Ile destylatu może odparować?
Panowie mam pytanie, 4 rok bawię się w leżakowanie moich destylatów w dębowych beczkach.
Warunki to zaciemniona piwniczka o małej wilgotności z temp między 8-15 stopni w zależności od pory roku.
Beczki dąb europejski z Pawłowa, 20 litrów.
Rok temu wypalałem na nowo beczki i zalałem 2 whisky 1 bourbon. W trakcie roku spuściłem około 2l z każdej na tzw testy, po 12 miesiącach beczki są w ponad połowie puste..... Działka dla Aniołów to oczywista sprawa i im mniejsza beczka (mniejsza niż 225l) tym odparowania większe bo większy kontakt destylatu z drewnem, ale literatura mówi o 10-15% w skali roku, a nie 50%...Nasze destylaty powinny tracić na mocy i objętości bo to naturalny proces starzenia, 10l whisky w sile beczki (barrel strength) zawsze będzie miała poniżej 62% (moc z beczkowania) . Więc pytanie jak to wygląda u Was? Ile macie straty i czy u mnie te wartości nie są za kosmiczne??
Warunki to zaciemniona piwniczka o małej wilgotności z temp między 8-15 stopni w zależności od pory roku.
Beczki dąb europejski z Pawłowa, 20 litrów.
Rok temu wypalałem na nowo beczki i zalałem 2 whisky 1 bourbon. W trakcie roku spuściłem około 2l z każdej na tzw testy, po 12 miesiącach beczki są w ponad połowie puste..... Działka dla Aniołów to oczywista sprawa i im mniejsza beczka (mniejsza niż 225l) tym odparowania większe bo większy kontakt destylatu z drewnem, ale literatura mówi o 10-15% w skali roku, a nie 50%...Nasze destylaty powinny tracić na mocy i objętości bo to naturalny proces starzenia, 10l whisky w sile beczki (barrel strength) zawsze będzie miała poniżej 62% (moc z beczkowania) . Więc pytanie jak to wygląda u Was? Ile macie straty i czy u mnie te wartości nie są za kosmiczne??
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 568 razy
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
-
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Podziękował: 269 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Ile destylatu może odparować?
Tu niema nad czym myśleć... niestety ale prawie "nie niezależnie" od warunków beczka rządzi się swoimi prawami... temperatura, wilgotność a nawet ciśnienie atmosferyczne ma wpływ na dolę i szybkość dojrzewania/starzenia trunku.
Najgorsze jak ktoś zostawi suchą beczkę, wtedy zaczyna się prawdziwy problem nie dość, źe się rozsycha i przecieka to w dodatku po reanimacji pije destylat niesamowicie... dla mniej wytrwałych (i oczczędnych ) to tylko szczapy z piekarnika do szkła i to zakręconego ☺
Najgorsze jak ktoś zostawi suchą beczkę, wtedy zaczyna się prawdziwy problem nie dość, źe się rozsycha i przecieka to w dodatku po reanimacji pije destylat niesamowicie... dla mniej wytrwałych (i oczczędnych ) to tylko szczapy z piekarnika do szkła i to zakręconego ☺
Pozdrawiam Gacek.
-
U mnie beczka dębowa 5L z Pawłowianki - 3,5L destylatu z melasy z trzciny cukrowej, 2 razy destylowane w alembikach miedzianych, alko 57%, temp pomieszczenia w większości czasu 17°C latem ponad 20, wilgotności nie znam, po 11 miesiącach 1,5L alko 54%, objętość kosmos a % dziwnie mało spadło, lokalizacja Południowa Wielkopolska,
Pozdrawiam, Marek
Pozdrawiam, Marek
-
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
-
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
-
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
@spiker1974.
Dola, czy danina aniołów powinna oscylować w granicach 3% rocznie, i spadać, maksymalnie może dojść do 5%rocznie. A co rok z tendencją spadkową.
Tobie anioły wypiły nic, wszystko wytrąbił ten grzejnik i wilgotność prawie zerowa.
