
No nie wiadomo bo są producenci co pakują bezpośrednio za chłodnicą a niewiedzący konsumenci cieszą puche że mają wypas...
Nabazgrane w Tapatalk.
Nabazgrane w Tapatalk.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 8 sty 2024, 21:21 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam serdecznie.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: porada co do wegla w destylacie
Przeczytać trzy razy i zastosować.Doody pisze: ↑piątek, 5 sty 2024, 23:55 To że węgiel aktywny ma właściwości absorpcyjne jest rzeczą oczywistą. Problemem jest to, że nie zawsze absorbuje on to co byśmy chcieli. Oprócz eliminowanie tego co chcemy, wypłaszcza nam on smak, zwłaszcza destylatów smakowych. Prawidłowo przeprowadzona rektyfikacja nie wymaga stosowania węgla.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 40
- Rejestracja: czwartek, 29 lip 2021, 22:01
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: porada co do wegla w destylacie
Do destylatów z owoców i zboża węgla się nie stosuje, no może do destylatu z buraków cukrowych aby pozbyć się powiewu Wielkopolskich wiatrów. Jak już to stosowania węgla aktywnego do oczyszczania berbeluchy z buraków cukrowych . A jak taki zabieg jest potrzebny przy rektyfikacji buraków cukrowych to już trzeba usunąć przyczynę a nie maskować skutki.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: porada co do wegla w destylacie
To nie do końca tak. @Doody oczywiście ma rację, ale jest jedno ale. Nie każdy ma kolumnę rektyfikacyjną. Jak pracuje na zwykłym PS i robi cukrówkę to wtedy węgiel robi swoją robotę. Ale przy cukrówce. W innym wypadku stosowanie węgla mija się z celem.
Ostatnio zmieniony niedziela, 7 sty 2024, 18:40 przez manowar, łącznie zmieniany 2 razy.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Autor tematu - Posty: 12
- Rejestracja: sobota, 11 lut 2023, 16:18
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: porada co do wegla w destylacie
Widzę ze rozgorzała tutaj burzliwa dyskusja co do węgla ale ja sobie nie wyobrażam żeby nie przefiltrować produkt końcowy w węglu gdyż zwyczajnie smak jest lepszy. Po prostu bardziej przypomina to wódkę sklepowa a nie bimber pomimo skrupulatnego ciecia przedgonów. Ja spuszczam jako 3,4 zrzuty z LM i potem ide na OLM gdzie serce biorę dopiero po ok 200-300 ml z olm a kończę na 95 st i dalej pogony gromadzę do baniaka 10 l. Robię najczęściej 2.5 lub na 3 gotowania i węgiel zawsze pomaga. Może mam delikatniejsze podniebienie i bym chciał czuć wódkę a nie nuty bimbrowe
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: porada co do wegla w destylacie
@eplejuice
Nikt nie napisał aby nie używać węgla. Wszystko zależy od materiału wyjściowego. Cukrówki traktujemy węglem. Reszty nie. Oczywiście że chcesz uzyskać jak najlepszy urobek. Kwestia jakim sprzętem się dysponuje.
Nikt nie napisał aby nie używać węgla. Wszystko zależy od materiału wyjściowego. Cukrówki traktujemy węglem. Reszty nie. Oczywiście że chcesz uzyskać jak najlepszy urobek. Kwestia jakim sprzętem się dysponuje.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 215
- Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: porada co do wegla w destylacie
Filtrowałeś czystą wodę węglem? Po co? To nie ma sensu. Odwrócona osmoza. Tym się zainteresuj. Ale warto zwrócić uwagę że ujęcie jest ważne.minerały są ważne. Jak masz beznadziejną wodę zastosuj osmozę. Ale po co węgiel.marian.naworski pisze: ↑poniedziałek, 8 sty 2024, 20:43 Kurcze to albo ja mam bardziej wrażliwe albo...
Dla mnie filtrowana woda przez węgiel jest już niedobra w smaku , a co dopiero destylat/rektyfikat . Afuj
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Autor tematu - Posty: 12
- Rejestracja: sobota, 11 lut 2023, 16:18
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: porada co do wegla w destylacie
Chodzi przede wszystkim żeby zrobić neutralny w smaku jak i zapachu produkt końcowy a nie berbeluche.
Ostatnio zmieniony środa, 10 sty 2024, 08:26 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.