Niedopracowany zacier że słodu jęczmiennego

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...
Awatar użytkownika

Autor tematu
stuf
300
Posty: 310
Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy

Post autor: stuf »

Serwus,
wstyd mi trochę ale bez porady mądrzejszych nic nie wymyślę chyba.
Chciałem przygotować zacier pod whisky.. Otóż zakupiłem w baniaku gotowy słód jęczmienny w ilości 14 kg - 10 litrów. Na pierwszy raz wykorzystałem proporcję 100 ml / 450 ml wody. Użyłem sprawdzonych już po raz setny drożdży alkotec Vodka Star.
Finalnie zacieru było 25 litrów: 5 litrów słodu i około 20 wody. Startowe 20 blg. 66 gram drożdży.
Temp pracy stała 25 st. Ku mojemu zdziwieniu po 2 dniach zacier zatrzymał się na 7 blg i umarł w butach..
Co poszło nie tak? W zasadzie próbował ktoś destylować z takich słodów?

Nabazgrane w Tapatalk.

Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3970
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 289 razy
Otrzymał podziękowanie: 482 razy
Re: Niedopracowany zacier że słodu jęczmiennego

Post autor: Doody »

Dlatego staram się używać zwykłych słodów. Może te plus 7 Blg to niefermentowalne cukry plus niecukry. Puść na rurki tak jak jest najwyżej uzysk będzie mniejszy.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
stuf
300
Posty: 310
Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Niedopracowany zacier że słodu jęczmiennego

Post autor: stuf »

Puściłem... I to masakra jakaś wyszła... Cisnołem do granic mojej tolerancji smakowej i wyszło 1,25 litra 50 %. Kiedyś stosowałem taki:Obrazek
i było pięknie.. do zera wyciągało. Wybór tego słodu był podyktowany tylko moim lenistwem Obrazek

Nabazgrane w Tapatalk.
Edyta:
A może ktoś ma wiedzę gdzie takowy słód kupić? Chodzi mi o ciemny, palony itp

Ostatnio zmieniony niedziela, 31 gru 2023, 15:19 przez stuf, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam serdecznie.

rastro
2500
Posty: 2680
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Niedopracowany zacier że słodu jęczmiennego

Post autor: rastro »

Browamator, HomeBrewing, deptana, Twój Browar i z dziesięć innych, tylko jaki sens ma stosowanie do fermentacji drogich słodów karmelowych/czekoladowych do zastosowań specjalnych, które ze względu na proces obróbki są nieaktywne enzymatycznie i spora ilość cukru została zamieniona skarmelizowana.

Natomiast ekstrakty słodowe zazwyczaj powstają na bazie zacieru dedykowanego pod pewne określone style piwne i zapewne zawierają pewną ilość cukrów niefermwntowalnych odpowiednich dla danego stylu.
Ostatnio zmieniony niedziela, 31 gru 2023, 16:33 przez rastro, łącznie zmieniany 1 raz.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

Autor tematu
stuf
300
Posty: 310
Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Niedopracowany zacier że słodu jęczmiennego

Post autor: stuf »

Mhm.. a czy byłby ktoś tak miły i poprowadził mnie za rączkę? Dużo czytałem ale niestety nie potrafię wyciągnąć żadnych jednolitych wniosków. Mam fermentatory 60 i 120 litrów. Zbiornik / keg 50 litrów i raczej przy pomocy jego będę musiał podgrzać wodę.
- jaki słód (myślałem o torfie)
- posiadam już enzymy więc zgodnie z instrukcją
- jak uzyskać brzeczkę (ilość wody, temperatury itp.)
- które konkretnie drożdże i w jakiej ilości
- + coś czego nie wymieniłem...

Z góry dziękuję

Nabazgrane w Tapatalk.


Ostatnio zmieniony niedziela, 31 gru 2023, 16:43 przez stuf, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam serdecznie.

rastro
2500
Posty: 2680
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Niedopracowany zacier że słodu jęczmiennego

Post autor: rastro »

- Na początek to poszedł bym w bazowy słód Pilzeński, ew. można szukać typowego wędzonego do Wisky.
- Po co enzymy do słodu?
- zacieranie-metoda-na-lenia-t15504.html
- Co do drożdży to nie wiem, ja używałem fermioli, dały radę, ale można poszukać na forum tutaj są lepsi ode mnie w tym temacie i mają swoje typy.
- można poczytać piwo.org bo tam sporo wiedzy typowo technologicznej z zakresu zacierania, filtrowania itp. no chyba że masz kociołek który radzi sobie z gęstym.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

tanczacy-z-drozdzami
250
Posty: 262
Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 46 razy
Re: Niedopracowany zacier że słodu jęczmiennego

Post autor: tanczacy-z-drozdzami »

To nie jest niespotykane.

Po pierwsze - w jakiej temperaturze zacierałeś?

Po drugie - użyj piwnych drożdży (ew. dedykowanych do whiskey), możesz poszukać po oznaczeniach producenta jako "diastatic" lub posiadające gen STA1.

Wszystko się rozchodzi o to, że przy zacieraniu poza glukozą masz inne cukry typu maltoza, maltotrioza i co tam jeszcze. Niektóre szczepy drożdży po prostu sobie nie radzą z ich fermentacją. Szczególnie podejrzewałbym, że drożdże typy Alcotec Vodka są nauczone tłuc glukozę/sacharozę i nic więcej.

