„Czyszczenie” sprężynek miedzianych perhydrolem
-
Autor tematu - Posty: 28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
-
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 278 razy
- Otrzymał podziękowanie: 191 razy
Re: „Czyszczenie” sprężynek miedzianych perhydrolem
Ja miedź czyszczę po swojemu, znaczy czyściłem bo nie używam od lat. Opisywałem kiedyś na forum tylko nie wiem czy to było na AD czy aabratek.pl. Miedź ląduje w kwasku i zwykłej wodzie utlenionej 3 % na cała noc. Po tej nocy wymiana na świeży identyczny roztwór i po 2-3 min sypę na to kopiata łyżkę nadwęglanu sodu (oxi). Reakcja jest bardzo burzliwa i natychmiastowa. Najlepsze jest to że miedź później nie ciemniała nawet trzymana na sucho. Odkryłem to kiedyś przypadkiem Nawet ostatnio przez moje łapy przeszła kolumna gdzie w buforze były sprężynki miedziane i nie były czyszczone nigdy bo klient nie wiedział. Musiałem mój sposób powtórzyć 4 krotnie ale SP się odratowało. W załączniku foto przed i po. Co najlepsze, tego efektu nie było jak sypałem nadwęglan do tego samego roztworu czy był zimny czy podgrzany. Dopiero jak się wymieniło na świeży i gorący to dawało pożądany efekt.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Ulubiony Alkohol: Destylaty wszelakie
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowanie: 57 razy
Bo to utleniacz. Czytałem jednak opinie, że nie należy z nadwęglanem sodu przesadzać z ilością i częstotliwością. Niby osłabia strukturę tj. zwiększa kruchliwość miedzianych sprężynek.boxer1981228 pisze: ↑środa, 16 sie 2023, 18:32 Miedź ląduje w kwasku i zwykłej wodzie utlenionej 3 % na cała noc. Po tej nocy wymiana na świeży identyczny roztwór i po 2-3 min sypę na to kopiata łyżkę nadwęglanu sodu (oxi). Reakcja jest bardzo burzliwa i natychmiastowa.
Pszczoły nie tracą czasu na wyjaśnianie muchom, że miód jest lepszy niż gówno.
-
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Sprężynki do zwykłej wody z 20g kwasku i do zagotowania do tego łyżeczka ,,OXI" i tak z 15 minut na małym ogniu. Następnie wylewam wodę i czynność powtarzam jeszcze raz. Po drugim razie są czyste jak u boxera na zdjęciu .
Wylewam czarną wodę przepłukuję pod bieżącą wodą, aż woda jest czysta i zalewam wrzątkiem z kwaskiem cytrynowym. I w tej zalewie czekają do następnej destylacji
Ja czyszczę podobnie .
Sprężynki do zwykłej wody z 20g kwasku i do zagotowania do tego łyżeczka ,,OXI" i tak z 15 minut na małym ogniu. Następnie wylewam wodę i czynność powtarzam jeszcze raz. Po drugim razie są czyste jak u boxera na zdjęciu .
Wylewam czarną wodę przepłukuję pod bieżącą wodą, aż woda jest czysta i zalewam wrzątkiem z kwaskiem cytrynowym. I w tej zalewie czekają do następnej destylacji
-
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Czyli z perhydrolem też trzeba uważać... bo nadwęglan sodu to nic innego jak stabilizowany perhydrol w proszku... po rozpuszczeniu w wodzie rozpada się na nadtlenek wodoru i węglan sodu, kiedyś nawet można było kupić wodę utlenioną w tabletkach do przygotowania roztworu.aras.aras pisze: ↑środa, 16 sie 2023, 19:51Bo to utleniacz. Czytałem jednak opinie, że nie należy z nadwęglanem sodu przesadzać z ilością i częstotliwością. Niby osłabia strukturę tj. zwiększa kruchliwość miedzianych sprężynek.boxer1981228 pisze: ↑środa, 16 sie 2023, 18:32 ...min sypę na to kopiata łyżkę nadwęglanu sodu (oxi). Reakcja jest bardzo burzliwa i natychmiastowa.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 54 razy
Moje sprężynki w katalizatorze już zaliczyły sporo płukanek perhydrol i kwasek. Nie zaobserwowałem żadnych zmian fizycznych w strukturze drutu. Żadnej zwiększonej kruchliwości, rozciągają się na normalny drucik.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
-
- Podziękował: 64 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Ja gotuję roztwór kwasku, kiedy wrze zdejmuję z ognia, dodaję z butli trochę nadtlenku wodoru i mam gejzer, po którym najbardziej zasyfiona miedź jest czysta jak nowa.
Wszystko to dzieje się w ogródku i w momencie dodania perhydrolu oddalam się.
Zastanawia mnie regulacja procesu. Zależność od ilości (stężenia) kwasku, stężenia perhydrolu (12%, 35%) i jego ilości, temperatury roztworu?
Jest tu jakiś chemik???
Wie ktoś może jaki proces chemiczny zachodzi po dodaniu perhydrolu do roztworu wodnego kwasku cytrynowego.?rastro pisze: nadwęglan sodu to nic innego jak stabilizowany perhydrol w proszku... po rozpuszczeniu w wodzie rozpada się na nadtlenek wodoru i węglan sodu.
Ja gotuję roztwór kwasku, kiedy wrze zdejmuję z ognia, dodaję z butli trochę nadtlenku wodoru i mam gejzer, po którym najbardziej zasyfiona miedź jest czysta jak nowa.
Wszystko to dzieje się w ogródku i w momencie dodania perhydrolu oddalam się.
Zastanawia mnie regulacja procesu. Zależność od ilości (stężenia) kwasku, stężenia perhydrolu (12%, 35%) i jego ilości, temperatury roztworu?
Jest tu jakiś chemik???
-
Podejrzewam że na powierzchni sprężynek zachodzi jakaś reakcja redox, to trzeba by było poczytać, ale można założyć z dużą dozą pewności że czarna maź na sprężynkach to jest Cu2S. Może coś w ten deseń:
Cu2S + 2H2O2 → 2Cu + SO4 + 4H
Do tego rozkład H2O2 na wodę i czysty tlen.
Najpewniej głównym czynnikiem prowadzącym spowolnić reakcji jest temperatura i ilość dodanego H2O2. (mniejsze stężenie w połączeniu z mniejszą ilością)
Cu2S + 2H2O2 → 2Cu + SO4 + 4H
Do tego rozkład H2O2 na wodę i czysty tlen.
Najpewniej głównym czynnikiem prowadzącym spowolnić reakcji jest temperatura i ilość dodanego H2O2. (mniejsze stężenie w połączeniu z mniejszą ilością)
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Kiedyś na elektrodzie wyczytałem, że do czyszczenia plytek CU dają roztwór wody z kwaskiem, wodę utleniona i sól kuchenną. Ale czy ta sól coś zmienia to nie wiem. Ja uważam że najlepiej stosować jak najmniej chemii i kiedy daje sobie rade sam kwasek z wrzącą wodą to lepiej nie kombinować, ewentualnie tej wody utlenionej dać. Zawsze można proceder powtórzyć i dobrze wypłukać.
-
- Ulubiony Alkohol: Destylaty wszelakie
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowanie: 57 razy
Piotr Lipski vel plipek, szymonli zaleca czyszczenie miedzi poprzez kąpiel w samym roztworze kwasku z wodą, przed i po każdym procesie.
Ostatnio zmieniony piątek, 18 sie 2023, 07:22 przez EdiWillow, łącznie zmieniany 1 raz.
Pszczoły nie tracą czasu na wyjaśnianie muchom, że miód jest lepszy niż gówno.
-
- Podziękował: 64 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Rastro, w tej reakcji kwasu brakuje. Bo sam kwas czyści, ale kwas po dodaniu wody utlenionej czyści do setnej potęgi. To nawet nie ma porównania.
Kwas reaguje z tym syfem z miedzi, ale perhydrol powoduje super hiper turbo reakcję, jeszcze to wszystko zależy od temperatury.
Kwas reaguje z tym syfem z miedzi, ale perhydrol powoduje super hiper turbo reakcję, jeszcze to wszystko zależy od temperatury.
Ostatnio zmieniony czwartek, 17 sie 2023, 20:07 przez niebieski-n2, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Obawiam się, że nie jest to prawda, H2O2 jako silny utleniacz dość gwałtownie zamiata Cu2S, jest na tyle silnym utleniaczem że potrafi utlenić Cu(I) na Cu(II) oraz siarkę z S(-II) na S(IV). Kwas cytrynowy to dość słaby kwas, on może co najwyżej wejść w reakcję z Cu2S tworząc cytrynian miedzi(I) z jednoczesnym wyparciem siarkowodoru.
Obie reakcje doprowadzą do szczęśliwego finału, ale reakcja z H2O2 będzie zdecydowanie szybsza, sam kwasek będzie potrzebował zdecydowanie więcej czasu.
Obie reakcje doprowadzą do szczęśliwego finału, ale reakcja z H2O2 będzie zdecydowanie szybsza, sam kwasek będzie potrzebował zdecydowanie więcej czasu.
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
Pierwsze pytanie: Czy tak jak napisał @Krychu35 trzymacie sprężynki w roztworze kwasku cytrynowego, i sprężynki wsypujecie do bufora lub innej części tuż przed procesem?
