Witam.
Panowie czy ktoś robi/robił nastawy z tak zwanego jęczmienia jary ?
Czy taki jęczmień nadaje się na zacier ?
Wszędzie słody pale ale itp
Jęczmień jary.
-
- Posty: 3007
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 304 razy
-
- Posty: 182
- Rejestracja: środa, 25 lis 2020, 15:32
- Krótko o sobie: Lubie piwo. Robie wino ;-)
- Ulubiony Alkohol: czysta
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Jęczmień jary.
Jak czytam opisy słodu jęczmiennego to na niektórym napisali że właśnie z jęczmienia jarego jest robiony. Nie z ozimego.
Robiłem na koji z mąki jęczmiennej i zacieralem mąkę ale z którego jęczmienia była to nie wiem. Porównań ze słodem nie mam bo ze słodu jeszcze nie robiłem.
Robiłem na koji z mąki jęczmiennej i zacieralem mąkę ale z którego jęczmienia była to nie wiem. Porównań ze słodem nie mam bo ze słodu jeszcze nie robiłem.
Myślę globalnie , działam lokalnie.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy