Dobrze zrozumiałem że zrobiłeś macerat na surówce.
A potem destylowałeś jeszcze raz?
Jak podzieliłeś frakcje? Przy pierwszym i przy drugim przebiegu?
Znaleziono 2642 wyniki
- środa, 24 lut 2021, 20:56
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Spolszczony Chief Gowanus, czyli swojski genever.
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 159
- środa, 24 lut 2021, 00:48
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: Fermentacja ciągła
- Odpowiedzi: 19
- Odsłony: 732
Re: Fermentacja ciągła
Marcel 7. Pobierzesz litr jeszcze pracującego nastawu. Drożdźy turbo. Nie napowietrzysz nastawu aby się zaczęły mnożyć odpowiednio i założysz temat .dlaczego nastaw nie pracuje. Nawet nie podałeś z jakiego blg nastawu zamierzasz wxiąć próbkę. Pomysł jest i owszem. Ale i czas i praca nad tym i to co ...
- wtorek, 23 lut 2021, 23:49
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Projektowanie mocy nalewki
- Odpowiedzi: 44
- Odsłony: 1359
Re: Projektowanie mocy nalewki
Zaczyna się robić kibel. A autorowi raczej na kiblu nie zależało. Ja takich danych nie posiadam i tu nie pomogę. Chce wojtek dane. Jak ktoś ma to niech mu wklei. Ja wiem jedno.......owoców jest tyle i tyle jest przepisów na to. Projektowanie mocy. Obliczanie. To wszystko jest wstępne. A potem co ma ...
- wtorek, 23 lut 2021, 22:35
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: Mętny destylat po odpędzie...
- Odpowiedzi: 21
- Odsłony: 501
Re: Mętny destylat po odpędzie...
Grzanie zbyt dużą mocą to jedno. O tym już wspominałem.
Dochodzi jeszcze kwestia samego zacieru w sensie stricto.
Ja rozumiem że to nowy szlak. I się wkurzasz.
Dalej intryguje mnie ten zapach.
Może to nowość której nie doświadczyłeś wcześniej?
Może i tak być?
Dochodzi jeszcze kwestia samego zacieru w sensie stricto.
Ja rozumiem że to nowy szlak. I się wkurzasz.
Dalej intryguje mnie ten zapach.
Może to nowość której nie doświadczyłeś wcześniej?
Może i tak być?
- wtorek, 23 lut 2021, 22:23
- Forum: Po Godzinach
- Temat: AMANTADYNA i leczenie Covid 19
- Odpowiedzi: 18
- Odsłony: 468
Re: AMANTADYNA i leczenie Covid 19
No czosnek z pewnością.
Na pewno nie zaszkodzi. Ma sprawdzone działanie antybakteryjne.
Wino też.
W pracy cały czas się spotykam z ......keep distance. Two metres.
A tu nawpierdzielam się i dystans od razu sam się zachowuje.
Czosnek nie zaszkodzi. A wino to.....dla zdrowotności.jak mawiał Pawlak.
Na pewno nie zaszkodzi. Ma sprawdzone działanie antybakteryjne.
Wino też.
W pracy cały czas się spotykam z ......keep distance. Two metres.
A tu nawpierdzielam się i dystans od razu sam się zachowuje.
Czosnek nie zaszkodzi. A wino to.....dla zdrowotności.jak mawiał Pawlak.
- wtorek, 23 lut 2021, 22:09
- Forum: Po Godzinach
- Temat: AMANTADYNA i leczenie Covid 19
- Odpowiedzi: 18
- Odsłony: 468
Re: AMANTADYNA i leczenie Covid 19
Wirus wirusem. Gdzieś ty był zielony bydlaku??? Covid by cię nie ruszył. Takiego grzyba?. Ani takiego jak ja. Cieszę się że się odezwałeś wreszcie. Już myslałem że cię tam niedzwiedzie.....ten tego. I ci się podoba. Co do tego tematu to trochę się dowiadywałem i przyznam że jestem sceptycznie nastaw...
