Wyznaczanie zawartości alkoholu w winie (nastawie, zacierze)
Alkoholometryczne oznaczanie mocy po destylacji.
I. Przyrządy:
1. Przyrząd laboratoryjny do oznaczania mocy (kolba destylacyjna 400 - 500 ml, deflegmator , chłodnica pionowa spiralna, palnik lub maszynka elektryczna z regulacją grzania) lub aparat Sallerona.
2. Kolba miarowa 100 ml.
3. Pipeta 50 ml.
4. Cylinder szklany 100 ml.
5. Alkoholomierz (zakresy 0-10% i 10-20%).
II. Wykonanie oznaczenia:
Do kolby lub kociołka aparatu Sallerona wlewamy 100 ml wina odmierzone w kolbie miarowej 100 ml (temp. 200C. Kolbę popłukać trzykrotnie 70 ml wody używając pipety. Popłuczyny wlewać również do kolby destylacyjnej lub kociołka. Wino o wysokiej zawartości kwasów lotnych powinno być zobojętnione. Z chwilą rozpoczęcia destylacji regulować grzanie kolby, aby w wypadku pienienia nie doszło do przerzutu wina do chłodnicy i odbieralnika (intensywne pienienie występuje, jeżeli doszło przy zobojętnianiu wina do przekroczenia pH 7). Po odebraniu około 80-90 ml destylatu przerwać destylację. Uzupełnić destylat w kolbie miarowej wodą destylowaną do 100 ml i doprowadzając do temp. 200C. Przelać destylat do cylindra miarowego 100 ml i zmierzyć moc alkoholomierzem.
III. Oznaczenie ekstraktu.
Przy wykonaniu badania na zawartość alkoholu wykonujemy jednocześnie badanie areometryczne (cukromierz Ballinga) na zawartość ekstraktu w winie. W tym celu pozostałość w kolbie lub kociołku po destylacji przelewamy do kolby miarowej 100 ml. Uzupełniamy wodą do 100 ml, doprowadzając jednocześnie do temp. 200C. Zawartość przelewamy do cylindra miarowego 100 ml i mierzymy gęstość (ekstrakt rzeczywisty) cukromierzem Ballinga.
IV. Tymi metodami możemy też oznaczyć zawartość alkoholu i ekstraktu w piwie, zacierach, wódkach gatunkowych zawierających cukier. Próbę zacierów zawierających dużą ilość części stałych (gęste i kleiste) cedzimy najpierw przez płótno lniane. Przesącz bierzemy do wykonania oznaczenia.
Literatura: E. Pijanowski Teoria i ćwiczenia z technologii produktów owocowych i warzywnych.
Inne metody badań w następnych postach.
I. Przyrządy:
1. Przyrząd laboratoryjny do oznaczania mocy (kolba destylacyjna 400 - 500 ml, deflegmator , chłodnica pionowa spiralna, palnik lub maszynka elektryczna z regulacją grzania) lub aparat Sallerona.
2. Kolba miarowa 100 ml.
3. Pipeta 50 ml.
4. Cylinder szklany 100 ml.
5. Alkoholomierz (zakresy 0-10% i 10-20%).
II. Wykonanie oznaczenia:
Do kolby lub kociołka aparatu Sallerona wlewamy 100 ml wina odmierzone w kolbie miarowej 100 ml (temp. 200C. Kolbę popłukać trzykrotnie 70 ml wody używając pipety. Popłuczyny wlewać również do kolby destylacyjnej lub kociołka. Wino o wysokiej zawartości kwasów lotnych powinno być zobojętnione. Z chwilą rozpoczęcia destylacji regulować grzanie kolby, aby w wypadku pienienia nie doszło do przerzutu wina do chłodnicy i odbieralnika (intensywne pienienie występuje, jeżeli doszło przy zobojętnianiu wina do przekroczenia pH 7). Po odebraniu około 80-90 ml destylatu przerwać destylację. Uzupełnić destylat w kolbie miarowej wodą destylowaną do 100 ml i doprowadzając do temp. 200C. Przelać destylat do cylindra miarowego 100 ml i zmierzyć moc alkoholomierzem.
III. Oznaczenie ekstraktu.
Przy wykonaniu badania na zawartość alkoholu wykonujemy jednocześnie badanie areometryczne (cukromierz Ballinga) na zawartość ekstraktu w winie. W tym celu pozostałość w kolbie lub kociołku po destylacji przelewamy do kolby miarowej 100 ml. Uzupełniamy wodą do 100 ml, doprowadzając jednocześnie do temp. 200C. Zawartość przelewamy do cylindra miarowego 100 ml i mierzymy gęstość (ekstrakt rzeczywisty) cukromierzem Ballinga.
