Klarowanie cukrówki środkiem chemicznym

Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...

Autor tematu
Strongman
50
Posty: 54
Rejestracja: sobota, 2 lip 2022, 06:20
Podziękował: 3 razy

Post autor: Strongman »

Witam smakoszy.
Posiadam kolumne aabratek z systemem odbioru ovm. Czy do takiego sprzętu należy klarować cukrówkę,mam na myśli dodanie na przykład środka dwuskladnikowego klarovit. Tak się zastanawiam czy chemia nie popsuje smaku Urobku, a może zaczekać aż się sam wyklaruje?
Słyszałem jeszcze o białku jaja kurzego próbował ktoś z was tej metody?
koncentraty wina
Awatar użytkownika

psotamt
1200
Posty: 1200
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 179 razy
Otrzymał podziękowanie: 402 razy
Re: Klarowanie cukrówki środkiem chemicznym

Post autor: psotamt »

Klarować trzeba, choć są zwolennicy, że i bez tego jest dobrze. Ale kiedyś i z kanki od mleka było dobrze.
A z białkiem nie kombinuj, dwuskładnikowy preparat majątku nie kosztuje.
Jeśli jednak chciałbyś taniej, to poszukaj pod hasłem bentonit.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2716
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 253 razy
Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Klarowanie cukrówki środkiem chemicznym

Post autor: jakis1234 »

Najlepiej klarować grawitacyjnie, trwa to dłużej, ale nic nie musisz dodawać.
Jeżeli Ci się nie spieszy, to zostaw nastaw na kilka dni i będziesz miał pięknie wyklarowany.
Pozdrawiam z opolskiego.

użytkownik usunięty
Re: Klarowanie cukrówki środkiem chemicznym

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus :ok:
Może ten temat pomoże w rozwiązaniu problemu.
https://alkohole-domowe.com/forum/klaro ... -t675.html

Autor tematu
Strongman
50
Posty: 54
Rejestracja: sobota, 2 lip 2022, 06:20
Podziękował: 3 razy
Re: Klarowanie cukrówki środkiem chemicznym

Post autor: Strongman »

Dziękuję za odpiwiedzi. Postawie na bentonit. Macie może jakiś sprawdzony?

użytkownik usunięty
Re: Klarowanie cukrówki środkiem chemicznym

Post autor: użytkownik usunięty »

Bentonit?
Jest efektywny i dobrze wspomaga klarowanie nastawu w chłodne, zimne dni. Więc musisz niestety zaczekać lub uzbroić się w cierpliwość i klarować grawitacyjnie. Jeśli masz ciśnienie, zastosuj turbo klar.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Klarowanie cukrówki środkiem chemicznym

Post autor: rozrywek »

Lenistwo, jest wręcz powalające.
Aby się nie chciało odrobinę wysilić i użyć szukajki, setki postów jest o klarowaniu, oraz parędziesiąt tematów.
Ale poznaj dobrą wolę:
Najlepsze jest klarowanie grawitacyjne, innym sposobem jest wspomaganie się dwuskładnikowym środkiem klarującym.

Ten temat uważam za zbędny, wszystko na forum jest, po co zakładać nowy?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Autor tematu
Strongman
50
Posty: 54
Rejestracja: sobota, 2 lip 2022, 06:20
Podziękował: 3 razy
Re: Klarowanie cukrówki środkiem chemicznym

Post autor: Strongman »

Serdecznie dziękuję za pomoc. Jednak postawię na klarowanie dwuskładnikowe.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i Nastawy”