1Litr z 4,5 to naprawdę ogromna ilość.
Moc ci podskoczyła bo było sucho.
Musisz bardziej ujednolicić wilgotność.
Procentowość wsadu miałeś dobrą, 65% tak?
Czyli kaloryfer ci wytrąbił sporo wody, ale też sporo alko.
Zdecydowanie za dużo.
Poszukaj alternatywy do przechowywania, trunek, piszesz fajnie się ułożył, jeszcze się ułoży, tylko czy będzie co w ogóle pić.
Dolej do pełna teraz świeżego destylatu, zrobisz efekt Solera.
Dola, czy danina aniołów powinna oscylować w granicach 3% rocznie, i spadać, maksymalnie może dojść do 5%rocznie. A co rok z tendencją spadkową.
Tobie anioły wypiły nic, wszystko wytrąbił ten grzejnik i wilgotność prawie zerowa.
1Litr z 4,5 to naprawdę ogromna ilość.
Moc ci podskoczyła bo było sucho.
Musisz bardziej ujednolicić wilgotność.
Procentowość wsadu miałeś dobrą, 65% tak?
Czyli kaloryfer ci wytrąbił sporo wody, ale też sporo alko.
Zdecydowanie za dużo.
Poszukaj alternatywy do przechowywania, trunek, piszesz fajnie się ułożył, jeszcze się ułoży, tylko czy będzie co w ogóle pić.
Dolej do pełna teraz świeżego destylatu, zrobisz efekt Solera.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
-
Jak masz wagę to zwyczajnie teraz waż beczkę.
Zalałeś ją do pełna? Mam nadzieję że tak.
Jak to było świeżo opróżnione i zalane od nowa, to ci może beczka nie wychleje tyle co poprzednio.
Jaka wilgotność jest w piwnicy? Jaka by nie była, zapewne lepsza niż przy tym kalafiorze.
Zostawiłeś sobie trochę destylatu na dolewkę? Mam nadzieję że tak.
Aniołom trzeba pomagać, co wezmą to wezmą, aniołki mają to do siebie, że biorą coś, ale w zamian oddają destylatowi smak, aromat i tę wspaniałą nutę.
Tak mi się poetycko ujęło.
Zalałeś ją do pełna? Mam nadzieję że tak.
Jak to było świeżo opróżnione i zalane od nowa, to ci może beczka nie wychleje tyle co poprzednio.
Jaka wilgotność jest w piwnicy? Jaka by nie była, zapewne lepsza niż przy tym kalafiorze.
Zostawiłeś sobie trochę destylatu na dolewkę? Mam nadzieję że tak.
Aniołom trzeba pomagać, co wezmą to wezmą, aniołki mają to do siebie, że biorą coś, ale w zamian oddają destylatowi smak, aromat i tę wspaniałą nutę.
Tak mi się poetycko ujęło.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Inne beczki sa z węgier z firmy boros i te będę szczerze za kazdym razem polecać bo biją na głowę beczki pawlowianki. I pod względem wykonania jak i aromatów którymi pachnie świeża beczka.
Beczki byly przygotowane zgodnie z instrukcją, zalewane codziennie swieżą wodą. Nastepnie stalo w nich wino a pozniej mocne alkohole. Beczka byla zalewana 4krotnie i za kazdym razem taki sam ubytek. Obreczy nie dobije bo niestety zabite są gwoździami. Widocznych wycieków brak.rozrywek pisze:@mody170.
A jak przygotowyłeś beczkę do dostylatu?
Nie wszystkie beczki Pawłowianki to porażka.
Dobij obręcze i tyle.
Tylko nie samemu, to się robi we dwie osoby.
Od kogo masz te inne beczki że są takie super?
Inne beczki sa z węgier z firmy boros i te będę szczerze za kazdym razem polecać bo biją na głowę beczki pawlowianki. I pod względem wykonania jak i aromatów którymi pachnie świeża beczka.
Ostatnio zmieniony sobota, 18 cze 2022, 17:59 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.