Glukoamylaza w proszku
-
- Posty: 20
- Rejestracja: piątek, 19 cze 2020, 16:08
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Producent Bimberku
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Glukoamylaza w proszku
Ja bym chyba trzymał się takiego dawkowania jak jest np tu:
https://enzymes.bio/product/100000u-g-d ... yme-price/
Wysłane z mojego Redmi Note 6 Pro przy użyciu Tapatalka
https://enzymes.bio/product/100000u-g-d ... yme-price/
Wysłane z mojego Redmi Note 6 Pro przy użyciu Tapatalka
-
- Posty: 1
- Rejestracja: piątek, 28 kwie 2023, 23:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Kontakt:
Re: Glukoamylaza w proszku
Zwykle zalecana dawka glukoamylazy wynosi około 0,5-1,5 g na kilogram masy skrobi. W przypadku produkcji alkoholu, ilość glukoamylazy zależy od rodzaju surowca, z którego jest wytwarzany alkohol.
Warto pamiętać, że nadmiar glukoamylazy może prowadzić do nadmiernego rozkładu skrobi na glukozę, co z kolei może wpłynąć na jakość produktu końcowego.
Warto pamiętać, że nadmiar glukoamylazy może prowadzić do nadmiernego rozkładu skrobi na glukozę, co z kolei może wpłynąć na jakość produktu końcowego.
-
Autor tematu - Posty: 304
- Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
- Podziękował: 36 razy
- Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Re: Glukoamylaza w proszku
Wracam do tematu powyższej glukoamylazy. Z góry odradzam jej kupna. Miała pójść do próby zacierania zbóż na zimno i klapa. Próbowałem zacierać tradycyjnie kilogram mąki aby ustalić ilość dawkowania. Dopiero za trzecim podejściem dawka w ilości 6gram spełniła swoją rolę. Wątpię aby zacieranie na zimno powiodło się. Prawdopodobnie musiałbym zwiększyć ilość a to już za duże koszta by były. Paczkę zużyłem do zatarcia tradycyjnego jednak bardzo długo to trwało w przeciwieństwie do enzymów płynnych.