Wyznaczanie zawartości alkoholu w winie (nastawie, zacierze)

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...
Awatar użytkownika

Autor tematu
gobo
100
Posty: 115
Rejestracja: wtorek, 7 gru 2010, 16:03
Otrzymał podziękowanie: 12 razy

Post autor: gobo »

Alkoholometryczne oznaczanie mocy po destylacji.

I. Przyrządy:
1. Przyrząd laboratoryjny do oznaczania mocy (kolba destylacyjna 400 - 500 ml, deflegmator , chłodnica pionowa spiralna, palnik lub maszynka elektryczna z regulacją grzania) lub aparat Sallerona.
2. Kolba miarowa 100 ml.
3. Pipeta 50 ml.
4. Cylinder szklany 100 ml.
5. Alkoholomierz (zakresy 0-10% i 10-20%).

II. Wykonanie oznaczenia:
Do kolby lub kociołka aparatu Sallerona wlewamy 100 ml wina odmierzone w kolbie miarowej 100 ml (temp. 200C. Kolbę popłukać trzykrotnie 70 ml wody używając pipety. Popłuczyny wlewać również do kolby destylacyjnej lub kociołka. Wino o wysokiej zawartości kwasów lotnych powinno być zobojętnione. Z chwilą rozpoczęcia destylacji regulować grzanie kolby, aby w wypadku pienienia nie doszło do przerzutu wina do chłodnicy i odbieralnika (intensywne pienienie występuje, jeżeli doszło przy zobojętnianiu wina do przekroczenia pH 7). Po odebraniu około 80-90 ml destylatu przerwać destylację. Uzupełnić destylat w kolbie miarowej wodą destylowaną do 100 ml i doprowadzając do temp. 200C. Przelać destylat do cylindra miarowego 100 ml i zmierzyć moc alkoholomierzem.

III. Oznaczenie ekstraktu.
Przy wykonaniu badania na zawartość alkoholu wykonujemy jednocześnie badanie areometryczne (cukromierz Ballinga) na zawartość ekstraktu w winie. W tym celu pozostałość w kolbie lub kociołku po destylacji przelewamy do kolby miarowej 100 ml. Uzupełniamy wodą do 100 ml, doprowadzając jednocześnie do temp. 200C. Zawartość przelewamy do cylindra miarowego 100 ml i mierzymy gęstość (ekstrakt rzeczywisty) cukromierzem Ballinga.

IV. Tymi metodami możemy też oznaczyć zawartość alkoholu i ekstraktu w piwie, zacierach, wódkach gatunkowych zawierających cukier. Próbę zacierów zawierających dużą ilość części stałych (gęste i kleiste) cedzimy najpierw przez płótno lniane. Przesącz bierzemy do wykonania oznaczenia.

Literatura: E. Pijanowski Teoria i ćwiczenia z technologii produktów owocowych i warzywnych.

Inne metody badań w następnych postach.
promocja
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Wyznaczanie zawartości alkoholu w winie (nastawie, zacie

Post autor: Kucyk »

Mam wielką prośbę o opis aparatu Sallerona. Będę chciał zamówić jego wykonanie w zaprzyjaźnionej firmie Labit.
Awatar użytkownika

Autor tematu
gobo
100
Posty: 115
Rejestracja: wtorek, 7 gru 2010, 16:03
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Wyznaczanie zawartości alkoholu w winie (nastawie, zacie

Post autor: gobo »

Opis budowy aparatu Sallerona.

1. Kociołek - szkic z wymiarami (w miarę wierny gdyż przyłożyłem do papieru i odrysowałem). Patrz załączniki.
2. Trójnóg - jak wyżej szkic z wymiarami. Patrz załączniki.

Cdn.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Wyznaczanie zawartości alkoholu w winie (nastawie, zacie

Post autor: Kucyk »

Coś jest nie tak z oznaczeniem ekstraktu. Przecież nie możemy go wyznaczyć nie znając dokładnego stopnia rozcieńczenia wsadu!
Awatar użytkownika

Autor tematu
gobo
100
Posty: 115
Rejestracja: wtorek, 7 gru 2010, 16:03
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Wyznaczanie zawartości alkoholu w winie (nastawie, zacie

Post autor: gobo »

Pobieram próbę wsadu 100 ml dodaję 70 ml wody popłukując kolbę miarową. Oddestylowuję cały alkohol z kociołka i część wody. W kociołku pozostaje około 70 do 80 ml pozostałości z próby ale bez alkoholu. Przelewam zawartość kociołka do kolby miarowej i uzupełniam do 100 ml wodą dest. Przelewam do cylindra 100 ml i dokonuję pomiaru areometrem Ballinga. Pomiar próby wsadu bez oddestylowania alkoholu nazywamy odfermentowaniem pozornym (gdyż jest ono zaniżone przez alkohol). Odfermentowanie pozorne np zacieru cukrowego jest ujemne - poniżej zera. Pomiar gęstości po oddestylowaniu alkoholu nazywamy odfermentowaniem rzeczywistym albo ekstraktem rzeczywistym. Areometr Ballinga wykaże w wodzie destylowanej 00Blg.

Załącznik: Strona 264 i 265 z Poradnika kierownika gorzelni rolniczej. Marian Bobrowski, Jan Bonarek, Andrzej Brudzyński, Władysław Wierzbicki, Wydanie II poprawione i rozszerzone, Warszawa 1956.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Autor tematu
gobo
100
Posty: 115
Rejestracja: wtorek, 7 gru 2010, 16:03
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Wyznaczanie zawartości alkoholu w winie (nastawie, zacie

Post autor: gobo »

Opis budowy aparatu Sallerona cd.

3. Chłodnica aparatu Sallerona. Szkic z wymiarami i zdjęcia.
4. Nogi do chłodnicy. Szkic z wymiarami i zdjęcia.

Cdn.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Autor tematu
gobo
100
Posty: 115
Rejestracja: wtorek, 7 gru 2010, 16:03
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Wyznaczanie zawartości alkoholu w winie (nastawie, zacie

Post autor: gobo »

Opis budowy aparatu Sallerona cd.

5. Opis budowy palnika spirytusowego aparatu Sallerona - szkic z wymiarami i zdjęciami. Patrz załączniki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Autor tematu
gobo
100
Posty: 115
Rejestracja: wtorek, 7 gru 2010, 16:03
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Wyznaczanie zawartości alkoholu w winie (nastawie, zacie

Post autor: gobo »

Opis budowy aparatu Sallerona cd.

6. Zdjęcie deflegmatora aparatu Sallerona.
7. Zdjęcie odbieralnika - kolby 100 ml aparatu Sallerona.
-wysokość kolby 85 mm
-wysokość bańki 40 mm
-średnica bańki 63 mm
-średnica szyjki 25 mm
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Wyznaczanie zawartości alkoholu w winie (nastawie, zacie

Post autor: Kucyk »

Dzwoniłem przed chwilą do firmy ChemLand i aparat składający się z kolby 500ml (nie wiem, czy nie wystarczyła by 250), nasadki kątowej i chłodnicy spiralnej kosztował by mnie ok. 100zł.
Do tego jeszcze statyw, łapy i planik - drugie tyle...

A Kolega Gobo skąd taki sp(i)rytny aparacik zdobył?
Awatar użytkownika

Autor tematu
gobo
100
Posty: 115
Rejestracja: wtorek, 7 gru 2010, 16:03
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Wyznaczanie zawartości alkoholu w winie (nastawie, zacie

Post autor: gobo »

Witam!
No Kolego Kucyk, a firma Labit? To ja się tyle napracowałem w niedzieilę na darmo!
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Wyznaczanie zawartości alkoholu w winie (nastawie, zacie

Post autor: Kucyk »

Zaraz będę rysował schemat i do Pana Wojciecha mejla wyślę.
A Kolega się napracował nie tylko dla mnie, ale i dla wszystkich użytkowników,którym zależy na określeniu mocy nastawu, co proste bynajmniej nie jest.
Awatar użytkownika

Autor tematu
gobo
100
Posty: 115
Rejestracja: wtorek, 7 gru 2010, 16:03
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Wyznaczanie zawartości alkoholu w winie (nastawie, zacie

Post autor: gobo »

Metoda ebulioskopowa oznaczania zawartości alkoholu w winie.

Metoda ta opiera się na fakcie, że im więcej dany roztwór zawiera alkoholu tym niższa jest temperatura jego wrzenia (temperatura wrzenia 100% alkoholu = 78,30C, 10% roztwór wrze przy 92,60C). Próbę wina, nastawu cukrowego doprowadzamy do wrzenia mierząc jego temperaturę wrzenia. Z tablic wrzenia roztworów wodno - alkoholowych znajdujemy moc wina, nastawu. Należałoby tu jeszcze dla większych dokładności wprowadzić poprawkę na ciśnienie atmosferyczne. Przyrządy służące do tego pomiaru nazywamy ebuliometrami. Dla celów orientacyjnych wystarczy mała kolba szklana i termometr.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Wyznaczanie zawartości alkoholu w winie (nastawie, zacie

Post autor: radius »

Dawaj, dawaj te tablice :!: Niejeden z nas czeka na nie z niecierpliwością :klaszcze:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

cyniu22
30
Posty: 32
Rejestracja: poniedziałek, 4 paź 2010, 14:52
Re: Wyznaczanie zawartości alkoholu w winie (nastawie, zacie

Post autor: cyniu22 »

http://sklep.chemland.pl/index.php?main ... Path=3_217

W tym sklepie można skompletować cały aparat za ok 60 zł łącznie z palnikiem,
więc jeśli komuś nie przeszkadza szkło a wydaje mi się że lepiej obserwować cały proces to cena jest naprawdę przystępna. Nie wiem tylko jaki jest koszt wysyłki.

Jeśli znajdzie się ktoś z okolic Rzeszowa chętny na taki komplet możemy zminimalizować koszty i zorganizować wspólne zamówienie.
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Wyznaczanie zawartości alkoholu w winie (nastawie, zacie

Post autor: Kucyk »

cyniu22 pisze:W tym sklepie można skompletować cały aparat za ok 60 zł łącznie z palnikiem
Ekhmmm...! http://alkohole-domowe.com/forum/post28457.html#p28457
Awatar użytkownika

Autor tematu
gobo
100
Posty: 115
Rejestracja: wtorek, 7 gru 2010, 16:03
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Wyznaczanie zawartości alkoholu w winie (nastawie, zacie

Post autor: gobo »

Niestety nie posiadam tablic na których można precyzyjnie wyznaczyć stężenie alkoholu na podstawie temperatury wrzenia roztworów wodno alkoholowych. Załączam skan tabeli z książki "Technologia Gorzelnictwa" cz. II Warszawa 1965, autorzy: Kazimierz Jarosz i Jerzy Jarociński. Ponieważ w tabeli nie mamy stężeń co 1% obj. możemy z mniejszą dokładnością wyznaczyć je poprzez interpolację, wymaga to jednak zastosowania wzoru. Można odczytać z wykresu (mało dokładny) poniżej - patrz załącznik. Jeżeli będą chętni do skorzystania ze wzoru to wyprowadzę i podam. A może znajdzie ktoś dokładniejszą tabelę w internecie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Wyznaczanie zawartości alkoholu w winie (nastawie, zacie

Post autor: Kucyk »

Proszę, oto temat z dokładnym wykresem: http://alkohole-domowe.com/forum/post1449.html#p1449

cyniu22
30
Posty: 32
Rejestracja: poniedziałek, 4 paź 2010, 14:52
Re: Wyznaczanie zawartości alkoholu w winie (nastawie, zacie

Post autor: cyniu22 »

Kucyk czemu oni ci policzyli aż 100zł

-palnik spirytusowy 250ml 10zł
-kolba 250ml 15zł
-chłodnica ok 30zł
-2 kolba (na odbiór) 10zł
S =65zł
o czymś zapomniałem ?
skąd te 100zł?
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Wyznaczanie zawartości alkoholu w winie (nastawie, zacie

Post autor: Kucyk »

O nasadce łukowej 75o za 15 zł i o 23% podatku VAT.

Ponadto palnik 250ml kosztuje 13, a nie 10 zł, a chłodnica 33 zł.
Awatar użytkownika

Autor tematu
gobo
100
Posty: 115
Rejestracja: wtorek, 7 gru 2010, 16:03
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Wyznaczanie zawartości alkoholu w winie (nastawie, zacie

Post autor: gobo »

Zamieszczam tablicę temperatur wrzenia roztworów wodno - alkoholowych, która obok wykresu: http://alkohole-domowe.com/forum/downlo ... &mode=view (załącznik z postu Kolegi Calyxa) może posłużyć do wyznaczania stężenia alkoholu w winie nastawie. Tablica jest oparta o tablicę z "Technologii Gorzelnictwa" K. Jarosza J. Jarocińskiego cz. II. Ponieważ ta z książki posiadała moc alkoholu w kroku co 5% obj. lub 10% obj. uszczegółowiłem ją do kroku co 1% obj. metodą interpolacji liniowej.
Patrz załącznik.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”