Drożdże SACCHAROMYCES CEREVISIAE z Irlandziekgo marketu
-
Autor tematu - Posty: 7
- Rejestracja: niedziela, 23 paź 2022, 10:43
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Witam Brać Winiarską
Jestem nowy w temacie i szukam u nas w Irlandii odpowiednich drożdży. Dzisiaj znalazłem drożdże aktywne SACCHAROMYCES CEREVISIAE. Trochę poczytałem i wychodzi na to, że są to drożdże wykorzystywane w winiarstwie równiej jak i w piekarnictwie. Czy wino będzie dobre na tych drożdżach??? Dorzucam zdjęcia. Dzięki!
Wysłane z mojego SM-A515F przy użyciu Tapatalka
Jestem nowy w temacie i szukam u nas w Irlandii odpowiednich drożdży. Dzisiaj znalazłem drożdże aktywne SACCHAROMYCES CEREVISIAE. Trochę poczytałem i wychodzi na to, że są to drożdże wykorzystywane w winiarstwie równiej jak i w piekarnictwie. Czy wino będzie dobre na tych drożdżach??? Dorzucam zdjęcia. Dzięki!
Wysłane z mojego SM-A515F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 24 paź 2022, 12:41 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 707
- Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:17
- Krótko o sobie: Mówię mało, myślę dużo, czasem coś odpędzę, czasem coś wypiję.
- Ulubiony Alkohol: Wino z własnnej winnicy. Bimber tatusia.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 138 razy
- Otrzymał podziękowanie: 177 razy
- Kontakt:
Re: Drożdże z Irlandziekgo marketu
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Drożdże SACCHAROMYCES CEREVISIAE z Irlandziekgo marketu
Bez przesady, u mnie drożdże leżą nieraz po 2, 3 lata i są dawno już przeterminowane, a mimo to z żadnymi nie miałem nigdy problemów.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Drożdże SACCHAROMYCES CEREVISIAE z Irlandziekgo marketu
Wysoka wilgotność powietrza jest największym zagrożeniem dla przechowywania drożdży. Jeśli są w w torebkach z folii metalizowanej, a nie w papierowych to długo zachowują trwałość użytkową.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
-
- Posty: 2595
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Drożdże SACCHAROMYCES CEREVISIAE z Irlandziekgo marketu
Tylko przechowuję drożdże w lodówce lub zamrażarce.
Przechowywanie w wysokich i zmiennych temperaturach, wystawione na światło itp. powoduje, że czasami drożdże świeżo kupione, są już martwe.
Nie chodzi o przeterminowanie, sam też używam często po terminie i nie ma problemu.kiwitom23 pisze:Bez przesady, u mnie drożdże leżą nieraz po 2, 3 lata i są dawno już przeterminowane, a mimo to z żadnymi nie miałem nigdy problemów.
Tylko przechowuję drożdże w lodówce lub zamrażarce.
Przechowywanie w wysokich i zmiennych temperaturach, wystawione na światło itp. powoduje, że czasami drożdże świeżo kupione, są już martwe.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 24 paź 2022, 14:29 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 261 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: Drożdże SACCHAROMYCES CEREVISIAE z Irlandziekgo marketu
Ja nie wiem z czym problem, w Irlandii sklepów a sklepów zwłaszcza tych dedykowanych do hobby jest masa:
https://www.thehomebrewcompany.ie/
https://www.homebrewwest.ie/
https://smokeandpork.ie/
https://www.geterbrewed.ie/
do wyboru do koloru.
PS.
Jak potrzebujesz z czymś pomocy na miejscu w IE to wal do mnie jestem z Naas jak coś Jak będę mógł to pomogę.
https://www.thehomebrewcompany.ie/
https://www.homebrewwest.ie/
https://smokeandpork.ie/
https://www.geterbrewed.ie/
do wyboru do koloru.
PS.
Jak potrzebujesz z czymś pomocy na miejscu w IE to wal do mnie jestem z Naas jak coś Jak będę mógł to pomogę.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 24 paź 2022, 15:16 przez boxer1981228, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 7
- Rejestracja: niedziela, 23 paź 2022, 10:43
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: RE: Re: Drożdże SACCHAROMYCES CEREVISIAE z Irlandziekgo marketu
@HeniekStarr
Wysłane z mojego SM-A515F przy użyciu Tapatalka
@boxer1981228
Hej, tak wiem że online jest dużo tego ale szukałem czegoś blisko domu i szybko dostępnych. Te znalazłem w DUNNES STORES za €1.50 mam 4x10g. Dzięki za odzew
@Qba
Dzięki bardzo.
Wielkie dzięki za odpowiedzi ale nurtuje mnie jedna rzecz. Mianowicie wiadomo, że nie robi się wina z tradycyjnych drożdży Babuni a one w składzie mają dokładnie te same co podałem w tytule posta. Więc dlaczego piszecie ,że te co ja znalazłem są dobre. Czy wino nie będzie śmierdzieć drożdżami jak z piekarni ?
Wysłane z mojego SM-A515F przy użyciu Tapatalka
mod: nie cytuj całych postów
Wysłane z mojego SM-A515F przy użyciu Tapatalka
@boxer1981228
Hej, tak wiem że online jest dużo tego ale szukałem czegoś blisko domu i szybko dostępnych. Te znalazłem w DUNNES STORES za €1.50 mam 4x10g. Dzięki za odzew
@Qba
Dzięki bardzo.
Wielkie dzięki za odpowiedzi ale nurtuje mnie jedna rzecz. Mianowicie wiadomo, że nie robi się wina z tradycyjnych drożdży Babuni a one w składzie mają dokładnie te same co podałem w tytule posta. Więc dlaczego piszecie ,że te co ja znalazłem są dobre. Czy wino nie będzie śmierdzieć drożdżami jak z piekarni ?
Wysłane z mojego SM-A515F przy użyciu Tapatalka
mod: nie cytuj całych postów
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 24 paź 2022, 18:04 przez Qba, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
-
- Posty: 300
- Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Re: Drożdże SACCHAROMYCES CEREVISIAE z Irlandziekgo marketu
Ja też nie widzę zdjęć. Wnioskuję że te drożdże mogą się nie za bardzo nadawać. Zrób próbę np.w słoju wlej wody i trochę cukru jeśli po dodaniu drożdży zrobi się szybko burza i piana to będą to drożdże silne,agresywne a takie właśnie są typowe piekarnicze drożdże.
-
Autor tematu - Posty: 7
- Rejestracja: niedziela, 23 paź 2022, 10:43
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: RE: Re: Drożdże SACCHAROMYCES CEREVISIAE z Irlandziekgo marketu
Wysłane z mojego SM-A515F przy użyciu Tapatalka
Dodałem fotki,mam nadzieję że teraz się załadują. Zrobiłem test ,tak jak mówiłeś i drożdże rosną identycznie jak bayamusy ,które miałem poprzednio (miałem tylko raz). Rosną powoli i w jednym tępię. Nie jest to jakaś szybka-burzliwa piana. Na zdjęciach efekt po 6 minutach. Nie śmierdzą jakoś intensywnie. Uważam,że się nadają.Kasko pisze:Ja też nie widzę zdjęć. Wnioskuję że te drożdże mogą się nie za bardzo nadawać. Zrób próbę np.w słoju wlej wody i trochę cukru jeśli po dodaniu drożdży zrobi się szybko burza i piana to będą to drożdże silne,agresywne a takie właśnie są typowe piekarnicze drożdże.
Wysłane z mojego SM-A515F przy użyciu Tapatalka
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Drożdże SACCHAROMYCES CEREVISIAE z Irlandziekgo marketu
Pamiętaj, że sacharomyces cerevisiae to gatunek, a dopiero poszczególne szczepy są wyselekcjonowane do konkretnych celów, czy to w winiarstwie, gorzelnictwie czy piekarnictwie. To, co masz to na 96 % drożdże piekarnicze. Zrób próbę na kilku litrach moszczu i oceń, czy Twoim kubkom smakowym to odpowiada.
Na Twoim miejscu nie upierałbym się tak przy sklepie stacjonarnym, tylko odpowiedniej wiedzy nabył na forum,a zamówienie złożył w którymś ze sklepów, które podał box.
Na Twoim miejscu nie upierałbym się tak przy sklepie stacjonarnym, tylko odpowiedniej wiedzy nabył na forum,a zamówienie złożył w którymś ze sklepów, które podał box.
-
Autor tematu - Posty: 7
- Rejestracja: niedziela, 23 paź 2022, 10:43
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: RE: Re: Drożdże SACCHAROMYCES CEREVISIAE z Irlandziekgo marketu
Wysłane z mojego SM-A515F przy użyciu Tapatalka
Dzięki. Spróbuję zrobić wino na tych drożdżach i zobaczymy. Dzięki za informacje i wskazówki pozdro !HeniekStarr pisze:Pamiętaj, że sacharomyces cerevisiae to gatunek, a dopiero poszczególne szczepy są wyselekcjonowane do konkretnych celów, czy to w winiarstwie, gorzelnictwie czy piekarnictwie. To, co masz to na 96 % drożdże piekarnicze. Zrób próbę na kilku litrach moszczu i oceń, czy Twoim kubkom smakowym to odpowiada.
Na Twoim miejscu nie upierałbym się tak przy sklepie stacjonarnym, tylko odpowiedniej wiedzy nabył na forum,a zamówienie złożył w którymś ze sklepów, które podał box.
Wysłane z mojego SM-A515F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony wtorek, 25 paź 2022, 14:29 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.