Niedopracowany zacier że słodu jęczmiennego
-
Autor tematu - Posty: 310
- Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Serwus,
wstyd mi trochę ale bez porady mądrzejszych nic nie wymyślę chyba.
Chciałem przygotować zacier pod whisky.. Otóż zakupiłem w baniaku gotowy słód jęczmienny w ilości 14 kg - 10 litrów. Na pierwszy raz wykorzystałem proporcję 100 ml / 450 ml wody. Użyłem sprawdzonych już po raz setny drożdży alkotec Vodka Star.
Finalnie zacieru było 25 litrów: 5 litrów słodu i około 20 wody. Startowe 20 blg. 66 gram drożdży.
Temp pracy stała 25 st. Ku mojemu zdziwieniu po 2 dniach zacier zatrzymał się na 7 blg i umarł w butach..
Co poszło nie tak? W zasadzie próbował ktoś destylować z takich słodów?
Nabazgrane w Tapatalk.
wstyd mi trochę ale bez porady mądrzejszych nic nie wymyślę chyba.
Chciałem przygotować zacier pod whisky.. Otóż zakupiłem w baniaku gotowy słód jęczmienny w ilości 14 kg - 10 litrów. Na pierwszy raz wykorzystałem proporcję 100 ml / 450 ml wody. Użyłem sprawdzonych już po raz setny drożdży alkotec Vodka Star.
Finalnie zacieru było 25 litrów: 5 litrów słodu i około 20 wody. Startowe 20 blg. 66 gram drożdży.
Temp pracy stała 25 st. Ku mojemu zdziwieniu po 2 dniach zacier zatrzymał się na 7 blg i umarł w butach..
Co poszło nie tak? W zasadzie próbował ktoś destylować z takich słodów?
Nabazgrane w Tapatalk.
Pozdrawiam serdecznie.
-
Autor tematu - Posty: 310
- Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Niedopracowany zacier że słodu jęczmiennego
Puściłem... I to masakra jakaś wyszła... Cisnołem do granic mojej tolerancji smakowej i wyszło 1,25 litra 50 %. Kiedyś stosowałem taki:
i było pięknie.. do zera wyciągało. Wybór tego słodu był podyktowany tylko moim lenistwem
Nabazgrane w Tapatalk.
Edyta:
A może ktoś ma wiedzę gdzie takowy słód kupić? Chodzi mi o ciemny, palony itp
i było pięknie.. do zera wyciągało. Wybór tego słodu był podyktowany tylko moim lenistwem
Nabazgrane w Tapatalk.
Edyta:
A może ktoś ma wiedzę gdzie takowy słód kupić? Chodzi mi o ciemny, palony itp
Ostatnio zmieniony niedziela, 31 gru 2023, 15:19 przez stuf, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam serdecznie.
-
- Posty: 2680
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Niedopracowany zacier że słodu jęczmiennego
Browamator, HomeBrewing, deptana, Twój Browar i z dziesięć innych, tylko jaki sens ma stosowanie do fermentacji drogich słodów karmelowych/czekoladowych do zastosowań specjalnych, które ze względu na proces obróbki są nieaktywne enzymatycznie i spora ilość cukru została zamieniona skarmelizowana.
Natomiast ekstrakty słodowe zazwyczaj powstają na bazie zacieru dedykowanego pod pewne określone style piwne i zapewne zawierają pewną ilość cukrów niefermwntowalnych odpowiednich dla danego stylu.
Natomiast ekstrakty słodowe zazwyczaj powstają na bazie zacieru dedykowanego pod pewne określone style piwne i zapewne zawierają pewną ilość cukrów niefermwntowalnych odpowiednich dla danego stylu.
Ostatnio zmieniony niedziela, 31 gru 2023, 16:33 przez rastro, łącznie zmieniany 1 raz.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
Autor tematu - Posty: 310
- Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Niedopracowany zacier że słodu jęczmiennego
Mhm.. a czy byłby ktoś tak miły i poprowadził mnie za rączkę? Dużo czytałem ale niestety nie potrafię wyciągnąć żadnych jednolitych wniosków. Mam fermentatory 60 i 120 litrów. Zbiornik / keg 50 litrów i raczej przy pomocy jego będę musiał podgrzać wodę.
- jaki słód (myślałem o torfie)
- posiadam już enzymy więc zgodnie z instrukcją
- jak uzyskać brzeczkę (ilość wody, temperatury itp.)
- które konkretnie drożdże i w jakiej ilości
- + coś czego nie wymieniłem...
Z góry dziękuję
Nabazgrane w Tapatalk.
- jaki słód (myślałem o torfie)
- posiadam już enzymy więc zgodnie z instrukcją
- jak uzyskać brzeczkę (ilość wody, temperatury itp.)
- które konkretnie drożdże i w jakiej ilości
- + coś czego nie wymieniłem...
Z góry dziękuję
Nabazgrane w Tapatalk.
Ostatnio zmieniony niedziela, 31 gru 2023, 16:43 przez stuf, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam serdecznie.
-
- Posty: 2680
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Niedopracowany zacier że słodu jęczmiennego
- Na początek to poszedł bym w bazowy słód Pilzeński, ew. można szukać typowego wędzonego do Wisky.
- Po co enzymy do słodu?
- zacieranie-metoda-na-lenia-t15504.html
- Co do drożdży to nie wiem, ja używałem fermioli, dały radę, ale można poszukać na forum tutaj są lepsi ode mnie w tym temacie i mają swoje typy.
- można poczytać piwo.org bo tam sporo wiedzy typowo technologicznej z zakresu zacierania, filtrowania itp. no chyba że masz kociołek który radzi sobie z gęstym.
- Po co enzymy do słodu?
- zacieranie-metoda-na-lenia-t15504.html
- Co do drożdży to nie wiem, ja używałem fermioli, dały radę, ale można poszukać na forum tutaj są lepsi ode mnie w tym temacie i mają swoje typy.
- można poczytać piwo.org bo tam sporo wiedzy typowo technologicznej z zakresu zacierania, filtrowania itp. no chyba że masz kociołek który radzi sobie z gęstym.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 262
- Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 46 razy
Re: Niedopracowany zacier że słodu jęczmiennego
To nie jest niespotykane.
Po pierwsze - w jakiej temperaturze zacierałeś?
Po drugie - użyj piwnych drożdży (ew. dedykowanych do whiskey), możesz poszukać po oznaczeniach producenta jako "diastatic" lub posiadające gen STA1.
Wszystko się rozchodzi o to, że przy zacieraniu poza glukozą masz inne cukry typu maltoza, maltotrioza i co tam jeszcze. Niektóre szczepy drożdży po prostu sobie nie radzą z ich fermentacją. Szczególnie podejrzewałbym, że drożdże typy Alcotec Vodka są nauczone tłuc glukozę/sacharozę i nic więcej.
Ogólnie rzez biorąc słód czy zacier może być ok.
Po pierwsze - w jakiej temperaturze zacierałeś?
Po drugie - użyj piwnych drożdży (ew. dedykowanych do whiskey), możesz poszukać po oznaczeniach producenta jako "diastatic" lub posiadające gen STA1.
Wszystko się rozchodzi o to, że przy zacieraniu poza glukozą masz inne cukry typu maltoza, maltotrioza i co tam jeszcze. Niektóre szczepy drożdży po prostu sobie nie radzą z ich fermentacją. Szczególnie podejrzewałbym, że drożdże typy Alcotec Vodka są nauczone tłuc glukozę/sacharozę i nic więcej.
Ogólnie rzez biorąc słód czy zacier może być ok.
-
- Posty: 2680
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Niedopracowany zacier że słodu jęczmiennego
Ja poniższe zroozumiałem że kolega kupił ekstrakt słodowy, ale jaki konkretnie jest owiane tajemnicą może to był ekstrakt na jakieś treściwe piwo z dużą zawartością cukrów nie ulegających fermentacji.tanczacy-z-drozdzami pisze: ↑niedziela, 31 gru 2023, 17:31 Po pierwsze - w jakiej temperaturze zacierałeś?
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 262
- Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 46 razy
-
Autor tematu - Posty: 310
- Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Niedopracowany zacier że słodu jęczmiennego
Kurczę.. nie chciałem wrzucać linków by nie robić jakiejś reklamy a tym bardziej z siebie większego tłumoka..
https://allegro.pl/oferta/ekstrakt-slod ... 2359821767
Co do przygotowania zacieru podgrzałem wodę do ok 32 stopni , wlałem podgrzany uprzednio słód w ilości 5 litrów.. odczekałem do stosowanej temperatury by dodać drożdże..
Faktycznie w ogóle nie pomyślałem o czymś takim że konkretny szczep nie jest w stanie rozłożyć innych cukrów tym bardziej że na opakowaniu jak wół widnieje dodać tyle i tyle cukru!... Tylko że już kiedyś robiłem z w.w słodami i grzyby wyjadły a nawet wylizały talerze...
Nabazgrane w Tapatalk.
https://allegro.pl/oferta/ekstrakt-slod ... 2359821767
Co do przygotowania zacieru podgrzałem wodę do ok 32 stopni , wlałem podgrzany uprzednio słód w ilości 5 litrów.. odczekałem do stosowanej temperatury by dodać drożdże..
Faktycznie w ogóle nie pomyślałem o czymś takim że konkretny szczep nie jest w stanie rozłożyć innych cukrów tym bardziej że na opakowaniu jak wół widnieje dodać tyle i tyle cukru!... Tylko że już kiedyś robiłem z w.w słodami i grzyby wyjadły a nawet wylizały talerze...
Nabazgrane w Tapatalk.
Pozdrawiam serdecznie.
-
- Posty: 3080
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 569 razy
Re: Niedopracowany zacier że słodu jęczmiennego
Robiłem kiedyś z ekstraktu i blg po fermentacji było chyba 4
Wniosek z tego że przy ekstrakcie nie zejdzie do 0
Zrób nastaw na dundrze z cukrem, niezły bimberek wychodzi
Z prawie 19kg ekstraktu wyszło 8.5l 40%
Wniosek z tego że przy ekstrakcie nie zejdzie do 0
Zrób nastaw na dundrze z cukrem, niezły bimberek wychodzi
Z prawie 19kg ekstraktu wyszło 8.5l 40%
Ostatnio zmieniony niedziela, 31 gru 2023, 19:59 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 228
- Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 228
- Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
Autor tematu - Posty: 310
- Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Niedopracowany zacier że słodu jęczmiennego
@dynio no właśnie.. nawet się nie pucowałem bo zrobić z siebie grafomana można szybko
...ale jak widać przerosło mnie pomimo wertowania wątku "na lenia".. nie dotarło do mnie że kupując SŁÓD w postaci suchej / wykiełkowanej wystarczy dodać wody i grzyby
Nabazgrane w Tapatalk.
...ale jak widać przerosło mnie pomimo wertowania wątku "na lenia".. nie dotarło do mnie że kupując SŁÓD w postaci suchej / wykiełkowanej wystarczy dodać wody i grzyby
Nabazgrane w Tapatalk.
Pozdrawiam serdecznie.
-
- Posty: 262
- Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 46 razy
-
- Posty: 228
- Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Niedopracowany zacier że słodu jęczmiennego
@dynio
Jak coś to powinien być napis Ekstrakt słodowy ale bez wody .
A jestem ciekaw co producent miał na myśli słód i woda . Jedno jest pewne nie jest to na pewno pochodna brokitu piwowarów, a whisky z tego wychodzi bardzo dobra choć strasznie droga .
Jak coś to powinien być napis Ekstrakt słodowy ale bez wody .
A jestem ciekaw co producent miał na myśli słód i woda . Jedno jest pewne nie jest to na pewno pochodna brokitu piwowarów, a whisky z tego wychodzi bardzo dobra choć strasznie droga .