Aktualne ceny cukru
Regulamin forum
1. Każdy producent/sklep powinien znajdować się w osobnym temacie.
2. Jeżeli chcesz pokazać swój sklep/firmę/produkt zrób to opisując czym się zajmujesz/produkujesz. Temat może mieć jeden aktywny odnośnik do twojej strony www.
3. Poszukiwaczy sprzętów i towarów odsyłamy do działu Targowisko
1. Każdy producent/sklep powinien znajdować się w osobnym temacie.
2. Jeżeli chcesz pokazać swój sklep/firmę/produkt zrób to opisując czym się zajmujesz/produkujesz. Temat może mieć jeden aktywny odnośnik do twojej strony www.
3. Poszukiwaczy sprzętów i towarów odsyłamy do działu Targowisko
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
-
- Posty: 2604
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Aktualne ceny cukru
Czyli zaczynamy powoli regulować ceny artykułów żywnościowych, jak to sugerował jeden z polityków, może czas zrobić zapasy wszystkiego co ma długie terminy przydatności... tylko patrzeć jak pojawią się bony uprawniające do zakupu
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
Autor tematu - Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
- Posty: 2604
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Aktualne ceny cukru
@rozrywek są różne kategorie żywności... w tej chwili VAT na pewne grupy jest 5% a na inne 8% zależy... zerowy VAT na cukier nie zmieni znacząco jego ceny... a przy obecnej inflacji jestem prawie pewien, że nie zmieni jej wcale. Nie ma co liczyć na cukier znacznie tańszy niż obecnie można dostać w marketach.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 7348
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Aktualne ceny cukru
Towary spożywcze objęte stawką 0% VAT od 1 lutego do 31 lipca 2022 r.
(sklasyfikowane w Nomenklaturze Scalonej wg. wskazanych kodów CN):
• CN 02 – Mięso i podroby jadalne
• CN ex 03 – Ryby i skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne – z wyłączeniem homarów i ośmiornic oraz innych towarów objętych CN 0306 - CN 0308
• CN 04 – Produkty mleczarskie; jaja ptasie; miód naturalny; jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
• CN 0504 00 00 – Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone
• CN 07 – Warzywa oraz niektóre korzenie i bulwy, jadalne
• CN 08 – Owoce i orzechy jadalne; skórki owoców cytrusowych lub melonów
• CN 10 – Zboża
• CN 11 – Produkty przemysłu młynarskiego; słód; skrobie; inulina; gluten pszenny
• CN ex 12 – Nasiona i owoce oleiste; ziarna, nasiona i owoce różne; rośliny przemysłowe lub lecznicze; słoma i pasza - wyłącznie towary przeznaczone do spożycia przez ludzi
• CN ex 15 – Tłuszcze i oleje pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego lub mikrobiologicznego oraz produkty ich rozkładu; gotowe tłuszcze jadalne; woski pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego - wyłącznie jadalne
• CN ex 16 – Przetwory z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, lub z owadów - z wyłączeniem:
1) kawioru oraz namiastek kawioru objętych CN 1604,
2) przetworów z homarów i ośmiornic oraz z innych towarów objętych CN 1603 00 i CN 1605
• CN 19 – Przetwory ze zbóż, mąki, skrobi lub mleka; pieczywa cukiernicze
• CN ex 20 – Przetwory z warzyw, owoców, orzechów lub pozostałych części roślin - z wyłączeniem produktów o rzeczywistej masowej mocy alkoholu powyżej 1,2%
• CN 2104 – Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane
• CN 2105 00 – Lody i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao
• CN ex 2106 – Tłuszcze złożone z produktów roślinnych lub zwierzęcych (miksy), wyroby seropodobne (analogi serów) oraz preparaty do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleko początkowe, preparaty do dalszego żywienia niemowląt, w tym mleko następne, mleko i mleko modyfikowane dla dzieci, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
• CN 2202 – Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych, z orzechów i warzywnych, objętych pozycją CN 2009 - wyłącznie produkty:
1) jogurty, maślanki, kefiry, mleko nieobjęte działem CN 04 – z wyłączeniem produktów zawierających kawę oraz jej ekstrakty, esencje lub koncentraty,
2) napoje bezalkoholowe, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego,
3) preparaty do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleko początkowe, preparaty do dalszego żywienia niemowląt, w tym mleko następne, mleko i mleko modyfikowane dla dzieci, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia,
4) niezawierające produktów objętych pozycjami od CN 0401 do CN 0404 lub tłuszczu uzyskanego z produktów objętych pozycjami od CN 0401 do CN 0404:
a) napoje na bazie soi o zawartości białka 2,8% masy lub większej (CN 2202 99 11),