- wtorek, 23 lut 2021, 21:35
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Klasyfikacja nalewek - Słodkie, półsłodkie i wytrawne
- Odpowiedzi: 16
- Odsłony: 545
Re: Klasyfikacja nalewek - Słodkie, półsłodkie i wytrawne
Kurdę. Tak.
Przepraszam zatem za zaśmiecenie.
Moja kulpa.
Są dwa pokrewne tematy. Bardzo blisko siebie.
I stąd błąd.
Przepraszam zatem za zaśmiecenie.
Moja kulpa.
Są dwa pokrewne tematy. Bardzo blisko siebie.
I stąd błąd.
- wtorek, 23 lut 2021, 17:47
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Klasyfikacja nalewek - Słodkie, półsłodkie i wytrawne
- Odpowiedzi: 16
- Odsłony: 545
Re: Klasyfikacja nalewek - Słodkie, półsłodkie i wytrawne
Podziel nalewkę na owoce. Miękkie średniomiękkie i twarde. Jedne puszczą wiele. Inne trochę a inne nic. Nie celuj w 35. Celuj wyżej. Szczególnie przy owocach miękkich. Naprawdę szkoda nie dodać tego do głównego trunku. Przy projektowaniu z miękkimi jest łatwiej. Cukier owoce i masz gotową objętość. ...
- wtorek, 23 lut 2021, 16:41
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: Mętny destylat po odpędzie...
- Odpowiedzi: 21
- Odsłony: 501
Re: Mętny destylat po odpędzie...
Rastro coś mi tu nie pasi.
Te porywanie. Zrób destabilizację wyłączając grzanie na jakiś czas. I zmniejsz moc.
Te porywanie. Zrób destabilizację wyłączając grzanie na jakiś czas. I zmniejsz moc.
- wtorek, 23 lut 2021, 11:29
- Forum: Przywitaj Się!
- Temat: artek202
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 110
Re: artek202
Ja też cie witam.
Jako laik zadaj więcej pytań odnośnie sprzętu.
Im precyzyjniesz zadasz pytanie tym bardziej precyzyjną odpowiedź uzyskasz.
Pozdrawiam.
Jako laik zadaj więcej pytań odnośnie sprzętu.
Im precyzyjniesz zadasz pytanie tym bardziej precyzyjną odpowiedź uzyskasz.
Pozdrawiam.
- wtorek, 23 lut 2021, 10:58
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: Mętny destylat po odpędzie...
- Odpowiedzi: 21
- Odsłony: 501
Re: Mętny destylat po odpędzie...
Trochę nie podoba mi się ten kwaśnawy zapach jak to określasz. Coś czuję że będziesz miał straty spore. Na wszelki wypadek przy swojej normalnej mocy roboczej zmniejsz. W skali na 80% tego co zawsze grzejesz. Nie zaszkodzi a może pomóc. Nie jesteś nowicjusz i wiesz jak prowadzić proces. Zwolnij .......
- wtorek, 23 lut 2021, 10:04
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: Mętny destylat po odpędzie...
- Odpowiedzi: 21
- Odsłony: 501
Re: Mętny destylat po odpędzie...
Rastro. Nic zlego się jeszcze nie stalo. Zadzialaly dwa czynniki; Za mocno przygrzałeś i nie było dobrze sklarowane. Wydajność masz niezłą czyli nie spiepszyłeś zacieru. Pośpieszyłeś się. Ot co. Druga gonitwa ci to zalatwi. A ten brokat. To wina klarowania. Zostaw to na tydzień. Zobaczysz że jeszcze...
- wtorek, 23 lut 2021, 09:54
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: Moj pierwszy RUM
- Odpowiedzi: 12
- Odsłony: 519
Re: Moj pierwszy RUM
Nie dotykaj tych zimnych palców w ogole. Ich tam nie ma. One ci wszystko wycięły. Dowaliłeś grzania i to też miało znaczenie kluczowe. Pierwsze to musisz się zaopatrzyć w regulator na większej grzałce. Rum to rum. To nie cukrówka gdzie wycinasz wszystko. W tym wypadku i przedgon i pogon jest bardzie...
- wtorek, 23 lut 2021, 09:32
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Klasyfikacja nalewek - Słodkie, półsłodkie i wytrawne
- Odpowiedzi: 16
- Odsłony: 545
Re: Klasyfikacja nalewek - Słodkie, półsłodkie i wytrawne
W nalewkach wytrawnych też cukier jest. Tutaj możesz się pokusić o dwa typy kwalifikacji. Rodzaj owoców oraz słodkość docelowa. Jedne owoce lubią cukier inne nie. Ponieważ zdominuje cukier smak. Wytrawne Półsłodkie Słodkie. Wojtkowa prywatna kwalifikacja. A też nic nie stoi na przeszkodzie z jednego...
- wtorek, 23 lut 2021, 09:10
- Forum: Destylacja i Rektyfikacja
- Temat: Pytania dotyczące OVM z Australii.
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 313
Re: Pytania dotyczące OVM z Australii.
Nie wierzę. Na początek Namaste. Hindus w Sydney kompletuje ruski sprzęt od chińczyków i na Polskich stronach szuka odpowiedzi. I brakuje abyś miał na imię Carlos. Ale się ubawiłem. Już cię lubię. Wrzuć zdjęcia wszystkiego co masz to wtedy pomożemy. Rozumiem że korzystasz z translatora i stąd nieści...
- wtorek, 23 lut 2021, 08:49
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Słòd w domowych warunkach - kiełkowanie
- Odpowiedzi: 18
- Odsłony: 546
Re: Słòd w domowych warunkach - kiełkowanie
Rastro zgadza się że każda gorzelnia chce obniżać koszty. Stąd właśnie jakoś spirytusu nie powala. A tutaj kolega chce podwyżać koszta suszarnią. Zaczyna super. Kiełkuje aby uwolnić enzymy naturalnie. Nie sztuka tylko wlać z buteleczki A a potem z B. Oczywiście nie neguję tutaj innych metod prostrzy...
- wtorek, 23 lut 2021, 00:55
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: Moj pierwszy RUM
- Odpowiedzi: 12
- Odsłony: 519
Re: Moj pierwszy RUM
No osiągi klasyczne.
Ok 80 volt.
Rumopodobne coś.
A węgiel?.
Potrzebny jak dziwce majtki.
Wyciąłeś wszystko co zawierało aromat i smak.
Dzielenie frakcji się kłania.
Ok 80 volt.
Rumopodobne coś.
A węgiel?.
Potrzebny jak dziwce majtki.
Wyciąłeś wszystko co zawierało aromat i smak.
Dzielenie frakcji się kłania.
- wtorek, 23 lut 2021, 00:40
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Projektowanie mocy nalewki
- Odpowiedzi: 44
- Odsłony: 1359
Re: Projektowanie mocy nalewki
Robert9 zaskoczyłeś mnie. Nie obraziłeś się. Pytanie ile nalewek w życiu zrobiłeś? A ja bym chętnie spróbował kieliszeczek od pana Jakis1234. To musi być coś. A od pana Wojtek5 to najbardziej się bym napił tej najbardziej spartolonej?. Dlaczego? Bo chciałbym wiedzieć co spartolił. I chętnie się dowi...
- poniedziałek, 22 lut 2021, 23:07
- Forum: Destylacja i rektyfikacja metodą pot still
- Temat: Do jakiego procentu zbierać bimber?
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 482
Re: Do jakiego procentu zbierać bimber?
Przepraszam. Ale nie wkurza was to?? Przychodzi jakis koles. Zaklada temat. Kompletnie bez sensu. Zamiast poczytac troche. Ja nawet chciałem pomóc. Nie jeden zresztà. Ale ktoś zakłada tak durny temat. Zaśmieca wszystko. I nawet nie odzywa się sam. Ma wyjebane. Zgłaszam cały temat...nie post temat do...
- poniedziałek, 22 lut 2021, 22:49
- Forum: Przywitaj Się!
- Temat: artek202
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 110
Re: artek202
Dużo przed tobą.
Przez chwilę będziesz miał wrażenie że jesteś w lesie
A potem się ułoży.
Przez chwilę będziesz miał wrażenie że jesteś w lesie
A potem się ułoży.