Montaż kranika z reduktorem osadu

O budowie destylatorów wszystko. Jak zbudować dobry sprzęt? Jakich materiałów użyć? Jak to połączyć w całość? To i wiele więcej...

Autor tematu
mariussmm
30
Posty: 31
Rejestracja: środa, 30 wrz 2020, 20:50

Post autor: mariussmm »

Witajcie
Chciałbym zmontować w swoich beczkach w.w kraniki. Na jakiej wysokości od dna powinien być umieszczony, dzięki i pozdro
koncentraty wina
Awatar użytkownika

leon24_36
200
Posty: 211
Rejestracja: wtorek, 18 paź 2011, 22:07
Krótko o sobie: Człowiek nie jest taki, żeby sobie nie poradzić
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Montaż kranika z reduktorem osadu

Post autor: leon24_36 »

Rozumiem że piszesz o kranach i reduktorach osadu popularnie stosowanych w piwowarstwie.
To zależy co w tych beczkach będziesz trzymał. Jeżeli będziesz robił cukrówki to osadu jest bardzo mało, wiec wysokość ustw sobie taką żeby kranik po przekręceniu rączką do dołu nie przeszkadzał w swobodnym postawieniu fermentora. Jeżeli chcesz zacierać i fermentować skrobię to tu najlepiej byłoby zrobić zacier, przefermentować, dać mu się dobrze samemu wyklarować i wtedy bedzie wiadomo gdzie umieścić kran (tu jest dużo więcej osadu niż przy cukrze). Przy zbożach i owocach te krany się raczej nie sprawdzą.
Awatar użytkownika

EdiWillow
350
Posty: 350
Rejestracja: czwartek, 26 wrz 2019, 09:29
Ulubiony Alkohol: Destylaty wszelakie
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 57 razy
Re: Montaż kranika z reduktorem osadu

Post autor: EdiWillow »

Zgadzam się z kolegą leon24_36. Stosowałem takie kraniki z reduktorem osadu przy fermentacji burzliwej, jak i bez reduktora wyłącznie do rozlewu brzeczki piwnej. Musisz jednak wiedzieć, że przy nastawach niskoprocentowych taki kranik zwiększa ryzyko zakażenia, ze względu na trudność w jego dezynfekcji. Przy fermentacji cukrówki moim zadaniem zbędna fatyga.
Pszczoły nie tracą czasu na wyjaśnianie muchom, że miód jest lepszy niż gówno.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Budowa Aparatury”