wino z malin, pomiary, pomoc o poprowadzenie
-
Autor tematu - Posty: 18
- Rejestracja: środa, 29 wrz 2021, 12:06
- Podziękował: 3 razy
Cześć,
Maliny z sierpnia (późne), nazbierałem i zamroziłem. Niestety gdzieś zgubiłem kartkę ile ich było i zważyłem dopiero po odmrożeniu (czyli 16 grudnia). Waga wskazywała 9kg. W trakcie odmrażania i mieszania wszystko się rozpapciało i zrobiła się gęścina. poniżej zdjęcie jak to wygląda:
a tutaj wideo: https://imgur.com/PcJirL7
Wiec 16 grudnia Dolałem do tego 1l wody. Wsypałem pirosiarczyn potasu dokładnie 0.72g i odczekałem 24 godziny co jakiś czas otwierając i bełtając wiaderko aby wywietrzało. Na tym etapie sprawdziłem cukromierzem i wynioslo 6blg. Po tym (17 grudnia wieczorem) dodałem 1,34l wody z drożdżami fermivin i pożywką activit 2g oraz 600g cukru. Po tym całym zabiegu nastaw wskazuje 13blg.
Czy moglibyście mi pomóc o poprowadzenie wina do końca? Raczej chciałbym uzyskać wino wytrwane, ale nie wiem czego się spodziewać po malinach, jeśli nie przypadłoby do gustu to być może wino deserowe, ale to na razie zdaję się na waszą pomoc.
Maliny z sierpnia (późne), nazbierałem i zamroziłem. Niestety gdzieś zgubiłem kartkę ile ich było i zważyłem dopiero po odmrożeniu (czyli 16 grudnia). Waga wskazywała 9kg. W trakcie odmrażania i mieszania wszystko się rozpapciało i zrobiła się gęścina. poniżej zdjęcie jak to wygląda:
a tutaj wideo: https://imgur.com/PcJirL7
Wiec 16 grudnia Dolałem do tego 1l wody. Wsypałem pirosiarczyn potasu dokładnie 0.72g i odczekałem 24 godziny co jakiś czas otwierając i bełtając wiaderko aby wywietrzało. Na tym etapie sprawdziłem cukromierzem i wynioslo 6blg. Po tym (17 grudnia wieczorem) dodałem 1,34l wody z drożdżami fermivin i pożywką activit 2g oraz 600g cukru. Po tym całym zabiegu nastaw wskazuje 13blg.
Czy moglibyście mi pomóc o poprowadzenie wina do końca? Raczej chciałbym uzyskać wino wytrwane, ale nie wiem czego się spodziewać po malinach, jeśli nie przypadłoby do gustu to być może wino deserowe, ale to na razie zdaję się na waszą pomoc.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 18 gru 2023, 10:20 przez mkondrat28, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: wino z malin, pomiary, pomoc o poprowadzenie
Wyklarowanie tego to będzie trudne. Zostaw to niech się klaruje. Tam jak teraz dostanie się powietrze. To wszystko do wyłania. Klarowanie jest oznaką końca pracy. Najłatwiej to jest spierniczyć coś pod koniec. Nie dotykaj tego. Zostaw. Zapomnij. Jak wszystko opadnie na dół wtedy zlewaruj. Malinki są trudne. Blg masz do kitu. Nie zejdą nisko. Ale tym się nie przejmuj. To pozorne Blg. Tymczasem zadbaj o poduszkę z Co2. Czyli brak powietrza.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Autor tematu - Posty: 18
- Rejestracja: środa, 29 wrz 2021, 12:06
- Podziękował: 3 razy
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
- Posty: 2595
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: wino z malin, pomiary, pomoc o poprowadzenie
Rozrywek, o czym Ty piszesz? Przeczytałeś post autora?
@mkondrat28, 13 Blg minus 4 na niecukry, to daje 9 Blg startowe (odejmowałeś poprawkę?), to zdecydowanie za niskie Blg, otrzymasz mało alkoholu.
Przelicz sobie te ilkości (są kalkulatory w internecie) i oblicz ile powinieneś dodać cukru.
Wino zawsze wychodzi wytrawne, jeżeli drożdże nie padną za szybko, dosładzanie robi się na końcu, już po zabiciu drożdży.
Poczytaj o robieniu win, tutaj na AD jest sporo informacji, a w internecie jest mnóstwo, włącznie z filmikami.
Wpisz sobie "wino z malin" i będziesz miał proporcje w zależności od mocy jaką chcesz uzyskać
Jedna rada, owoce z drobnymi pestkami (maliny, truskawki) lubią od tych pestek przekazać goryczkę, dlatego szybko oddzielam owoce i dalszą fermentację robię już w samym soku.
I jeszcze jedno - maliny łatwo się klarują.
@mkondrat28, 13 Blg minus 4 na niecukry, to daje 9 Blg startowe (odejmowałeś poprawkę?), to zdecydowanie za niskie Blg, otrzymasz mało alkoholu.
Przelicz sobie te ilkości (są kalkulatory w internecie) i oblicz ile powinieneś dodać cukru.
Wino zawsze wychodzi wytrawne, jeżeli drożdże nie padną za szybko, dosładzanie robi się na końcu, już po zabiciu drożdży.
Poczytaj o robieniu win, tutaj na AD jest sporo informacji, a w internecie jest mnóstwo, włącznie z filmikami.
Wpisz sobie "wino z malin" i będziesz miał proporcje w zależności od mocy jaką chcesz uzyskać
Jedna rada, owoce z drobnymi pestkami (maliny, truskawki) lubią od tych pestek przekazać goryczkę, dlatego szybko oddzielam owoce i dalszą fermentację robię już w samym soku.
I jeszcze jedno - maliny łatwo się klarują.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 18 gru 2023, 16:32 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
Autor tematu - Posty: 18
- Rejestracja: środa, 29 wrz 2021, 12:06
- Podziękował: 3 razy
Re: wino z malin, pomiary, pomoc o poprowadzenie
Tak, przeczytałem wiele tematów. Także kojarzę wiele spraw ale brakuje mi doświadczenia w praktyce dlatego założyłem ten temat aby wiedza pokryła się z praktyką.
Zgadzam się, że jest to za niskie blg ale tak jak wspomniałeś planuje nie trzymać długo nastaw z owocami więc to 9blg powinno spokojnie dać radę do momentu zlania i dodania kolejnego cukru i kolejnych 1g lub 2g pożywki.
Przeczytałem że maliny dobrze fermentować w chłodnym pomieszczeniu. W niedzielę wieczorem jak wsypałem maliny zostawiłem w pomieszczeniu o temperaturze 15 stopni. Rano o 6 zerknąłem i nie wystartowała fermentacja. Po 14stej wróciłem z pracy i przełożyłem wiadro do pokoju z temperaturą 21,5 stopnia. Ruszyło ale bąbelkuje bardzo powoli.
Zastanawiam się co teraz zrobić, czy zostawić w tym ciepłym pomieszczeniu?
Czy dogrzać to zimne pomieszczenie do 18stopni i tam spowrotem włożyć nastaw?
Z racji że bąbelkowanie jest bardzo powolne to trzymanie nastawu z owocami nieco wydłużyć? Czy nie zwracać uwage na moc fermentacji tylko po kilku dniach oddzielić owoce od soku?
Z każdym krokiem pojawia mi się więcej pytań i więcej niewiadomych
Zgadzam się, że jest to za niskie blg ale tak jak wspomniałeś planuje nie trzymać długo nastaw z owocami więc to 9blg powinno spokojnie dać radę do momentu zlania i dodania kolejnego cukru i kolejnych 1g lub 2g pożywki.
Przeczytałem że maliny dobrze fermentować w chłodnym pomieszczeniu. W niedzielę wieczorem jak wsypałem maliny zostawiłem w pomieszczeniu o temperaturze 15 stopni. Rano o 6 zerknąłem i nie wystartowała fermentacja. Po 14stej wróciłem z pracy i przełożyłem wiadro do pokoju z temperaturą 21,5 stopnia. Ruszyło ale bąbelkuje bardzo powoli.
Zastanawiam się co teraz zrobić, czy zostawić w tym ciepłym pomieszczeniu?
Czy dogrzać to zimne pomieszczenie do 18stopni i tam spowrotem włożyć nastaw?
Z racji że bąbelkowanie jest bardzo powolne to trzymanie nastawu z owocami nieco wydłużyć? Czy nie zwracać uwage na moc fermentacji tylko po kilku dniach oddzielić owoce od soku?
Z każdym krokiem pojawia mi się więcej pytań i więcej niewiadomych
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: wino z malin, pomiary, pomoc o poprowadzenie
Nie. Nie. @jakis1234
Bardzo się zbliżyłem do natury ostatnio. Bardzo bardzo. I ona podpowiada nam. Blg nie musi być zbyt wysokie. Sam stosujesz niższą temperaturę i nie przesadzasz z Blg. Tak?. tak umiem odjąć z 13 cztery. Zbyt niskie? Chodzi o wydajność czy smak? Wydajność jest beznadziejna. To prawda. Najlepszy smak ma winko ok 11%. Umiem liczyć.
Oczywiście że masz rację z pestkami. Przecież nie wydłubiesz z malin ani truskawek pestek. Sugerowałem dodawanie cukru stopniowo. Ale startowanie z naturalnym Blg. Jak na dzikusach. A potem dodanie cukru. Dokładnie to dolanie.
Bardzo się zbliżyłem do natury ostatnio. Bardzo bardzo. I ona podpowiada nam. Blg nie musi być zbyt wysokie. Sam stosujesz niższą temperaturę i nie przesadzasz z Blg. Tak?. tak umiem odjąć z 13 cztery. Zbyt niskie? Chodzi o wydajność czy smak? Wydajność jest beznadziejna. To prawda. Najlepszy smak ma winko ok 11%. Umiem liczyć.
Oczywiście że masz rację z pestkami. Przecież nie wydłubiesz z malin ani truskawek pestek. Sugerowałem dodawanie cukru stopniowo. Ale startowanie z naturalnym Blg. Jak na dzikusach. A potem dodanie cukru. Dokładnie to dolanie.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
-
- Posty: 2595
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: wino z malin, pomiary, pomoc o poprowadzenie
15 stopni to za mało i dlatego fermentacja bardzo zwolniła. Faktycznie lepiej fermentować w niższych temperaturach, ale mowa o około 20 stopniach (temperatura nastawu).
Zostaw w cieplejszym pomieszczeniu, nie wydłużaj trzymania owoców i je oddziel.
Dodaj wyliczoną ilość cukru, pożywkę możesz sobie odpuścić, jest głównie potrzebna na początku przy namnażaniu się drożdży.
Szybkością "bąbelkowania" się nie przejmuj, to nawet lepiej, jeżeli fermentacja jest spokojna.
Heniek, zakładam, że kolega przefiltrował owoce i mierzył Blg soku. I że pamięta o odliczeniu niecukrów.
Zostaw w cieplejszym pomieszczeniu, nie wydłużaj trzymania owoców i je oddziel.
Dodaj wyliczoną ilość cukru, pożywkę możesz sobie odpuścić, jest głównie potrzebna na początku przy namnażaniu się drożdży.
Szybkością "bąbelkowania" się nie przejmuj, to nawet lepiej, jeżeli fermentacja jest spokojna.
Heniek, zakładam, że kolega przefiltrował owoce i mierzył Blg soku. I że pamięta o odliczeniu niecukrów.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
Autor tematu - Posty: 18
- Rejestracja: środa, 29 wrz 2021, 12:06
- Podziękował: 3 razy
-
- Posty: 2595
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: wino z malin, pomiary, pomoc o poprowadzenie
W porę.mkondrat28 pisze: ↑wtorek, 19 gru 2023, 17:09 Panowie czy po trzech dniach jak oddzielę owoce od soku będzie za wcześnie czy w porę? (Nastawiłem wino w niedzielę o 21 godzinie)
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 248
- Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: wino z malin, pomiary, pomoc o poprowadzenie
W tym roku zrobiłem wino z malin.
Co najważniejsze, to kwasowość, którą maliny mają około 20. Także, żeby z tego wino wyszło, to trzeba rozcieńczyć 1:2 albo i 1:3.
Fermentować najlepiej od razu docelową objętość.
