Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
250
Posty: 260
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Cydr herbaciany

Postautor: artur.sukiennik » wtorek, 28 sty 2020, 10:05

Witam, wszystkich zainteresowanych tytułem tematu :D Wracam do was z moim kolejnym eksperymentem na temat gazowanych trunków a'la cydr. Tym razem cydr herbaciany. A więc tak:

-16l wody
-200g zielonej herbaty z owocami(u mnie zielona herbata z granatem i ananasem-lord nelson z lidla :ok: :ok: )
-500g rodzynek
-300g suszonej żurawiny
-drożdże do cydru
-pożywka
-słodzik syntetyczny/ksylitol/erytrol

Wodę podgrzać do temperatury 90*C. Zalać herbatę i zaparzyć 10 minut. Po tym czasie odcedzić liście a w gorącym naparze rozpuścić cukier. Kiedy nastaw przestygnie dodać wypażone rodzynki oraz żurawinę. Dodać drożdży wraz z pożywką i fermentować 2-3 tygodnie. Po tym czasie nastaw należy zlać z nad osadu, odcedzić części stałe dosłodzić do smaku jakimś niefermentowalnym cukrem lub słodzikiem i odstawić na 2-3 dni żeby nieco się wyklarował. Przed butelkowaniem dodać 4g cukru na każde 0,5l cydru. Zabutelkować i odstawić do nagazowania na 2-3 tygodnie.

Powstały cydr jak dla mnie jest świetny. Pięknie, owocowo pachnie, wygląda nieco jak lekko zmętniałe piwo pszeniczne, i posiada wyrazistą goryczkę. Mógłbym nieco porównać dany cydr do napojów typu fuzetea z zieloną hebatą tyle, że mniej słodki a bardziej goryczkowy :) Jeśli ktoś preferuje mniej goryczkowe napoje alkoholowe to polecam herbatę zalać mniejszą ilością wody a powstały napar nieco rozcieńczyć. Mi posmakował na tyle, że na weekend nastawiam kolejne 50 :piwo: :piwo: Ma tylko jedną wadę, bardzo szybko znika z butelki :pije:

No i jak zawsze polecał każdemu komu znudziło się piwo albo tradycyjne cydry;)


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

george1255
200
Posty: 240
Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Lubelskie
Załączniki
Re: Cydr herbaciany

Postautor: george1255 » wtorek, 28 sty 2020, 10:30

Na ile litrów są to proporcje? :)
Lubie cydry, i chętnie nastawię jakieś 5l na testy, wyjdzie ok to akurat zwolnią mi się balony to zrobię więcej bo butelki puste stoją :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
250
Posty: 260
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Cydr herbaciany

Postautor: artur.sukiennik » wtorek, 28 sty 2020, 10:44

Z podanego przepisu wyszło mi 14l gotowego cydru. Trochę wchłoneły liście herbaty, trochę rodzynki i żurawina a trochę poszło na stracenie wraz z osadem;)


mrianura
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 18 wrz 2020, 17:58
Załączniki
Re: Cydr herbaciany

Postautor: mrianura » piątek, 18 wrz 2020, 18:18

I jak? Próbował ktoś już tego przepisu? Czy to jest coś w stylu kombuchy?
Ostatnio zmieniony sobota, 19 wrz 2020, 16:09 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Koniecznie poprawki.

Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
250
Posty: 260
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Cydr herbaciany

Postautor: artur.sukiennik » wtorek, 6 paź 2020, 20:20

Nie, kombucha jest kwaśna bliżej jej do octu. Ten cyde jest słodki nawet za bardzo. Robie go jeszcze od czasu do czasu ale zdecydowanie zmiejszyłem iliść rodzynek;-)


Wróć do „Cydr”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości