Witam,
Jakiś czas temu zakupiłem kuchenkę ceramiczną browin do zacierania (poprzednia próba na gazie zakończyła się przypaleniem blatu). Dziś jednak podczas próby zatarcia słodu jęczmiennego garnek emaliowany przypalił się do niej (w zasadzie ta emalia z garnka). Kuchenka działa, pęknięta nie jest, ale pozostało na niej wgniecenie jakby szkło się stopiło. Czy po zakupie nowego garnka mogę jej dalej spokojnie używać, czy jednak muszę szukać nowego źródła grzania? Jestem totalnie zielony w kwestiach kuchenek ceramicznych. Do producenta napisałem, jednak nie posiadają części więc naprawa nie wchodzi w grę. Będę wdzięczny za odpowiedzi.
Przypalenie kuchenki ceramicznej browin 3200W
-
Autor tematu - Posty: 22
- Krótko o sobie: "Najważniejszą przyprawą piernika i destylatu jest czas"
- Ulubiony Alkohol: Wszelkie starzone trunki
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wtorek, 31 maja 2022, 21:04 przez fanatyk5l, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, fanatyk5l
-
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Przypalenie kuchenki ceramicznej browin 3200W
Wpisz w google grafika Emalia - indukcja i sam zobaczysz efekty
Tak, ale nie kupuj emaliowanego. W instrukcji kuchenki zapewne jest napisane żeby emaliowanych nie używać. Emalia lubi odpryskiwać i wtapiać się w indukcję (w szkło).fanatyk5l pisze: Czy po zakupie nowego garnka mogę jej dalej spokojnie używać, czy jednak muszę szukać nowego źródła grzania? Jestem totalnie zielony w kwestiach kuchenek ceramicznych. Do producenta napisałem, jednak nie posiadają części więc naprawa nie wchodzi w grę. Będę wdzięczny za odpowiedzi.
Wpisz w google grafika Emalia - indukcja i sam zobaczysz efekty
Ostatnio zmieniony środa, 1 cze 2022, 12:54 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Dziękuję za odpowiedź, emalii już drugi raz nie kupię, na pewno coś ze stali nierdzewnej. Po pierwsze ten garnek 30l po wypełnieniu słodem i wodą do pełna strasznie się odkształcał a po drugie przypalało się do niego czasam. Pora pomyśleć o czymś z podwójnym dnem. Instrukcję browinu czytałem ale nic tam nie było o przeciwskazaniach do emalii.
Pozdrawiam, fanatyk5l
-
Producent twierdzi że można ją obciążyć do 50kg. Ja mogę od siebie dodać że oprócz tego przypalenia to raczej nie było problemu z jej pękaniem. Mój garnek dodatkowo wygiął się na dnie tak że cały ciężar był na środku i wytrzymała. Wydaje mi się że długo by tak nie pociągnęła ale obecnie nie zauważyłem oznak przeciążenia. Jeśli by zastosować porządny garnek ze stali nierdzewnej który się nie wygnie jak papier to powinna spokojnie wytrzymać ciężar garnka 30l przy procesie zacierania. Póki co posiadam ją od może dwóch miesięcy i zacierałem z 4 razy także ciężko mi powiedzieć coś o niej więcej.
Pozdrawiam, fanatyk5l