Drugie pytanie; perhydrol, może i bardzo intensywnie usuwa siarkę z miedzi, ale jest też znacznym „donatorem” tlenu. Powoduje to pokrycie miedzi tlenkami (popularnie zwanymi patyną). Czy wobec tego zdolność reakcji miedzi pokrytej tlenkiem nie zmniejsza jej zdolności do wychwytywania związków siarki (bo o to chyba chodzi).
Trzecie pytanie: czy czyściciel sprężynki po każdym procesie, w którym te sprężynki były użyte, czy kierujecie się jakimiś innymi wskazówkami?
Pozdrawiam
Drugie pytanie; perhydrol, może i bardzo intensywnie usuwa siarkę z miedzi, ale jest też znacznym „donatorem” tlenu. Powoduje to pokrycie miedzi tlenkami (popularnie zwanymi patyną). Czy wobec tego zdolność reakcji miedzi pokrytej tlenkiem nie zmniejsza jej zdolności do wychwytywania związków siarki (bo o to chyba chodzi).
Trzecie pytanie: czy czyściciel sprężynki po każdym procesie, w którym te sprężynki były użyte, czy kierujecie się jakimiś innymi wskazówkami?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony piątek, 18 sie 2023, 15:01 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
@dziadek999
Dodam, że po wsypaniu sprężynek do rury przepłukuję je pod bieżącą wodą.
Sprężynki czyszczę zawsze po drugim gotowaniu
Co do pytania numer dwa - moim zdaniem takie przechowywanie sprężynek ( w roztworze wody z kwaskiem) nie powoduje pokrywanie ,,patyną" gdyż nie jest narażone bezpośrednio na tlen (powietrze). Ale mogę się mylić
Dodam, że po wsypaniu sprężynek do rury przepłukuję je pod bieżącą wodą.
Sprężynki czyszczę zawsze po drugim gotowaniu
Co do pytania numer dwa - moim zdaniem takie przechowywanie sprężynek ( w roztworze wody z kwaskiem) nie powoduje pokrywanie ,,patyną" gdyż nie jest narażone bezpośrednio na tlen (powietrze). Ale mogę się mylić
-
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Podziękował: 399 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Patyna to nie tlenki miedzi. To węglan wodorotlenek miedzi(II) o wzorze Cu2(OH)2CO3. W naszym przypadku, destylując nastawy czy zaciery, zawierające związki siarki (produkują je drożdże), powstaje na powierzchni miedzi siarczan (VI) hydroksomiedzi(II) - [Cu(OH)]2SO4.
A zielony nalot na sprężynkach czy miedzianym skraplaczu, czyli właśnie patyna, powstanie gdy nie przepłuczemy sprzętu po destylacji "kwaśnych" zacierów i pozostawimy bez osuszenia. Wtedy resztki zasiarczonych pogonów i dwutlenek węgla zawarty w powietrzu, wytworzą to zielonkawe paskudztwo
Kolego, piszesz bzdurydziadek999 pisze: ↑piątek, 18 sie 2023, 14:37 perhydrol, może i bardzo intensywnie usuwa siarkę z miedzi, ale jest też znacznym „donatorem” tlenu. Powoduje to pokrycie miedzi tlenkami (popularnie zwanymi patyną).
Patyna to nie tlenki miedzi. To węglan wodorotlenek miedzi(II) o wzorze Cu2(OH)2CO3. W naszym przypadku, destylując nastawy czy zaciery, zawierające związki siarki (produkują je drożdże), powstaje na powierzchni miedzi siarczan (VI) hydroksomiedzi(II) - [Cu(OH)]2SO4.
A zielony nalot na sprężynkach czy miedzianym skraplaczu, czyli właśnie patyna, powstanie gdy nie przepłuczemy sprzętu po destylacji "kwaśnych" zacierów i pozostawimy bez osuszenia. Wtedy resztki zasiarczonych pogonów i dwutlenek węgla zawarty w powietrzu, wytworzą to zielonkawe paskudztwo
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
-
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 568 razy
Sprężynki czyszczę co 4-5 procesów.
Wszystko zależy od tego do jakiej temp. w kotle mogę jechać
Jak do 99.8 to są czyste jak pupa niemowlęcia przed osraniem
Zaciery, nastawy z owoców czyszczą sprężynki ale trzeba jechać praktycznie do 100st w kegu ot i cała tajemnica
Wszystko zależy od tego do jakiej temp. w kotle mogę jechać
Jak do 99.8 to są czyste jak pupa niemowlęcia przed osraniem
Zaciery, nastawy z owoców czyszczą sprężynki ale trzeba jechać praktycznie do 100st w kegu ot i cała tajemnica
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM