Witam, wszystkich zainteresowanych tytułem tematu Wracam do was z moim kolejnym eksperymentem na temat gazowanych trunków a'la cydr. Tym razem cydr herbaciany. A więc tak:
-16l wody
-200g zielonej herbaty z owocami(u mnie zielona herbata z granatem i ananasem-lord nelson z lidla )
-500g rodzynek
-300g suszonej żurawiny
-drożdże do cydru
-pożywka
-słodzik syntetyczny/ksylitol/erytrol
Wodę podgrzać do temperatury 90*C. Zalać herbatę i zaparzyć 10 minut. Po tym czasie odcedzić liście a w gorącym naparze rozpuścić cukier. Kiedy nastaw przestygnie dodać wypażone rodzynki oraz żurawinę. Dodać drożdży wraz z pożywką i fermentować 2-3 tygodnie. Po tym czasie nastaw należy zlać z nad osadu, odcedzić części stałe dosłodzić do smaku jakimś niefermentowalnym cukrem lub słodzikiem i odstawić na 2-3 dni żeby nieco się wyklarował. Przed butelkowaniem dodać 4g cukru na każde 0,5l cydru. Zabutelkować i odstawić do nagazowania na 2-3 tygodnie.
Powstały cydr jak dla mnie jest świetny. Pięknie, owocowo pachnie, wygląda nieco jak lekko zmętniałe piwo pszeniczne, i posiada wyrazistą goryczkę. Mógłbym nieco porównać dany cydr do napojów typu fuzetea z zieloną hebatą tyle, że mniej słodki a bardziej goryczkowy Jeśli ktoś preferuje mniej goryczkowe napoje alkoholowe to polecam herbatę zalać mniejszą ilością wody a powstały napar nieco rozcieńczyć. Mi posmakował na tyle, że na weekend nastawiam kolejne 50 Ma tylko jedną wadę, bardzo szybko znika z butelki
No i jak zawsze polecał każdemu komu znudziło się piwo albo tradycyjne cydry;)
Cydr herbaciany
-
Autor tematu - Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 408
- Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
-
Autor tematu - Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
Autor tematu - Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
Autor tematu - Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
- Posty: 11
- Rejestracja: środa, 18 maja 2022, 15:14
- Podziękował: 3 razy
Re: Cydr herbaciany
Nie wiedziałam, że jest coś takiego jak cydr herbaciany jabłkowy owszem i taki też zresztą robię. Podajecie potem go w szampanówkach schłodzony czy jak?
Ostatnio zmieniony wtorek, 24 maja 2022, 09:41 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.