![Sad :(](https://alkohole-domowe.com/forum/images/smilies/icon_e_sad.gif)
Czy da się to jeszcze jakoś uratować czy już pozostało tylko wylać lub zlać jako bezalkoholowe. Pewnie z 1 lub 2 % będzie bo trochę drożdże pracowały.
Ma ktoś jakąś radę?
Pozdrawiam
W przypadku piw domowych, wcale nie taka powszechna.r4dzio pisze:Tak, od lat klaruje piwo żelatyną, powszechna metoda. Tani i skuteczny sposób.
W piwowarstwie domowym klarowanie piwa żelatyną jest dość powszechną i już starą metodą. Dajesz ok 4g żelatyny do małego słoiczka (60-80ml) gorącej, ale nie wrzącej wody. Mieszasz wszystko przez kilka minut, po czym wlewasz do młodego piwa. Oczywiście fermentor na tym etapie jest w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce na tzw cold crash'u. Przez następne dwie-trzy doby dzieje się magia. Wszystkie osady, wraz z żelatyną siadają na dnie, a Ty dekantujesz swoje piwo znad nich.