Ogólnie rzez biorąc słód czy zacier może być ok.

rastro
2500
Posty: 2680
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Niedopracowany zacier że słodu jęczmiennego

Post autor: rastro »

tanczacy-z-drozdzami pisze: niedziela, 31 gru 2023, 17:31 Po pierwsze - w jakiej temperaturze zacierałeś?
Ja poniższe zroozumiałem że kolega kupił ekstrakt słodowy, ale jaki konkretnie jest owiane tajemnicą ;) może to był ekstrakt na jakieś treściwe piwo z dużą zawartością cukrów nie ulegających fermentacji.
stuf pisze: niedziela, 31 gru 2023, 14:11 Otóż zakupiłem w baniaku gotowy słód jęczmienny w ilości 14 kg - 10 litrów
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

tanczacy-z-drozdzami
250
Posty: 262
Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 46 razy
Re: Niedopracowany zacier że słodu jęczmiennego

Post autor: tanczacy-z-drozdzami »

Za 14 kg ekstraktu to by zapłacił chore pieniądze :D

Za dużo niewiadomych, ale ja bym obstawiał, że rzeczywiście było tam coś niestrawnego dla Alcoteców. Pewnie nawet gdyby dać piekarniczych to by dofermentowaly.
Awatar użytkownika

Autor tematu
stuf
300
Posty: 310
Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Niedopracowany zacier że słodu jęczmiennego

Post autor: stuf »

Kurczę.. nie chciałem wrzucać linków by nie robić jakiejś reklamy a tym bardziej z siebie większego tłumoka..
https://allegro.pl/oferta/ekstrakt-slod ... 2359821767
Co do przygotowania zacieru podgrzałem wodę do ok 32 stopni , wlałem podgrzany uprzednio słód w ilości 5 litrów.. odczekałem do stosowanej temperatury by dodać drożdże..
Faktycznie w ogóle nie pomyślałem o czymś takim że konkretny szczep nie jest w stanie rozłożyć innych cukrów tym bardziej że na opakowaniu jak wół widnieje dodać tyle i tyle cukru!... Tylko że już kiedyś robiłem z w.w słodami i grzyby wyjadły a nawet wylizały talerze...Obrazek

Nabazgrane w Tapatalk.

Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
3000
Posty: 3080
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 140 razy
Otrzymał podziękowanie: 569 razy
Re: Niedopracowany zacier że słodu jęczmiennego

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Robiłem kiedyś z ekstraktu i blg po fermentacji było chyba 4
Wniosek z tego że przy ekstrakcie nie zejdzie do 0
Zrób nastaw na dundrze z cukrem, niezły bimberek wychodzi :ok:
Z prawie 19kg ekstraktu wyszło 8.5l 40%
Ostatnio zmieniony niedziela, 31 gru 2023, 19:59 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

marian.naworski
200
Posty: 228
Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Niedopracowany zacier że słodu jęczmiennego

Post autor: marian.naworski »

Powiem tak , 1kg ekstraktu słodowego kosztuje 30-50zl . A to co pokazałeś na allegro to syrop cukrowo jakiś tam którego sie używa do barwienia chleba . Nie ma to za wiele wspólnego z słodem lub ekstraktem słodowym.
Awatar użytkownika

dynio
550
Posty: 559
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 60 razy
Re: Niedopracowany zacier że słodu jęczmiennego

Post autor: dynio »

Ja nawet nie wiedziałem, że istnieje coś takiego!
Ciekawi mnie sposób pozyskiwania takiego syropu ze słodu...

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

marian.naworski
200
Posty: 228
Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Niedopracowany zacier że słodu jęczmiennego

Post autor: marian.naworski »

Juz samo słowo SYROP powinno dać autorowi do myślenia, podobnie jak napisy na butelkach Syrop malinowy.
Awatar użytkownika

Autor tematu
stuf
300
Posty: 310
Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Niedopracowany zacier że słodu jęczmiennego

Post autor: stuf »

@dynio no właśnie.. nawet się nie pucowałem bo zrobić z siebie grafomana można szybko
...ale jak widać przerosło mnie pomimo wertowania wątku "na lenia".. nie dotarło do mnie że kupując SŁÓD w postaci suchej / wykiełkowanej wystarczy dodać wody i grzyby

Nabazgrane w Tapatalk.

Pozdrawiam serdecznie.

tanczacy-z-drozdzami
250
Posty: 262
Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 46 razy
Re: Niedopracowany zacier że słodu jęczmiennego

Post autor: tanczacy-z-drozdzami »

Znając branżę piekarniczą to nie leżało nawet koło słodu.

Ale by się zgadzało - syrop glukozowo-fruktozowy, wbrew nazwie ma dużo innych, niefermentowalnych rzeczy.
Awatar użytkownika

dynio
550
Posty: 559
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 60 razy
Re: Niedopracowany zacier że słodu jęczmiennego

Post autor: dynio »

Na naklejce jest jak byk: "składniki: słód jeczmienny, woda"
Więc co to wg Was jest? Syrop że słodu czy gluk-fruktozowy?

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

marian.naworski
200
Posty: 228
Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Niedopracowany zacier że słodu jęczmiennego

Post autor: marian.naworski »

@dynio
Jak coś to powinien być napis Ekstrakt słodowy ale bez wody .
A jestem ciekaw co producent miał na myśli słód i woda . Jedno jest pewne nie jest to na pewno pochodna brokitu piwowarów, a whisky z tego wychodzi bardzo dobra choć strasznie droga .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”