Regulacja przepływu wody przez chlodnice - dławienie
-
Autor tematu - Posty: 22
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Hej, temat ciekawy do poruszenia, od pewnego czasu zaczęło mnie to zastanawiać. Nie ważne jest to, ze pracuje w firmie chemicznej, m.in też zajmuje się destylacją , uczono mnie od początku, aby zwiększyć wydajność pracy chłodnicy wodnej dławi się ją na wylocie, a nie na nie na wlocie, gdzie wszyscy regulujemy dopływ zimnej wody chłodniczej, a powinno się puścić ja na maxa i regulować na odpływie zwiększa się wtedy wydajność chłodnicy. Wczoraj Jack Parrot Alchemy - Jacek Plona wrzucił na FB mini shoutguna i i sam powiedział czego wcześniej nie dostrzegłem regulacje przepływu wody robi zawsze na wylocie, tutaj pojawia się meritum. Dlaczego regulujemy przepływ wody do chłodnicy, a nie dławimy go ?, zapraszam do dyskusji
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 13 lis 2023, 07:18 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowanie: 55 razy
Re: Regulacja przepływu wody przez chlodnice - dławienie
Chłodnice typu Shotgun, czy Liebiga zasila się w opisany przez Ciebie sposób, a dodatkowo w przeciwprądzie. To są masywne i solidne konstrukcje. Natomiast większość skraplaczy głowic kolumn rektyfikacyjnych jest tworzona z cienkiej rurki karbowanej, która przy tak wysokim ciśnieniu wody prędzej, czy później ulegnie zmęczeniu materiału. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 13 lis 2023, 13:04 przez aras.aras, łącznie zmieniany 1 raz.
Pszczoły nie tracą czasu na wyjaśnianie muchom, że miód jest lepszy niż gówno.
-
- Podziękował: 646 razy
- Otrzymał podziękowanie: 604 razy
Ja reguluję na wlocie bo 2 razy miałem gorący prysznic gdy regulowałem na wylocie. Pewnie mógłbym zrobić instalację wodną wytrzymującą pełne ciśnienie gorącej (>70*C) wody ale by była jak dla mnie zbyt "pancerna" i uciążliwa do obsługi przy dość częstych manipulacjach sprzętem.
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 399 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Shotgun zwykle zamontowany jest NAD kolumną i żeby pracował w przeciwprądzie zasilany jest od góry, co skutkuje swobodnym przepływem wody i gdyby nie był (przepływ) dławiony na wylocie, łatwo by się taki skraplacz/chłodnica zapowietrzał i nie pracował całą swoją objętością.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 46 razy
Może też być kwestia bezpieczeństwa - gdyby padł Ci zawór albo ktoś go przypadkiem przykręcił to jest jakiś cień szansy, że ciśnienie pary w chłodnicy go wywali i potem szybko się schłodzi aparatura płynącą wodą, kosztem zalania wodą. Przy dławieniu na wlocie wyrzuci jakieś zabezpieczenie i wyleje destylat. Oczywiście raczej w przypadku gdy destylujesz coś co ma > 100 stopni, bo przy etanolu zaworu na chłodnicy nie wywali.
Ale to tylko dywagacje - raczej jak już wspomniał @radius - raczej kwestia zapowietrzania.
Kto pracował w Płocku, ten się w cyrku nie śmieje
Ale to tylko dywagacje - raczej jak już wspomniał @radius - raczej kwestia zapowietrzania.
Kto pracował w Płocku, ten się w cyrku nie śmieje
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 13 lis 2023, 11:44 przez tanczacy-z-drozdzami, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 54 razy
Raczej o wytrzymałość bym się nie obawiał, dane z pierwszej lepszej strony sprzedającego dla fi 12 to 16 bar I zakres temperatury od - 270 do 600.
Oczywiście tyczy się to skraplaczy, gdzie wlot i wylot znajduje się na tym samym poziomie
Bardziej chyba chodzi o wygodę (bezstresową) obsługi instalacji praktycznie bezciśnieniowej, niż o oszczędność kilku litrów wody na całym procesieOczywiście tyczy się to skraplaczy, gdzie wlot i wylot znajduje się na tym samym poziomie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 13 lis 2023, 15:29 przez Mrooq, łącznie zmieniany 1 raz.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.