IV. Tymi metodami możemy też oznaczyć zawartość alkoholu i ekstraktu w piwie, zacierach, wódkach gatunkowych zawierających cukier. Próbę zacierów zawierających dużą ilość części stałych (gęste i kleiste) cedzimy najpierw przez płótno lniane. Przesącz bierzemy do wykonania oznaczenia.
Literatura: E. Pijanowski Teoria i ćwiczenia z technologii produktów owocowych i warzywnych.
Inne metody badań w następnych postach.
Re: Wyznaczanie zawartości alkoholu w winie (nastawie, zacie
Opis budowy aparatu Sallerona.
1. Kociołek - szkic z wymiarami (w miarę wierny gdyż przyłożyłem do papieru i odrysowałem). Patrz załączniki.
2. Trójnóg - jak wyżej szkic z wymiarami. Patrz załączniki.
Cdn.
1. Kociołek - szkic z wymiarami (w miarę wierny gdyż przyłożyłem do papieru i odrysowałem). Patrz załączniki.
2. Trójnóg - jak wyżej szkic z wymiarami. Patrz załączniki.
Cdn.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Wyznaczanie zawartości alkoholu w winie (nastawie, zacie
Pobieram próbę wsadu 100 ml dodaję 70 ml wody popłukując kolbę miarową. Oddestylowuję cały alkohol z kociołka i część wody. W kociołku pozostaje około 70 do 80 ml pozostałości z próby ale bez alkoholu. Przelewam zawartość kociołka do kolby miarowej i uzupełniam do 100 ml wodą dest. Przelewam do cylindra 100 ml i dokonuję pomiaru areometrem Ballinga. Pomiar próby wsadu bez oddestylowania alkoholu nazywamy odfermentowaniem pozornym (gdyż jest ono zaniżone przez alkohol). Odfermentowanie pozorne np zacieru cukrowego jest ujemne - poniżej zera. Pomiar gęstości po oddestylowaniu alkoholu nazywamy odfermentowaniem rzeczywistym albo ekstraktem rzeczywistym. Areometr Ballinga wykaże w wodzie destylowanej 00Blg.
Załącznik: Strona 264 i 265 z Poradnika kierownika gorzelni rolniczej. Marian Bobrowski, Jan Bonarek, Andrzej Brudzyński, Władysław Wierzbicki, Wydanie II poprawione i rozszerzone, Warszawa 1956.
Załącznik: Strona 264 i 265 z Poradnika kierownika gorzelni rolniczej. Marian Bobrowski, Jan Bonarek, Andrzej Brudzyński, Władysław Wierzbicki, Wydanie II poprawione i rozszerzone, Warszawa 1956.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Wyznaczanie zawartości alkoholu w winie (nastawie, zacie
Opis budowy aparatu Sallerona cd.
6. Zdjęcie deflegmatora aparatu Sallerona.
7. Zdjęcie odbieralnika - kolby 100 ml aparatu Sallerona.
-wysokość kolby 85 mm
-wysokość bańki 40 mm
-średnica bańki 63 mm
-średnica szyjki 25 mm
6. Zdjęcie deflegmatora aparatu Sallerona.
7. Zdjęcie odbieralnika - kolby 100 ml aparatu Sallerona.
-wysokość kolby 85 mm
-wysokość bańki 40 mm
-średnica bańki 63 mm
-średnica szyjki 25 mm
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 1704
- Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
- Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Wyznaczanie zawartości alkoholu w winie (nastawie, zacie
Dzwoniłem przed chwilą do firmy ChemLand i aparat składający się z kolby 500ml (nie wiem, czy nie wystarczyła by 250), nasadki kątowej i chłodnicy spiralnej kosztował by mnie ok. 100zł.
Do tego jeszcze statyw, łapy i planik - drugie tyle...
A Kolega Gobo skąd taki sp(i)rytny aparacik zdobył?
Do tego jeszcze statyw, łapy i planik - drugie tyle...
A Kolega Gobo skąd taki sp(i)rytny aparacik zdobył?
Re: Wyznaczanie zawartości alkoholu w winie (nastawie, zacie
Metoda ebulioskopowa oznaczania zawartości alkoholu w winie.