b) napoje na bazie soi o zawartości białka mniejszej niż 2,8% masy; napoje na bazie orzechów objętych działem CN 08, zbóż objętych działem CN 10 lub nasion objętych działem CN 12 (CN 2202 99 15)
• Bez względu na CN – Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Źródło: Ministerstwo Finansów
Widzisz gdzieś na tej liście cukier
(sklasyfikowane w Nomenklaturze Scalonej wg. wskazanych kodów CN):
• CN 02 – Mięso i podroby jadalne
• CN ex 03 – Ryby i skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne – z wyłączeniem homarów i ośmiornic oraz innych towarów objętych CN 0306 - CN 0308
• CN 04 – Produkty mleczarskie; jaja ptasie; miód naturalny; jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
• CN 0504 00 00 – Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone
• CN 07 – Warzywa oraz niektóre korzenie i bulwy, jadalne
• CN 08 – Owoce i orzechy jadalne; skórki owoców cytrusowych lub melonów
• CN 10 – Zboża
• CN 11 – Produkty przemysłu młynarskiego; słód; skrobie; inulina; gluten pszenny
• CN ex 12 – Nasiona i owoce oleiste; ziarna, nasiona i owoce różne; rośliny przemysłowe lub lecznicze; słoma i pasza - wyłącznie towary przeznaczone do spożycia przez ludzi
• CN ex 15 – Tłuszcze i oleje pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego lub mikrobiologicznego oraz produkty ich rozkładu; gotowe tłuszcze jadalne; woski pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego - wyłącznie jadalne
• CN ex 16 – Przetwory z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, lub z owadów - z wyłączeniem:
1) kawioru oraz namiastek kawioru objętych CN 1604,
2) przetworów z homarów i ośmiornic oraz z innych towarów objętych CN 1603 00 i CN 1605
• CN 19 – Przetwory ze zbóż, mąki, skrobi lub mleka; pieczywa cukiernicze
• CN ex 20 – Przetwory z warzyw, owoców, orzechów lub pozostałych części roślin - z wyłączeniem produktów o rzeczywistej masowej mocy alkoholu powyżej 1,2%
• CN 2104 – Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane
• CN 2105 00 – Lody i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao
• CN ex 2106 – Tłuszcze złożone z produktów roślinnych lub zwierzęcych (miksy), wyroby seropodobne (analogi serów) oraz preparaty do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleko początkowe, preparaty do dalszego żywienia niemowląt, w tym mleko następne, mleko i mleko modyfikowane dla dzieci, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
• CN 2202 – Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych, z orzechów i warzywnych, objętych pozycją CN 2009 - wyłącznie produkty:
1) jogurty, maślanki, kefiry, mleko nieobjęte działem CN 04 – z wyłączeniem produktów zawierających kawę oraz jej ekstrakty, esencje lub koncentraty,
2) napoje bezalkoholowe, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego,
3) preparaty do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleko początkowe, preparaty do dalszego żywienia niemowląt, w tym mleko następne, mleko i mleko modyfikowane dla dzieci, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia,
4) niezawierające produktów objętych pozycjami od CN 0401 do CN 0404 lub tłuszczu uzyskanego z produktów objętych pozycjami od CN 0401 do CN 0404:
a) napoje na bazie soi o zawartości białka 2,8% masy lub większej (CN 2202 99 11),
b) napoje na bazie soi o zawartości białka mniejszej niż 2,8% masy; napoje na bazie orzechów objętych działem CN 08, zbóż objętych działem CN 10 lub nasion objętych działem CN 12 (CN 2202 99 15)
• Bez względu na CN – Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Źródło: Ministerstwo Finansów
Widzisz gdzieś na tej liście cukier
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Aktualne ceny cukru
Co najwyżej przez 1-2 dni od wprowadzenia obniżki watu. Później życie pójdzie swoją drogą. Inflacja, parcie pracowników na podwyżki zarobków. Wzrost cen energii elektr., gazu, wody, itp.
Myślisz, że w dalszym ciągu ceny towarów w sklepie pozostaną na tym samym poziomie? To nie PRL.
Cena towarów spożywczych to nie cena urzędowa. Masz w ogóle pojęcie jak kształtują się ceny?
Zrobili ludziom wodę z mózgu i efekty widać.
I nie zobaczysz.Kebab pisze:Niby znieśli czasowo podatek na żywność ale nie widziałem żeby cukier staniał. Cały czas 2.99zl/kg
Co najwyżej przez 1-2 dni od wprowadzenia obniżki watu. Później życie pójdzie swoją drogą. Inflacja, parcie pracowników na podwyżki zarobków. Wzrost cen energii elektr., gazu, wody, itp.
Myślisz, że w dalszym ciągu ceny towarów w sklepie pozostaną na tym samym poziomie? To nie PRL.
Cena towarów spożywczych to nie cena urzędowa. Masz w ogóle pojęcie jak kształtują się ceny?
Zrobili ludziom wodę z mózgu i efekty widać.
Ostatnio zmieniony wtorek, 8 lut 2022, 18:53 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 1052
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Aktualne ceny cukru
Miałem izolację właśnie w trakcie wejścia 0% VAT. Wchodzę do sklepu po izolacji i cukier jak był po 2,99, tak dalej jest. Pieczywo nie staniało ani grosz. Masło nie staniało w promocjach, standardowe ceny jeszcze bardziej w górę. Mąka droższa, szczytem żytnia - 50% w ciągu 10 dni z obniżką VAT, 100% w przeciągu 3 m-cy (Żytnia z Gdańskich Młynów w Auchan ze 1,64 przed świętami na 3,22 aktualnie). Wieprzowina jedynie znów potaniała, jak widać Europa wciąż nie poradziła sobie z nadwyżkami wieprzowiny. Jedyna zauważalna różnica w cenach to oprawa graficzna - pojawiły się czerwone wlepki z żółtym 0%VAT. A paliwo... Zapytajcie przedsiębiorców ile podrożało z okazji obniżenia VAT.
Sam się sobą brzydzę, że zrobiłem polityczny OT...
Sam się sobą brzydzę, że zrobiłem polityczny OT...
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
Re: Aktualne ceny cukru
Dobrze wiedzieć bo info było rzekomo że po dechę na paragon. I po to ten temat właśnie dla tych którzy go tak bardzo nie chcąwolan pisze:@Kebab Kupiłem więcej niż 10kg na jeden paragon, nie musiałem nic rozbijać
Ostatnio zmieniony wtorek, 8 lut 2022, 23:27 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 137
- Rejestracja: czwartek, 6 wrz 2018, 14:03
- Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i chyba zostanę taki jaki jestem
- Ulubiony Alkohol: domowy trunek
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Aktualne ceny cukru
17.02.2022 Carrefour cena 2.39zł limit na paragon 10kg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sobota, 12 lut 2022, 10:42 przez land75, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1925
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Aktualne ceny cukru
To już powoli zaczyna opłacać się kupować glukozę.
Ostatnio zmieniony czwartek, 2 cze 2022, 12:29 przez drgranatt, łącznie zmieniany 1 raz.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 1925
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Aktualne ceny cukru
Tak zgadza się ale...
Wydajność jest mniejsza ale na tę samą ilość grzybków dajemy 25% więcej glukozy. Jak zwykle, diabeł tkwi w szczegółach.
No i lepszą jakość mamy a to jest już niemierzalne.
Wydajność jest mniejsza ale na tę samą ilość grzybków dajemy 25% więcej glukozy. Jak zwykle, diabeł tkwi w szczegółach.
No i lepszą jakość mamy a to jest już niemierzalne.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 114
- Rejestracja: środa, 24 lut 2021, 14:11
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Mój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Aktualne ceny cukru
Oficjalna marketowa cena cukru 3.22 co czyni go najtańszym i najprostrzym ale czy najtanszym surowcem trzeba puścić go minimum dwa razy i może jeszcze pół i tu jest pies pogrzebany, ja robię na skrobi ziemniaczanej z Trzemeszna kupuję w Makro po 3.8zl blg zawsze 25 gotuje tylko raz wolniej odbierając jakość w moim i towarzystwa odczuciach ok co czyni ją bardzo konkurencyjnym surowcem co do cukru może i tańszym no jeszcze kwestia zatarcia z enzymami ale to koszty znikome.
-
- Posty: 114
- Rejestracja: środa, 24 lut 2021, 14:11
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Mój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
-
- Posty: 2595
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Aktualne ceny cukru
Po przerobieniu pewnej ilości cukru i zapewnieniu sobie zapasów do nalewek zacząłem się bawić innymi surowcami i wiem, że wódka z mąki czy zbóż jest zdecydowanie ciekawsza i lepsza niż z cukru. Dlatego już nie robię cukrówek.
A ponieważ nie potrzebuję tego wiele, to nawet niespecjalnie patrzę na cenę surowca.
Ziemniaczanka jest dużo ciekawsza (chociaż ją też robiłem metodą 2,5).
Ale skończmy może z offtopami, temat jest o cenach cukru.
Ostatnie moje wyroby były z cukru inwertowanego, efekt podobny, ale roboty mniej.
Tyle, że mi się udało kupić go po 1 zł za litr
A ponieważ nie potrzebuję tego wiele, to nawet niespecjalnie patrzę na cenę surowca.
Ziemniaczanka jest dużo ciekawsza (chociaż ją też robiłem metodą 2,5).
Ale skończmy może z offtopami, temat jest o cenach cukru.
Ostatnie moje wyroby były z cukru inwertowanego, efekt podobny, ale roboty mniej.
Tyle, że mi się udało kupić go po 1 zł za litr
Pozdrawiam z opolskiego.