Glukoamylaza w proszku

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kasko
300
Posty: 300
Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 43 razy

Post autor: Kasko »

Witam. Czy ktoś stosował poniższą glukoamylazę w proszku i wie jakie ilości stosować? Na opakowaniu nie ma żadnych informacji,na stronie aukcji również brak danych.
IMG_20230427_210155.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Wichurski
10
Posty: 16
Rejestracja: piątek, 19 cze 2020, 16:08
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Glukoamylaza w proszku

Post autor: Wichurski »

Ja bym chyba trzymał się takiego dawkowania jak jest np tu:
https://enzymes.bio/product/100000u-g-d ... yme-price/

Wysłane z mojego Redmi Note 6 Pro przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kasko
300
Posty: 300
Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Re: Glukoamylaza w proszku

Post autor: Kasko »

Dzięki za podpowiedź.
Awatar użytkownika

hejnok
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 28 kwie 2023, 23:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Kontakt:
Re: Glukoamylaza w proszku

Post autor: hejnok »

Zwykle zalecana dawka glukoamylazy wynosi około 0,5-1,5 g na kilogram masy skrobi. W przypadku produkcji alkoholu, ilość glukoamylazy zależy od rodzaju surowca, z którego jest wytwarzany alkohol.

Warto pamiętać, że nadmiar glukoamylazy może prowadzić do nadmiernego rozkładu skrobi na glukozę, co z kolei może wpłynąć na jakość produktu końcowego.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kasko
300
Posty: 300
Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Re: Glukoamylaza w proszku

Post autor: Kasko »

Dzięki wielkie
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kasko
300
Posty: 300
Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Re: Glukoamylaza w proszku

Post autor: Kasko »

Wracam do tematu powyższej glukoamylazy. Z góry odradzam jej kupna. Miała pójść do próby zacierania zbóż na zimno i klapa. Próbowałem zacierać tradycyjnie kilogram mąki aby ustalić ilość dawkowania. Dopiero za trzecim podejściem dawka w ilości 6gram spełniła swoją rolę. Wątpię aby zacieranie na zimno powiodło się. Prawdopodobnie musiałbym zwiększyć ilość a to już za duże koszta by były. Paczkę zużyłem do zatarcia tradycyjnego jednak bardzo długo to trwało w przeciwieństwie do enzymów płynnych.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”