Jęczmień jary.

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
Alien844
250
Posty: 258
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: Alien844 »

Witam.
Panowie czy ktoś robi/robił nastawy z tak zwanego jęczmienia jary ?
Czy taki jęczmień nadaje się na zacier ?
Wszędzie słody pale ale itp
koncentraty wina

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Jęczmień jary.

Post autor: wawaldek11 »

Każde zboże nadaje się na zacier - ozime i jare też. Dla przeciętnego zjadacza/spijacza chyba bez różnicy :bezradny:
Pozdrawiam,
Waldek

Autor tematu
Alien844
250
Posty: 258
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Jęczmień jary.

Post autor: Alien844 »

Tylko jestem ciekawy czy ktoś robi/ł na takim zbożu i jakie efekty w porównaniu ze słodami?
Awatar użytkownika

Totitotiti
150
Posty: 173
Rejestracja: środa, 25 lis 2020, 15:32
Krótko o sobie: Lubie piwo. Robie wino ;-)
Ulubiony Alkohol: czysta
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Jęczmień jary.

Post autor: Totitotiti »

Jak czytam opisy słodu jęczmiennego to na niektórym napisali że właśnie z jęczmienia jarego jest robiony. Nie z ozimego.
Robiłem na koji z mąki jęczmiennej i zacieralem mąkę ale z którego jęczmienia była to nie wiem. Porównań ze słodem nie mam bo ze słodu jeszcze nie robiłem.
Myślę globalnie , działam lokalnie.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Jęczmień jary.

Post autor: rozrywek »

Różnica pomiędzy jarym a ozimym jest zasadnicza:

Jare pija się na Boże Narodzenie, a ozime na Wielkanoc.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

mar1188
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 31 mar 2016, 21:01
Podziękował: 2 razy
Re: Jęczmień jary.

Post autor: mar1188 »

Ozimy ma więcej białka średnio się nadaje a z jarego jest kwalifikowany na browarniany

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Jęczmień jary.

Post autor: michal278 »

Dokładnie. Najlepsze każde zboże to JARE.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”