PS. Wiele jest informacji, że maliny to kiepski owoc na wino. I w tym roku ja to też potwierdzam. Wino wyszło kiepskie, z niezbyt przyjemnym aromatem.
Co najważniejsze, to kwasowość, którą maliny mają około 20. Także, żeby z tego wino wyszło, to trzeba rozcieńczyć 1:2 albo i 1:3.
Fermentować najlepiej od razu docelową objętość.
PS. Wiele jest informacji, że maliny to kiepski owoc na wino. I w tym roku ja to też potwierdzam. Wino wyszło kiepskie, z niezbyt przyjemnym aromatem.
-
- Posty: 2595
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: wino z malin, pomiary, pomoc o poprowadzenie
Moje wino z malin, sprzed dwóch lat, było jednym z lepszych, jakie udało mi się zrobić. Było, bo niestety szybko się rozeszło.
W tym roku nie nastawiałem, niestety nie miałem dojścia do w miarę tanich i dobrych malin.
U nas za kilogram wołali ponad 20 zł, to trochę za drogo, żeby służyły jako surowiec na wino.
A to znaczy, że miałeś albo marne owoce, o dobre maliny ciężko, albo coś spartoliłeś.
Moje wino z malin, sprzed dwóch lat, było jednym z lepszych, jakie udało mi się zrobić. Było, bo niestety szybko się rozeszło.
W tym roku nie nastawiałem, niestety nie miałem dojścia do w miarę tanich i dobrych malin.
U nas za kilogram wołali ponad 20 zł, to trochę za drogo, żeby służyły jako surowiec na wino.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
Autor tematu - Posty: 18
- Rejestracja: środa, 29 wrz 2021, 12:06
- Podziękował: 3 razy
Re: wino z malin, pomiary, pomoc o poprowadzenie
Witajcie. Więc wczoraj wieczorem (czwartek 21 grudnia) oddzieliłem owoce od soku. Niestety po 4 dniach. Planowałem w środę ale nie było czasu. Pożyczyłem od znajomego prasę ale się nie przydała. Było za mało owoców i możliwość wyciśnięcia skończyła się po paru obrotach . Użyłem więc mojej wyciskarki wolnoobrotowej i wycisnęła calutki sok (pulpa sucha).. Tylko jak wiadomo z wyciskarki jest dużo miąższu. Zważyłem samą pulpe - 1kg. Jak widziałem może przepuściła parę malutkich pestek, także sok naprawdę czysty. Zmierzyłem blg soku i wynosiło już około 4-5blg.
Dodałem do tego 1kg cukru z 1,1l przegotowanej wody. BLg podniosło się spowrotem do 13.
Rozrywek pisał że najlepszy smak gdy wino ma 11%. Czy można uzyskać wino 12% bez używania pirosiarczynu potasu ? Jeśli drożdże fermivin dociągają do 16%, to czytałem że resztę drożdży należy ubić piro.
Czy faktycznie to wino będzie smacniejsze przy 12-11% niż te 16 ?
Dodałem do tego 1kg cukru z 1,1l przegotowanej wody. BLg podniosło się spowrotem do 13.
Rozrywek pisał że najlepszy smak gdy wino ma 11%. Czy można uzyskać wino 12% bez używania pirosiarczynu potasu ? Jeśli drożdże fermivin dociągają do 16%, to czytałem że resztę drożdży należy ubić piro.
Czy faktycznie to wino będzie smacniejsze przy 12-11% niż te 16 ?
Ostatnio zmieniony piątek, 22 gru 2023, 11:16 przez mkondrat28, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: wino z malin, pomiary, pomoc o poprowadzenie
Najlepszy smak wino ma wtedy, kiedy relacja/zależność między zawartością w nim alkoholu, cukru/słodyczy i kwasowości jest odpowiednia.
Wytrawne 11% powinno być dobre.
Wytrawne 16% już niekoniecznie, alkohol będzie mocniej wyczuwalny. Dlatego wina deserowe, są mocniejsze.
Tabela w tym artykule
https://alkohole-domowe.com/wino/wytwar ... tawow.html
Wytrawne 11% powinno być dobre.
Wytrawne 16% już niekoniecznie, alkohol będzie mocniej wyczuwalny. Dlatego wina deserowe, są mocniejsze.
Tabela w tym artykule
https://alkohole-domowe.com/wino/wytwar ... tawow.html
Ostatnio zmieniony piątek, 22 gru 2023, 12:14 przez HeniekStarr, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 2595
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: wino z malin, pomiary, pomoc o poprowadzenie
Lekkie, wytrawne powinny być słabsze, ciężkie czy słodkie powinny być mocniejsze.
To nie jest takie proste, musisz wyrobić sobie własny sposób według swojego gustu.
I ostrożnie podchodź do rad typu ma być tak i tak - jeżeli ktoś tak pisze, to znaczy, że ma małe doświadczenie praktyczne.
A jeżeli chodzi o osiągnięcie zakładanej ilości alkoholu, to jest kilka metod.
Najlepsza, moim zdaniem, to wyliczenie ilości cukru i dodanie tyle, żeby po osiągnięciu zakładanej mocy drożdże padły z braku cukru do przerobienia.
Druga to piro i wbrew wielu opiniom, nie jest to zła metoda, siarkę wytwarza sama fermentacja, więc twierdzenia o chemii są trochę naciągane.
I trzecia to podgrzewanie do temperatury powyżej 60 stopni.
Wszystkie te metody są opisane na AD, wybacz, ale nie chce mi się szukać linków
I to jest to, nie ma jednego przepisu jaka powinna być moc wina.HeniekStarr pisze: ↑piątek, 22 gru 2023, 12:10 Najlepszy smak wino ma wtedy, kiedy relacja/zależność między zawartością w nim alkoholu, cukru/słodyczy i kwasowości jest odpowiednia
Lekkie, wytrawne powinny być słabsze, ciężkie czy słodkie powinny być mocniejsze.
To nie jest takie proste, musisz wyrobić sobie własny sposób według swojego gustu.
I ostrożnie podchodź do rad typu ma być tak i tak - jeżeli ktoś tak pisze, to znaczy, że ma małe doświadczenie praktyczne.
A jeżeli chodzi o osiągnięcie zakładanej ilości alkoholu, to jest kilka metod.
Najlepsza, moim zdaniem, to wyliczenie ilości cukru i dodanie tyle, żeby po osiągnięciu zakładanej mocy drożdże padły z braku cukru do przerobienia.
Druga to piro i wbrew wielu opiniom, nie jest to zła metoda, siarkę wytwarza sama fermentacja, więc twierdzenia o chemii są trochę naciągane.
I trzecia to podgrzewanie do temperatury powyżej 60 stopni.
Wszystkie te metody są opisane na AD, wybacz, ale nie chce mi się szukać linków
Pozdrawiam z opolskiego.
-
Autor tematu - Posty: 18
- Rejestracja: środa, 29 wrz 2021, 12:06
- Podziękował: 3 razy
-
- Posty: 2595
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: wino z malin, pomiary, pomoc o poprowadzenie
Kwasomierz się przyda, Browinu nie!
Kup pH metr, można kupić za trochę ponad 20 zł, najtańszy nam wystarczy.
Do tego wodorotlenek sodu (NaOH), roztwór 1 molowy zrobisz sam, jest przepis w internecie.
I zobacz:
https://enolab.pl/kwasowosc-miareczkowa/
i
Kup pH metr, można kupić za trochę ponad 20 zł, najtańszy nam wystarczy.
Do tego wodorotlenek sodu (NaOH), roztwór 1 molowy zrobisz sam, jest przepis w internecie.
I zobacz:
https://enolab.pl/kwasowosc-miareczkowa/
i
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 25 gru 2023, 16:44 przez jakis1234, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
Autor tematu - Posty: 18
- Rejestracja: środa, 29 wrz 2021, 12:06
- Podziękował: 3 razy
Re: wino z malin, pomiary, pomoc o poprowadzenie
Ok. Panowie jeszcze zanim kupię sobie pehametr doradźcie czy ruszać coś do tego czasu winko. Zamieszczam zdjęcia jak wygląda. Przestaje fermentować. Trzeba poczekać chwilę czasu na bulknięcie.
Tak to wygląda:
podsumowując, malin było 9kg, owoce od soku oddzieliłem w czwartek 21grudnia więc mija tydzień jak wino stoi.
Wino chciałbym 11-12%
w sumie wody dolanej jest 3,40l
w sumie cukru wsypane jest 1,6kg
Tak to wygląda:
podsumowując, malin było 9kg, owoce od soku oddzieliłem w czwartek 21grudnia więc mija tydzień jak wino stoi.
Wino chciałbym 11-12%
w sumie wody dolanej jest 3,40l
w sumie cukru wsypane jest 1,6kg
Ostatnio zmieniony środa, 27 gru 2023, 20:00 przez mkondrat28, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 2595
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: wino z malin, pomiary, pomoc o poprowadzenie
Wino zostaw, jeszcze za wcześnie na pierwsze zlewanie.
Mam rurki i szklane i plastikowe, nie widzę różnicy, no może oprócz tego, że plastikowe w wyższych temperaturach potrafią się trochę zniekształcić.
Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka
Mam rurki i szklane i plastikowe, nie widzę różnicy, no może oprócz tego, że plastikowe w wyższych temperaturach potrafią się trochę zniekształcić.
Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 3849
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: wino z malin, pomiary, pomoc o poprowadzenie
Nie wiem dokładnie, ale u mnie stoją w tej chwili 3 balony. W dwóch są właśnie te "toporne" plastiki a w jednym, też plastik ale taki delikatny wzorowany na szklanym. Ten ostatni pracuje tak "lekko" , bulgając czasami nawet raz na sekundę. Te toporne nigdy nie przekroczyły bulkniecia na 2-3 sekundy przy analogicznych nastawach. Wydaje mi się że te drugie potrzebują większego ciśnienia wewnątrz balonu aby "bulknąć".wawaldek11 pisze: ↑środa, 27 gru 2023, 20:41 A to ciekawe z tymi rurkami. Jakieś sugestie dlaczego tak się dzieje.
Ostatnio zmieniony środa, 27 gru 2023, 22:44 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: wino z malin, pomiary, pomoc o poprowadzenie
Inna konstrukcja. Szklana jest mniejsza. I te tzw bąble zawierają mniej wody. Stąd Co2 ma mniejszy opór aby się wydostawać.wawaldek11 pisze: ↑środa, 27 gru 2023, 20:41 A to ciekawe z tymi rurkami. Jakieś sugestie dlaczego tak się dzieje.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Autor tematu - Posty: 18
- Rejestracja: środa, 29 wrz 2021, 12:06
- Podziękował: 3 razy
Re: wino z malin, pomiary, pomoc o poprowadzenie
Tak jak pisałem po nowym roku zmierzę kwasowość teraz mam bardzo dużo obowiązków.
W takim razie ile potrzymać wino i po jakim czasie zlać? Czy dolać coś troszkę wody i trochę cukru na podtrzymanie fermentacji w trakcie zlewania ?
Tak jak pisałem po nowym roku zmierzę kwasowość teraz mam bardzo dużo obowiązków.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
Autor tematu - Posty: 18
- Rejestracja: środa, 29 wrz 2021, 12:06
- Podziękował: 3 razy
Re: wino z malin, pomiary, pomoc o poprowadzenie
Ok ale też nie chcę przesadzić z cukrem. Znalazłem przepis na wino malinowe:
https://wino.org.pl/old/frames/maliny.html
Czyli według niego dla 9kg malin powinno być 6 liter wody oraz 2,30kg cukru dla wina 11%. Zdaje sobie też sprawę że jest to uniwersalny przepis, w praktyce jednak wychodzi inaczej a może podobnie. Wytłumaczcie mi proszę czy dobrze myślę, na początku wino miało 13blg-4blg=9blg. Później blg spadło do około 3 dodałem cukier i wzrosło do 13 blg. Czyli wino miałoby mieć w sumie 9blg+13blg=22blg. Czyli na tą chwilę wino miałoby mieć 10,4% ? Czyli jest to prawie 11%.
https://wino.org.pl/old/frames/maliny.html
Czyli według niego dla 9kg malin powinno być 6 liter wody oraz 2,30kg cukru dla wina 11%. Zdaje sobie też sprawę że jest to uniwersalny przepis, w praktyce jednak wychodzi inaczej a może podobnie. Wytłumaczcie mi proszę czy dobrze myślę, na początku wino miało 13blg-4blg=9blg. Później blg spadło do około 3 dodałem cukier i wzrosło do 13 blg. Czyli wino miałoby mieć w sumie 9blg+13blg=22blg. Czyli na tą chwilę wino miałoby mieć 10,4% ? Czyli jest to prawie 11%.
-
- Posty: 2595
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: wino z malin, pomiary, pomoc o poprowadzenie
Cukier daje się według założonej mocy wina, a nie tak sobie. Pamiętaj o odliczaniu 4 Blg na niecukry.
Wino złej jak już się trochę wyklaruje i całkowicie przestanie pracować. Ja by zostawił jeszcze minimum dwa tygodnie.
Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka
Wino złej jak już się trochę wyklaruje i całkowicie przestanie pracować. Ja by zostawił jeszcze minimum dwa tygodnie.
Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam z opolskiego.
-
Autor tematu - Posty: 18
- Rejestracja: środa, 29 wrz 2021, 12:06
- Podziękował: 3 razy
Re: wino z malin, pomiary, pomoc o poprowadzenie
Znaczy, chodzi mi dokładniej o coś innego. Według "obliczeń" czyli soku miałem około 8 liter, dodane jest 1600g cukru, dodane jest wody 3,40litra czyli płynów jest około 11,40l. Czyli według obliczeń
1600g/11,40l/17g = 8,50%.
Natomiast w praktyce jak mierzyłem blg to według wskazań pokazuje że wino w tym momencie będzie miało 10,40%.
Więc jak to z tego teraz wyjść? Rozumiem że wraz z dolewaniem wody, stężenie blg powinno maleć. Ale te obliczenia zaburzają mi zaplanowanie wina.
1600g/11,40l/17g = 8,50%.
Natomiast w praktyce jak mierzyłem blg to według wskazań pokazuje że wino w tym momencie będzie miało 10,40%.
Więc jak to z tego teraz wyjść? Rozumiem że wraz z dolewaniem wody, stężenie blg powinno maleć. Ale te obliczenia zaburzają mi zaplanowanie wina.
-
- Posty: 7348
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: wino z malin, pomiary, pomoc o poprowadzenie
8 liter? Takich? [***** ***]
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
Autor tematu - Posty: 18
- Rejestracja: środa, 29 wrz 2021, 12:06
- Podziękował: 3 razy
Re: wino z malin, pomiary, pomoc o poprowadzenie
Panowie to jak to z tym obliczeniem ?mkondrat28 pisze: ↑niedziela, 31 gru 2023, 11:52 Znaczy, chodzi mi dokładniej o coś innego. Według "obliczeń" czyli soku miałem około 8l, dodane jest 1600g cukru, dodane jest wody 3,40litra czyli płynów jest około 11,40l. Czyli według obliczeń
1600g/11,40l/17g = 8,50%.
Natomiast w praktyce jak mierzyłem blg to według wskazań pokazuje że wino w tym momencie będzie miało 10,40%.
Więc jak to z tego teraz wyjść? Rozumiem że wraz z dolewaniem wody, stężenie blg powinno maleć. Ale te obliczenia zaburzają mi zaplanowanie wina.
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
-
- Posty: 2595
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: wino z malin, pomiary, pomoc o poprowadzenie
@mkondrat28, podaj ile było czystego soku (bez miazgi z malin), jakie było Blg soku (przed dodaniem cukru) i ile w sumie dodałeś wody a ile cukru, to przeliczę jaka powinna być ilość alkoholu.mkondrat28 pisze: ↑niedziela, 31 gru 2023, 11:52 Więc jak to z tego teraz wyjść? Rozumiem że wraz z dolewaniem wody, stężenie blg powinno maleć. Ale te obliczenia zaburzają mi zaplanowanie wina.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
Autor tematu - Posty: 18
- Rejestracja: środa, 29 wrz 2021, 12:06
- Podziękował: 3 razy
Re: wino z malin, pomiary, pomoc o poprowadzenie
No więc tak jak pisałem. Nie zważyłem sobie malin przed zamrożeniem. Zważyłem sobie dopiero po odmrożeniu. Waga wskazywała wtedy około 9kg. Oddzieliłem owoce od soku za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej. Pulpa z nastawu ważyła około 1kg. Więc soku mogę mieć około 8 litrów.
