Witajcie
Chciałbym zmontować w swoich beczkach w.w kraniki. Na jakiej wysokości od dna powinien być umieszczony, dzięki i pozdro
Montaż kranika z reduktorem osadu
-
- Posty: 211
- Rejestracja: wtorek, 18 paź 2011, 22:07
- Krótko o sobie: Człowiek nie jest taki, żeby sobie nie poradzić
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Montaż kranika z reduktorem osadu
Rozumiem że piszesz o kranach i reduktorach osadu popularnie stosowanych w piwowarstwie.
To zależy co w tych beczkach będziesz trzymał. Jeżeli będziesz robił cukrówki to osadu jest bardzo mało, wiec wysokość ustw sobie taką żeby kranik po przekręceniu rączką do dołu nie przeszkadzał w swobodnym postawieniu fermentora. Jeżeli chcesz zacierać i fermentować skrobię to tu najlepiej byłoby zrobić zacier, przefermentować, dać mu się dobrze samemu wyklarować i wtedy bedzie wiadomo gdzie umieścić kran (tu jest dużo więcej osadu niż przy cukrze). Przy zbożach i owocach te krany się raczej nie sprawdzą.
To zależy co w tych beczkach będziesz trzymał. Jeżeli będziesz robił cukrówki to osadu jest bardzo mało, wiec wysokość ustw sobie taką żeby kranik po przekręceniu rączką do dołu nie przeszkadzał w swobodnym postawieniu fermentora. Jeżeli chcesz zacierać i fermentować skrobię to tu najlepiej byłoby zrobić zacier, przefermentować, dać mu się dobrze samemu wyklarować i wtedy bedzie wiadomo gdzie umieścić kran (tu jest dużo więcej osadu niż przy cukrze). Przy zbożach i owocach te krany się raczej nie sprawdzą.
-
- Posty: 350
- Rejestracja: czwartek, 26 wrz 2019, 09:29
- Ulubiony Alkohol: Destylaty wszelakie
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowanie: 57 razy
Re: Montaż kranika z reduktorem osadu
Zgadzam się z kolegą leon24_36. Stosowałem takie kraniki z reduktorem osadu przy fermentacji burzliwej, jak i bez reduktora wyłącznie do rozlewu brzeczki piwnej. Musisz jednak wiedzieć, że przy nastawach niskoprocentowych taki kranik zwiększa ryzyko zakażenia, ze względu na trudność w jego dezynfekcji. Przy fermentacji cukrówki moim zadaniem zbędna fatyga.
Pszczoły nie tracą czasu na wyjaśnianie muchom, że miód jest lepszy niż gówno.