Cydr herbaciany

Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy

Post autor: artur.sukiennik »

Witam, wszystkich zainteresowanych tytułem tematu :D Wracam do was z moim kolejnym eksperymentem na temat gazowanych trunków a'la cydr. Tym razem cydr herbaciany. A więc tak:

-16l wody
-200g zielonej herbaty z owocami(u mnie zielona herbata z granatem i ananasem-lord nelson z lidla :ok: :ok: )
-500g rodzynek
-300g suszonej żurawiny
-drożdże do cydru
-pożywka
-słodzik syntetyczny/ksylitol/erytrol

Wodę podgrzać do temperatury 90*C. Zalać herbatę i zaparzyć 10 minut. Po tym czasie odcedzić liście a w gorącym naparze rozpuścić cukier. Kiedy nastaw przestygnie dodać wypażone rodzynki oraz żurawinę. Dodać drożdży wraz z pożywką i fermentować 2-3 tygodnie. Po tym czasie nastaw należy zlać z nad osadu, odcedzić części stałe dosłodzić do smaku jakimś niefermentowalnym cukrem lub słodzikiem i odstawić na 2-3 dni żeby nieco się wyklarował. Przed butelkowaniem dodać 4g cukru na każde 0,5l cydru. Zabutelkować i odstawić do nagazowania na 2-3 tygodnie.

Powstały cydr jak dla mnie jest świetny. Pięknie, owocowo pachnie, wygląda nieco jak lekko zmętniałe piwo pszeniczne, i posiada wyrazistą goryczkę. Mógłbym nieco porównać dany cydr do napojów typu fuzetea z zieloną hebatą tyle, że mniej słodki a bardziej goryczkowy :) Jeśli ktoś preferuje mniej goryczkowe napoje alkoholowe to polecam herbatę zalać mniejszą ilością wody a powstały napar nieco rozcieńczyć. Mi posmakował na tyle, że na weekend nastawiam kolejne 50 :piwo: :piwo: Ma tylko jedną wadę, bardzo szybko znika z butelki :pije:

No i jak zawsze polecał każdemu komu znudziło się piwo albo tradycyjne cydry;)
koncentraty wina
Awatar użytkownika

george1255
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 27 razy
Re: Cydr herbaciany

Post autor: george1255 »

Na ile litrów są to proporcje? :)
Lubie cydry, i chętnie nastawię jakieś 5l na testy, wyjdzie ok to akurat zwolnią mi się balony to zrobię więcej bo butelki puste stoją :)
TERMOMETRY WIFI
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Cydr herbaciany

Post autor: artur.sukiennik »

Z podanego przepisu wyszło mi 14l gotowego cydru. Trochę wchłoneły liście herbaty, trochę rodzynki i żurawina a trochę poszło na stracenie wraz z osadem;)

mrianura
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 18 wrz 2020, 18:58
Re: Cydr herbaciany

Post autor: mrianura »

I jak? Próbował ktoś już tego przepisu? Czy to jest coś w stylu kombuchy?
Ostatnio zmieniony sobota, 19 wrz 2020, 17:09 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Koniecznie poprawki.
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Cydr herbaciany

Post autor: artur.sukiennik »

Nie, kombucha jest kwaśna bliżej jej do octu. Ten cyde jest słodki nawet za bardzo. Robie go jeszcze od czasu do czasu ale zdecydowanie zmiejszyłem iliść rodzynek;-)
Awatar użytkownika

kr1s
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 13 wrz 2020, 16:06
Krótko o sobie: Miłośnik cydru i piwa, w wolnych chwilach fan F1 :)
Ulubiony Alkohol: Cydr/Piwo
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 1 raz
Re: Cydr herbaciany

Post autor: kr1s »

> Wodę podgrzać do temperatury 90*C. Zalać herbatę i zaparzyć 10 minut. Po tym czasie odcedzić liście a w gorącym naparze rozpuścić cukier.

Chodzi o zwykły cukier czy słodzik syntetyczny? Jak cukier to ile go dajesz?
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Cydr herbaciany

Post autor: artur.sukiennik »

Ooo tyle czasu minęło a ja się nie zorientowałem, ze nie ma w przepisie cukru:-) na takie proporcje dawałem 1,3 kg cukru:-):-)
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4867
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 558 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Cydr herbaciany

Post autor: rozrywek »

Jak już bawicie się w takie proporcje to jedno wam doradzę:

Jabłek nie zapomnijcie dodać.
Bo wam ten cydr średni wyjdzie.
Pozdrawiam.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

RafaCoralowa
10
Posty: 11
Rejestracja: środa, 18 maja 2022, 15:14
Podziękował: 3 razy
Re: Cydr herbaciany

Post autor: RafaCoralowa »

Nie wiedziałam, że jest coś takiego jak cydr herbaciany ;) jabłkowy owszem i taki też zresztą robię. Podajecie potem go w szampanówkach schłodzony czy jak?
Ostatnio zmieniony wtorek, 24 maja 2022, 09:41 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cydr”