Na początku po dodaniu 600g cukru wino miało 13blg-4blg=9blg. Później blg spadło do około 3, dodałem 1kg cukru i wzrosło do 13 blg. Czyli wino miałoby mieć w sumie 9blg+13blg=22blg.
więc:
w sumie wody dolanej jest 3,40l
w sumie cukru wsypane jest 1,6kg
Na początku po dodaniu 600g cukru wino miało 13blg-4blg=9blg. Później blg spadło do około 3, dodałem 1kg cukru i wzrosło do 13 blg. Czyli wino miałoby mieć w sumie 9blg+13blg=22blg.
więc:
w sumie wody dolanej jest 3,40l
w sumie cukru wsypane jest 1,6kg
-
- Posty: 2595
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: wino z malin, pomiary, pomoc o poprowadzenie
A jakie było Blg końcowe?
Przy założeniach - 8 litrów soku+3,40 litrów wody, Blg soku 9 (traktuję te Blg jako startowe)+dodatek cukru 1 kg.
Nie podałeś Blg końcowego, więc zakładam, że było 0 - to ilość alkoholu - 9,8%.
Jeżeli podasz Blg końcowe, to może się to zmienić.
Przy założeniach - 8 litrów soku+3,40 litrów wody, Blg soku 9 (traktuję te Blg jako startowe)+dodatek cukru 1 kg.
Nie podałeś Blg końcowego, więc zakładam, że było 0 - to ilość alkoholu - 9,8%.
Jeżeli podasz Blg końcowe, to może się to zmienić.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
Autor tematu - Posty: 18
- Rejestracja: środa, 29 wrz 2021, 12:06
- Podziękował: 3 razy
Re: wino z malin, pomiary, pomoc o poprowadzenie
ok, to jeszcze raz.
1. Rozmroziłem maliny w wiaderku fermentacyjnym -> 9kg, dolałem do tego 1litr wody i zmierzyłem blg (około 6blg). Wszystko razem ważyło 10kg
2. Dodałem do tego pirosiarczyn potasu i odczekałem 24godz.
3. Po tym czasie dodałem 600g cukru, drożdże, pożywkę i kolejne 1,30l wody.
4. Po tych zabiegach na tym etapie zmierzyłem blg. Cukromierz wskazał 13blg. Zamknąłem wiaderko fermentacyjne i zostawiłem na 4 dni. Często wstrząsając wiaderkiem.
5. Po zaplanowanym czasie, oddzieliłem sok od owoców za pomoca wyciskarki wolnoobrotowej. Pulpa ważyła około 1kg. Na tym etapie zmierzyłem blg oddzielonego soku i wyniosło 4-5blg
6. W następnej kolejności wlałem sok do butli i dodałem 1,1l wody oraz 1kg cukru. Po rozpuszczeniu i wymieszaniu zmierzyłyłem blg i wzrosło do około 13blg.
1. Rozmroziłem maliny w wiaderku fermentacyjnym -> 9kg, dolałem do tego 1litr wody i zmierzyłem blg (około 6blg). Wszystko razem ważyło 10kg
2. Dodałem do tego pirosiarczyn potasu i odczekałem 24godz.
3. Po tym czasie dodałem 600g cukru, drożdże, pożywkę i kolejne 1,30l wody.
4. Po tych zabiegach na tym etapie zmierzyłem blg. Cukromierz wskazał 13blg. Zamknąłem wiaderko fermentacyjne i zostawiłem na 4 dni. Często wstrząsając wiaderkiem.
5. Po zaplanowanym czasie, oddzieliłem sok od owoców za pomoca wyciskarki wolnoobrotowej. Pulpa ważyła około 1kg. Na tym etapie zmierzyłem blg oddzielonego soku i wyniosło 4-5blg
6. W następnej kolejności wlałem sok do butli i dodałem 1,1l wody oraz 1kg cukru. Po rozpuszczeniu i wymieszaniu zmierzyłyłem blg i wzrosło do około 13blg.
Ostatnio zmieniony czwartek, 4 sty 2024, 16:29 przez mkondrat28, łącznie zmieniany 1 raz.