Metoda ta opiera się na fakcie, że im więcej dany roztwór zawiera alkoholu tym niższa jest temperatura jego wrzenia (temperatura wrzenia 100% alkoholu = 78,30C, 10% roztwór wrze przy 92,60C). Próbę wina, nastawu cukrowego doprowadzamy do wrzenia mierząc jego temperaturę wrzenia. Z tablic wrzenia roztworów wodno - alkoholowych znajdujemy moc wina, nastawu. Należałoby tu jeszcze dla większych dokładności wprowadzić poprawkę na ciśnienie atmosferyczne. Przyrządy służące do tego pomiaru nazywamy ebuliometrami. Dla celów orientacyjnych wystarczy mała kolba szklana i termometr.
Metoda ta opiera się na fakcie, że im więcej dany roztwór zawiera alkoholu tym niższa jest temperatura jego wrzenia (temperatura wrzenia 100% alkoholu = 78,30C, 10% roztwór wrze przy 92,60C). Próbę wina, nastawu cukrowego doprowadzamy do wrzenia mierząc jego temperaturę wrzenia. Z tablic wrzenia roztworów wodno - alkoholowych znajdujemy moc wina, nastawu. Należałoby tu jeszcze dla większych dokładności wprowadzić poprawkę na ciśnienie atmosferyczne. Przyrządy służące do tego pomiaru nazywamy ebuliometrami. Dla celów orientacyjnych wystarczy mała kolba szklana i termometr.
Re: Wyznaczanie zawartości alkoholu w winie (nastawie, zacie
http://sklep.chemland.pl/index.php?main ... Path=3_217
W tym sklepie można skompletować cały aparat za ok 60 zł łącznie z palnikiem,
więc jeśli komuś nie przeszkadza szkło a wydaje mi się że lepiej obserwować cały proces to cena jest naprawdę przystępna. Nie wiem tylko jaki jest koszt wysyłki.
Jeśli znajdzie się ktoś z okolic Rzeszowa chętny na taki komplet możemy zminimalizować koszty i zorganizować wspólne zamówienie.
W tym sklepie można skompletować cały aparat za ok 60 zł łącznie z palnikiem,
więc jeśli komuś nie przeszkadza szkło a wydaje mi się że lepiej obserwować cały proces to cena jest naprawdę przystępna. Nie wiem tylko jaki jest koszt wysyłki.
Jeśli znajdzie się ktoś z okolic Rzeszowa chętny na taki komplet możemy zminimalizować koszty i zorganizować wspólne zamówienie.
-
- Posty: 1704
- Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
- Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Wyznaczanie zawartości alkoholu w winie (nastawie, zacie
Ekhmmm...! http://alkohole-domowe.com/forum/post28457.html#p28457cyniu22 pisze:W tym sklepie można skompletować cały aparat za ok 60 zł łącznie z palnikiem
Re: Wyznaczanie zawartości alkoholu w winie (nastawie, zacie
Niestety nie posiadam tablic na których można precyzyjnie wyznaczyć stężenie alkoholu na podstawie temperatury wrzenia roztworów wodno alkoholowych. Załączam skan tabeli z książki "Technologia Gorzelnictwa" cz. II Warszawa 1965, autorzy: Kazimierz Jarosz i Jerzy Jarociński. Ponieważ w tabeli nie mamy stężeń co 1% obj. możemy z mniejszą dokładnością wyznaczyć je poprzez interpolację, wymaga to jednak zastosowania wzoru. Można odczytać z wykresu (mało dokładny) poniżej - patrz załącznik. Jeżeli będą chętni do skorzystania ze wzoru to wyprowadzę i podam. A może znajdzie ktoś dokładniejszą tabelę w internecie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 1704
- Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
- Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Wyznaczanie zawartości alkoholu w winie (nastawie, zacie
Proszę, oto temat z dokładnym wykresem: http://alkohole-domowe.com/forum/post1449.html#p1449
Re: Wyznaczanie zawartości alkoholu w winie (nastawie, zacie
Zamieszczam tablicę temperatur wrzenia roztworów wodno - alkoholowych, która obok wykresu: http://alkohole-domowe.com/forum/downlo ... &mode=view (załącznik z postu Kolegi Calyxa) może posłużyć do wyznaczania stężenia alkoholu w winie nastawie. Tablica jest oparta o tablicę z "Technologii Gorzelnictwa" K. Jarosza J. Jarocińskiego cz. II. Ponieważ ta z książki posiadała moc alkoholu w kroku co 5% obj. lub 10% obj. uszczegółowiłem ją do kroku co 1% obj. metodą interpolacji liniowej.
Patrz załącznik.
Patrz załącznik.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.